Perşembe, Mart 21, 2013

Varan 1... Şeker Hamurlu Pasta Tarifi


 Pastanın sunum görüntüsü...

1. Kat Ganaj ve kuru meyve eklenmesi,


2. Kat Fıstık krokan ve ganaj döşenmiş hali ne yazık ki fotoğraflanamadı.:) Çünkü unuttum:)))
Ganajla sıvanıp, şeker hamuru kaplanmak üzere bir gece bekletildi.


Şeker hamuru ile kaplanıp, yaptığım maketleri yerleştirmek üzere hazırlanmış hali...



                   Nihayet pastanın tarifine geçmek üzere bilgisayarın başına oturabildim. :) İçeride hallice bir yer kaplayan ütüler beni beklemekte ama onları yapmak içimden gelmiyor ne yazık ki...:) Hayatım boyunca ütü yapmaktan nefret ettim ama ütü benden nefret etmiyor.:(  "Suyla olan işler beri gelsin" diye söylenip durdum bunca yıl.:) Söylendiğimle de kaldım. Değişen bir şey yok. Günün birinde bir robot icat edilirse, muhtemelen ilk müşterisi de ben olacağım. Umarım ömrüm vefa eder.:)  Ne yapalım, söyleniyorum ama yapmaya da devam ediyorum. Başka işler çıkmadan ben pastanın tarifine geçeyim, sanıyorum en hayırlısı bu olacak.:))

Pasta keki: (40 Kişilik)
* Beyaz Kek
* Kırmızı Kek

Beyaz kek Malzemeleri:

- 8  Adet yumurta
- 2 Su bardağı Toz şeker
- 2 Su bardağı Un
- 1/2 Su Bardağı mısır nişastası
- 1 Paket Vanilya
- 1 Paket Kabartma tozu
- 1 Çay Bardağı Sıcak Su

Yapılışı:

* Un, nişasta, kabartma tozu ve vanilya elenerek bir kaba alınmalıdır.
* Yumurtaların sarı ve beyazları dikkatlice ayrılmalıdır.
* Yumurta beyazları, bir tutam tuz ilavesi ile önce düşük daha sonra hızlı devirle çırpılarak kar haline getirilmelidir. ( Ters çevrildiğinde dökülmeyecek kıvamda olana kadar)
* Kar halindeki yumurta beyazlarına, şekerin yarısı, birkaç defada ilave edilerek, parlak bir görünüm alana kadar çırpmaya devam edilmelidir.
* Yumurta sarıları şekerin kalan yarısı ile beyazlayıncaya kadar çırpılmalıdır.
* Çırpılmış  yumurta sarılarına, sıcak su ilave edilerek çırpmaya devam edilmelidir.
* Yumurta sarılı karışıma, kuru malzeme birkaç defada ilave edilmelidir.
* En son olarak; karışım, yumurta beyazlarına (sönmemesine dikkat edilerek) yavaşça eklenmeli spatula ile aşağıdan yukarıya doğru karıştırılarak homojen bir karışım haline getirilmelidir.
* Tepsinin tabanına yağlı kağıt serilmeli ve kek karışımı önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kürdan testinden başarıyla çıkana kadar pişirilmelidir.:)


Kırmızı Kek Malzemeleri:


- 8  Adet yumurta
- 2 Su bardağı Toz şeker
- 2 Su bardağı Un
- 1/2 Su Bardağı mısır nişastası
- 2/3 Su bardağı Kakao
- 2,5 Yemek kaşığı kırmızı gıda boyası (Fo gıda boyası  kullandım)
- 1 Paket Kabartma tozu
- 10-12 damla Coconut  Aroması ( Wo marka kullandım)
- 1 Çay Bardağı Sıcak Su

Yapılışı:

*  Beyaz kekin yapılış  sıralamasına göre yapılır.  Yumurta sarılarına sıcak su eklenmesi aşamasında, coconut aroması ve gıda boyası da ilave edilmelidir.

Beyaz çikolatalı Ganaj ve ara kremasının hazırlanması:

Gerekli Malzemeler:

- 400 gr  Fildişi Kuvertür Çikolata
- 400 gr Çiğ Krema (Sek Yada Tikveşli kullanıyorum)
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 Paket Krem şanti
- 1,5 Çay bardağı Soğuk Süt

Yapılışı:

* Çiğ Krema kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır.
* Çikolatalar küçük parçalara bölünür ve tereyağı ile birlikte sıcak çiğ kremanın içine atılarak erimesi sağlanır.
* Oda ısısına gelene kadar soğutulur ve buzdolabına alınarak, hafifçe dondurulur.
* Krem şanti , süt ile birlikte çırpılır ve koyu kıvamlı şanti karışımı, beyaz çikolatalı ganaja eklenir.

Pastanın Katlandırılması:

* Ara katlar için kullanılacak malzemeler:
1. Kat için : 200 gr. Üryani erik, 200 gr kayısı (Küçük küpler halinde doğranmalıdır.)
2. Kat için : 400 gr Antep fıstığı krokan ( Acemoğlu sağolsun.:)))

Kekler, Coconut Monin ve su karışı ile hazırlanan şurupla ıslatılmıştır.

Kekler, kek dilimleyici ile 2 ye bölünür .(Eşit yüksekliklerde olmasına dikkat edilmelidir.) Bu pastada, beyaz-kırmızı- beyaz olmak üzere 3 kat kek kullanılmış ve 2 kat arası lezzetlendirilmiştir.

1. Kat kek şurupla ıslatılır, üzerine kalın bir tabaka halinde hazırlanan ganaj sürülür ve küçük küpler halinde kesilmiş kuru meyveler yayılır.
2. Kat kekin meyvelerin üzerine kapanacak bölümüne de ganaj sürülerek, kapatılır. Kapatılan kekin üzeri tekrar şurupla ıslatılır ve yüzeyine ganaj katmanı sürülür. Krokanlar küçük parçalar halinde dövülerek, ganajın üzerine yayılır.
3. Kat kek, ganaj sürülerek, 2 katın üzerine kapatılır ve kalan ganaj ile pastanın tümü kaplanır. Keklerin kaymasını önlemek amacı ile birkaç yerinden tahta çubuklarla sabitlenir, donması ve kuruması için buzdolabında bir gece süreyle bekletilir.

Şeker Hamuru kaplaması, bir gün sonra yapılmalıdır.

Süslemesi hayallerinizle sınırlı...:) Sevgiyle kalın. AFİYET OLSUN.:)


36 yorum:

  1. Ders gibi bu Nilgün. Bu saatte sadece yalanarak fotograflara bakınmakla yetinmeğe çalışıyorum. Ellerine kolların sağlık.

    YanıtlaSil
  2. merhaba ellerinize saglık harika olmuş:)) merak ettigim bişi var. yandaki şirinler evinin içindede kekmi var oda pastamı yoksa içinde baska bişi mi var? basarılarınızın devamını diliyorum

    YanıtlaSil
  3. Adınızı yazsaydınız onunla hitap etmek isterdim.:) Şirinler evi de kekten. Üstü krema kaplı (şeker hamurunun yapışması için) en üstü de göründüğü gibi şeker hamuru ile kaplı. Keke keserek şekil verdim. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  4. adım tuba nilgun hanım. hep merak ediyordum bilgilendirmeniz için tesekkurler:)) sato falan yapıyorlar ya, onlardamı kekten yapılıyor acaba bilginiz varmı bu konuda? sanki kekten olsa devrilir gibi geliyor:)) neyse çok konustum. şimdiden bilgileriniz için tesekkurler. diger emeklerinizi merakla bekliyorum.. iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Tuğbacığım. Bu tür yapılan tüm pastalar kekten. Sadece maketler şeker hamuru ve biraz daha sert ve dayanıklı olan maket hamurları ile yapılıyor. Keklerde bildiğimiz keklerden biraz daha farklı oluyor. Üzerindeki ağırlığı taşıyabilecek (Özellikle katlı pastalar)daha sert ve dayanıklı kekler. Mesela ben doğum günü pastasının kekini 2 ayrı kekle yaptım. Dokusu biraz daha sert bu keklerin. Benim bilgilerim tecrübelerimle böyle:)Hergün biraz daha gelişiyoruz:)

    YanıtlaSil
  6. slmlar nilgün hanım pastanız toplamda dört katlı oldu değilmi?? doğru anladım. birde tepsiniz kaç cm acaba sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Elif Merhaba, Fırın kalıbı 29*42 lik Tchibo kalıp. Pasta da 4 katlı oluyor. Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  8. öncelikle cvp verdiğiniz için tşkkr ederim benim de tchibo dan aldığım bir teflon kalıp var ama ölçüsü 23*36 sizce malzeme fazla gelirmi bu ölçüye?? ben de kızıma d.günü pastası yapmak istiyorum sizin yaptığınız gibi dikdörtgen istiyorum.sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Elifciğim kalıbın büyük gelmez. Ancak yüksekliği de önemli kalıbın. Kabarma payın müsaitse uygundur derim. Küçük kızımızın yaşını ben şimdiden kutluyorum ve sana da ellerine sağlık kolay gelsin diliyorum:) Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  10. sorularıma anında ve çok içten cvplar vermişsiniz çok saolun ayrıca kutladığınız için tşkkrler.. benim bi sorum daha var bu pastayı kaplamak için ne kadar şekr hamuru kullandınız yani beyaz kaplamayı soruyorum 1 kilo yeterli gelir mi?? ayrıca bir gece önceden yapsam pastayı şeker hamuru çok sertleşir mi ertesi gün d.gününe kadar?? yine çok soru sordum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifciğim kaplama için senin de söylediğin gibi 1 kg lık paket yeterli geliyor. Kalın açmamanı tavsiye ederim. Bir gün önceden yapabilirsin buzdolabında bekletmek kaydıyle. Havalar oldukça sıcak ve erime riskine girmemek lazım. Yardımcı olabiliyorsam ne mutlu:) Kuzumu tekrar kutluyorum. Analı, babalı,sağlıklı, huzurlu büyümesini diliyorum.:) Sevgiler kocaman hem annesine hem kuzusuna:)))
      Önemli: Şeker hamurunu açtıktan sonra, merdaneye sar ve pastanın üzerine geldikten sonra yavaşça yerleştir. Başarılar:)) Resmini bekliyorum pastanın:))

      Sil
  11. tamam nilgün hanım mutlaka yollicam resmi:)alnımın akıyla atlatırım inşallah.. sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifciğim hiç şüphem yok muhteşem bir şey çıkacak:) Çünkü içinde kocaman bir sevgi var:) Kolay gelsin. Şimdiden ellerine sağlık.

      Sil
  12. tarife sıcak su eklemesek oluyor mu? ve de mısır nişastası yerine buğday nişastası kullansak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarife sıcak su eklemek işini kolaylaştırır:) Amacı yumurta sarılarını bir anlamda pişirerek yoğunlaşmasını sağlamaktır. Sıcak su eklemek istemiyorsan, 2. yöntem benmari usulü hazırlayacağın, içinde kaynayan su bulunan bir tencereye ( değmeden oturacak) yumurta sarılarının ve şekerin bulunduğu karışım kabını, bu sıcak suyun üzerinde çırparak (El blendırı ile) yoğunlaştırmaktır.:) 1. Yöntem daha kolay oluğu için önermiştim.:) 2. yöntem de, aynı işlem içindir. Normalde 2. yöntemle çalışırım. Ancak; bu d.günü pastasında 2 ayrı kek kullandığım için, mutfağım profesyonel olmadığı ve standart ev kadını mutfağı olduğu için fazla dağılmadan toplamak için sıcak su yöntemi ile çözdüm işlemi. Buğday nişastasına gelince, ben hiç kullanmadım, hafifliği ve lezzeti konusunda mısırı tercih ediyorum. Eğer kullanırsan senden bilgi bekliyorum Yaseminciğim:)) Sevgiler kocaman, kolay gelsin.

      Sil
    2. sıcak suyu ekledim açıklamayı beklememiştim. buğday nişastası kullandım kek gayet güzel kabardı. benim kalıbım azıcık küçükmüş hatta bayağı güzelce kabardı :) çok teşekkür ederim cevap için. pasta pişti süslendi 80 kişi tarafından beğenilerek yendi :) size de kolay gelsin:)

      Sil
    3. Ellerine sağlık Yasemin:) Kek güzel olduğu ve beğenildiği için çok sevindim:) Kolay gelsin bundan sonraki davetlerin içinde:) Süslenmiş resmini de paylaşsaydın keşke merak ettim:) Sevgiyle kal.

      Sil
  13. sıcak su eklemesek olurmu? eklememizin sebebi nedir teknik olarak

    ayrıca mısır nişastası yerine buğday nişastası koysak olmazmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanıyorum soru mükerrer gelmiş:) Tekrar kolay gelsin.

      Sil
  14. benim normalde kullandığım ganaj tarifnin çok dışında bir ganaj tarifi vermişsiniz. bu ganajı pastaya kapladıktan sonra ertesi güne kadar buzdolabında duruyor ya o sırada şeker hamurlu kaplama için uygun katılığa (sertliğe ulaşıyormu. şeker hamurunu tutması için sert olması gerekiyor ya ganaj kaplamasının.. benim kullandığım tarifte krema ve küvertür var sadece bazen çok katılaşabiliyor ve sürülmesi zor oluyor pandispanyanın üstüne. eğer sizin ganaj da dolaptayken serleşip kaplamaya hazır hale geliyorsa sizinkinden yapayım bende daha garanti görünüyor tarif. yarın kızımın doğum günü var pastası için uğraşıyorum. ganaj konusunda içim rahat değil sadece. çümkü son aldığım küvertür çikolatanın yağ oranı düşüktü ve ganaj fazla sulu oldu sertleştirmem bayağı zor oldu sonrasında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ganaj; normalde bildiğin gibi, kuvertür çikolatanın (ama kakao yağ oranı %35-40 arasında olmalı) ısıtılan ama kaynama noktasına gelmeyen çiğ krema içinde eritilmesi ile oluşur, bazen içine az miktarda tereyağ ve istenilen aroma ilaveleri yapılabilir. Ancak; ben bu pastayı yaparken, yazdığım içerikli kremayı yaptım.ve kullandım. Pastanın üzerinde sorun yaratmadı. Şeker hamurunu sulandırmadı ve güzel yapışmasını sağladı ekstra nem oluşturmaya gerek kalmadı. Çikolatanın yağ oranı düşükse sonuç hakkında yorum yapamam. Ancak düşük yağ oranlı çikolatadan ganaj yaparken, içine ilave ettiğimiz çiğ krema oranını azaltmakta fayda var diye düşünüyorum. Yani ben 1 ölçü çikolataya 1 ölçü çiğ krema ilave ederim. Yapacağım işe göre de miktaları aynı oranda arttırırım. Belki sizin 1/2 YA DA 3/4 oranında kullanmanız yoğunluğunu ve donmasını sağlamak konusunda yardımcı olabilir. Ben göz kararı bakınca anlıyorum artık donar mı, sorun yaşar mı? diye:)) Sevgiler. Kızınızın yaşını kutluyorum. Ona analı, babalı, sağlıklı, mutlu kocaman bir ömür diliyorum. Koca koca diplomalarını görün inşallah:)

      Sil
    2. çok teşekkür ederim bir dahakine sizin tarifi deneyeceğim bakalım:)

      Sil
  15. İlginç ve güzel bir tarif elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler kendi çapımda çalışıyorum işte:)) Sevgiler.

      Sil
  16. Merhaba. Şimdiye kadar gördüğüm en detaylı tarif. En kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkürler Sevgili Arzu. Sevgiler

      Sil
  17. Sevgili Nülgün Hanım,
    Öncelikle ellerinize ve yaratıcılığınıza sağlık, hepsi birbirinden güzel olmuş:) İkinci olarak kızıma diş buğdayı pastası yapacağım ve yaklaşık 30-35 kişilik bir pastaya ihtiyacım olacak. bende de tchibo'nun çember kalıbı var, 30cme kadar büyüyor ve yaklaşık 8 cm yüksekliğinde. Beyaz kek tarifinizi yapmak istiyorum ve 3 kata ayırmak istiyorum ancak bu çembere ölçünüz fazla gelir mi? Bir de su bardağınız klasik 200mllik bardak mı? Çay bardağınızın ölçüsü nedir? Çok soru sordum kusura bakmayın ama hata yapmak istemiyorum:) İlginize şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Burçin:) Öncelikle kızınızın diş buğdayını kutlarım. Allah sağlıklı, uzun ömürler versin ve iyi günlerini görün inşallah. Kusura bakmayın geç cevap verdiğim için, çünkü bir Antep, Urfa gezisine gittim ve bugün döndüm.:) Tchibo'nun aynı kalıbından bende de var biliyorum. Ben dikdörtgen bu pastayı, 23*36 lık yine bir Tchibo kalıpta yapıyorum. cm2 hesabı yaparsak, 30 cm çaplı kalıp biraz daha küçük olacaktır ama yazdığım ölçüdeki hamuru kaldırabilir. Ve daha yüksek olacağı için 3 e bölünebilir. Önemli bir nokta pastayı 3 e bölerken katların çok ince olmamasına lütfen çok dikkat et çünkü parçalanma ihimali güçlenir çapı büyük olduğu için. Bir su bardağı olarak verdiğim ölçü, standart 200 mg lık su bardağıdır. Çay bardağı derken de, şu ajda bardak denilen kalın ve büyük bardaklar değil:) Laf aramızda onlarla çay içmekten hiç hoşlanmam.:))) Bildiğimiz küçük çay bardağı :) Soruların çok değildi. Lütfen sormak istediğin başka noktalarda olursa bana yazdığında cevaplarım. Bu defaki gecikme için özür dilerim. Sevgiyle kal. Kuzunu da benim için küçücük ellerinden öp lütfen:)

