Salı, Ocak 15, 2013

Çikolatalı Tartölet




   
             Tartlar; eğer yağ oranı iyi ayarlanmış ve hamuru ince açılmışsa, her zaman sofralarımın vazgeçilmezlerindendir. Geçtiğimiz yılın nisanında, kış aylarında fazladan aldığım üç beş kiloyu vermeye karar verdim. :) Hem mutfağı sev, hem de tatlıların hatırı kalmasın diye atıştır dur... Eh! Cemremi de hava soğuktur, yağmur da var sokağa çıkarılmaz diyerek, yaptığın yürüyüşlere ara ver... Olmadı, olamadı...  Tartı, aynı tatlılıkla görüntü vermedi sonunda... Başladım araştırma yapmaya, Pazartesi sendromlu diyetlere yüz vermeyecektim. Kendimi kandırmak için, Pazar günü asla başlamayacaktım. :) Kendi kendime hem gülüyor, hem de kendimi nasıl ikna edeceğimi, düşünüp duruyordum. :) Sonunda; diyet duvarlarını yıkmamak adına, evden kendime bir yol arkadaşı edinmenin en iyi çare olacağına karar verdim. :)  Biçilmiş kaftan Ceydamdı... Tek cümle söyledim ve Ceyda hazır... Başladık Dukan diyetine... Başarılı da olduk.  Tavsiyemdir. Böyle bir karar almak zorunda kalırsanız, yanınıza mutlaka bir yol arkadaşı edinin. :)  Hayat boyunca diyet yapacak halimiz yok ya!... Yaz aylarını atlatıp, kışa "Merhaba" dediğimiz bu günlerde hafif bir tatlı yapmak isteyip, hamurunu kepekli unla hazırlayan ve çikolatalı ganajla tamamlayan başka bir mutfak gönüllüsü daha yoktur herhalde. :) Sonuç mu?  Tartölet çok beğeni alınca, ikileme düştüğümü zannettiğim bu birleşimin, aslında çok iyi bir ikili olduklarını kabul etmemle neticelendi. Ganaj yerine, meyve püresi ve jelatin kullanabilirdim ama gözüm çikolata paketindeyken mümkün olamazdı. :) İrade de bir yere kadar... :)

Malzemeler:

-  250 gr Kepekli un
-    60 gr Toz badem
-  100 gr Tereyağ (soğuk)
-  100 gr Pudra şekeri
-  2 Yumurta
-  1/2 Çay kaşığı tuz
-  5-6 Damla Acı badem aroması

Yapılışı:

* Un, toz badem, tuz ve pudra şekeri elenir. 
* Ortası havuz gibi açılarak, (soğuk ve küçük küpler halinde kesilmiş) tereyağ içine konulur.
* Parmak uçlarınızla; tereyağı, ısıtıp eritmeden unlu karışıma yedirilir.
* Karışım kum gibi bir yapı oluşturunca, hafifçe çırpılmış yumurtalar ile acı badem aroması eklenir ve hızlıca yoğurulur.
* Elde edilen tart hamuru bir saat süreyle buzdolabında dinlendirilir.

Ganaj

- 100 ml Çiğ Krema  (1/2 kutu çiğ krema)
- 100 gr Bitter çikolata
- 1 çay kaşığı tereyağ
- 4-5 Damla Acı badem Aroması


Yapılışı:

- Çiğ krema, küçük bir tencerede kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılmalı ve ocaktan alınmalıdır. (Asla kaynamamalıdır.)
- Sıcak çiğ kremanın içine küçük parçalara bölünen çikolatalar atılıp, kremanın sıcaklığı ile eritilmelidir.
- Parlak olması için,  bir  çay kaşığı tereyağ çikolatalarla birlikte eritilmelidir.
- Karışım ılık halde kullanılmalıdır.


AFİYET OLSUN. :)
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder