Pazartesi, Mart 25, 2013

Hurmalı ve Cevizli Kurabiye




                     Cennet meyvesi hurmanın cevizle birleştiğinde ortaya çıkan muazzam lezzet...:)  Hurma fazlasıyla tatlı olduğu için hamurumuzu biraz az şekerli yapmalıyız. :) Tabii ki tercihe bağlı bir seçenek... İsteyen pudra şekeri miktarını bir iki kaşık daha arttırabilir. Hurma çocukluğumda yemeyi reddettiğim lezzetler biriydi. Ancak; yaşlar ilerleyip, damak tadı gelişmeye başlayınca tercihlerimin başına geldi yerleşti. Küçük damadımın fakülte arkadaşlarından biri iş gezisine çıkıp yolu, Arabistan'a düşünce ve oradan bol miktarda hurma getirince ben de kolları sıvadım.:) Hala evimde stoğum var ve hurmalı tariflere devam etmek için de yolum açık.:) Bu  arada benim küçük kuzunun, anladığım üzere damak tadı benden önce gelişti ve kurabiyeleri sonuna kadar tüketmeyi başardı. Hatta, önce içini açıp hurmalarını yiyor, arkadan kurabiye kısmına geçiyor.:) Afiyet olsun kuzucum...:)

Malzemeler:

- 1 Küçük paket tereyağ (Sek 125 gr ) Oda ısısında
- 3 Tepeleme yemek kaşığı yoğurt (Suyu süzülmüş)
- 1 Adet Yumurta
- 2 Tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri (Arttırılabilir) Ben üzerine pudra şekeri serpmeyi tercih ediyorum. Bazılarını da serpmeden bırakıyorum.:)Diyabet sorunu olanlar bir yerine, birkaç tane yiyebilsinler diye.:)
- 1 Tutam tuz
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 Paket kabartma tozu.
- 3.5 Su bardağı Un

İç Malzemeler:

- 20 Adet Hurma
- 3/4 Su bardağı iri çekilmiş ceviz
- 1 tatlı kaşığı tarçın (Silme)

Yapılışı:

* Hurmaların çekirdekleri çıkarılıp, rondoda  çekilir, içine iri çekilmiş ceviz ve tarçın ilave edilir.
* Oda ısısındaki tereyağ ve pudra şekeri krema kıvamına gelene kadar hamur karıştırıcı ile karıştırılır.
* Karışıma, yumurta ve yoğurt eklenir.
* Kuru malzemeler; un, kabartma tozu,tarçın ve tuz elekten elenerek havalandırılır. Sıvı malzemelere eklenerek yumuşak bir hamur yapılır.
* Hamur en az birkaç saat süreyle buzdolabında dinlendirilir. (Ben hamuru bir gün önceden hazırlayıp, ertesi gün kullanıyorum.)
* Hamurunuzu açmak için kullanırken, ısınıp yumuşamasını engellemek amacıyla küçük parçalar halinde alıp, gerisini buzdolabında muhafaza etmeye devam edin.
* Dinlenmiş hamur, tezgahınıza serpilen un üzerinde 4-5 mm kalınlığında açılır. Bir su bardağı ağzı ile yuvarlak  şekillendirilir.
* Her birine hazırladığınız içten bolca koyarak, uçlarını kapatılır ve kapattığınız bölüm alta gelecek biçimde fırın tepsinize yerleştirilir.
* 170 derece önceden ısıtılmış fırında, beyaz kalacak şekilde pişirilir.
* Soğuduğunda üzerine pudra şekeri serpilir.

AFİYET OLSUN.:)

9 yorum:

  1. Hurma şifa kaynağı. Ceviz ile yan yana müthiş olmuştur eminim. Ellerine sağlık canım..
    Not: sık sık +q e giremediğimden umarım tariflerini çok kaçırmama kızmazsın Blogda eklemeye çalışacağım seni. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Mımm hurmalı çok güzel olmuştur kurabiyeler Nilgüncüm, tadını merak ettim. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Vuslat yorumun için teşekkürler.:) Ben hiç bir şeye kızmam:))) Sen arada bir baksan da,öncelikle dostluklar ve sıcacık yorumlar önemli sevgiyle kal.:)

    YanıtlaSil
  4. Feraycım, keşke yakınlarda olaydın da ikram edebilseydim:) Bence çok güzel. Denersen sevebileceğini sanıyorum. Ben de senin mahlepli keke takıldım.:) Deneyeceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Gorunum super. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  6. Harika görünüyor eline sağlık...Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Nilgün Hanım,
    Hergün yeni tariflerle yeni boglarla karşılaşmam beni çok mutlu ediyor.Bugün sizin blogunuzu tanıma şansım oldu,hurmalı cevizli kurabiye çok değişik geldi bana daha önce denememiştim.Ellerinize sağlık.Selamlar.

    YanıtlaSil
  8. Elifciğim biraz gecikmeli ama beni affedersin umarım... Çok geçmiş olsun. Ben kendi telaşımdan, o yazını okuyamamışım. Neyse ki herşey yolunda. Tanrım hepinizi korusun. Bu arada yorumun için teşekkür.:) Küçük kuzuna yaparsın belki içeriği çok faydalı. Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Renkli Dünyam:))) Gerçekten iç huzuru veren , rengarenk bir blogunuz var. Sayende, ben de seni tanıma fırsatı buldum.:) Birbirimizden değişik tatlar öğrenme fırsatımız olabilir. Senin de ellerine sağlık. Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil