Salı, Ekim 22, 2013

Anneanne Kurabiyesi...




                  Ben anneanne kurabiyesi yiyemedim. Çünkü; çok erken kaybedilmiş, anneciğim tam üç yaşındayken... Annem bile hatırlamıyordu ki, ben kurabiyesini hatırlayayım.:(  Sadece, ciciannesini hatırlardı ve ondan bahsederken cümleleri olabilecek en sevgi dolu cümleler olurdu. Benim kızlarım da anneannelerini erken kaybettiler.:( Küçük kızım 2,5 yaşında, büyüğüm ise 7 yaşındaydı. Ceyda anneannesini bu kurabiyeler ve muhallebi çeşitlemeleri ile hatırlar. Yedi seneye sığdırabildiği anıları içinde en güçlüleri, onu sallayarak uyuttuğu, akşam üzerleri uykudan kalktığında da çayının yanında bekleyen sıcacık kurabiyelerden ibaret...Ha! bir de, Ayşegül Dergilerini onun için biriktirdiği... Çocukluk işte, detaylar çok önemli onlar için.  Bugün kuzum uyurken, bu güzel anılar geldi aklıma, son bir kaç gündür nezle olduğu için, tıkalı olan burnundan rahat nefes alamadığından, bölünen uykularını tamamlamaya niyetlendi herhalde:)) Uzun uzun uyudu yavrucak. Bende fırsattan istifade bir anneanne kurabiyesi yapıverdim, uykudan kalktığında ağzını tatlandırsın diye.:))


Gerekli Malzemeler:

- 2 Yumurta (Birinin akı üstüne)
- 1/2 Su bardağı sıvı yağ
- 100 gr Becel  (Oda sıcaklığında)
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 + 1/4 Su bardağı toz şeker
- 1 Su bardağı mısır nişastası
- 2 Yemek kaşığı Hindistan cevizi
- 3 + 1/2 Su bardağı Un
- 1 Tatlı kaşığı tarçın
- 1 Paket kabartma tozu
- 1 Paket vanilya
- Üzeri için toz şeker ve evinizde olan herhangi bir kuru yemiş

Yapılışı:

* Yumurta, şeker, margarin, sıvı yağ, yoğurt (Tüm sıvı malzemeler) bir kapta karıştırılır.
* Tarçın, kabartma tozu, vanilya eklenir.
* Un ve mısır nişastası elenerek havalandırılır ve azar azar karışıma ilave edilerek , kulak memesi kıvamında bir hamur yapılır.
* İri ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, yuvarlanarak önce yumurta akına sonra şekere bulanır ve tepsiye dizilir. ( Üzerine istersenir ceviz, badem konulabilir.)
* 175 derece sıcak fırında, pembeleşene kadar pişirilir.

AFİYET OLSUN.

28 yorum:

  1. Nilgün'cüğüm çok güzel görünüyorlar, ceviz çok severim, cevizli cevizli ne güzel yapmışsın eline koluna sağlık, ben de anneannemden kurabiye hiç yemedim çünkü uzun yıllar ayrı şehirlerdeydik, sonra kavuştuk ve çok yemeklerini, turşularını yedim ama kurabiyesini hiç yemek nasip olmadı:( anneannelerimizin mekanı cennet olsun canım..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yapalım kısmette yokmuş onların kurabiyelerinden tatmak. Büyükleriyle, vakit geçirebilenler, büyük mutluluk yaşamışlardır. Anneannemi görmedim ama babaannemle çok güzel vakit geçirdim.:) Ufacık tefecik bir hanımdı, ancak; muhteşem bir yöneticiydi. Hayrandım ona. Sözleri kanun gibiydi valla.:)) Otorite % 100 :)) Ama kalbi yumuşacık... İyi aşçı, anne, eş... güzel özellikleri vardı vesselam.:) Hepsi nurlarda yatsınlar. Sevgiler cancağızım.

      Sil
  2. Ne kadar guzel gorunuyorlar.. minnos cok sansli senin gibi bir anneanesi oldugu icin:-) ellerine saglik nilgun afiyetle yiyinnn..:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Arzucuğum:) İlerde giyimine, derslerine, arkadaşlarına laf edersem yine de çok şanslı görür mü kendini, bilemem:))) Şimdilik çok eğleniyoruz evin iki delisi olarak.:)

      Sil
  3. Ahh annemin yaptığı kurabiye tadını aldım sanki, bize çok yapar severek yerdik:((Allah uzun ömür versin ananem hayatta çok severim canım içini çocukluğumda kucağında çok uyumuşluğum var kendimi bu konuda çok şanslı hissediyorum:)) eline sağlık canım benim prensesi kocaman öpüyorum:)) sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her evin vardır bir "anneanne kurabiyesi":)) Hepsine evde ne varsa koyulur, hiç bir malzeme "ben buraya olmam" demezdi:)) Her evden farklı ama müthiş lezzetler çıkardı... Hepsinin ortak özelliği de üstlerinin şekere batırılmış olmasıdır:)) Prenses biraz önce uykuya gitmeden, bir adet daha yuvarladı mideye ve yatağına yollandı:) Sevgiler. Sen de benim küçüğümü öpmeyi unutma olur mu?

      Sil
  4. Ellerine sağlık kuzum... Biz hep birlikte hastasıyız keklerin böreklerin kurabiyelerin. :)
    Zeynep

    YanıtlaSil
  5. Nilgün'cüğüm, sen ne tatlı bir anneannesin...
    Kuzucuk çok şanslı :)
    Çok zor tabi bu kadar sıcacık yürekleri erkenden kaybetmek. Nur içinde yatsınlar...
    Evde kokan mis gibi kurabiyelerin huzuru bir başkadır...
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayıplarımız sadece görüntüde Heyyficiğim. Onları anılarla ve hafıza kayıtlarıyla yaşatmaya devam ediyoruz. Seninde dediğin gibi, sokak kapısı açıldığında, burnuma çarpan kurabiye kokularını, beynim öylesine kaydetmiş ki, unutmak mümkün değil. İşte aynı huzuru ve burun hafızasını beyinlere nakşetmeye çalışıyorum:))) Sevgiler kocaman.

      Sil
  6. Beni ağlattın işte yine..Ben bırak anneanne kurabiyesini, anne kurabiyesi bile yiyemeden bi baktım büyümüşüm:( Üvey anne kurabiyeleri de bu kadar tatlı değildi, tatlıysa bile yiyebildiğim anların sonradan bi şekilde zehir olduğunu düşünürsek.. Gerçekten hiç mutlu olmadım mı? ki. Hiç güzel kurabiyeler yemedimmi ki?. Nankörlük etmeyeyim. Mutlu olduğum anlar da oldu, güzel şeyler yediğim anlar da.. Ama yaban ellerde...

    Öffff yine kırık kalbimden bir parça koptu birden bire herhalde..

    Ellerine sağlık birtanem. Şahanesin..Sevgilerimi bıraktım hem sana hem de aklıma geldi Ada'daki arkadaşına.. Söylersin değilmi?..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağlama sakın Vuslatım:( Büyürken geride bıraktıklarımız tabii ki çok hüzün verici. Sana göre şanslıydım diyebilirim. Maksat; güzel kurabiye yemek değil, senin de dediğin gibi güzel kardeşim onu kiminle paylaştığın.:( Nankör değiliz bu yüzden, sadece anılar kitapçığımızı açtığımızda, yanımızda olmasını düşlediklerimizin olmayışındandır kırgınlığımız. Sen de şahanesin arkadaşım, bak ne işler kotardın, ne güzel bir ev yarattın... Şimdi mutlu olma zamanı, eskilere ört perdeyi gitsin... Bu ara benim Ada Kızına selamını götüreceğim.:)))

      Sil
  7. Nurlarda yatsınlar.. Kurabiye canavarı olarak ben aldım bile 2 tane.. ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  8. Canim ablacigim ne tatli bir anneannesin sen öyle:)) nefis kurabiyenden aldim canim ellerine yüregine saglik sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Gügücüğüm ama bir arkadaşıma daha söyledim. İleriki tarihlerde, giyimine, kuşamına, derslerine, okuluna karışınca bakalım beni tatlı bir anneanne olarak görecek mi?:)))) Şimdilik bal böreğiz.:) Kurabiyeler için de afiyet olsun.

      Sil
  9. sen tatmamısın ama aynısını yapmısın ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneanne kurabiyeleri nesilden nesile devinir bilirsin.:) Anneannemi görmedim ama anneciğimin öğrencisiyim:))

      Sil
  10. ahh canım.Kurabiyelerin kokusu buralara kadar geldi :) Ellerine sağlık çok güzel olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah! be Büşracığım nerelerde dolaşıyorsun? madem koku sana kadar ulaştı, uğrasaydın bir bardak çayla birer kurabiye atıştırırdık:))

      Sil
  11. canim benim ya hem huzunlendirir hem miss gibi kurabiyeleri tattirirsin bizlere...Severim bu kurabiyeleri bende anne kurabiyesi derim vede arada yaparim..en cok ta ben yerim:) Kuzucum hala hastami ? Umarim biraz iyilesmistir? Onlar hic hasta olmasinlar..Ellerine saglik canim..umarim birkactane yedin diet falan dusunmeden?? sarildim kucakladim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzucuk daha iyi Emelcim:) Çok şükür hor hor çeşmemiz akmayı durdurdu. Çocuk işte böyle büyüyecek. Bugün bir çocukluk arkadaşımdaydım, "iki çocukluk arkadaşı anneanne ile bir babaanne biraraya gelince halimizi görmeliydin:) Balık, karides, roka, salata ve kahkaha havalarda uçuştu:)) Kurabiye de yedim:)) Diet bugün sadece aklımdaydı, midemde değil:))) Sevgiler can dost.

      Sil
  12. Ya benim yorumlarım niye çıkmıyor? Siliyor musun yoksa? :)) Hepsi ışık içinde yatsınlar ne mutlu ki sonraki nesiller tarafından böyle güzel şekillerde hatırlanıyorlar. Kurabiye her zamanki gibi süper gözüküyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhancığım, sen sahiden uzun zamandır benim yazılarıma yorum yapmıyorsun????Beğenmiyor musun?yoksa, Vaktin mi yok? :)))) Ne silmesi yahu:) Arkadaşım bak alınırım yaz arada bir şeyler:)) Şaka tabii ki biliyorsun. Haklısın İlhan onları yaşatmanın bir yolu bu.:( Farkediyorum ki; çok özlediğim zaman, hep onlarla ilgili birşeyler yapmaya başlıyorum.:) Hepsi ışıklarda uyusun.

      Sil
  13. Elinize sağlık.Annenizede anneannenize de Rabbim rahmet eylesin benim annem de 3 ay oldu öleli :(( yazınızı okuyunca bir garip oldum benim anacığımında kurabiyesi çok güzel olurdu tüm annelerin ki gibi..Rabbim çocuğunuza da şifa versin sizi başından eksik etmesin sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semacığım öncelikle anacığın için Tanrıdan rahmet diliyorum. Nurlarda yatsın mekanı cennettir inşallah. Evet! bu anne kurabiyeleri bir başka olur:( Lezzeti; annelerin elinden, sevgisinden, anneye olan özlemden gelir ve asla o lezzet unutulmaz. "Parmak izi" gibidir kısaca. Şimdi sıra sende, sen devam ettireceksin o lezzeti:) Sevgiyle kal. Kuzum iyileşti çok şükür mevsim nezlesiydi:) Teşekkürler nazik yorumun için.

      Sil
  14. Nurlar içinde yatsınlar...Anneannelerin yaptığı herşey başka bir güzel oluyor ve taptatlı oluyor. Güzel ellerinize sağlık, kuzucuğa şifalar olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Elifciğim. Senin de dediğin gibi, anneanne tariflerinin tadı bir başka olur. Sanıyorum onlara duyulan sevginin, tezahürü bu lezzetler.:) Kuzucuğum iyi artık çok şükür. Sevgiler.

      Sil