Salı, Şubat 05, 2013

Karışık Pizza




          Ufaklık; çorba ile beslenmesini tamamladı tamamlamasına da, şimdi de nerede ekşi, aromalı, baharatlarla tatlandırılmış lezzet varsa hepsine hayran.:)  Biraz büyüdüğünde; " Vedat Milor'a asistan olacak" diye düşünmeye başladım desem, yalan olmaz. Zaten babası da hayran...:) Reklam afişlerinde bir kaç kere " Bak babanın arkadaşı" dedik.:) Şimdi nerede görse, babamın arkadaşı diye dolanıp duruyor. Çok sık olmamakla birlikte bazı günlerde, ailece fast food gıdalara da müracaat ettiğimiz oluyor. :) Paketleri görünce, önce kocaman  bir çığlık atıp, en yüksek tondan " turşu" diye bağırmaya başlıyor. Sonra da Allah ne verdiyse, yandan çarklı ada vapuru misali :)  annesine, babasına, teyzesine, eniştesine ve bana döne dolaşa uğruyor ve nafakasını topluyor.:) Ve de bunu karnı tokken yapıyor.:))
         Baktım ki; bu tarz gıdalara meyil var, dışarıda deneyip, içeriğinden emin olmadığımız yiyecekleri tattıracağımıza, evde hem damak tadına uygun, hem de tescilli markalarla hazırlayıp sağlıklı olduğuna inandığımız yiyecekleri  yedirmeyi daha doğru  buldum.  Bu pizza da böyle oluştu. Ne yalan söyliyeyim :) İyi ki de oluştu, çünkü ben de çok severim. :)  Kuzucuk;  babaanneciğinin yaptığı, kısırın yanına köfteyi katık ettikten sonra, bendenizin yaptığı bu pizzadan da bir dilimcik tattı. :))) Afiyet olsun kuzucum. Geçen kış çorbaya talim ederken, bak!  bu kış ne dünya nimetleri ile tanıştın...:)   Sakın! seneye kışa " mantarlı fleminyon isterim" diye tutturma da... :)

Malzemeler:

Pizza hamuru:
- 3 Su bardağı Un
- 1 Su bardağı Ilık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4-5 yemek kaşığı sızma zeytin yağ
- 1 Tatlı kaşığı Şeker
- 1,5 Tatlı kaşığı Instant Maya (Dr.Oetker)

Salça sos:
- 1 Su bardağı Su
- 1 Yemek kaşığı Salça
- 1/2 Tablet et bulyon
- 1 Çay kaşığı tuz
- 1 Tatlı kaşığı Mısır nişastası

Üst Malzeme:
- 200 gr Taze kaşar
- 150 gr kokteyl sosis
- 1/2 Su bardağı renkli biber
- 15 adet çekirdeksiz siyah zeytin
- Kekik, (istenilen baharatlar)

Yapılışı:

* Ilık su içine maya ve şeker ilave edilerek eritilir.
* Un ile tuz bir kapta karıştırılır ve ortası havuz yapılarak, sulu karışım ve zeytinyağ ilave edilir.
* Yoğurularak, mayalanması için üstü strech folyo ile örtülerek 1 saat bekletilir.
* Mayalı hamur, yağlanmış tepsiye yayılır ve tekrar mayalanması için 45 dakika bekletilir.
* Sos malzemeleri mısır nişastası haricinde karıştırılır ve kaynatılır, mısır nişastası birkaç kaşık su ile sulandırılır sosa ilave edilerek bağlanır.
* Hazırlanan sosun yarısı, mayalanmış hamurun üzerine sürülerek 200 derece sıcak fırında 15 dakika pişirilir.
* Sosun diğer yarısının içine ince doğranmış sosisler ilave dilerek pişirilir.
* 15 dakika süreyle ilk pişirilmesi tamamlanan hamur fırından alınarak, rendelenmiş peynirin yarısı üzerine serpilir.
* Üzerine pişirilmiş soslu sosisler yerleştirilir ve kalan peynir tekrar serpilir.
* Son olarak renkli biberler ve ayıklanmış zeytinler eklenerek, peynirler eriyinceye kadar 15 dakika daha fırınlanır.

AFİYET OLSUN:)


2 yorum:

  1. Nilgün hızına yetişilmiyor, bravo valla. Benim için hamur açmak kısmı hariç harika. Artık hazır pizza hamurları var galiba ancak öyle becerebilirim. :)) Ellerine sağlık. Ama yorumlarda şu harf onaylamayı kaldırsan çok zor oluyor. :))

    YanıtlaSil
  2. İlhan emin ol çok büyük ustalık gerektirmiyor.:) İtalyan restoranlarında olduğu gibi hamuru havada çevirmiyoruz.:)Yapabileceğinden adım kadar eminim. Çünkü yaptıklarını takip ediyorum Ustacım:)Sevgiler

    YanıtlaSil