Perşembe, Ocak 10, 2013

Kuru Meyveli Ve Çikolatalı Muffin



        Soğuk ve karlı bir İstanbul sabahına daha uyandık. Aslına bakarsanız; uzun zamandır bahar havası yaşayan İstanbul, artık mevsimi yerli yerinde yaşaması gereken zamanını çoktan gelip geçirmişti. Kar nedeniyle, Zeynep'imin sınavı başka bir tarihe ertelendi. Ufaklığımın benzetmesiyle "Onuğcuk" ise, yolu Gölcük'e kadar uzandığı için, bu havada servisi ile yola çıkamadı. Ve... Hepimiz evdeyiz. :) Bir şeyler imal edip, onları doyurmalı:) Hatta; akşam üstü saatleri için, çayın yanına, "manzarası güzel bir atıştırmalık, iyi gider" düşüncesiyle, kolları sıvamalı.:)
       Sesli düşünmek, kalabalık evlerde bazen tatlı kargaşalar yaratabiliyor. :) Her kafadan bir ses... Biri der,"Alman pastası yap", öbürü der, "Çikolatalı bir şeyler olsun lütfen", bir başka ses, "Diyet yapıyorum. Ne olur yapmaaaa" diye telefonla söylenir durur. :) Ama Nilgün karar verdiyse, yapılacak. :) "Başka yolu yok bunun" diyerek, yönümü mabedime çevirdim. Bu arada unutmadan söylemeliyim. Cemrem ile  bu soğuk havada yem bulmakta güçlük çeken kuşları beslemek için, camımızın önüne, mısır, bulgur, ekmek içi koyduk ve küçük  kuzumu,  mışıl mışıl uyuyacağı öğlen uykusuna yatırdım. Şimdi artık mutfak da benim, tezgah da, fırın da...
       Bu muffin, diyet yapan kuzum haricinde, diğer isteklere cevap verdiği için, bu günün şanslısı oldu.:) Gelelim malzeme ve tarifine.

Malzemeler: (20 adet Orta boy muffin)

- 3 yumurta (Oda sıcaklığında)
- 1/2 Su bardağı sıvı yağ
- 3/4 Su bardağı Süt (Oda sıcaklığında)
- 3  Su bardağı Kek Un (Ekstra kabartma tozu kullanılmaz)
- 1,5 Su bardağı Toz şeker
- 5-6 damla Rum aroması  (Dr. Oetker) (İsteğe bağlıdır. Yerine vanilya özütü ya da limon kabuğu rendesi kullanılabilir)
- 6 adet kuru kayısı ( Küçük küpler halinde)
- 6 adet kuru erik ( Küçük küpler halinde)
- 1/2 Çay bardağı Likapa (Yaban mersini)
- 1/2 Çay bardağı damla çikolata
- 1/2 Çay bardağı Antep fıstığı

Yapılışı:

* Yumurta ve şeker beyazlayıncaya kadar mikserle çırpılır.
* Karışıma, süt , yağ ve rum aroması eklenir.
* Homojen bir karışım olduğunda, un birkaç defada karışıma ilave edilir.
* Kuru meyveler küçük küpler halinde doğranır ve karışımın dibine çökmemesi için bir tutam un ile karıştırılır.
* Unlu meyve kuruları, damla çikolatalar ve Antep fıstığı  kek karışımına bir spatula yardımıyla,  ilave edilir.
* Tercihinize bağlı muffin kalıplarına dökülür.
* 170 derece sıcak fırında, kürdan testinden yapışmadan çıkıncaya kadar pişirilir.

 Üstlerini süslemek için yaptığım Ganaj için gerekli malzeme:
- 100 ml Çiğ Krema  (1/2 kutu çiğ krema)
- 100 gr Bitter çikolata
- 1 çay kaşığı tereyağ
- 4-5 Rom Aroması

Yapılışı:
- Çiğ krema, küçük bir tencerede kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılmalı ve ocaktan alınmalıdır. (Asla kaynamamalıdır.)
- Sıcak çiğ kremanın içine küçük parçalara bölünen çikolatalar atılıp, kremanın sıcaklığı ile eritilmelidir.
- Parlak olması için,  bir  çay kaşığı tereyağda çikolatalarla birlikte eritilmelidir.
- Karışım ılık halde kullanılmalıdır.

Ganaj yaparken en önemli nokta; çikolata ve çiğ kremanın mutlaka eşit miktarlarda olmasıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder