Perşembe, Şubat 28, 2013

Kahveli ve Naneli Kurabiye




                 Bugün; bir kızımızı daha mutlu yuvasına uğurlamak üzere ilk adımı atıyoruz ve kına gecesinde  toplanıyoruz. O, benim siyah incim. Huyu da, yüzü kadar güzel bir çocuk. En önemli  ve takdir ettiğim özelliği ise, anacığına olan saygı ve sevgisi. Kına gecelerini; kız tarafı olduğunuzda çok neşeli yaşayamazsınız.:) Ne de olsa kız sizden çıkıyor...:) Oğlan tarafına gelince... Onlar pür neşe tabii ki...  Bunların hepsi şaka... Kız da hepimizin, oğlan da öyle. Çıktıkları yolda mutlu olmaları, her iki tarafın da ortak isteği.  Evlilik  önemli ve sorumlulukları çok olan bir müessese. Yola çıkarken verilen sözlerin, ilk zor görüldüğünde unutulması ise bir hayli üzücü. Kendi dönemimle, bugünü karşılaştırdığımda çok önemli gelişmeler tespit ediyorum. Bizim zamanımızda; ev işlerine yardımcı olmak, çocuklarla meşgul olmak, alış veriş yapmak erkekliğin şanına dokunuyordu sanki... Ya da, benim şahit olduğum örnekler biraz böyleydi...:)   Oysa ki; çalışma hayatında omuz omuza çalışılabiliyordu. Tüm karşı cinslerimi tek potada eritmek gibi bir niyetim yok tabii ki.:)  Ama; şahit olduğum gerçekler, büyük bir oranla bunları yansıtıyordu. Gelelim günümüze... Gençler yine omuz omuza çalışıyorlar, iş hayatında...Tek fark; evde de  birbirlerine yardımcılar... Bravo diyorum onlara.  Eğer hayat müşterek ise; bu, her platformda olmalı. Aynı genç neslimizin tatbik ettiği şekilde.:)
                Bu gece, gözyaşı dökecek olan anne Çiğdem. Ben, büyük kızımı evlendirerek ilk deneyimimi yaşadım.:)  Çok güzel bir anı da olsa, biliyorum... gözyaşları pınarlarda gizlenemiyor... Ama Çiğdemciğim emin ol, güzel kızın çok mutlu olacak ve bugün hüzünlenip ağlasan bile yarınlarda o iki güzel çocuk seni çok  ama çok mutlu edecekler. :)
                 Yüksek yüksek tepelere, ev kurmasınlar...
                  Aşrı aşrı memlekete, kız vermesinler...
                 Annesinin bir tanesini, hor görmesinler... diye devam eder ya... Sen bakma o sözlere, iki kızınla birlikte, iki de oğlun oldu...
                 Çok mutlu olun çocuklar, o güzel evinizde...
               
  Bu  kurabiye, bu gece ki toplantımız için Nilgün teyzenden bir imece çalışması. :) Bir sürpriz daha var.:)))

Malzemeler:

- 1 Yumurta
- 1 Su Bardağı Pudra Şekeri
- 1/2 Paket kabartma tozu
- 200 gr Margarin ( yumuşak oda sıcaklığında - yarısının tereyağ olarak kullanılması önerilir)
- 3 Su bardağı Un
- 1/2 Su bardağı Mısır nişastası
- 10 damla nane aroması
- 1 Çay bardağı Damla  çikolata
- 1,5 Yemek kaşığı Granül kahve
- 1/4 çay bardağı Sıcak su

Yapılışı:

* Yumurta, margarin ve pudra şekeri karıştırılarak krema haline getirilir.
* Sıcak suyun içinde granül kahve eritilir ve karışıma ilave edilir.
* Nane aroması ve damla çikolata da ilave edilerek homojen bir dağılım sağlanır.
* Mısır nişastası, un ve kabartma tozu elenerek havalandırılır ve iki üç seferde sıvı karışıma katılarak, kulak memesi kıvamında hamur elde edilir.
* Hamur yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
* 0.5 cm kalınlığında açılarak, İstediğiniz şekli vermek üzere kopatlarla şekillendirilir.
* 170 derece önceden ısıtılmış fırında, 15 dakika pişirilir. (Sert olmamaları için, hafif yumuşak olarak fırından alınmalıdır.)
* Ilık hale geldiğinde üzerine pudra şekeri serpilir.

AFİYET OLSUN. :)

8 yorum:

  1. Sevgili Nilgun bende yeni evlenecek cifte Mutlu bir evlilik diliyorum, kurabiyelerin eminim cok cok lezzetlilerdir goruntusu harika..sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Sevgili arkadaşım iyi dileklerin için çok teşekkür ederim. Mutluluğu hakkeden iki genç onlar.:) Çıktıkları yol,mutluluk yolu olacak.:) Kurabiyeler bence de güzel oldu. Hem nanenin ferahlatan tadı hem de çikolata iyi bir ikili..:))

    YanıtlaSil
  3. ah,ah,ah....yıllar önce komşuya kız çeyizi almaya geldiler,davullu,zurnalı,kız annesi alıyor ,damat annesi öyle bir göbekler atıyordu ki iğrendim bu saygısızlıktan ,sonuçta kız da baba evine döndü,daha saygılı adam ile evlendi sonra,bu olaydan sonra kızlarıma:nişan,kına ayile arasında ,çeyize davul olmasın,düğün deyil nikah yapın,kalbim dayanamaz ,benim fazladan çocuğum yok ki.Aslında kızlarım da benim gibi düşünüyorlar ,bakalım zaman ne gösterecek ,aklıma geldikçe kalbim fırlıyor .Ellerine sağılık canım.

    YanıtlaSil
  4. Mazesciğim kızımızın kınası çok güzel oldu.:) Darısı başına. Ev ortamında kudurabildikleri kadar kudurdular:) Fakülte arkadaşları sacayağıdır... Çevresinde onlar oynadı..) Güzeldi. Allah tüm yola çıkanları mutlu etsin.

    YanıtlaSil
  5. Bende kız yok ben hep gülenlerden mi olacağım şimdi,
    yok canım ben dayanamam kız annesi le birlikte ağlarım herhalde. Şaka bir yana keşke benimde bir kızım olsa dediğim çok olmuştur.İnşallah gelinlerim kızım gibi olur..
    Kurabiyelerde çok güzel görünüyor, ellerine sağlık Nilgüncüm..

    YanıtlaSil
  6. Feraycığım, emin ol ben de ağladım. :) Ekim de Allah nasip ederse ikinci kızımı da evlendireceğim. Anla halimi o gece kendim kızımı veriyor gibiydim. :) İşin şakası o söylediklerim. Damadın annesin de gözleri dolu doluydu. :) Evladın kızı erkeği yok ki:) Hepsi hepimizin. Dilerim, Allah sana da gönlünce bir gelin versin. Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  7. Devir değişti dediğin gibi. Benim son zamanlarda şahit olduğum bir olay, bir tatil yerinde çocuğu karı koca nöbetleşe gece uyutuyorlardı öteki eğleniyordu arkadaşlarıyla. Kadın erkek eşitliği bizim ülkede galiba bir tek çocuk yetiştirmede geçerli. Buna da şükür diyelim mi?

    YanıtlaSil
  8. Aynen bu... Ben de çok şahit oldum. Eşitliğe bir yerden başlasınlar da nereden olursa olsun be arkadaşım.:)

    YanıtlaSil