Pazartesi, Mayıs 06, 2013

Pancarlı Rulo Kek (Tuzlu)





                              Semt pazarlarını turlamaya bayılırım.:) Çoğunlukla güzel otlar oluyor bazı esnaflarda. Onlardan bir şeyler üretmekte benim hobilerimden.:) Genelde tatlı üzerine çalışırım ama bu defa hoş bir lezzet yakaladım. :) Pancarı, pancar olarak aramıyordum ki... O güzel yapraklarına vuruldum ve illaki bir şey yapabilirim düşüncesinden yola çıkarak, bu pancarlı keki ortaya çıkardım.:) Asıl olarak kafamdaki... Yaz aylarında bolca yapılan salataların içine pancarı turşu haline getirip katabilmek ve yapraklarını da bir kaç değişik ot ve soğan yardımıyla kavurup, ya böreğin içine ilave etmek ya da yumurta ile yapmaktı.:) Bakın nereden nereye geldim ve karşınıza "Pancarlı rulo kek" olup çıkıverdi.:)))) Yapraklarına gelince; o, tam tasarladığım gibi kavurma olmaya adaylığını korudu ve tavaya girip gereken  şekilde hayat buldu.:) Ben mutfağı seviyorum arkadaşlar, tatlısı ile tuzlusu ile... Keyfim kaçmışkende, yerindeykende....

Gereken malzemeler:

- 2 Orta boy Pancar (Adana pancarı buldum rengine inanamazsınız.:))
- 3 Yumurta
- 3 yemek kaşığı Un
- 1 Tatlı kaşığı Reyhan  (Kuru)
- 1 Tatlı kaşığı Fesleğen (Kuru)
- 4-5 dal ince kıyılmış dereotu
- 5 yemek kaşığı tepeleme süzme yoğurt
- 1/2 çay bardağı Mayonez
- 4 Diş Sarımsak
- 1 Çay bardağı ince kesilmiş kornişon turşu
- 1 Çay bardağı ince kesilmiş Kapya biber turşusu
- Biraz tuz

Yapılışı:

* Pancarlar yıkanıp, soyulmalı ve üzerine çıkacak kadar su koyulup haşlanmalıdır.
* Haşlanmış pancarlar süzülüp, blendırda püre haline getirilerek mevcut suyunu salması için süzgece alınmalıdır.
* Süzülen pancarlara yumurta sarıları, reyhan, fesleğen,dereotu ve un eklenerek koyu bir karışım haline getirilmelidir.
* Yumurtaların beyazları kar haline getirilerek, köpükler söndürülmeden karışıma birkaç defada ilave edilmelidir.
* Fırın tepsisine yağlı kağıt yayılmalı, kağıt bir miktar sıvı yağ ile yağlanmalı ve karışım dökülüp üstü düzeltilerek 170 derece sıcak fırında pişirilmelidir.
* Kek piştiğinde, sıcakken kağıtla rulo yapılmalı ve soğuması için bir kenarda bekletilmelidir.
* Süzme yoğurt, mayonez, ezilmiş sarımsak, kornişon turşu ve kapya biber turşusu biraz tuz ilavesiyle bir kapta karıştırılmalı ve soğuyan kekin üzerine sürülmelidir.
* Kek rulo şekilde sarılmalı ve servisten önce, bir gün süreyle buzdolabında bekletilmelidir.

AFİYET OLSUN:)

22 yorum:

  1. Vaay görüntüsü muhteşem :)Tatlıya hiç dayanamam.Bloğunu takibe aldım canım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgil ipaylaşım yapıyorum.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle hoşgeldiniz bloğuma.:) Güzel paylaşımlarda bulunmak üzere iade-i ziyaret yapacağım. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  3. Gercekten cok ilginc bir tarif olmus,pancar o kadar faydaliki,bizim evde yiyen var maalesef yemeyende,elinize saglik diyorum!

    YanıtlaSil
  4. Sevgili terazi kızı:) Benimde bir terazi kızım var:)Terazilerin sanatsal yönleri çok güçlüdür.:) Pancar gerçekten çok faydalı diğer yoğun kırmızı sebzeler gibi, çok kuvvetli bir antioksidan. Her çeşit yenmeli. Ben de evde damak tadına uyacak lezzetler hazırlayıp yedirmeye çalışıyorum. Şimdi sırada, Red Velvet ı pancar suyu ile renklendirmek var:) Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  5. canım arkadaşım ,bu görüntüyü gördükten sonra biraz dolaştım,doğru sözcüğü bulmaya çalıştım ,muhteşem demekten daha güçlü söz bulamadım ,çooooooooooooook güzel,ellerin dert görmesin ,böyle bir güzellik yok ,insan ancak en sevdiklerine böyle şedövır yapabilir .Dün giremedim bloğuna ,zaten geçen hafta biraz havalardan biraz sallantıdaydım,kitap okuyarak mesayemi doldurmaya çalıştım(bakkal var ,ağustosta artık bırakacaz).Canım ,yine ellerine sağılık ,gözümü alamıyorum bu güzellikten ,bizde pancar sevilmez ,düşünmem lazın nasıl yapayım bu ruloyu.

    YanıtlaSil
  6. " Beni bu havalar mahvetti"demiş şair Orhan Veli Kanık...:) Valla ben de sen gibiyim. Yarı sallanıyorum desem yeri var. Pancar koymassan pazı ile yap. (Aynı işlemden geçiyor)Zaten rengi olmasa pancar olduğu anlaşılmaz. Reyhan ve fesleğen farklı bir tada sokuyor.:) Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Nilgün, hemen not ettim, çok beğendim. Ellerine sağlık.
    Hem göze hitap ediyor, hem de damağa belli ki.
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Heyyfi, şimdiden afiyet olsun. Biz bayıldık. Bu arada süzdüğüm suyunu da kuskus makarnası salatasında kullandım:) Yani pancarın eti, sütü, yünü kullanılmıştır:))) Kocaman sevgiler arkadaşım.

    YanıtlaSil
  9. Canım ellerine sağlık nefis görünüyor Adana pancarı bulman şans olmuş...Yazın Adana'ya gittiğimde pancar alıp deneyeceğim inşallah
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Deryacığım nasıl bir renkti inanılmaz:) Ben de şaşırdım.:) Sadece bir küfe pancar getirmiş onu satıyor. Pişman oldum fazla almadığıma:) Bu hafta sırf o çocuktan pancar almak için tekrar gideceğim.Kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Nilgüncüm yaratıcılığına hayran kaldım. Ne kadar değişik olmuş. Ellerine sağlık arkadaşım. Bende iyi ki tanımışım seni.. Şu blog dünyasına müteşekkirim. Nice kalpleri yaklaştırdı birbirine..Tanımadan, birbirine sarılmadan kucaklaşmadan nice kalpler geçti iç içe.

    Çok sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  12. Şu anda senin yazılarını okuyorum. Hem ağlıyorum,hem düşünüyorum. Büyüksün diyorum. Ve sana bir kez daha hayran oldum.

    YanıtlaSil
  13. Çok farklı görünüyor. Denemek lazım. İzlemeye aldım seni. Ben de bloğuma beklerim.

    www.bakbuharika.com

    YanıtlaSil
  14. Hoş geldiniz bloğuma. İade-i ziyarete geleceğim:) Ve... içeriğinizi merak ediyorum. Torun uyuyunca, uzun vakitlerde inşallah.:) Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  15. Bayıldım bayıldım :))Nasıl güzel bir tarif bu..Bende çok severim hayal gücümle tarifleri birleştirmeyi..Ortaya değişik sunumlar çıkarmayı..Ellerinize sağlık..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Zeynep, sıcacık yorumun beni çok mutlu etti.:) Bizde çok sevdik bu tarifi ayrıca hem çay sofralarında hem de yemek sofralarında çok zengin duracağını düşünüyorum. Bloğuma hoşgedin.:) Sana Zeyno diyebilirim. Küçük Kızımın adı da "Zeynep" ten "Zeyno":)))

    YanıtlaSil
  17. Nilgun bu guzel lezzetleri, tarifleri, buluslari bizlerle paylasitigin icin cok tesekkurler..herhalde 40 yil dusunsem aklima bile gelmez boyle birsey yapmak..goruntude harika..ellerine saglik diyorum..yok anacim Turkiye ye gittigimde seni ziyaret sart oldu :))

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Emel. Yolun çok uzak olmasa yapıp, hemen yanına geleceğim.:) Yemin ederim sizlere gelebilmek için uçak konusunda yardım alacağım bir profesyonelden:))) Uçmuşken bir bakarsın Los Angeles'e da yolum açılır. Senin kadar bir canım da orada var.:( Ve onu göremiyorum senelerdir. Ayrıca Canada Oebec'de dayımın oğlu var. :))) Bekleyin geliyorum. Ya da sen çabuk gel:)))

    YanıtlaSil
  19. NİLGÜNÜM GÜLÜM
    BU NE DEĞİŞİK BİR TARİFDİR BÖYLE
    HAMARAT ARKADAŞIM ELLERİNE SAĞLIK
    ELLERİN DERT GÖRMESİN KISMETLE DOLSUN
    HAYIRLI AKŞAMLAR CANIM

    YanıtlaSil
  20. Teşekkürler Seyyahcığım. Sağol güzel, sıcacık dileklerin için.:) Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  21. Pancarı çiğ bile yemeye çalışan ( yenmiyor çok sert :)) ) biri olarak çok sevdim bu tarifi ve yazdım. Bu arada yarın oğullarım gelecek gene senin pufidik ekmeklerden yapacağım. :)) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Çok beğeneceğinizi düşünüyorum. Pancarın turşusunu çanak çanak yiyebilirim. Bu da pancarlı keke sarılı turşu lezzeti:) Yani katmerli:)) Ekmekler için şimdiden afiyet olsun. Ve oğullarına da ayrıca sevgiler.

    YanıtlaSil