      Sil
  18. Sevgili Nilgün Hanım, öncelikle ellerinize ve yaratıcılığınıza sağlık, hepsi birbirinden güzel olmuş:) Kızıma diş buğdayı pastası yapacağım, yaklaşık 30-35 kişilik bir pasta olmasını istiyorum. Bende de tchibonun çember kalıbı var ve 30cme kadar büyüyor ve yaklaşık 8 cm yüksekliğinde. Beyaz kekinizden yapıp 3 kata ayırmak istiyorum, ölçünüzü bu çember ölçüsünde kullanabilir miyim? Bir de tarifinizdeki su bardağı klasik 200mllik bardak ölçüsü mü? çay bardağı ölçünüz kaç ml? Çok soru sordum kusura bakmayın ancak hata yapmak istemiyorum:) İlginize şimdiden teşekkür ederim. Sevgilerimle Burçin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar yayınlanmış:) Sevgiler tekrar.

      Sil
  19. Sevgili Nilgün Hanım, güzel dilekleriniz ve samimi yaklaşımınız için çok teşekkür ederim:) umuyorum geziniz güzel geçmiştir:) rica ederim özür ne demek. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda ölçünüzü çemberime uyguluycam umarım güzel kabarır. Aklıma takılan bir soru oldu. Araştırma yaparken bir sitede ganaj da olsa şeker hamuru kaplanacak pastanın bir tam gün dolapta beklememeli gerektiği yazıyordu. Dolaptan çıkartıldığındaoda ısısıyla terleme yapacağı için şeker hamuru kaplandığında hamuru bozacağı o nedenle ganajı kaplayıp yarım saat kadar dolapta donmasını bekleyip arkasından şeker hamurunun kaplanmasının doğru olduğu yazıyordu. Aklım karıştı çünkü ben ganaj işlemini bir gece öncesinden bitirip ikram edeceğim gün şeker hamuru süslemesini yapmayı düşünüyordum. Siz ne dersiniz hangisi doğru yöntemdir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burçinciğim, bugüne değin yaptığım büyük pastaların tümünde ganajla katlandırılmış ve sıvaması yapılmış keklerimi bir gece buzdolabında beklettim. Hiç sıkıntı yaşamadım. Şeker hamuru kaplandıktan sonra da, hele ki sıcaklarda mutlaka buzdolabında bekletiyorum.(Bu süreç, fazla uzun olmuyor zaten) En son maket çalışmalarını yerleştiriyorum. Torunumun 3 yaş günü için hazırladığım Minnie temalı pasta da aynı biçimde hayat buldu. Aklın karışmasın. Sorun yaşamayacağını tahmin ediyorum. En azından kendi tecrübelerimden yola çıkarak, sorun yaşamadığımı söyleyebilirim.:) Sevgiler şimdiden ellerine sağlık.

      Sil
  20. Çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için Nilgün Hanımcım, deneyim herşeyden önce gelir:) dediğiniz yöntemle yapacağım. Dolaptan çıkartınca hamuru kaplamadan belli bir süre bekletiyor musunuz çıkartır çıkartmaz hemen kaplama işlemine başlıyor musunuz peki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birşey değil Burçinciğim:) Katlandırılmış ve sıvaması yapılmış kekini 30-45 dakika önce dolaptan alman yeterli. Zaten o sürede de, şeker hamurunu açarsın. Şeker hamurunu açmak için mısır nişastası kullan ancak un kadar çok değil. Bir de açacağın şeker hamurunun çapını, (pastanın çapı+ kenar yüksekliğix2) hesabını yaparak açmalısın:) Sevgiler ve kolaylıklar dilerim

      Sil
  21. yazdığınız ganaj tarifi daha ekonomik ve lezzetli görünüyor yarın oğlumun doğum günü pastasını yapıcam inş güzel olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde sevgi olan her şey mükemmel olacaktır. Oğlunuzun yaşını ben de kutluyorum. Çok güzel günlerini görmenizi dilerim. Sevgiler.

      Sil