Çarşamba, Kasım 26, 2014

Anasonlu ve Kahveli Çörek Tarifi...Sözümü yerine getirdim:))


Yatıya gittik dün gelin kızıma, kuzumla birlikte... Ben; ona çörek, o da, bize yaprak dolması yapmış:))

Malum çöreğimiz bildiğiniz üzere altta kuzu gibi yatmakta...


Ya "sarmalar nerede?" derseniz...
Onlar da tencerede böyle salınmaktaydılar...:)) Son salınmaları oldu tabii:)

                        İyi bir alış verişti vesselam. Gelin kızım yapmış etli sarmalarını, dizmiş bir güzel tencereye...Mis gibiydi valla. Ellerine sağlık ufaklık:) Biraz erken öğrenmek zorunda kaldınız hayatı ama faydası olmuş baksana. Neyse; geçmiş, geçmişte kaldı...Biz gözümüzü geleceğe diktik değil mi?:)
                        Şimdi gelelim bu çöreğin hikayesine. Benim yeni evlenen kuzum, gemiyle Yunan Adaları seyahatine çıkmıştı. Bu arada benim de hayallerimi süsleyen bir gezi ama hava iyi olmalı koca denizde, ceviz kabuğu gibi bir oraya bir buraya yalpalamamalıyım.:) Santorini ve Kos'ta mutlaka vakit geçireceğim günün birinde.:)) Giderken bana hep sorarlar, ne istersin? ne getirelim?. Cevap tabii ki bildiğiniz üzere, mutfağıma yenilik getirecek lezzetler, baharatlar ve likörler üzerinden verilir huyum kurusun.:)))
                         Yunan dostlarımızın UZO'sunu çoğunuz bilirsiniz. Bizim Rakımıza benzer ama anason miktarı hayli fazladır, rakıya oranla ve alkol yüzdesi de biraz daha düşüktür. Aperatif olarak tüketirler genelde. Bizim meşhur rakı sofralarımızda olduğu gibi, uzun zamanlarda, dost muhabbetlerine yarenlik etmezler. Ama hakkını yememek lazım, en sevdiğim içkilerden biridir. Eğer içeceksem, ki diyabetim sınırı zorladığı için, fazla miktarda içmem mümkün değil. Tercihlerim arasındadır. Lafı yine uzattım, dolandırdım:)))) Benim gençler; Rodos'a indiklerinde, şu benim göz bebeğim Uzo'nun çeşitli versiyonlarına rastlamışlar. Biliyorlar ya! Nilgün anne bayılır bu lezzete, dalmışlar dükkana...:)) Sonrası malum Uzo'nun baz olduğu birçok lezzeti yüklenip gelmişler.
                        Kahvenin yanında, koyuverdik bir kadehe bu güzelliği...
               
                            İşte aklımda kalan ve bana bu çöreği yaptıran lezzet bu... Kahve ve anasonun notalarına sahip bu likör. Buradan yola çıktım arkadaşlar.:) Böyle bir uyum yok. Ya da ben çok sevdiğim için unutulmaz olup belleğime sıkı bir çentik atıverdi:) Yakında bir de içi dolgulu muffin olarak deneyeceğim muhtemelen o da sıkı bir lezzet olacak.
                             Haydi tariffff:) diyen seselerinizi duyar gibiyim ve geçiyorum tarife.

Gerekli malzemeler:

Çörek için:

- 3/4 su bardağı süt (Ilık)
- 1 Yumurta
- 1 paket instant maya
- 125 gr tereyağ
- 1/2 su bardağı pudra şekeri
- 2 yemek kaşığı anason
- 3- 3+1/2 su bardağı un (Un dikkatli ilave edilmeli yumuşak ve ele yapışmaz hale gelince un ilave edilmemelidir.)

İçine ve üzerine sürülecek karışım.

- 125 gr çiğ krema
- 150 gr Ivori Kuvertür
- 2 Çorba kaşığı süt
- 3 tatlı kaşığı granül kahve (tepeleme)
- 4 yemek kaşığı Coffee anise (Anason ve kahve likörü)

İç malzemenin yapılışı:

* 2 çorba kaşığı sıcak sütün içinde, granül kahve eritilir.
* Çiğ krema, kaynatılmadan ısıtılır.
* Sıcak kremanın içine çikolatalar, eritilmiş granül kahve ve likör ilave edilerek homojen bir karışım olması sağlanır.
* Karışımın oda sıcaklığına gelmesi beklenir.
* Buzdolabına kaldırılarak sürülebilir kıvama kadar donması sağlanır. (Son hali, macun kıvamında olmalı)

Yapılışı:

* Süt ılıtılarak, bir tatlı kaşığı toz şeker ve maya ilavesi ile kabartılır.
* Un ve pudra şekeri bir kaba birlikte elenerek, havalandırılır.
* Oda sıcaklığındaki tereyağ, kabartılmış mayalı süt ve yumurta kuru malzemeye ilave edilerek, yumuşak bir hamur tutulur.
* Üzeri streçlenerek, 50 C derecede ısıtılmış, fırında 2-2,5 katı oluncaya kadar mayalanıp kabarması sağlanır.
* Mayalı hamurun havası çıkarılarak, dikdörtgen biçiminde incecik açılır. Önce eritilmiş tereyağ, daha sonra hazırlanan karışımın yarısı,  her yerine bulaşacak şekilde sürülür. Dikdörtgenin geniş ucundan burulmaya başlayarak rulo yapılır. Rulo, keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölünür. Dağıtmadan saç örgüsü gibi birbirinin üzerinden atarak sarılır.
* 15 dakika kadar tepsi mayasına bırakılır.  Önceden ısıtılmış 170 derece sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
* Pişen çörek oda sıcaklığına geldiğinde kalan kahveli ve çikolatalı karışım üzerine gezdirilmelidir.

AFİYET OLSUN:)

16 yorum:

  1. Oooo. Dokturmussunuz anneli kizli. Harika gorunuyor. Ellerinize yaglik. Birde kiz kiza pijama partisi yapmissinizdirki daha ne olsun. Allah boyle tatli gunler nasip etsin hep. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuleciğim pijama partisi konusunda tam da dediğin görüntü vardı:)))) Trol ailesi gibi boy boy, pijamalarımız, ayaklarımızda hayvancık terliklerimiz dolanıp durduk ortalıkta. Küçük oğlumun işleri bu ara çok yoğun olduğu için, biz trolleri yalnız bırakıp çalışmak üzere pc başına oturdu. Keşke siz de olsaydınız:)) Sevgiler güzel dostum.

      Sil
  2. Kıyamam ben :) keşke diyabetin el versede gönlünün istediği kadar nemalansan şunlardan. :)) Hayatımda gördüğüm en şirin kadınlardan birisin biliyor musun? :) öpüyorum seni çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :( Evet ya Ersinciğim alkol şekerimin ani yükselmesine neden oluyor. Çok az ve çok yavaş içebiliyorum. Yoksa göz bebeğime kadar kızarıyorum.:( Çok teşekkür ederim can oğlum ve tatlı dilli arkadaşım:) Ben de seni çok seviyorum:)

      Sil
  3. Eee kimin mutfağında yetiştik şekerciğim? :)
    Az çıraklık etmedim sana. Dolma da kendi çapımda ustalık eserim :)

    Zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Waaaayyy:)) Benim küçük aşçıbaşım gelmiş:)) Senin dolmaların resmini koydum bak. Gerçekten az çıraklık yapmadın. Ama hakkını yemem iyi çıraksın hatta eminim ki boynuz, kulağı geçecek:)) Ellerine sağlık gelin kız:))Seviyorum seni.

      Sil
  4. Nilgünüm çörekde çörek hani:) yemede yanında yat, kıyıpta yenmez zaten, bizde de pişmez herhalde :)) beni aşar sanırsam :)) Ama sen çok güzel yapmışsın afiyetle de yenilmiş..Afiyet şeker olsun..Ayrıca sarmada hani az değil ,gelin hanımda döktürmüş, hemde etli hımmm, sanırsam bunu yapabilirim :) Ayrıca kos'a gidilirken buralardan geçilir :) deniz üzerinden gitmezsen tabiki :))) Sen anladın beni :) Çok öpüyorum Muğladan kucak dolusu sevgiler yolluyorum...Mutlu kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülizim seni aşmaz:)) Sen nelere imza atıyorsun hem de onca işin arasında:) Kos'a gidecek olursam, sana uğramadan asla olmaz şekerim. Uğrayıp o yumakları öpüp koklamaz mıyım?:)) Muğla'nın güzel kızına bir sarılmaz mıyım? :)) Sevgiler canımcığım.

      Sil
  5. Canim Nilgunum yine dokturmus ama gelin kizimizinda hakkini yememek lazim inan suan saat gece 10.21 nasil karnim acikti dolmayi gorunce senede bir iki den fazla yapmadigim icin:)) afiyetler olsun..tarif nefis ama denermiyim bilmem ben usenirim bazen sanki cok ugrasmalik gibi gelir ama denk gunume gelirse hic belli olmaz yaparim..Bu arada kahveli anasonlu uzo ha..kahve likorlu..yapmissin aci bir kahve koymussun bir kadeh bir kahve bir kahveli likor..Bensiz bensiz:))) afiyet seker olsun..ellerinize saglik..keyifiniz hep boyle olsun..Bu arada diet yarisina girmissin birileri ile:)))kazanana ne var bende katilirim hemen:))Dietlik degilsin sen yaa..azalt herseyi diet yapmaa sarildim sevgilerimi gonderdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah be cancağızım., sensiz Uzo haklısın içilmemeli:)) Güzel içki ama değil mi? Ya ben anasonu çok seviyorum ondan ya da o içki de bir tılsım var. Bilirsin burada da Yeni ve Tekirdağ rakısı arasında böyle bir fark var. Tekirdağ'ın anasonu diğerine göre yüksek. Bayılıyorum ona da:) Sen gelince tadarız şekerciğim:)) Şulem de olur bakarsın denk düşeriz birbirimize:) Olmadı Ankara, İzmir, Muğla, İstanbul dörtgeni kuruveririz:) Tüm canlar bir arada ne güzel olur:)) Sevgiler benim uzaklardaki kardeşlerim:) Özleniyorsunuz bilesiniz.

      Sil
  6. off bu çörek nasıl bişi Nilgün abla doyamadım bakmalara.. dolma da dolma olmuş hanii,, ikinizin de ellerine sağlık, afiyetler olsun..
    anasonu pek sevmem ama alkolü severim bende:))
    Keyfiniz bol muhabbetleriniz çok olsun..
    öpüyorum kocaman

    YanıtlaSil
  7. Armut dibine düşermiş Nilgün'cüğüm senin gibi yetenekli becerikli bir annenin kızı olmak ayrıcalık olsa gerek.Çörekte dolmada nefis gözüküyor ellerinize sağlık.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtapcığım mahcup etme beni:)) Sen o kadar güzel paylaşımlar yapıyorsun ki, bayılıyorum. Ben emekli bir hanım olarak hoşlandığım şeylerle uğraşmaya başladım sadece. Yıllarca koşturma içinde, keyfime göre vakit ayıramadığım hobilerimi gerçekleştiriyorum kendimce:)) Bizden de sana kucak dolusu sevgiler güzel dost.

      Sil
  8. Ah ben de ne zamandır tutuyorum kendimi, yeniden kilo almamaya çalışıyorum, ama bu çörek bitirdi beni...Mahvoldum, napıcaz şimdi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyamam sana:(( Sen de bendensin yani:)) Elifim atalım şu kiloları sonra doyasıya yiyelim bari diyeceğim ama o da olmuyor:) Diyabet bana müsaade etmiyor. Sadece tadımlık olabilir:)) Yakın olsan bir dilim tadımlık uzatırdım sana:)) Sevgiler kocamanından

      Sil
  9. Ama olmaz ki böyle hani sen oradan ben buradan dünyanın yükünü hafifletecektik, valla yutkunarak baktım :))

    YanıtlaSil