Cumartesi, Şubat 02, 2013

Midye Tatlısı






           Deniz kabuklarını sever misiniz.? Çoğunuzun "evet" dediğinizi duyar gibiyim.  Kim bilir? hangi derinliklerde hayat buldular... Hala başucumda böyle bir efsane ile yatıyorum.:) Bir zamanlar üzerinde derece vardı ve bulunduğu mekanın ısısını ölçerdi.  Artık bunu yapamıyor, yaşlandı.:)  Ama yaşamışlığına bakılırsa, benden daha fazla geçmişe şahit... Hem suyun altında... hem de şu yaşadığımız arazi parçasının üzerinde... Yaşamış objelere olan hayranlığımı ve saygımı yakınlarım çok iyi bilir. Belki de; sonsuza uğurladıklarımla paylaştığım anılarıma, ortak oldukları  içindir... Bu deniz kabuğu da, sevgili annem ve babamla yaşadığım evden, bana kalan hatıralardan biri... Kulağımı hala üzerine yaslıyorum ve derinden gelen sesleri dinliyorum. Çok şey anlatıyor bana...  Onunla, ortak anılarımızı tazeliyoruz zaman zaman... Geçmişteki anıları kurcalarken, geleceğe de notlar bırakıyoruz tabii ki .:)
          Bu tatlı da, belleğimdeki görüntülerden yansıyarak, sadece şekli ile dikkatimi çekmişti. Ancak, yaptığım zaman  tadının da en az görüntüsü kadar güzel olduğuna  ailece karar verdik. :)   Bu şartlarda; geleceğe bırakacağı notlar konusunda, sadece birkaç saatlik ömrü vardı. Ve... Emin olun! ömrünü, tahmin ettiğimden daha kısa sürede tamamladı...:)


Malzemeler:


- 1 Yumurta
- 1 Çay bardağı süt
- 1 Çay bardağı sıvı yağ
- 2 Yemek kaşığı yoğurt
- 1 Çay bardağı mısır nişastası
- 1 Paket kabartma tozu
- 1 Paket vanilya
- 1 Çorba kaşığı sirke
- 3 Su bardağı Un

- 100 gr Tereyağ (Üzerine gezdirilecek)
- Mısır nişastası (Yufkaları açmak için)
- Antep Fıstığı

Şerbet:
- 3 Su bardağı Şeker
- 2,5 Su bardağı Su
- 1/2 Limon suyu

Yapılışı:

* Öncelikle soğuk şerbet kullanılacağından kaynatılır ve soğutulur.
* Derin bir kap içine un, mısır nişastası ve kabartma tozu elenerek koyulur, ortası havuz gibi açılır ve sıvı malzemeler; yumurta,süt ,sıvı yağ, yoğurt ve sirke ilave edilerek,  yumuşak bir hamur yapılır.
* Hamur yarım saat dinlendirilir.
* On adet küçük bezeye ayrılır.
* Her bir beze, nişasta yardımıyla, küçük bir tabak büyüklüğünde açılır ve üst üste konulur.(En üst kata nişasta konulmamalıdır.)
* Üst üste konulan tüm hamurlar, hep birlikte açılır ve olabildiği kadar sıkı rulo yapılır.
* Rulo halindeki hamur, 1 cm kalınlığında kesilerek,  avuç içinde yassıltılır ve iç malzeme koyularak kapatılır.
* Fırın tepsisine konulan hamurların üzerine eritilip soğutulmuş tereyağ gezdirilir ve 180 derece sıcak fırında kızarana kadar pişirilir.
* Fırından çıkarılan tatlıların ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ılık şerbet dökülür ve şerbetini çekmesi için 1 saat dinlendirilir.

AFİYET OLSUN. :)

6 yorum:

  1. Hanımefendi tariflerinizi beğenerek takip ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. Umarım keyifli buluyorsunuzdur.

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar ilginç şeyler paylaşıyorsun. Görsellikte süper. Mazes izleyicin olmuş, takip et onu anlatımı ve tarifleriyle çok hoştur. Senin sayfandan çok kişinin faydalanması gerek, bugün kendi sayfamda bahsedeceğim iznin olursa. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler İlhan bana cesaret veriyorsun.:) İzin ne demek, paylaşmak istersen buna memnun olurum.

    YanıtlaSil
  5. ELLERİNİZE SAĞLIK
    ÇOK LEZZETLİ GÖZÜKÜYOR.
    SİZİ TAKİBE ALDIM

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkürler. Hoş geldiniz. Paylaşımlarda buluşmak üzere.. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil