Pazartesi, Ocak 07, 2013

Cemremin İlk Yaş Pastası






 Hayatım; ilki 1984, ikincisi 1988 yılında olmak üzere iki defa çok değişti. İki güzel kız girdi hayatıma bu tarihlerde... Biraz meşakkatli oldu bu kavuşmalar, her ikisine de. Sonrasında güzel koşuşturmalar... Emeklediler, yürüdüler, koştular, karne günleri, aşkları, sevdaları, tutkuları derken baktım ki yıllar, yılları kovalamış. Kafamda soru işaretlerim çoğalıp, örümcek ağı gibi sarıp beni yormaya başlamış. "Acaba, bu gözüm gibi baktığım minicikler, nasıl bir seçim yapacak ve kimlerle hayatlarını birleştirecek? Acaba, bir gün onlarda kendilerine ait bir çocukları olsun istediklerinde, ben nasıl bir anneanne olacağım? Acaba, o gün geldiğinde, doğumhane kapısında nasıl bekleyeceğim? Acaba... Acaba... Acaba... Hayat bu, bunları düşünüp, kendime karabasanlar bastırırken, 16 Mart 2011 akşamı saat 18.30'da, O doğumhanenin kapısındaydım. Saat 19.25'te ise, pembe beyaz bir küçük kız, kucağımdaydı :) İşte 1988 yılından sonra hayatımdaki en önemli değişimi, o gece yaşadım. Tüm "ACABA" lar bitti... Bir küçük kız yaşamıma "PAT" diye giriverdi :)  Hoş geldi, sefalar getirdi. :) Onun adı CEMRE. O bahar bebeği... Havaya, suya ve toprağa  üç adet düştüğü varsayılır bahar müjdecisi cemrelerin.  Dördüncü Cemre de evimize düştü kısaca. Geldi... gözümüzü, gönlümüzü, evimizi, yüreğimizi ısıttı.  Küçüğümün ilk yaşını kutlarken; ona, adına yakışır kuzulu, börtülü, böcekli, ağaçlı, çiçekli bir yaş günü pastası yapmaya karar verdim. Dolgusu; meyve pastacı kreması ve badem krokanla zenginleştirilmiş pandispanyanın, dış yüzeyini şeker hamuru ile çalıştım. Merak edenler için, malzeme ve tarifi aşağıda :) 

Pastanın yapılışını üç bölümde aktarmalıyım.
* Pasta keki
* Pasta kreması
* Süsleme

* Genoise Kek

- 250 gr toz şeker
- 8 yumurta
-250 gr Un (elenmiş)

* Yumurta ve toz şeker, yumurtalar beyazlayıncaya kadar mikser ile çırpılmalıdır. (Isıya dayanıklı cam kap kullanılması önerilir)
* Karışım benmari usulü kaynayan bir tencerinin üzerine oturtularak, Karışımın 30 derece sıcaklığa ulaşması ile birlikte benmari üzerinden alınarak, soğuyuncaya kadar çırpılmaya devam edilmelidir.
* 250 gr un, soğuyan karışıma, 3-4 defada,  yumurtalar söndürülmeden eklenmelidir. (İşlem sırasında, mikser kullanılmamalı, spatula ile un karışıma yedirilmelidir.)
* 175 derece sıcak fırında 35-40 dk arasında pişirilmelidir.
* Fırının tel ızgarası üzerinde soğutulmalıdır.
Önerilen malzeme miktarları, 15-20 kişilik pasta için gerekli olan miktarlardır. Daha az katılımlı toplantılarınız için yarım ölçü kullanılmalıdır.

* Pastacı Kreması

- 1+1/3 Su bardağı Süt
- 1+1/3 Su bardağı krema
- 1,5 Su Bardağı toz şeker
- 4-5 yumurta sarısı (85 gr)
- 25 gr mısır nişastası
- 1 paket vanilya

* Yumurta sarıları ve şeker beyazlayıncaya kadar çırpılmalıdır. Çırpılan  karışıma, elenen mısır nişastası ilave edilmelidir.
* Süt, krema ve vanilya birlikte kaynatılmalıdır.
* Kaynamakta olan karışıma, yumurtalı karışım ilave edilmeli ve kısık ateşte koyulaşıp, küçük kabarcıklar oluşana kadar kaynatmaya devam edilmelidir.
* Hızla karıştırılıp soğutulmalıdır.
Kremanın kabuk tutmasını engellemek için karışımın üzerine yağlı kağıt kaplanmalıdır.

Pastanın birleştirilmesi:

* Ortadan 2'ye bölünen kek, basit bir şurupla ıslatılır. (Basit şuruplar, değişik lezzetteki moninlerle zenginleştirilebilir. Bu pastada kahve aromalı monin kullanıldı.)
* Taban kekin üzerine, pastacı kreması sürülür ve tercihinize göre meyve ilavesi yapılır. (Bu pastada vişne kullanıldı.)
* Meyvelerin üzerine  krokan ilave edilmelidir. (Bu pastada badem krokan kullanıldı.)
* 2. kat kekin iç yüzeyine de, pastacı kreması sürülerek, meyvelerin konulduğu, taban kekin üzerine kapatılır.
* Kalan pastacı kreması üst ve yan yüzlere, çok ince bir tabaka halinde sürülmeli,şeker hamuru uygulaması için hazırlanmalıdır.
* Hazırlanan pastanın formunun bozulmasını engellemek amacıyla belirli yerlerinden çubuklarla sabitlenmelidir.
Pasta şeker hamuru ile kaplanmadan bir gece önce hazırlanmalı ve buzdolabında dinlendirilmelidir. 
Şeker hamuru uygulaması ve figür çalışmaları sizlerin tercihlerine bağlıdır. Uygulamaya geçecek olanlara şimdiden afiyet olsun.






2 yorum:

  1. Nilgün hanımcığım ellerinize sağlık. Bu tarife bakarak ben de torunum için çalışacağım.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim beğenileriniz için. :) Söz konusu torunlar olunca, neler yapabileceğinize siz bile inanamayacaksınız.:) Ben, şimdiden ellerinize sağlık diyorum ve beklediğiniz torununuza biran önce kavuşmanızı diliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil