Pazartesi, Kasım 03, 2014

Aşure... Bugün Aşurenin İlk Günü...


Bereketi bol olur inşallah...


Hazırlığımı yaptım...


Mis gibi kokuyor...


Kararmasın ve kokusu kaçmasın diye son dokunuşlar...:))


                Bugün Aşurenin ilk günü, 13 Kasım'a kadar devam edecek on güzel günümüz var. "Kızı olan, cezvede kaynatsın" derdi anneciğim. Daha evvel de bahsetmiştim sizlere. Evi saran kokusu, hazırlık aşamasında ki sevdiğim kuru meyvelerle olan yakın ilişkim:)) üç tabağa, bir ağıza:)) Süsleme konusuna hiç girmiyorum. Orada kaç tabağa, kaç mideye? Söylemesem daha iyi:))
                Artık görevi büyük kızıma devrediyorum. Onun da kızı var benim kuzum biliyorsunuz.:)) Şimdi artık aldığı görevi hakkıyla yerine getirmeye çalışacak. O aşure de, Ceyda'nın yorumu olacak. Hoş! kendi ağız taamına göre seçimler yapıp, farklı katkılarda bulunacağını biliyorum ama yapılacak bir şey yok.:)) Bazı geleneksel lezzetlerimiz, kuşaklar arasında devinerek, yeni çehreler kazanıyor.:) Bu da böylesi bir imalat olacak.
                Tarifi yineliyorum. Bilmeyen ve mutfakla yeni tanışan arkadaşlarımıza faydalı olabilir.

Gerekli Malzeme:

* 1/2 Kg Buğday
* 1 Çay Bardağı Pirinç (Büyük boy)
* 1 Su bardağı Kuru Fasulye
* 1 Su Bardağı Nohut
* 7 Su bardağı Toz şeker
* 200 gr Kuru kayısı
* 200 gr Kuru incir
* 200 gr Kuru Üzüm
* 250 gr Kestane (Haşlanmış ve soyulmuş)
* 2 Su bardağı Süt
* 1 Portakal Kabuğu (İnce doğranmış)
* 1 Mandalina kabuğu (İnce doğranmış)
* 1 Limon kabuğu (ince doğranmış)
* 1 çay bardağı Gül suyu
* 1 Elma  (ince doğranmış)
* Üzeri için; ceviz, fındık, badem, dolmafıstık, kuş üzümü, tarçın, hindistan cevizi, nar.... Evinizde kuruyemiş adına ne varsa...:)))

Yapılışı:

* Buğday, nohut ve fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suya konulur ve sabah yıkanarak haşlanır.
* Buğday ve pirinç (9 litrelik, düdüklü tenceremde yapıyorum) 15 bardak su ilavesi ile 35 dakika pişirilir.
* Haşlanmış nohut, fasulye ilave edilerek açık olarak bir süre daha kaynatılır.
* Küçük küpler halinde doğranmış, kayısı ile kuru üzüm kaynayan karışıma ilave edilir.
* Portakal, mandalina,limon kabuğu ve bir elma küçücük doğranarak eklenir.
* (Buğdayı sıkmaması için, ben şekerimi en son ilave ederim ve 5 dakika kaynatıp altını kapatırım.)
* Süt aşureye ilave edildikten sonra, kestane, incir, eklemesi yapılır.
* Gülsuyu altı kapatıldıktan sonra ilave ederek, tabaklara aktarmak üzere ilk sıcaklığının çıkması için 10-15 dakika beklenir.

** Üstü kaymak bağlayınca istediğiniz, kuru yemiş ve baharatlarla süslemesi yapılır.
Not: Kuru incirin kaynama esnasında dağılarak, aşurenin rengini bozmaması için en son ekleyip, karışımın sıcaklığı ile yumuşamasını sağlıyorum.

AFİYET OLSUN.:)

24 yorum:

  1. Size komşu olasım geldi. Nilgün anneciğim o güzel ellerine sağlık.
    Kız senin kızsa, onunkilerin lezzeti de hiç yabana atılası değildir eminim. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can çocuk:) yollanacak gibi olsa, hemen yollayacağım. Aşurenin Ceyda versiyonuna gelince, muhtemelen güzel olacak. Çünkü ağzının tadını çok iyi bilir.:) Sevgiler yolladım kocamanından.

      Sil
  2. Yutkunuyorum şu an bilgisayarın başında. Nasıl canım çekti. Kestane konduğunu bilmiyordum, çok güzel olmuş bu aşureler.
    Ellerine sağlık, Allah kabul etsin Nilgünüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım yaaaa:)) Çok teşekkür ederim Emelciğim. Tanrı hepimizi senesine yetiştirir inşallah. Kestane çok yakışır bu arada:) Sevgiler ve kalp kalp kalp...

      Sil
  3. Bende bu gün alışverişimi yaptım kısmet olursa yarın pişereceğim Nilgün'cüğüm,bu sefer senin tarifin ile deneyeceğim ellerine sağlık.Kızınında senin kadar güzel yapacağından eminim.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtapcığım şimdiden ellerine sağlık diyorum.:) Beğenirsiniz sanıyorum. Biz sütlü olanı daha çok seviyoruz ya da anneciğimden alıştığımız bir tat olduğu için sütlü yapıyorum.:) Kızımın yaptığı da güzel olacak sanıyorum. O, nohut ve fasulyesini çok sever. Ayrıca kuru meyvelerden daha farklı lezzetler katacakmış:)) Sevgiler güzel arkadaşım.

      Sil
  4. Sen de annem gibi sütlü yapıyorsun çok lezzetli oluyor değil mi? Eline koluna sağlık Nilgün'cüğüm muhteşem görünüyor, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Müjdem, ben de annemin öğrettiği şekilde yapıyorum. O sütlü yapardı ben de aynen devam ediyorum.:) Teşekkürler can dost.

      Sil
  5. Nilguncugum, Asureyi cok seviyorum ama malesef hic istedigim gibi tutturamiyorum. Tadi nefis, kivami guzel oluyorda bugdayin ymusakligi problem oluyor. Iyice pisiriyorum yumusacik oluyor ama sekerini ekleyince bugday sertlesiveriyor. Varmi bunun bir puf noktasi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can can:)) buğdayın sıkmaması için ben şekeri en son eklerim. Yazdığım gibi her şeyi piştikten ve son 5 dakikada şekeri katarım. 5 dakika göz göz olmasını beklerim. Ve son dokunuşlarım olan gül suyunu ilave ederim. O zaman şeker, buğdayı sıkmaz. Bir dene istersen:)) Kocaman sevgiler yolladım, uzaklardaki kardeşim:)

      Sil
  6. eline sağlık nilgün,
    bereketli sofraların olsun
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Havvacığım, hepimizin evinin bereketi bol olsun inşallah. Sevgiler arkadaşım.:)

      Sil
  7. Nilgünüm kaç yıldır annem yapar ben dağıtırım:) hiç kendi evimde pişirmeye cesaret edemedim , kıvamı tutturamaz sam diye, ama bu yıl denemek istiyorum..Bakalım senin kadar başarılı olabilecek miyim , Nerde :))) ama denemekte fayda var..çok tşk. ederim tarif için, böyle büyük projelerde güvenli tarif gerek bana , o zaman adres de bura..:)) Kaselerden birini de usulca götürdüm haberin olsun, Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülizim, sen neler yapıyorsun, aşureyi havada karada yaparsın.:)) Başarılı olacağını çok iyi biliyorum. Canımsın. "Güvenilir kaynak" demişsin. Ne mutlu bana. Sevgiler yolladım sana Muğlanın güzel annesi.

      Sil
  8. Nasıl aşurenin birinci günü. Biz yapalı bir hafta oldu. :)) Güzel de çok zahmetli bir olay ya. Bütün mutfak alt üst oluyor. :) Senin tarif de müthiş eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun ne yapalım arkadaşım, senede bir gün mutfak dağılacak:)) Çare yok. 3-13 Kasım bu yıl aşure zamanı. Ama ben de bunların dışında yapardım, ille aşure günü yapılacak diye bir kural yok.:) Allah kabul etsin. Evinizin bereketi çok olsun:) Sağol:))

      Sil
  9. babaannem aşure yaparken tabakların üzerini süslemek benim işimdi.ne büyük bir görev gibi gelirdi ve çok keyifli.şimdi aşurenin kendisini yapabilecek yaştayım ama hala annem yapınca kaselerin üzerini süslemek en büyük keyif bana.yemesinin hazzı ikinci planda:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel kuzum ellerine sağlık. Süsleme önemlidir. Babaannen en önemli görevi sana verirmiş bak:)) Yemesi, süslemesi, yapması en sevdiğim tatlıdır.:))

      Sil
  10. Allah kabul etsin, mutfağından bereket eksilmesin inşallah Nilgüncüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin mutfağı bereketli olsun diliyorum. Sevgiler yolladım en kocamanından güzel dost:)

      Sil
  11. Bende bilmeden gecen hafta yapmistim..benimki daha kolay yollu olsada oldukca lezzetli oluyor(tadanlar soyluyor ben degil:)) ) afiyet seker olsun..ne mutlu sanaki kizin var devam edecek ayni sekilde bizde ne asure gunu ne ramazan ne bayram nede Turk kulturu var..(ben biraz iteliyorum ya bakim nereye kadar) sarildim optum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Dost Bahçem:)) Senin gönlün öylesine zengin ki; sevgini kattığın her şeyin güzel olduğuna eminim. Derenim erkek çocuk, bazı şeyleri devam ettirmesi çok kolay değil. Öncelik iyi insan olmakta. Gelenekler ve görenekler, Türkiye'de çok mu devam ediyor? Bayramlarda herkes tatilde, ramazanlar dersen, ülkenin halini görüyorsun:( İnsanı dinden imandan ediyorlar.:( Kendimizce yaşamaya çalışıyoruz. İyi insan olalım bence en büyük ibadet bu. Bende sana kocaman sarıldım, özledim seni can dost.:) Sevgiye kal.

      Sil
  12. Canim allah kabul etsin bereketli olsun insallah enfes gorunuyor asuren emegine saglik olsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler benim zarif arkadaşım. Hepimizin evinin bereketi sonsuz olsun inşallah. Sevgiler yolladım hadi tut:))

      Sil