Cumartesi, Ocak 26, 2013

Midyeli Lahana Dolması







            Balık ve tüm deniz ürünlerini çok severim. Tek derdim; kızartma yapıldığında günlerce evin içine sinen koku... Bu konuda bir çok öneriye kulak kabarttım, ocakta limon yakmaktan tutun da, sirke kaynatmaya kadar denemediğim çözüm önerisi kalmadı.  Belkide; benim kokuya karşı olan ön yargım da buna sebep olabilir. Her neyse, balık yapınca ortalık kokuyor diye, bu güzel yiyecekten vazgeçecek halimiz yok tabii ki.:) Ne yapalım biz de, daha akıllı uslu yollardan çözmeye çalıştık bu sorunumuzu. :) Ne yapıyorsun? diye sorarsanız çok komplike bir cevabım yok.  :) Kızartma haricinde her türlü teknikle balığı pişiriyorum...:)  Haşlama... Izgara... Fırın... Bunların arasında favorim, hiç su koymadan sadece limon suyu ile pişirmek. Genelde hamsi için uygularım bu yöntemi... Hem; bu mevsimde yağlı olması nedeniyle ağır olan balığın yenmesini kolaylaştırıyor, hem de hazmı destekliyor. Denemenizi öneririm. Aynı hamsi gibi yağlı ama çok lezzetli olan bir balık daha var. O da tekir... Ona da portakal suyu uygulayın ve... Ben ve benim gibi yapanlara dua edin:) Balıktan bahsediyorum ama bugün menümüzde balık yok.:) Peki ne var? Bayram ve yılbaşı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan dolma.! Ama bir sürprizle... Bu dolma midyeli... Bu sevgili anneciğimin, çok özel yemeklerinden biriydi... Nicedir yapmak isteyip yapamadıklarımdan... Gücüm, bilgim yeter ama gönlüm bir türlü razı olmadı... Olamadı...  Bu gün zincirlerimi kırdım ve yapmayı başardım.  Annem, Tikveşli olan babaannemle, Radoviçli olan dedemlere, on yedi yaşında gelin gelmiş ve anneciğini üç yaşında kaybettiği için babaanneme, anne gibi sarılmış bir hanımdı.  Babaanneciğim de, ona çok şevkat göstermiş ve kızlarından ayırmamıştı. Bunlar annemin anlattıkları...Benim de şahit olduklarım.  Kayınvalide ve gelin ilişkisine bakın.:)  En güzel yemekleri ondan öğrenmişti anneciğim ve bu konuya özel ilgi duyan ben de... annemden... Nurlar içinde yatın güzel insanlar... Daha birçok, özel Makedonya yemekleri ile buluşacağız burada... Sevgiyle kalın.

Malzemeler:

- 3 Su bardağı Pirinç
- 4,5 Su bardağı  su
- 2 Paket doğranmış soğan  (Super Fresh 450 gr lık 2 paket) Tembelliği tek bu noktada yapıyorum. :)
- 1 Kahve fincanı kuş üzümü
- 1 Kahve fincanı dolmalık fıstık
- 100 adet midye
- 2 adet orta boy havuç
- 5-6 Tatlı kaşığı toz şeker
- 1,5 Tatlı kaşığı tuz
- 2,5 Tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 3/4 Su bardağı sıvı yağ
- 1/2 Su bardağı Sızma zeytin yağ
- Sarmalık Lahana  (yassı ve ortası yumuşak olanlar tercih edilmeli.)

Yapılışı:

* Soğanlar geniş bir tencerede sıvı yağ ile kavrulur.
* Dolmalık fıstık,  üzüm ve havuç rendesi  ilave edilip kavurmaya devam edilir.
* Midyeler yıkanıp süzüldükten sonra, kavrulan soğanlara ilave edilir. Suyunu salıp, çekmesi beklenir.
* Suyunu çeken soğanlı midyelere, yıkanmış  pirinç ilave edilerek, bir süre de pirinçle  kavrulur.
* Ölçüsü gereği ilave edilecek  kaynar suyun yarısı pirinçlerin üzerine ilave edilir. Tuz, yenibahar ve karabiber eklenir.
* Demlenmeye bırakılır.
* Sarmalık lahananın ortasındaki sert bölümü, keskin bir bıçakla çıkarılır ve geniş bir tencerede sarma yapılacak kıvama gelinceye kadar haşlanır.
* Haşlanan lahanalar, iç harçla sarılır.
* Ölçüsü gereği ilave edilecek suyun kalan yarısı tenceredeki dolmaların üzerine eklenir.Dağılmaması için tencerede iç kapak kullanılmalıdır.
* Pişmeye yakın yarım bardak sızma zeytin yağ ilave edilip altı kapatılır.

AFİYET OLSUN:)
 

2 yorum: