Salı, Mart 26, 2013

Makaron Çikolatalı




Makaronların sunum görüntüleri...




Ölçülere sadık kalmak çok önemli...



Kabuk tutması için beklemeyi unutmamalıyız... (Elimizi sürdüğümüzde bulaşmayacak)


Eteklendiğini gördüğümüzde çok sevineceğiz...:))


Boyutlarına göre eşleştirirsek, makaronlarımız hazır demektir...:)))

                      Makaronlar ile Baylan Pastanesinde tanıştım. "Tanıştım" derken... 1975 senesinden bahsediyorum.:)) Belki okuyanlar arasında, o yıllarda henüz doğmamış olanlar vardır.:)) Biraz eskiyim ve farkındayım ama günü yakalamak içinde harıl harıl çalışıyorum.:))) T.C.Ziraat Bankası Karaköy Şubesi'nde başlayan iş yaşamımda, neredeyse kapı komşumuz olan, Karaköy Baylan Pastanesi, maaş aldığımızda kendimizi ödüllendirdiğimiz mekanımızdı.:) O zamanlar diyabet gibi bir derdimiz de olmadığı için, arada bir uğrayıp, yine spesiallerinden olan Kup Griye ve Peşmelba ile ödüllerimizi çeşitlendiriyorduk. Böylesine masum ve tatlı beklentilerimiz vardı ayın başlarına dair... Onlar hala var ama, ben artık eskisi gibi tüketmekten uzağım.:( Hep söylediğim gibi... "Yiyemiyorsam, yapar yediririm...:) Ben de yolunu böyle buldum. Bugün makaronların tarifini vermeye çalışacağım. Çok gözümüzde büyütülecek bir şey değil esasında, bütün mesele ölçülere uymakta. Olsun 3-5 gr farketmez gibi bir defoyu ne yazık ki kaldırmıyor. Gerisi her mutfağını seven ve bir şeyler üretmekten hoşlanan ev kadının ve erkeğinin yapabileceği özelliklerde. :)  İşte malzemeler;


Malzemeler:

- 100 gr Pudra şekeri
- 50 gr Badem tozu
- 65 gr Toz şeker
- 1/4 çay kaşığı Krem tartar
- 1 fiske tuz
- 15 gr kakao
- 2 adet Yumurta Akı (İri boy)(Oda ısısında)

İç dolgu Malzemesi:

- 100 gr Sütlü Çikolata (Kuvertür)
- 1/2 Paket Çiğ Krema
- 1 Tatlı kaşığı Tereyağ
- 2 Çorba kaşığı Antep Fıstığı tozu

Yapılışı;

* Pudra Şekeri, badem tozu ve Kakao Robotta birkaç kere, havalandırılarak çekilir. Bir kaseye alınarak bekletilir.
* Yumurta akları, tuz ve krem tartar ilavesi ile çırpılarak, kar haline getirilir.
* Kar haline getirilen beyazlara, toz şekeri üç-dört defada ilave edilerek, parlak ve sert bir görünüm alana kadar çırpmaya devam edilir.
* Karışıma, kuru malzemeler bir spatula yardımı ile, yine birkaç defada ilave edilerek homojen bir karışım elde edilir.
* Fırın tepsilerine yağlı kağıt yayılarak, sıkma torbasına alınan makaron karışımı, 1 TL büyüklüğünde sıkılır ve kabuk tutması için bekletilir. (Kuruma ölçüsü, kuru elinizle üzerine dokunduğunuzda, bulaşmıyor olmasıdır.) 
* Fırın 165 derecede ve önceden ısınmış olmalıdır. 8-10 dakika arasında pişmektedirler.

Ganaj; diğer tariflerimde de bahsettiğim gibi, çiğ kremanın kaynama noktasına kadar ısıtılıp, çikolata parçalarının ve tereyağının içinde eritilmesi ile yapılmaktadır. İlave olarak Antep fıstığı tozu eklenmiştir.

Ganaj; makaronlardan önce yapılıp, sürülebilir kıvama gelebilmesi için buzdolabında bekletilmelidir. 

AFİYET OLSUN.:)

10 yorum:

  1. Ne kadar sevimli gorunumleri var kucuk kurdeleri ile. Elimi uzatabilsem alirdim mutlaka ama sadece bir tane degil 2 tane. Benim esim de seker hastasi. Tatli yapmakdan odum kopuyor evde cunki evde olunca bitirmeden duramiyor. Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Şule keşke burada olabilseydin de sana ikramda bulunabilseydim. :) Diyabet zor bir rahatsızlık...Benim annem ve dayımda diyabet hastasıydı ve zorluklarını iyi bilirim. Ben de sınırda yaşıyorum ama ilaçsız idare ediyorum. Çünkü korkuyorum. Stres ve üzüntü baş tetikçisi. İşte ben de tatlıları yapıp, ucundan tadarak, kendimi kandırıyorum.:)

    YanıtlaSil
  3. Ayyyy benim eşimde diyabetik..Aman perhizine dikkat et ki üzülme. Makoronlar çok leziz ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Vuslatcığım çalakalem yersem başıma neler gelebilir bildiğim için korkudan azıcık yiyorum.:)))Çok zor ama ne yapayım? :)))

    YanıtlaSil
  5. Nılgun makaronlar nefıs gozkuyor ellerıne saglık..bblogları gezemıyorum bılıyorsun kusura bakma.ozledım hepınızı..sevgılerımı bıraktım senınle aynı memleketten :)

    YanıtlaSil
  6. Biliyorum Türkiye de olduğunu:)) Şık postunu okudum. Şaraplar ile ilgili derin bilgine de hayranım. Benim kızlar da bu konuda iyidirler. Ben severim ama çok nadir içerim. İçtiğimde güzel soğutulmuş roze veya beyazı tercih ederim. Daha çok likör seviyorum. Kendi yaptıklarımı özellikle.:) Makaronları sevdiğine sevindim. İkram etmeyi çok isterdim.:) İyi tatiller. Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  7. Ya öyle ikide bir yıllardan falan bahsetme bence. 1990 dan öncesini sil. :)) Bir de postun son satırını okumadım. Senin kesin bir yer açıp bunları değerlendirmen gerek. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Son cümle sana ithaf edilmişti sevgili kardeşim İlhan:))) Mutfağı seviyorsun "korkma kardeşim" dedim kısaca.:) )90 öncesini nasıl sileyim? 34 yılım var benim orada ve tabii ki biriktirdiklerim:) Değerlendirmeye gelince bunu teklif edenler var da:))) Böyle çalışmak daha zevkli geliyor. 33 yıl çalıştım yetmez mi? Ama düşünmüyor da değilim. Şu ufaklık bir okula başlasın bakalım. Ayrıca ufak tefek sıkılmadan profesyonel adımlarım var.:)Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  9. CANIM ARKADAŞIM
    ÖNCELİKLE BAYLAN PASTAHENESİNİN BENDEDE ÖZEL BİR YERİ VARDI
    ÇOK CANIM SIKKIN OLDUĞUM ZAMANLAR ÖNCE BİR KİTAPÇIYA GİDER KİTAP ALIRIM SONRA BAYLAN PASTANESİ KENDİME CUP GRİ YE ISMARLARIM
    MAKARONLARA GELİNCE BU ARA HEP AKLIMDALAR AMA HİÇ CESARET EDEMİYORDUM DOĞRUSU AMA SENİN TARİFİN BENİ CESARETLENDİRDİ
    NE TESADÜFKİ GEÇEN GÜN YENİ ALDIĞIM KİTAPDA GEÇEN KREM TARTAR(O GÜNE KADAR ADINI DAHİ DUYMAMIŞTIM) ALDIM.
    BELKİ LAZIM OLUR DİYE
    E UN VAR ŞEKER VAR GERİYE HELVA YAPMAK KALIYOR
    UZATTIM GALİBA KUSURUMA BAKMA ÇENEM DÜŞTÜ
    BU ARADA YAYINLARINI HEP TAKİP EDİYORUM AMA KELİME DOĞRULAMA DAN DOLAYI YORUM YAZMAYA ÜŞENİYORUM İŞİN AÇIKCASI
    BU GÜN ENİM KO0NUM OTURDUM
    AZ KALSIN UNJUTUYORDUM SEN DEĞME GENCE TAŞ ÇIKARTIRSIN Bİ TANEM
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Gül ne güzel yazmışsın:) Baylan bizler için gerçekten özel bir mekandır. Orada hem çok güzel, hem de çok hüzünlü hatıralarım var. Kadıköy Baylanın bahçesindeki o sarmaşıkların ağzı dili olsa da anlatsa. Neyse artık iyi olanları hatırlıyorum gerisini de sildim gitti.:) Makaron çok zor bir kurabiye değil, lezzetine gelince tamam güzel de, bizim acıbadem kurabiyemiz ona beş basar.:)) Çok rahat imal edersin arkadaşım sonucu bana da yaz:) Krem tartar gerçekten, yumurta beyazalarının sönmesini engelleyen bir malzeme ve kar yaptığında kullanırsan faydasını çok göreceksin. Şu yorumları doğrulama işi gerçekten zor. Çok haklısın:) Ben de hem uzak, hem yakın sorunu çok olan gözlerimle zor çıkıyorum işin içinden:))) Sıcacık yorumun için teşekkürler arkadaşım. Hayırlı geceler. Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil