Cumartesi, Şubat 09, 2013

Portakallı Kereviz



          Hayatımın hiç bir döneminde et obur olamadım. Et obur olmayı bırakın, yıllarca yemesem aklıma bile gelmez.:) Tabii ki... B 12 vitamini eksikliğinden oluşan bir unutkanlık değil bu. :)Sevmedim... Sevmiyorum... Sevmeyeceğim. :) Bunun sebebini sorduklarında, geçerli bir cevabım da olamıyor. "Hayvanları çok seviyorum" desem olmuyor. Çünkü; balığı ve tavuğu yiyorum. :)  Bir vejeteryan da değilim ama, salt sebze ve meyve ile de beslenmiyorum... Peki ben neyim? :))) Bu soru ile çok karşılaşınca dost ortamlarında, ben de makul bir cevap arayışı içine girdim. :) Ve... Cevabı bulmak için de geçmişe bir yolculuk yaptım.
          Bilirsiniz Kurban Bayramlarında, dinimizin gereklerinden biri olan kurbanlar kesilir. :( İşte benim et ile aramdaki zıtlık ta o yıllara dayanıyor. Bir kurban bayramında güzel bir koyun getirdiler evimize... Çocukluk ya işte... Bayramdan birkaç gün evvel geldiği için onu beslemek, tüylerini okşamak bize düşen görevlerdendi. Öylesine sevmiştim ki, o güzel hayvancığı ve öylesine habersizdim ki onun birkaç gün sonra bizimle olamayacağından... Oyuncak bebeğime bağlanır gibi bağlandım diyebilirim. Bayram sabahı geldi çattı. Üstümü başımı giyip, bayram çocuğu olmam için artık saatler kalmıştı. Birazdan babamla, ağabeyim namazdan dönecekler, eller öpülecek... bayram harçlıkları ve mendiller alınacak, sonra doğru diğer aile büyüklerinin yolları tutulacak... "Her şey ne kadar güzel"  diye zıplayıp hoplarken, annemin eve girmem konusundaki uyarısı ile bahçeden yukarı çıktım. Sonrası mı?   Bir daha  o kınalı koyunu hiç görmedim tabii ki. Böylece etli yemekler ile aramızda soğuk savaş başladı.  Hayatımdan tamamen çıkarmadım ama mecbur kalmazsam da yemeği hiç arzu etmedim. İşte böylece otlar, sebzeler ve meyveler daha çok yerleşti beslenme programıma. Onlarla ilgili hiç ayırım yapmam.  Sebze olsun da adı ne olursa olsun. :) Nasıl olsa besleyip, büyütmüyorum...

Malzemeler:

- 1/2 kg Kereviz (2 orta boy)
- 1 Soğan (Büyük)
- 1 Patates
- 1 Havuç (Orta boy)
- 1 Su bardağı Bezelye
- 2 Portakalın suyu (1 Su bardağı)
- 1/2 Çay bardağı Sıvı yağı
- 1/2 Çay bardağı Sızma Zeytinyağı
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 3 Tatlı kaşığı toz şeker

Yapılışı:

* Soğanlar küçük küpler halinde doğranır ve yarım çay bardağı sıvı yağ ile pembeleştirilir.
* Küçük küpler halinde doğranmış, kereviz, havuç ve patatesler ile bezelyeler ilave edilir.
* Portakal suyu, tuz ve şekeri ilave edilip, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
* Tencerenin altı kapatıldıktan sonra üzerine yarım çay bardağı sızma zeytinyağı gezdirilir ve tencerede soğumaya bırakılır.
* Ilık olduğunda servis tabağına alınmalıdır.

AFİYET OLSUN. :)

7 yorum:

  1. Bloglarda nihayet benim gibi et ile arası olmayan bir bloga daha rastlamak çok güzel, Ellerine sağlık canım tabiki kereviz de nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  2. Anlıyorum sizi ama ben et seviyorum. Daha doğrusu etide sebzeyide aynı oranda severim.
    Çocukluğumuzda yaşadığımız o travmaları hala hatırlarım. Aynı sizin gibi bir kurban olayıda ben yaşamıştım çok kötüydü. Ama et yememe engel olmadı bilmiyorum.
    Hem insan her şeyi sevmek zorunda değil ki :)
    Portakallı kereviz çok severim açıkçası kereviz çok severim. Çok nefis olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Aslı sanıyorum ben çocukluğumdaki bu olaya sığınıyorum.:) Emin ol çok soruldu bana ama yazdığım gibi cevabını ben bile tam olarak bilemiyorum. :) Sadece etle aramın olmayışı ile tarihler arasında bağlantı kurduğum için bunu net söyleyebiliyorum. Esasınsa eti köfte haricinde yemeyi çok sevmiyorum desem en doğru cevap olacak:)Nasıl olsa sebzelerimiz var:) Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Feray sizde mi? :) Kendimi yalnız hissetmeyeceğim. Beğenileriniz için teşekkürler. Sizlerin de ellerine sağlık sıkı takipçilerinizden biriyim:)Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Alin bendende okadar bende et sevmem..yerim ama illede olsun demem..etsiz yasarim..et sevmememi etkileyen tek sey bazen o hayvanciklari dusunmem..canli canli, sonra yiyemiyorum:( zaten kemikli et butun tavuk kesinlikle elleyemem..kotu olurum..
    En iyisi sebze tahillar..ama ekmegimde olacak:) Portakalli Kereviz cok nefis olmusa benziyor ellerinize saglik..sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Bodrum'a ilk yerleştiğim yıl semizotunu, ıspanağı kıymasız ve de zeytinyağı ile pişiriyorlar diye çok yadırgamıştım. Ama zamanla aynı yöntemle pişirdiğim gibi balığı bile zeytinyağında kızartmaya başladım. :)) Evet ben de otçuyum ama ete karşı da bir önyargım yok. Eline sağlık kereviz çok güzel gözüküyor, ben geçenlerde ayva da koymuştum çok da yakışmıştı. Galiba paylaştım blogda.

    YanıtlaSil
  7. İçine ayva ve ekşi elma çok yakışır ben de ekliyorum ara sıra.:)

    YanıtlaSil