Pazartesi, Şubat 18, 2013

Soğanlı Köfte



           Bugün, sizlere bir Rumeli esintisinden daha bahsetmek istiyorum. Bu da sevgili babaannemden annemlere, onlardan da bana miras kalmış bir tarif. Köfte severler için biçilmiş kaftan. :) Kızartma olduğu için biraz ağır bir tarif ama her gün yemediğimize göre sorun yaşatmayacaktır diye düşünüyorum. :) Ben; bu soğanlı köfte için, babamla kendi adıma, annemden randevu alırdım neredeyse...:)  Sebebine gelince, aynı muhallebi çeşitlemelerinde olduğu gibi, köfte çeşitlemelerinde de üç kardeş arasında ayrı ayrı talepler söz konusuydu. Babamla ben sulu tencere yemeklerini severken, rahmetli ağabeyim ve kızkardeşim , kuru olanları tercih ederlerdi. :)   Aşçı gibi siparişleri alan anneciğimde ne yapsın, bir sefer birimizin gönlünü hoş ederken, diğer seferinde de bir diğerimizin gönlünü alırdı. :) Kuru köfte ile yarış halindeydi.  Sonunda bir çare bulundu...  Köfteler, soğanlı salçalı suyuna atılmadan bir kısmı ayrılıp, kuru köfte niyetine bırakıldı...:) Ve... didişme sona erdi. :)  Didiştiğimiz konulara bakar mısınız? :) Şimdi hatırladıkça gülümsediğim hatıralar bir zamanlar nelere sebep olabiliyormuş...  Keşke hepimiz bir arada olabilseydik ve köfte yüzünden didişmeye devam edebilseydik. :(  Bu yaşımda anlıyorum ki... Keşke dememek için, günü alabildiği ve olabildiğince yaşamak gerekmiş...  Hiç bir şey için geç kalmamanız ve keşke dememeniz dileklerimle...


Malzemeler:

- 500 gr Dana Kıyma
- 1 Soğan
- 1 Yumurta
- 2 Dilim bayat ekmek içi
- 2 Yemek kaşığı un
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 1 Tatlı kaşığı kimyon
- 1 Çay kaşığı karabiber
- 1/2 Su bardağı Un (Köfteleri bulamak için)
- Kızartmak için sıvı yağ


Sosu için:
- 3 Soğan
- 1 Yemek kaşığı biber- domates salçası
- 1/2 Çay  bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

* Kıymanın içine ince rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, ıslatılmış bayat ekmek içleri, baharatlar ve un ilave edilerek yoğurulur.
* Orta boy top şekli verilen köfteler, una bulanarak kızgın yağa atılır ve kızartılır.
* Üç adet soğan ay şeklinde doğranır, biraz tuz ilavesiyle yoğrularak öldürülür ve sudan geçirilerek acı suyu çıkarılır ve süzülür.
* Tencereye sıvı yağ konulur, süzülmüş soğanlar ilave edilir ve pembeleştirilir.
* Soğanlara sulandırılmış salça ilave edilir ve kızartılmış köfteler içine atılır.
* Soğanlar pişene kadar pişirilmeye devam edilir.

Not: Köftelerin içinde bulunan ve kızartılırken kullanılan un, salçalı suyu kısmen bağlayacaktır. Suyu azaldığı takdirde, çok sulandırılmadan göz kararı sıcak su ilave edilmelidir.

AFİYET OLSUN :)

4 yorum:

  1. Bu aralar ben de kızartmalardan gidiyorum Nilgün Hnm. maalesef..
    Bu da güzel bir yemek bence..
    İlk fırsatta yapılacak diyorum.
    Samandıra'dan selamlar..

    YanıtlaSil
  2. Çok lezzetli olur. Deneyin derim. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.:)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel hikayeleriyle anlatıyorsun. Köfte olayı yemek kültüründe başlı başına ayrı bir sayfa bence. Sevmeyen bir kişi bile yoktur herhalde. Senin bu tarif zaten kızartarak falan ayrı bir lezzet. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Hikayeler anılarım. :) Onları yaşadıklarım artık hayatta olmayınca anılara sarılıyorum işte ne yapayım.:( Bu köftenin sırrı fazla soğan... Ama öldürülmüş ve acı suyu sıkılmış. Denersen beğeneceksiniz. :) Sevgiler sana ve ailene.

    YanıtlaSil