Cumartesi, Şubat 09, 2013

Küçük Tombik Ekmekler



                Simit, peynir, domates, salatalık, biber... Benim muhteşem beşlim. :) Sabah, öğlen, akşam yiyebilirim ve başka da birşeycik istemem. :) Yazın al eline serin meşrubatı yanında bu beşli... Kışın sıcacık bir çay ve yine bu beşli... Yakışmadığı hiç bir mevsim yok. :) Kış aylarında,  sadece domates, salatalık ve biber sera oluyor, değişiklik bununla sınırlı. Ben razıyım simidin yanında olsun da, varsın sera olsun. :) Benim gibi, sevgili babaannemiz Jale de çok sever. Pazartesi günleri geldiğinde, öğlen yemeklerimizi bile böylesine süsler bu güzellikler. :) Eh biz iki dünür kardeş, oturup tatlarına bakmaya başlayınca, bizim küçük cimcime de önce göz alışkanlığı, sonrasında da tatmaya başlayarak bir simit  fanatiği oldu. :) Öylesine fanatik ki... Yemeğini yedirebilmek için, " bitirirsen sana da vereceğiz" diyerek kandırmaya bile başladık desem yalan olmaz. Son zamanlarda simidimize eşlik eden bir üretim daha var. :) Küçük tombik ekmekler . O da, simit kadar sevildi hepimiz tarafından. İçine ne isterseniz koyabilirsiniz. İsterseniz; peynir, ceviz, Antep tadı biraz salça ve bir iki diş sarımsakla tatlandırdığımız bir krema, ya da; yine beyaz peynir, labne peyniri, dereotu, ve sarımsakla tatlanmış bir başka krema... Olmadı bir dilim kaşar ve salam... Gönlünüz hangisini isterse... Hemen fırından çıkmış dumanı üstünde bu güzel tombikleri, boş bile yeseniz harika oluyor.
             "Simidin pabucunu dama mı attı ?" diye sorarsanız... Cevabım "hayır tabii ki" :) Ama bir hafta simit partisi yapıyorsak, bir hafta da bu güzel ekmekçikleri yiyoruz dost soframızda. Çayınızın yanında, simidiniz ya da sıcacık tombik ekmekleriniz ve aynı sıcaklıktaki dostlarınız hiç eksik olmasın. :) Sevgiyle kalın.

Malzemeler:

- 1/2 Su bardağı Süt
- 1/2 Su bardağı Su
- 1 Yumurta (Akı içine, sarısı üzerine)
- 1 Paket Instant Maya (Dr. Oetker)
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 2 Yemek kaşığı Toz şeker
- 1/4 Su bardağı sıvı yağ
- 3,5-4 Su bardağı un

Yapılışı:

* Su ve süt karışımı bir cezvede ısıtılır. (El yakmayacak sıcaklıkta, Ilık)
* Isınan süt su karışımının içine şeker ve maya koyularak eritilir.
* Un ve tuz elenerek ortası havuz biçiminde açılır. (3,5 su bardağı un elenmeli unun cinsine (hamurun kıvamına ) göre 1/2 bardak un daha sonra ilave edilmelidir.)
* Sıvı karışım, yağ ve yumurtanın beyazı, unlu karışıma eklenerek hamur toparlanır.
* Hamurun üzeri hava almayacak şekilde strech ile örtülerek mayalanmaya bırakılır. ( 1 Saat)
* Gözenekler oluşup, hamur 3 katı oranında kabarınca, hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak şekil verilir ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
* Hamurlar, tepside 15-20 dakika daha mayalanmalıdır.
* Yumurta sarısına, iki yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek, küçük ekmeklerin üzerine sürülür.
* Sıcak fırında 170 derecede  pişirilir.

AFİYET OLSUN :)

8 yorum:

  1. Annecik agzim sulandi okuyunca resmen :)
    Ben de isterim bana ne :)
    Zeynep

    YanıtlaSil
  2. Harika görünüyorlar ellerinize sağlık,sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Feray hanım teşekkürler. Ben de sizin imalatlarınızı çok beğeniyorum ve takip ediyorum.Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  4. Cancağızım sanki yemiyorsun:)))) Kızım kim tüketiyor bunları?

    YanıtlaSil
  5. Anne kız diyoloğunuz nefis. :)) Bu tarifi bu akşam deneyebilirim, "un" özürlü biri olarak başarmam mucize ama deneyeceğim. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Artık anne kız gibi değil arkadaş gibi olduk İlhan.:)Tarifi uygula "un" özrün olmadığını anlayacaksın:) Mayalarken kalorifer peteklerinin üzerinde beklet:)

    YanıtlaSil
  7. Yaşasın başardım hem de süper oldu. Nilgün çok teşekkür.

    YanıtlaSil
  8. Benim can arkadaşım:))) Olmayacak şeyi söyler miyim:))) Eline sağlık. Şimdi birinin içine benim için tereyağ ve kaşar peynir koy ve ye lütfen:)))

    YanıtlaSil