Salı, Şubat 12, 2013

İrmik Helvası (Antep Fıstıklı)




               İrmik... Mutfaklarımızın vazgeçilmez ürünü. Neler yapılmaz ki onunla... Çocuklarımız büyürken çorbalarına kıvam vermesi için, kayıplarımızda, dualarımızda sofralarımızın vazgeçilmezidir. Dardar Dede'ye adak adayanların sofrasında, mercimekli bulgur pilavının yanı başındadır yeri. :) Sütlüsü, şerbetlisi derken uzayıp gider irmikle yapılabilenler listesi.  Şam tatlısına , şekerpareye, revaniye kattığı lezzeti ise sevenleri çok iyi bilir.   Benim küçük ailem, irmik helvasını, tatlı niyetine çokça sipariş ederler bana. :) Ayıptır söylemesi,  böbürlenmek gibi olmasın ama...:) Ben de iyi yaparım bu helvayı. :) Daha sonra ki kayıtlarda; Hatay, Antakya mutfağından,  sıcak tüketilen ve tuzsuz dil peyniri katılarak yapılan bir başka çeşidine daha  yer vereceğim. Ve... Güzel arkadaşım Selvamın kulaklarını çınlatacağım... Yıllar önce Los Angeles'a, talihsiz bir nedenle yerleşmiş olsa bile, o marifetli, güzel insanın mutfağına, anılar ve hafızamdaki görüntülerle, kısa bir ziyaret yapmış olacağım...   Mide problemi yaşayanlar, yağda kavrulmuş irmik helvasından, ekşime , yanma yapıyor diyerek sıklıkla şikayet edip dururlar.  İşte tam bu noktada; sizlere, çözüm  olacak bu  tarif.  En mutlu günlerinizde, yüzünüzde gülümsemelerle, tatlı niyetine yemeniz dileklerimle...


Malzemeler:

* 1 Paket İrmik (İri taneli)
* 200 gr Margarin
* 1 Çay bardağı Antep fıstığı ( ya da dolmalık fıstık)
* 2 Su bardağı Su
* 2 Su Bardağı Süt
* 3,5 Bardak Toz şeker
* 1 Tatlı Kaşığı Tarçın

Yapılışı:

* Yağ, su, süt, şeker bir tencerede kaynatılır.
* İrmik ve fıstık, teflon yada seramik bir yayvan tencerede, rengi dönene ve kokusu çıkana kadar kavrulur.
* Kaynamış olan şeker su karışımı, kavrulmuş irmiğin üzerine yavaşça dökülür ve karıştırılır.
ÖNEMLİ NOT: Sıcak sıvı , irmiğin üzerine dökülürken çok sıçrama yapar, yanıkların oluşmaması için dikkat edilmelidir.
* Bir taşım kaynatılan tencerenin üzerine bir kağıt havlu veya mutfak bezi kapatılarak 45 dakika hiç açılmadan demlendirilmelidir.  Helva, 45 dakika sonra açılır.  Bir tatlı kaşığı tarçın ilave edilerek harmanlanır ve ılık servis yapılır.

8 yorum:

  1. iyi akşamlar canım,ellerine sağılık,irmik ara sıra ,aklıma gelirse ekmek hamurlarken katarım ,güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  2. Amaninnnn irmik helvasi en cok sevdiklerimizden...olmazki boylede yapilmazki..bu ara biraz kismaya basladim..yapmayacagim diye direniyorum tum hamur ve tatlilari bakayim ne kadar surecek:)) Ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
  3. Sağol Mazes:) İrmik başka bir şey, nelere tat vermiyor ki:) Senin de ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Emel Hanım :) Üzüldüm tam tatlılara kısıtlama getirmişken, hatırlattığım için. :) Ama bu da İrmik helvası. :)))Diet bozdurur:) Ben de uzak durmaya çalışıyorum. Ucundan kıyısından tadıp duruyorum işte:)

    YanıtlaSil
  5. Nilgün senin ölçülere çok güveniyorum ve bunu da yazıyorum, çünkü irmikle yapılan tatlıları çok severim. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Bak! aynı küçük ekmekler gibi:)) Asla seni mahcup etmeyecek.:) Tabii beni de:) Sadece 45 dakika sabretme süresine sadık kal yeter:)

    YanıtlaSil
  7. super olmus, ofiste afiyetle yiyoruz. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Afiyet olsun:) Biraz gecikmeli yiyebildiniz ama olsun:)))

    YanıtlaSil