Çarşamba, Ocak 23, 2013

Bahar Dolması



              Kış ortasında bahar demeye, ısrarla devam ediyorum. :) Kabak sera, domates deseniz o da sera, Yaprak salamura...:) Bahar bunun neresinde diyeceksiniz.? Bahar; benim hayalimde... Kapatın gözlerinizi, takvimlere hiç bakmayın... Ruhunuz; hangi mevsimdeyse, siz de bedenen o mevsimdesiniz demektir.:) En azından ben böyle yapıyorum. Çok da iyi oluyor, özellikle de yağmurlu ve kasvetli bir İstanbul sabahına uyanmışsam... Pazartesi günlere Kadıköy yakası, Feneryolu'na semt pazarı kurulur. O gün, babaannemiz, Cemroşuma göz kulak olduğu için benim "off" günümdür. Ve... Hem yürüyüş olur, hem de dokunarak ve seçerek alış-veriş yapmanın keyfini çıkarmak için oraya giderim. Bu pazartesi günü de, geleneksel ziyaretlerimden birini gerçekleştirdim semt pazarına. Hiç bir şey almasam, bakınsam bile ruhumu okşar... Hele bir yaşlı hanım esnafımız var ki... Evinin bahçesinde yetiştirdiği; taze teresinden, ebegümecisine, ısırganından, kişnişine, kuzukulağına kadar, türlü türlü otları diziyor tezgahına, hem faydalarını anlatıyor hemde bilmeyenlere pişirme tekniklerini... Hanımcağız ayaklı ansiklopedi gibi...:)  Ona uğramışken, türlü taze otları da bir arada görmüşken şimdi bu dolmaya nasıl sade suya dolma diyeyim? :) Tabii ki, adı oldu bahar dolması... Ama; emin olun malzemeleri okuyunca bahar dolması olduğuna sizi bile inandıracağım.:) Sevgiyle kalın. Ruhunuzdaki bahar hiç solmasın.

Malzemeler:

- 400 gr Dana Kıyma
- 1 Çay bardağı pirinç
- 3 Domates Rendesi
- 1 Çorba kaşığı biber, domates salçası (Tat Antep lezzeti)
- 7-8 Dal dereotu
- 4 Dal taze sarımsak
- 1/2 Demet taze soğan
- 1 Avuç taze nane
- 2 Çorba kaşığı nar ekşisi
- 1 Tatlı kaşığı kimyon
- 1/2 Çay bardağı sıvı yağ
- Tuz, karabiber (Miktarları isteğe bağlı)
- 1 Kg Kabak 
- 4 Domates
- Etli sarma için uygun yaprak

Yapılışı:

* Kabakların ince kabukları ve içleri, domateslerin de iç çekirdekleri alınarak doldurulmak üzere hazırlanır.
* Kıyma, pirinç, domates rendesi, ince kıyılmış, dereotu, sarımsak,taze soğan, nane ve baharatlar derin bir kapta karıştırılır. (Çok katı olmamalı biraz su ile sulandırılmalı) 
*  Hazırlanan iç malzeme, pirinçlerin şişme payı hesaplanarak, doldurulmak üzere hazırlanan sebzelerin içine ilave edilir. 
* Kalan iç, yapraklara sarılır ve tenceredeki boşluklara kapanma yeri alt kısma gelmek üzere yerleştirilir.
* Bir kase içinde bir çay bardağı suda, bir yemek kaşığı salça sulandırılır ve 2 çorba kaşığı nar ekşisi, sıvı yağ ilave edilerek tenceredeki dolmaların üzerine dökülür.
* Tencere  kapağından önce dolmaların üzerine bir tabak kapatılmalıdır.

Kabak içleri de, mücver olmak üzere, aynı taze otları barındıracak.:)

AFİYET OLSUN.:)
  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder