Salı, Ocak 29, 2013

Ispanaklı ve sebzeli Rulo



          Ispanak ile sarımsaklı yoğurdun lezzetli uyumunu sevenler iyi bilir.:) Daha doğrusunu söylemek  gerekirse sarımsağın içine dahil olduğu her sebze yada her yiyecek diye genelleştirelim... Farklı bir lezzet kazanır.  Ben de sarımsağı et yemeklerinden, sebzelere, hemen hemen tüm meze çeşitlerine uygulayanlardan biriyim. Sosyal olarak çok kabul gören bir eklenti olmasa da:) İş günleri haricinde tüketildiğinde gününüzü bile güzelleştirebilir nitelikte olduğu, inkar edilemez:)))  Ispanaklı krepleri çok sık yaparken, bu lezzetli tarifi gördüm ve damak tadımıza uygun birkaç ilave ile kendimize uydurdum. :)  Amacım; içine yaptığım ilavelerle Cemroşuma da hizmet etmesiydi. Küçük kuzunun sebzelerle arası kötü sayılmaz. Ancak; şu 7 ve 8. aylarda başlamış olduğumuz sebze çorbaları yok mu? :)) Çocuğu bezdirdi. İçine her defasında farklı şeyler katıp, damak tadını geliştirmeye çalıştık ama kaşık kase ikilisini görünce, bu cinoş içinde ne olabileceğini çarçabuk kestirmeye başlamıştı. :)  Çok şükür çorbalar bitti. Artık biz ne yersek, ona da  onu yedirmeye başladık. :) Tabii ki; ev halkının arada bir müracaat ettiği :) pizza ve dönerlere de ortak çıkmaya başladı.:) Eh yani o da can:))) Sabret... sabret... Bir yere kadar.:) Afiyet olsun küçük kuzum... Salamı, sosisi yasak ama peynirli yerlerinden canının çektiği kadar yiyebilirsin.:) Emin ol! üstündeki tüm mısırları da, senin tek tek yemen  için kenara biriktirdik.:)


Malzemeler:

- 450 gr Haşlanmış süzülmüş ıspanak yaprağı
- 3 Yumurta
- 2 Yemek kaşığı Un
- 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
- 5-6 Dal taze soğan yeşil saplarıyla birlikte
- Tuz, karabiber

İç Malzemesi:

- 200 gr Labne peyniri
- 200 gr Süzme yoğurt
- 3 Diş Sarımsak
- 2-3 Kapya biberi
- 1/2 Su bardağı Garnitür (bezelye, havuç, patates)
- 4-5 adet kornişon turşu

Yapılışı:

* İki demet ıspanağın yaprakları yıkanır ve ayırılır, tencerede kaynamakta olan suya atılarak on dakika kadar haşlanır.
* Haşlanan ve süzülen yapraklar, blendırdan geçirilerek, püre haline getirilir.
* Yumurta sarıları, çok ince kıyılmış  taze soğanlar(Yeşil sapları da ilave edilmeli), un ve sıvı yağ ilave edilerek, bir çırpma teliyle homojen bir karışım elde edilir.
* Yumurta beyazları cam bir kase içinde, bir fiske tuz yardımıyla kar haline getirilir.
* Kar haline getirilen yumurta beyazları söndürülmeden, ıspanaklı karışıma ilave edilir. (Bozadan daha koyu bir kıvamda olmalı.)
* Fırın tepsisi içine yağlı kağıt serilerek, 1 parmak kalınlığında dökülür. 175 derece sıcak fırında 30 dakika kadar pişirilir.
* Fırından çıkarılan ıspanaklı pandispanya, fazla soğutulmadan yağlı kağıt yardımıyla sarılır ve soğumaya bırakılır.
* Labne peyniri ve  süzme yoğurt bir kapta karıştırılır, sarımsaklar dövülerek içine ilave edilir.
* Kapya biberi, ve kornişon turşular küçük küpler halinde doğranarak, yoğurt ve labne peynirli karışıma eklenir.
* Rulo halinde sararak soğumaya bıraktığımız ıspanak pandispanyası açılarak içine karışım yayılır ve tekrar rulo haline getirilir.

AFİYET OLSUN. :)

2 yorum:

  1. Nasıl bir işkencedir bebeklerde bu çorba olayı hakikaten. Benim oğlum bu yüzden hala sebze yemiyor. Bir de beslenme vardı. Haftada 1 gün beyin haşlama konur mecburen. Her gün okul dönüşü evin önünde çöp kovasına atardı, biz de tabi camdan görürdük. İşkenceye bakar mısın ne faydası varsa beyinin?
    Neyse senin ıspanaklı rulonun görselliği müthiş ama beni aşıyor. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. İşte bir beslenme programıdır gidiyor.:)Yedirseydik neler yapacağını, sonradan senin gibi görürdük herhalde:) Benimkilerin zamanında beyin programdan çıkmıştı. Dünya sağlık örgütü tarafından kuduz mikrobunu barındıran bir yapısı olduğu için yedirilmiyordu. Biz böylece yırttık:) Çünkü; haşladıktan sonra, ben de elimi sürüp onun zarını ayıklamazdım sanıyorum. Şimdi baştacı anne sütü. Bizim kuzu da tiryaki:)Yemek üstü cilası onun.

    YanıtlaSil