Çarşamba, Ocak 23, 2013

Çilekli İrmik Tatlısı



        Şu sıralar; buzdolabımızın derin dondurucu bölümünü sıklıkla ziyaret etmeye başladım. Her ne  kadar havalar yaz günlerini aratmıyorsa da, yine bizler biliyoruz ki takvimler Ocak ayını gösteriyor. Masum bir tatlı gerekiyordu, evimizin en küçük vatandaşı için... Burada biraz hakikatlerden kaçıyor gibiyim. :)  Çünkü; ailemizin diğer üyeleri de tatlı yapıldığını görünce, ciğer görmüş kedi  yavruları gibi birer birer mutfak kapısına dizilmeye başlıyorlar. :)  Hem az tatlı , hem meyve içeriyor , hem lezzetli olacak, hem de göze, gönle dolacak., diye kurgu yapmaya başlayınca aklıma bu çarçabuk yapılan, aynı aciliyetle tüketilen :) çilekli irmik tatlısı geldi. Tabii ki aklıma öncelikle gelen irmik tatlısıydı... Ama, o derin dondurucu yok mu?... Çilekler orada mis gibi dururken bu tatlı, böyle öksüz bırakılır mı?.. :) Nasıl olsa, yaz güneşiyle güneşlenmiş iki paketim daha var diyerek, aldım tezgahın üzerine. Eh artık... Un var, şeker var helva yapsana kıvamına geldik demektir. :)

Malzemeler:

-1 Kg Süt
- 9 Çorba kaşığı toz şeker (Tepeleme)
- 9 Çorba kaşığı irmik (tepeleme)
- 2 Çorba kaşığı tereyağ
- 2-3 Adet damla sakızı (Havanda dövülmüş toz halde)
- 1/2 Paket labne peyniri

Sos için gerekli malzemeler:

- 1/2 kg Çilek
- 1/2 Çay bardağı Su
- 1 Çay bardağı Toz şeker
- 1 Paket Sade Jöle

Yapılışı:

*  Sütün içine toz şeker ve irmik  ilave edilerek, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
*  Muhallebi kıvamına gelen karışıma altı kapatıldıktan sonra, damla sakızı ve tereyağ eklenir. 
* İlk sıcaklığı  çıktıktan sonra, yarım paket labne peyniri, karışıma ilave edilip, el mikseri ile bir dakika çırparak homojen dağılımı sağlanır.
*  Pyrex bir tabak sudan geçirilerek, karışım içine dökülür ve donması için serin bir ortama bırakılır.
* Çilekler rondo ile püre haline getirilir, içine toz şeker ve sade jöle ve su ilave edilerek pişirilir.
* Donmuş muhallebinin üzerine ortasından başlayarak dökülür.
* Üzeri tercihe bağlı olarak, hindistan cevizi, fıstık, badem tozları yada file kesimleriyle süslenebilir.


AFİYET OLSUN. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder