Cuma, Mart 08, 2013

Çikolatalı ve Kahveli Rulo Pasta ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü





                   Emin olun biz sadece pasta ve börek yiyerek yaşamıyoruz.:) Bu pastalar; oğlumun arkadaşlarına gönderilmek üzere hazırlandı.:) Çikolata, kahve ve vişne üçlemesi hakkında ne düşünürsünüz.? Bence bir araya gelmeleri oldukça tehlikeli olan bir üçlü...:) Kahveyi oldum olası severim. Bu,  bana babadan genetik olarak gelmiş bir alışkanlık.:) Sevgili babam kahvesini, Rumeli dilinde " Çaska" olarak dillendirilen büyük kupalarla, bir seferde üç porsiyon alacak kapasitede minna bardaklarıyla içerdi... Ben de uzun yıllar, gördüğümü uyguladım ve aynı onun gibi kocaman kupalarla içtim Türk kahvemi...:) Artık korkuyorum. Şimdi uykular zorda... yaşlar ilerledi, sabaha kadar ampul gibi yanarsam uyumadan...:(  Sabah bana Cemroşum bakmak zorunda kalabilir.:) İşte böyle, yıllar güzelim zevklerimize bile gem vurabiliyor. :( Olsun varsın. Ben de sabahları küçük fincanımla bir tane içerim ne yapalım:) Dünyanın sonu değil ya...İçtiklerime sayma zamanım geldi.:) Eh! sabah kahvemi yapınca yanına küçücük bir lokum... olmadı badem ezmesi... O da olmazsa bir küçük çikolata parçası olmasın mı?:)))  İşte yola buradan çıktım. Bilirsiniz; kahvenin yanında likör ikramı da,  hoş bir gelenektir. Bu yıl kurduğum, vişne likörümü de hayallerim arasında bir yerlere yerleştirince, pastamın ana karakterleri oluşuverdi.:) Tehlike derecesine gelince... Bence... Kırmızı Alarm...:))) Yerken kendinize hakim olma konusunda asla söz veremem.:)))
                    Aynısından bir küçük pastada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle evimin benimle beraber,  büyüttüğüm ve büyütmeye uğraştığım üç küçük kadınına.... Ceydam, Zeynebim, Cemrem ve tüm hanım arkadaşlarım hepinizin  "Dünya Kadınlar Günü"  kutlu olsun. Mücadeleye devam...

Malzemeler:

Kek Malzemeleri:

- 7 Yumurta (Oda sıcaklığında)
- 1 Su bardağı Toz şeker
- 200 gr Çikolata (Sütlü)

İç Dolgu Malzemeleri:

- 2 Su bardağı Süt
- 2 Yemek kaşığı kahve (Granül)
- 1 Çay Bardağı sıcak su
- 2,5 Yemek kaşığı un
- 1 Yemek kaşığı Mısır nişastası
- 1 Yemek kaşığı Tereyağ

300 gr Vişne (Robotta irice parçalara bölünmüş) (Bu pastalarda, biten eski likörümün vişne taneleri kullanıldı.:))

Ganaj Malzemeleri:

- 200 gr Çiğ Krema
- 200 gr Çikolata (100 gr Bitter + 100 gr Sütlü)
- 1 Tatlı kaşığı Tereyağ

Yapılışı:

* Ganaj  öncelikle yapılıp, soğumaya bırakılmalıdır.
* Çiğ krema, kaynama noktasına gelmeden ısıtılmalı ve küçük parçalara bölünmüş çikolata ile tereyağ içine atılarak eritilmeli ve soğumaya bırakılmalıdır.
* Pastanın keki için yumurtaların beyaz ve sarıları ayrılmalıdır.
* Yumurta beyazları, bir fiske tuz ile  birlikte kar haline getirilmeli, şekerin yarısı ilave edilerek, sert kıvamlı tepecikler oluşturulmalıdır.
* Yumurta sarıları, şekerin kalan bölümü ile beyazlayıncaya kadar çırpılmalıdır.
* Çikolata, benmari yardımıyla eritilmelidir.
* Eritilmiş çikolata, yumurta sarıları ile oluşturulmuş karışıma eklenmeli ve homojen bir şekilde dağılımı sağlanmalıdır. (Spatula ile)
* Çikolata ve yumurta sarılı karışım, birkaç seferde yumurta akından oluşmuş tepeciklere ilave edilmelidir. (Spatula ile)  (Akların köpüklerinin söndürülmemesine dikkat edilmelidir.)
* Fırın 175 derece sıcaklığa ayarlanmalı ve önceden ısıtılmalıdır.
* Fırın tepsisi kenarlarından taşacak biçimde yağlı kağıtla kaplanmalı ve karışım içine dökülmelidir.(1 Parmak yükseklik rulo yapmak için uygundur.)
* 20-25 dakika arasında pişirilmelidir.
* Ilık haldeyken yağlı kağıtla rulo yapılmalıdır.

* İç dolgu malzemeleri bir araya getirilerek, pişirilir ve koyu kıvamlı bir krema hazırlanır. Kabuk tutmaması için çırpılarak soğutulmalıdır.

Pastanın Birleştirilmesi:

* Rulo formu verilmiş kek açılarak.
** Önce kahveli krema sürülür.
** Vişneler, kremanın üzerine yerleştirilir. (Suyu mümkün olduğunca alınmalıdır. Kuru meyve parçaları da kullanılabilir)
** Ganaj  vişnelerin üzerine yayılır ve rulo yağlı kağıt yardımı ile sarılarak buzdolabında en az 2-3 saat bekletilir.
** İç malzemesi donan rulo pastanın üzeri, kendi hayal dünyanıza göre süslenerek servise hazır hale getirilir.

Ben artan ganajdan çok ince film halinde sürerek üzerine antep fıstığı tozu ekledim.:)

7 yorum:

  1. Nefis gözüküyor,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Sağolun:) Sert bir kahve ile çok uyumlu:)

    YanıtlaSil
  3. Off Nilgüncüm çikolatı tatlara bayılırım, pastanı ben tek başıma oturup yiyebilirim, çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  4. Afiyet olsun:) Güzeldir. Gerçekten bir kahve ile tadına varmak lazım. Çok çikolatalı olduğu için sert kahve lezzeti yumuşatıyor.Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  5. Nilgün inanmıyorum sana ya pasta olayı benim çok dışımda olduğundan uzay istasyonuna bakar gibi baktım. Hem de kahve, hem de likör ve de çikolata. Yazarken bile ellerim titredi. :)) Ellerine sğlık süpersin.

    YanıtlaSil
  6. İlhan bu gerçekten 12 den vuran bir pasta tabii yoğun çikolatayı çok sevenler için.:)

    YanıtlaSil
  7. Harikasınız,bu tarifte rulo hamurunda un veya nişasta olmadan nasıl kıvam alıyor acaba?birde sizden kakaolu veya çikolatalı bir pandispanya tarifi rica edebilirmiyim?ellerinize ve emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil