Salı, Nisan 23, 2013

Patlıcanlı Pilav




                    Hem patlıcan... Hem Pilav... Her ikisi de vazgeçemeyeceğim lezzetler. Neden karnıyarık yaparken, yanına bir de domatesli pilav yaparız? İşte sebebi...:)))) Benim gibi düşünenler ve bu iki lezzeti çok sevenler çoğunlukta demektir.:)) Patlıcanı; salatasından, oturtmasına, Pilava gelince ... Domateslisinden, sadesine, şehriyelisinden aklınıza gelecek her türlüsüne kadar çok severim. Bir önemli husus var! Biraz kibarlık olacak ama pilav ve makarnayı ilk yapıldığı gün yemeliyim:) Ertesi güne kalanı , ne yalan söyleyeyim  ilk günkü iştahla yemiyorum.:) Annem de hep kızardı ve söylenirdi bana..." Sadrazam torunu musun?" diye.:)
Valla! ben sadrazam torunu falan değilim ama bu yemek padişahlardan, sadrazamlara tüm sofralarda haklı yerini bulmuş bir lezzet.:) Eğer damak tadıysa bu ünvanı verdirecek, o zaman kabul ediyorum sadrazamlarla aynı damak tadına sahipmişim.:)  Bu işin şaka tarafıydı...:) Bu yemek dün yapılacaktı ama gezmekten yemek yapmaya fırsat bulamadım. Oğlumu yine iş seyahatine yolladık bu sabah.:(  Patlıcanlı pilav da onun en sevdiği yemeklerden biridir. " Oğlumcuğum sen döndüğünde taze bir koca tabak seni bekliyor olacak" :) Yapmasaydım... Bu niyetle aldığım güzelim patlıcanlar, çöp olacaktı. "Affet". :))) Bu arada kızın, senin yerine mideye gönderiyor haberin ola! :)

Gerekli Malzemeler:

- 2 Adet Patlıcan
- 2 Su bardağı taze domates suyu
- 3 Su bardağı Pirinç
- 2 +1/2  Su bardağı kaynar su
- 2 Büyük soğan
- 2 Tatlı kaşığı yeni bahar
- 1+1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1 Tatlı kaşığı toz şeker
- 3/4 çay bardağı sıvı yağ (yarım bitkisel sıvı+yarım sızma zeytinyağ olarak kullanıyorum)
- 1/2 demet ince kıyılmış dereotu

Yapılışı:

* Patlıcanlar küp küp kesilir , sıvı yağda kızartılarak bir kenara alınır.
* Soğanlar küçük küpler halinde kesilip, sıvı yağda kavrulur.
* Domates suyunun bir bardağı ilave edilerek, kavrulmaya devam edilir.
* Yıkanmış ve nişastasından arındırılmış pirinç, içine ilave edilerek kavurmaya devam edilir.
* Kaynar suyu, kalan domates suyu,  tuzu , baharatları, şekeri ve kızartılmış patlıcanları ilave edilir.
* Altı kısılarak suyu çektirilir ve kapatıp demlenmeye bırakılır.
* Ilındığı zaman açıp, (patlıcanları zedelemeden) ince kıyılmış dereotu ilave edilir.

AFİYET OLSUN:)

4 yorum:

  1. pilavı bende bir öğünlük yaparım taze taze yensin diye,ama tam bir makarnacı olduğumdan yeni pişmiş dünden kalmış ayırt etmem:)Patlıcanlı pilavı yazın bende sık yaparım, sizinkide harika görünüyor elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Mehtap tabii ki tazesi harika oluyor ama kalanı da çöp yapmıyoruz. Kalan hep bana nasip olur da... Bu nedenle bıktım belki de:))) Sevgiler ve teşekkürler güzel yorumun için.

    YanıtlaSil
  3. Ben de çok severim. Ne kadar iri pirinç. Ve de tane tane. Zaten pilav yapıldığı gün hatta demlenir demlenmez yenir benim bildiğim de. Bir de domatesli pilavın dibi tutmuşunu çok severim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Bizim seride böyle bir tutku var galiba.:) Çünkü domatesli pilavın dibi tutmuş kıtırlarını ben de çok severim.:) Kurufasulyeyi de helmelenmiş haliyle ertesi günü:)))

    YanıtlaSil