Perşembe, Eylül 12, 2013

Zeytinyağlı Yeşil Domates Yemeği... Ama,"Kızarmış Yeşil Domatesler"den Olmayacak :)





                             
                             Bu güzel yemekle, yine anılara döndüm. Ne zaman turşu kurma mevsimi gelse, anacığımdan istediğim tek yemekti.:(  Damak tadı olarak, tatlı- ekşi zevkimin gelişmesinde de önemli rol oynamıştır. Turşu kurmak için eve getirilen, domates, biber, lahana, kelek ve kornişonların içinden özenle ayrılan yeşil domateslerden bir grup,  bana yapılmak üzere tencereyi boylardı. Anneciğim; ben hala o domatesleri alıyorum ve yapmaya devam ediyorum.:( Sensiz tadı pek çıkmıyor ama ne yapalım... Bu yemek, Rumeli esintisi değil. Annem nereden öğrenmiş ve yapmaya başlamış... Hiç bilmiyorum. Karadeniz yöresinde, özellikle Sinop'ta çok yapıldığını biliyorum sadece.  Seceresi konusunda eksiklerim olsa da, bana baki kalan annemle olan hatıralarım ve bu güzel lezzet oldu.:) Olaki; şu günlerde turşu kurmak için malzeme aldıysanız ve içinde yeşil domateslerinizde varsa, "deneyin" derim.:) Afiyet olsun...

Gerekli Malzemeler:

- 1 Kg Yeşil Domates
- 2 Adet Soğan
- 3 Tatlı kaşığı toz şeker
- 1 Tatlı kaşığı tuz (Kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
- 1/2 Çay bardağı pirinç
- 1 Limon suyu
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 4 yemek kaşığı Sızma Zeytinyağ

Yapılışı:

* Küçük küpler halinde doğranan soğan, sıvı yağ ile pembeleştirilir.
* Tuz, şeker  ve limon suyu ilave edilir.
* Kuşbaşı doğranan domatesler, kavrulan soğanların içine atılır.
* Yıkanan pirinçleri üzerine serpilir ve az miktarda sıcak su gezdirilir.
* Domatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
* Altı kapatılınca üzerine sızma zeytinyağ eklenir.

16 yorum:

  1. Nilgün ablacım bu yemeği bende çok severim benimde rahmetli anneciğim çok güzel yapardı:(Ellerine sağlık ablacım annelerimizin mekanı cennet olsun inşallah...öpüyorum sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anneler nasıl taht kurmuşlar kızlarının gönlüne değil mi Elif? Aldığımız nefesten, yaptığımız yemeğe kadar onlar var:( Ebediyete intikal etmiş tüm annelerimiz ışıklarda uyusunlar. Ben de seni öpüyorum ve küçük kızımı da tabii annesi:)) Unutma olur mu? Sevgiler kocaman.

      Sil
  2. Nilguncum, bahcedeki yesil domatesleri ne yapsam diye dusunuyordum cok yok gerci, cogu kizardi ama havalar soguyunca kalanlarin kizarma olasiligi azaldi..bende yarin toplayip ne yapacagim??? bil bakim..senin bu guzelim yemegini yapacagim:)))) annecigine rahmet olsun, senin ellerine saglik..sevgilerr:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden ellerine sağlık ve afiyet olsun diyorum can dostum:) Beğeneceğini düşünüyorum. Suyu jöleli gibi olur.:) Bayılırım taze ekmekle yemeğe. Fikrini bildirirsin. Bakalım sevecek misiniz? Sevgiler kucak dolusu.Tüm kaybettiklerimiz nurlarda yatsın.

      Sil
  3. Allah rahmet eylesin canim yesil domates yemegini inan ki ilk defa duyuyorum ellerine saglik canim nefis görünüyor sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Gügücüğüm:) Çok lezzetli ve hafif bir yemek. Ekşisi ve tatlısı ile taze ekmeğe çok yakışır:) Sevgiler kucak dolusu.

      Sil
  4. Benim annecigim de bunu kirmizi domatesle yapardi ismi de 'anneanne yemegi' idi. Cunku ona da annesi yaparmis. Ben de ne zaman oglen yiyecek birsey bulamasam hemen yaparim kucuk bir yerde. Benim bu seneki domatesler husran cunku burada yoktum ilgilenemedim. Simdi hemen yesiileri toplayip deneyecegim, tesekkurler.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte böyle:) Bazı yemekler nesilden nesle devinip gidiyor:) Öğretenler nurlarda yatsın. Bahçelerinizin domatesleri bizlerin dilinde:) Emel ve Şule ile sıkça konuşup, görüntüledikleri bahçe resimlerine dalıp gidiyoruz. Denerseniz beğeneceğinizi düşünüyorum. Bu kırmızılara göre daha ekşi. Limon ve şekerde girince işin içine, benim vazgeçilmezim oluyor. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun. Sevgiler Türkiye'den.:)

      Sil
  5. Annen ışık içinde yatsın. İlk defa duydum. Yeşil domatesi çok severim öyle yemeyi. :)) Cinslik parayla değil ya. Osmanlıların son dönemlerinden olabilir bu yemek. Çünkü Osmanlılarda domates son dönemlerde var o da yeşil yiyorlar, kızarınca çürüdü diye atıyorlar. Yarın bir araştırayım. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  6. :) Araştır Ustacım:) Benim için menşei ANNEM:) İlk onla yedim, ben devam ettim, büyük kızıma öğrettim... O da kızına öğretecek muhtemelen:)) Bence devinip, devam etmesi gereken bir lezzet. Kim başlattı ise ellerine sağlık:))Teşekkür.

    YanıtlaSil
  7. Ben de çok severim yeşil domates yemeğini...
    Babam Sinop'ludur ama bu yemeğin kökeninin oradan geldiğini bilmiyordum...
    Dediğin gibi tatlı ekşi lezzetler birarada çok güzel oluyor...
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla! menşeini, ben de yeni öğrendim. Benim Karadenizli hiç yakın akrabam yok. :) Ama bir şekilde girmiş anacığımın mutfağına, oradan da benim bellekteki tarif defterime:) Her neyse başlangıç noktası neresi olursa olsun, kim bu yemeği ilk defa yapmışsa ellerine sağlık. İyi ki yapmış:)) SEVGİLER PRENSES.

      Sil
  8. Aaaa Nilgün'cüğüm ben bu yazına yorum yaptığıma o kadar emindim ki, şöyle bir tekrar gezeyim ziyaret edeyim derken bakayım ne cevap vermiş diye yorumlara baktım kendi yorumumu görmedim demek gönderdim sandım ama gitmemiş...neyse sorun yok yeniden yazarım ama o gün ne yazdığımı unuttum tabii:)))

    Öncelikle annene Allah rahmet etsin, her vesileyle hatırlanıyorlar:(((seni çok iyi anlıyorum..:(
    yemek harika görünüyor Karadenizliyiz ama bilmiyorum çünkü babam Karadenizliydi annem bilmezdi Karadeniz yemeklerini:)) eline sağlık afiyet olsun, önceki yorumumda kızarmış yeşil domatesler deyince filmi aklıma gelmişti aman ne gözyaşı dökmüştüm ilk izlediğimde..
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumu çok net hatırlıyorum Müjdeciğim. Hatta; bende ağladım diye cevap vermiştim sana. Galiba facebook da yayınladığımda yazmıştın onu:) Hepimizin anaları nurlarda yatsın. Onu hatırlamadan ya da yadetmeden bir günüm geçmez. İllaki bir yerde bahsi geçer. Ben de bilmiyorum, anneciğim bu tarif nereden kapmış. Bildiğim tek şey çok severek yediğimdir:)) Yine yapmalıyım, kızarmadan:)) Sevgiler cancağızım.

      Sil
  9. Zonguldak'ta yemiştim bir kez bu yemekten..çok değişik gelmişti..Benim damak tadıma uygun aslında ama evde yemezlerkii.. o yüzden yapmıyorum..Eline sağlık..selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet! genelde çok bilinen bir yemek değil ama sevenler illaki zamanı gelince kotarıp koyarlar sofraya:)) Bizde kızlarım da sevdiği için domatesler kızarana kadar sofrada kalmaya devam eder.:) Teşekkürler Dilekciğim. Sevgiler.

      Sil