Cuma, Ocak 25, 2013

Tarçınlı Donut


  
          Evimizin bahçesinde koşup oynadıktan sonra, ya tuvalete girmek ya da acıkan karnımızı doyurmak için  kapının önünde alırdık soluğu...:) Her gün aynı hikaye olduğu için, kapı aralık bırakılır, kim girmiş... kim çıkmış bakılmazdı bile...:) Şimdilerde bunu yapsak, evin tapusu bile gider elimizden.:))) Bahçede öyle tek başına oynamazdık ki... Kadro kalabalık... en az dört beş çocuk olurduk. Zaten keyfi de öyle çıkardı. Acıkmak da; ağlamak, gülmek gibi bulaşıcıydı... Birimiz acıkınca, diğerlerinin midelerini de alırdı bir gurultu.:)
Bu durumda ne yapılacak? Orada bulunan tüm kadro beslenecek. :) Eh! oynamak bizim işimiz ise, bizleri doyurmakta annelerimizin göreviydi.  Bir gün yumurtalı ekmekleri mideye indirirken, ertesi gün koca bir tabak  pişiyi, lalangayı dümdüz ederdik.:)  Gel zaman, git zaman pişiler, lalangalar, yumurtalı ekmekler yerini süslü püslü donutlara bıraktılar... Donutlara da laf söyletmem. :)  Çok lezzetliler ama... Güzelim pişileri ve diğerlerini  ikram eden, o vakitler hayatta olan annelerimiz olduğu için mi?... Yoksa; o oyun ortamında, kahkahalar ve neşe içinde paylaşarak yediğimiz için mi?   Bilemedim.... Tatları  hiç bir şeyle mukayese edilemez...  

Malzemeler:

- 1 Yumurta
- 1 Su bardağı Süt (Ilık)
- 1 Çay kaşığı  tuz
- 1 Çay kaşığı tarçın
- 3 yemek kaşığı margarin (Becel Zeytinyağlı)
- 1 Paket instant maya (Dr.Oetker)
- 3 Yemek kaşığı toz şeker
- 3-3,5 Su bardağı Un

Yapılışı:
* Ilık sütün içinde maya ve şeker eritilir.
* Un, tuz,  margarin ve tarçın, parmak uçları ile yoğurulur.  
* Küçük kırıntılar haline gelen un topaklarına, ılık süt içindeki karışım ve yumurta ilave edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.
* Hamur streç folyo ile kaplanıp, mayalanmaya bırakılır. (1 saatte mayalanıyor.)
* Mayalanan hamur, un serpilmiş tezgah üzerine alınır ve 1,5- 2 cm kalınlığında açılır. Bardak ağzı ile kesilip ortaları da herhangi bir meşrubat kapağıyla delinir. :) Sizin daha gelişmiş aletleriniz olabilir. :) Ben bunları uyguladım. Çünkü elimin altındaydılar...
* Tepside içinde 15 dakika tekrar mayalanmaya bırakılır.
* Derin bir kızartma tenceresine, sıvı yağ konulur ve kızartılır. (Yağ bol olmalı)
* DİKKAT: Yağ çok kızgın olmamalıdır. Dışı fazla kızarıp içi çiğ kalabilir.

* Üzerine, pudra şekeri tarçın karışımı serpilir.


AFİYET OLSUN.:)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder