Cumartesi, Mart 23, 2013

Badem Ezmeli Kurabiye (Pürüzyen)



                Bayramların vazgeçilmezi... Badem ezmesi.:)  Şu şekerim sınırda olmamalı da,  bakın bakalım kutunun başından başlayıp, sonundan çıkmak nasıl olur...:) Kadıköy Çarşına indiğimde, Hacı Bekir ve Cafer Erol'un şekerleme vitrinlerini süsler. Bağdat Caddesine yolum düşerse, Sahil yolunda artık butik şekerleme dükkanı olarak hizmet vermekte olan, Cemilzade'nin nostaljik vitrinini...Güzel lezzet... Boşuna sevilecek gibi değil.  Edirne'nin badem ezmesini de unutmamalıyız tabii ki. :)  Küçük damat, o yöreden.:) Meşhur Peynir Helvaları ve badem ezmeleri, bizim nostaljik babadan kalma şekercilerimizle baş edebilecek lezzette.  Canınız olmadık bir zaman isterse, çarşıya, caddeye ya da Edirne'ye kadar gidecek haliniz yok ya...:) Yapın evinizde yiyin. :)) Ben yapıyorum. Hatta daha ileri boyuta götürüp onunla, kurabiye bile imal etmeye başladım.:))) "Zor, işi bozar" der büyüklerimiz.:) Bence çok doğru bir tesbit.  "Madem ki seviyorum, o zaman çare de üretmek zorundayım." diyerek yola çıktım, iyi ki çıkmışım.:))

Gerekli Malzemeler:

- 3 Su bardağı Çiğ Badem
- 2+ 1/4 Su bardağı toz şeker
- 1 + 1/2 Su bardağı Su
- 1 Tatlı kaşığı limon suyu
- 10 damla acı badem aroması (Dr Oetker)

Yapılışı:

* Çiğ bademler eğer kabuklu ise suda bekletip soyulmalıdır.
* Rondoda çekilerek, toz haline getirilmelidir.
* Su ve toz şeker kaynatılmalı ve limon suyu ile kestirilmelidir.
* Badem tozu şerbetin içine atılıp, bir taşım kaynatılıp altı kapatılmalıdır. (Acı badem aroması altı kapatıldıktan sonra eklenmelidir.)
* Soğuyan badem ezmeleri, elde top şekli verilerek ya da, daha büyük parçalar halinde rulo yapılıp, kesilerek şekillendirilmelidir.

Kurabiye aşamasında gerekli malzemeler:

* 10 adet milföy hamuru
* Yeterince badem ezmesi (Ben tamamını kullandım)
* Toz şeker

Yapılışı:
* Milföy hamurları (2 kareden oluşan dikdörtgen), un serpilmiş tezgaha konulur, üzerine de un serpilerek, uzun kenarından merdane ile inceltilir.
* Kısa kenarına, badem ezmesi şerit halinde  koyularak, iki tur döndürülür ve ince bir fırça yardımı ile yumurta akı sürülerek yapıştırılır , bıçakla kesilerek, ortası badem ezmesinden oluşan rulolar elde edilir. Kalan diğer yarısına da aynı işlem uygulanarak, her dikdörtgenden, 2 rulo yapılır. Milföy hamurları bitene kadar aynı işlemi yapmaya devam edilir.
* Elde edilen ruloların tamamı toz şeker bulanır ve 3 cm boyunda küçük parçalara bölünerek, 175 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Artık servise hazır.:))

AFİYET OLSUN.



8 yorum:

  1. Milföyle pratik ve harika olmuştur. Ellerine sağlık
    Canım..

    YanıtlaSil
  2. Feraycığım gerçekten hem pratik, hem de lezzetli... Pişmesi de çok kısa süreli. Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Hani olsaydi da hemen su anda yiyebilseydim...
    Harika bir görüntü,ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun.
    Güzel bir haftaya baslamaniz dilegiyle,sevgiyle ve dostca kalin....

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Sevgili Yıldız:) Hani kalsaydı da hemen ikram edebilseydim:)) Güzel dileklerin için teşekkür. Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Al işte. Daha baklavanın şokundayken daha da sevdiğim bir şey çıktı. Karar verdim senin bloğa sabahları gireceğim bundan sonra. :)) Eline sağlık süper.

    YanıtlaSil
  6. Ah be sevgili arkadaşım:) Akşam akşam güldürdün beni. Nereden bileyim senin bu kadar sevdiğini. Ama haksız da sayılmazsın çünkü ben de senin gibi fıstık ve bademli mamullere taparım neredeyse:))) Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. OF OF OF
    ELLERİNE SAĞLIK CANIM
    OLSADA YESEM ŞİMDİ
    BİR BARDAK ÇAY İLE
    HAYIRLI GECELER

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Gül, bir demlik çayı bitirmek işten değil bu muzurlarla:)))) Sevgiler

    YanıtlaSil