Cuma, Mayıs 10, 2013

Pastırmalı Ve Sebzeli Börek






                    Yaz aylarında veda etmek zorunda kaldıklarımızdan biri de pastırmadır.:) Gerçi çok fazla tüketmeyiz ama, arada bir aklımıza gelirse de hakkını vermeye çalışırız.:) Şimdilerde; brunch adı altında cumartesi-pazar günleri tüm işletmelerde verilmekte olan sabah kahvaltılarının da baş köşelerini süsleyerek, aklımıza sıkça gelmesini sağlıyorlarsa da , yazılı olmayan sosyal yaşam kuralları nedeniyle yine de uzak kalmayı tercih ediyoruz.:) Bu hafta sonu kuralları falan bir tarafa bırakmaya ve sıcak günler başlamadan pastırmayla Ekim ayına  kadar vedalaşmaya karar verdim.:) Hem anneler günü için, her yıl yaptığımız bizim için klasikleşen "Anneler Günü Pikniği" mize eşlik eder ve açık havada güzel gider... Hem de çocukların siparişleri yerine getirilmiş olur düşüncesinden yola çıkarak, iki büyük ruloyu hazırladım.:) Pastırma deyince ilk önce aklınıza ne gelir? Kuru Fasulye ile ne kadar yakıştığı değil mi? :)) Valla ben de bayılırım ama pikniğe de elimde güveçle gidemem.:))) Ya Pastırmalı yumurta?:))) O da harika olur ama piknik ortamına yine uzak düşer...:) Herkes etlerini yaparken, biz mangalın üstünde pastırmalı yumurta pişiremeyiz ya:)))) Eh ne yapalım, börekte kullanırsam hem atıştırmalık olur, hem de götürülebilmesi kolay.:) Mangalı da meşgul etmeyiz böylelikle...:) İnanır mısınız bilmem... Ne yapacağıma karar vermem, yapmaktan daha çok vaktimi aldı.:)))) Sonunda, bu çok bilinen, ancak her yediğimde bir kez daha hayran kaldığım bu börekte karar kıldım.


Gerekli Malzemeler:

- 4 Yufka
- 3 yumurta
- 3/4 Su  bardağı süt
- 1/2 Su bardağı sızma zeytinyağ
- 1 Demet pazı (sadece yaprakları)
- 3 Adet Havuç
- 200 gr Pastırma
- 2 orta boy soğan ( Pazı ve havucun kavrulması sırasında, içlerine 1'er adet küp kesilmiş)
- Bir miktar sıvı yağ

Yapılışı:

* Pazının yaprakları yıkanıp doğranır ve bir miktar tuz ile ovularak suyu çıkarılır. Bir soğan küçük küpler halinde doğranarak, pazılar kavurulur.
* Havuçlar rendelenir ve o da bir soğan ile birlikte kavrulur.
* 3 yumurtanın beyazı ve 2 yumurtanın sarısı bir kasede hafifçe çırpılır. İçine süt ve sızma zeytinyağ eklenir.
* Yufkaların 1'i tezgaha yayılır. Üzerine hazırlanan yumurtalı ve sütlü karışım gezdirilir ve 2. yufka serilir.
* 2. yufkanın üzerine tekrar sos dökülür ve kavrulmuş pazılar yayılır .
* 3. yufka pazıların üzerine serilir,  tekrar sos gezdirilir ve kavrulmuş havuç yayılır.
* 4. yufka havuçların üzerine yayılır, sos gezdirildikten sonra pastırmalar serilir.
* Tüm yufkalar, fazla sıkıştırılmadan sarılır ve iki başı düzeltilerek. Fırın tepsisine yerleştirilir.
* Üzerine yumurta sarısı bir miktar sıvı yağ ile karıştırılıp sürülür.
* 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

AFİYET OLSUN:)

18 yorum:

  1. renkli bir börek, harika olmuştur eminim, eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten renkli bir börek ve çok da lezzetlidir. Teşekkürler nazik yorumuna sevgiyle kal.

      Sil
  2. sanki içinde çok bol malzeme var gibi görünüyör ,yine süper bir lezzet ,yazdım ,bakalım ne güne kısmet olacak .Anneler gününü kutlayayım ve piknikte iyi eylenceler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazesciğm bizim ellerimiz nedense aza pek gitmez bilirsin:) Malzemesi bol:) yufkasından fazla diyebilirim. :) Teşekkürler arkadaşım kutlaman için. Seninde kutlu olsun yavruların ve eşinle mutlu bir anneler günü geçirmeni dilerim.

      Sil
  3. Nilguncum afiyet sekerler olsun diyorum miss ler gibi buralara kadar geldi pastirma kokusu:)) Ellerine saglik uzun dusunmussun ne yapayim diye ama dogru karari vermissin..gerci kurufasulye pastirma da fena degilmis ama tasimasi zor:)) Anneler gunu icin olan aile pikniginizde afiyetlen yer eglenirsiniz..simdiden her daim sevdiklerinle birlikte olman dilegi ile anneler gununu kutluyor sevgiyle kucakliyorum:)
    (Bu arada twitterdaki video ya erisemedim ama tekrar bakacagim, bulamadim? )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oralara kadar kokuttuk diyorsun:) Çok teşekkürler Emelciğim can yorumuna. Kuru fasulye beş basar her yemeğe:) İnşallah hava güzel olur da pikniğimizi yapabiliriz. Senin de anneler günün kutlu olsun diyor aynı güzel dileklerini ben de senin için diliyorum. Twitter ı ben de kontrol edeceğim. Acaba ben mi yapamadım:)) 3.75 gözlerle saçmalamış da olabilirim:)) Kocaman sevgiler.

      Sil
  4. İlk önce şu numara doğrulamyı kaldırdığın süper oldu. Emin ol başaramadığım zamanlar oldu yorum yapamadım. :)) Börek nefis. O görüntü hele inanılmaz. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhancığım blog işinin içeriği bende ama tekniği damatlarda:) Önerileriniz üzerine kaldırdılar:) Bu arada bir itiraf:) Ben o durumla karşılaştığımda acaip kızıyordum:) Meğerse bende de varmış:) Söylemeseniz haberim olmazdı:) Böreğe gelince haşmetlidir kendileri:) Sevgiler. Eşinin anneler gününü şimdiden kutluyorum. Lütfen sevgilerimi ilet kendisine.

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Ne diyeceğimi şaşırdım be güzel kardeşim:) Bol pastırmalı ve sebzeli börekli günleri paylaşmak dileğiyle diyeyim bari:)

      Sil
  6. ah nilgun ablam ellerine yuregine saglık,önce gorsellikler sonrada lezzeti iel yansıyor ekrana gece gece canımı cektiriyor bilesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Adını bilmediğim gibi neredensin onu da bilemiyorum. Yakınlarda olsan yarın uçuracağım birkaç dilim. :) Sevgiyle kal.

      Sil
  7. Nilgün'cüğüm, bu tarifi tv de görüp yapmıştım, güzel ama kuru kuru olmuştu. Şimdi senin tarifini görünce sebebini anladım:))
    Benim için çok faydalı oldu canım. Çok teşekkür ederim.
    Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Prenses, kendine haksızlık etme:))) Senin mutfağında, kalemin kadar sağlamdır eminim:))) Senin de ellerine sağlık. Kocaman sevgiler.

      Sil
  8. canım Arkadaşım geciktim sana gelmekte biliyorum amaaa diyecek sin ki niye?..
    1-Börek yapıyordum. Ama seninkinin muhteşemliğinin yarısı kadar bile olmadı benimki
    2-Seni evlatlarına bırakayımda:
    3-As solisler sonda yorumlar diye

    Ellerine sağlık. Cumartesi piknik hazırlıkların, dünkü Anneler günün ve yaşadığın her gün çooook mutluluklarla dolu geçsin...
    Çok öptüm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. As solistim:)) Can arkadaşım. Sen içine yüreğini koyduğun hiç bir şeyden başarısız çıkamazsın bunu çok iyi anladım bu birrrrr.:))) Dün kocaman bir aile tam 17 kişiydik " Allah arttırsın, eksiltmesin inşallah" çayıra çimene yayıldık valla:)) Mutluluk ve huzur hayatımızda hep daim olsun diliyorum her birimiz için. Ve Tanrının beni duyduğundan çok eminim.:) Ben de seni kutluyor ve kocaman bir kalp gönderiyorum.:))

      Sil
  9. Çok güzel görünüyor :)Ellerine sağlık.Afiyet bal şeker olsun :))

    YanıtlaSil
  10. Büşracığım, selülitle,yağ olmasın da:))) Bu da kendini kandırmak galiba ama içi yufkasından bol olduğu için bir çok böreğe göre daha masum :))) Sevgiler.

    YanıtlaSil