Perşembe, Mayıs 23, 2013

Madlen Kek (Madeleine Cake)








 İçine karamelde çok yakışıyor:)))




                   Bu hafif ve güzel kek favorilerimden biri.  Barındırdığı tereyağ ile mekik desem değil:) Toz badem yok!    "Limonlu kek " desem... Evet!   Limon kabuğu ve aroması var ama daha puf puf bir şey:) Neyse; çok kafayı yormaya gerek yok! Zaten adını "Madlen kek" diye koymuşlar. :) Arasına sevdiğiniz bir marmelatı sürebildiğiniz gibi, yarıya kadar çikolata ganaja da batırınca ayrı bir lezzet çıkıyor ortaya... Ancak; bundan önceki postumda yayınladığım ve dün tarifini verdiğim, "Yoğun çikolatalı ve Kahveli Tart", ev ahalisini çikolataya doyurduğu için bugün, bu güzel kekleri sade olarak yemeği tercih ettik. Ama yine de, birkaç tanesinin içine karamel sos koyarak, nasıl durduğunu göstermek istedim.:) Aklım.... içi karamel dolgulu olanlarda:))) Yememelisin Nilgün.... Yememelisin Nilgün...:))))

Gerekli Malzemeler:

- 3 Adet Yumurta ( Oda sıcaklığında)
- 3/4 Su bardağı toz şeker
- 1 Limonun kabuk rendesi
- 1 Çay kaşığı kabartma tozu
- 1 Tatlı kaşığı Vanilya
- 1 + 1/4 Su bardağı Un
- 4-5 damla Limon esansı (Dr.Oetker)
- 125 gr tereyağ ( yarısını tereyağ, yarısını becel kullandım) (Eritilmiş ve soğutulmuş olmalı)

Yapılışı:

* Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek havalandırın.
* Yağı eritin ve ılınmaya bırakın.
* Oda sıcaklığındaki yumurtaları, şekeri, vanilyayı, limon rendesi ve aromasını birlikte, yumurtalar kabarıncaya kadar mikserle çırpın.
* Karışıma, unlu karışımı ilave edin ve çırpmaya devam...:)
* Son olarak erimiş ve ılınmış tereyağını  bir kaç defada ilave ederek, iyice karışmasını sağlayın.
* Madlen kalıplarınıza ya da evinizdeki küçük cup cake kalıplarını, bir peçete yardımıyla yağlayın ve un serperek hazırlayın.
* Karışımı, 2/3 si dolacak şekilde kalıplara paylaştırın.
* 180 derece ısıtılmış fırında 10-12 dakika arasında pişirin. (Fırına göre pişirmede değişiklik olabilir, kontrol edilmelidir.)

AFİYET OLSUN:) Demleyin çayları:)

16 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık bu kalıptan almak farz oldu sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryacığım bu kalıpları, Eminönü ne gitmeden buradaki bir mağazada buldum:) Herhalde meraklısı yok bu çevrede.:) Eminönünde 15-20 TL. arasındayken buradan 3.5 liraya aldım bir sürü:)) Düşeş oldu yani:) Teşekkürler güzel yorumuna. Sevgilerimi gönderiyorum.

      Sil
  2. :)))yememelisin Nilgün !:)))ama muhteşem görünüyorlar yememek mümkün olmaz sanırım, böyle istirdiye kabuğu gibi nasıl yaptınız kalıpla herhalde çok güzel olmuş, eline sağlık arkadaşım, afiyet olsun, sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yememeliyim Müjde:)) Bu yaştan sonra yağ ve selülit korkum yok:) Kolesterol ve lipit olarak damarlara dönmemeli:)) Yani yememeliyim. Zaten yiyemiyorum.:( Diabet var sınırda dolaşıyorum yersem başıma gelecekleri biliyorum:)) Ben yapıp yediren takımdayım.:) Kocaman sevgiler.

      Sil
  3. Merhabalar,
    Bayıldım ben bu keklere. Ellerinize sağlık. Bana da beklerim. Sevgiler,

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Seldacığım. Ben de senin Muhammaraya bayıldım:)) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Nilgün Hanımcığım,ellerinize sağlık nekadar cici olmuş kekleriniz.Maharetli ellerinize sağlık canım arkadaşım.Bu şekil ve boyutta kek kalıplarına rastlamadım hiç.Siz nereden aldınız çok hoşuma gitti.:)) Selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili arkadaşım teşekkürler güzel takdirlerin için.:) Maharetli o kadar çok arkadaşımız var ki:) Ben onların yanında amatör kalabilirim:) Resimden ve süslemeden çok hoşlanırım:) (Kendim makyaj bile yapmam ama:))) Bu açığımı kek, pasta süsleyerek kapatıyorum:) Bunu Kadıköy de bir mağazada çok ucuz bulup aldım:) Eminönü'nden değil hatta bugün de aynı yerden kardan adam ve çok şık kalp kalıplar buldum. Teflon kalıplar bunlar.:) Gönderebilsem alıp sana da yollarım. Sevgiler kocaman Türkiye'den.

      Sil
  6. Nilguncum senin bu kek ve pastalarin kurabiyelerin oldurecek beni..nasil ugrasiyorsun bunlarla ne zevkli birisin sen..bu kek tarifi bende var ici kremali olandan, bakiyorum bakiyorum tarife kenari koyuyorum zor geliyor yapmasi cok..ne deyim afiyet seker miss olsun..ellerine saglik arkadasim..sevgilerimi gonderdim uzaklardan uzaklardan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelciğim :) Canım benim:) Şunca tarif içerisinde (2 post sonra 100 e tamamlayarak dalya diyeceğim:))) elimi oyalayan 5 tarifi geçmez. Bu en çabuk yapılanlardan. Balkanik çok zaman alır... Kuzunun pastasının, şirinler maketleri için gerçekten çok önceden başladım çalışmaya... Midyeli Lahana sarma sıkı iştir.)) Ama bana gerisi kolay geliyor:) Diyorum ya seviyorum bu tatlı serisini:)) Kendime makyaj yapmaya üşenirim bunları süslüyorum işte...Sevgilerrrrr

      Sil
  7. Nilgün'cüğüm emelin söylediklerine katılıyorum bana görede pasta kurabiye, tatlı biraz zor. Belki uğraşsam senin yarın kadar yaparım ama uğraşamıyorum işte.. Seyretmek bile çok zevkli kimbilir yesem ne hale gelirim zevkten. Ellerine sağlık arkadaşım. Sevgilerimle öptüm, seni güzel yüreğini..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuslatcığım sen neleri halletmişsin... Pasta, börek, kek, kurabiye de neymiş:)) Kendini aza alma arkadaşım. Neticede yiyorsun bitiyor... Önemli olan kalıcı olanlar... İşte; sen de tam bu noktada inanılmazsın.:) Sevgiler İstanbul'dan, Ankara'ya:)))

      Sil
  8. Merhaba Nilgün hanımcım, sizi tanımak ve okumak ne hoş, tarifleriniz birbirinden kıymetli, elleriniz dert görmesin.
    Sevgilerimle, güzel bir hafta dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öznurcuğum hoş geldin, sefalar getirdin.:) Algıda seçicilik bu olsa gerek. Öncelikle resimde gördüğüm o küçük kuzuyu benim için öp Lütfen:) Torun sahibi olduktan sonra, her fotoğrafta öncelikle kuzucuklar dikkatimi çekiyor:)) Ve sonra sıra senin güzel anne:) nazik ve sıcacık yorumuna çok teşekkür ediyorum. Sana cevap yazdıktan sonra, girip yazılarını okuyacağım ama ilk görüntüler beni, benden aldı:)) Senin de ellerine ve emeklerine sağlık. Güzel paylaşımlarda buluşmak üzere şimdilik sevgilerimi gönderiyorum.:)

      Sil
  9. Hazır kekler gibi bayıldımm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Gülsenciğim nazik yorumuna.:) Kekler madlen kalıplarının marifeti:)) Ben biraz şekil meraklısıyımdır da:))) Sevgiler.

      Sil