Çarşamba, Ağustos 20, 2014

Kuru İncir, Ceviz, Tahin, Pekmez ve Tarçın Biraraya gelip Çörek Olmuşlar:)))






                  Mutfağımı özlediğimi söylemiştim:) Eh! sıcaklardan da biraz nefes alır gibi olunca, yine yolunu tuttum terapi merkezimin.  Daha az düşünüyorum mutfakta olduğumda. Bazen düşüncelerinizin kafanıza sığmadığı olur. "Doluya koyarsınız almaz, boşa koyarsınız dolmaz" ya...O cinsten işte...:) Çok şükür hayati bir durum yok ama, beyin bu işte! faaliyet tam gaz:)) Baktım ki; Nilgün Hanım kafayı kurcalamaya devam edecek, iktisatlı düşünmenin tek çaresi mutfağa girip, imalatta bulunmak. Dedim...Ve girdim. Benim şu mayalı çörek çok puan toplamakta. Özellikle de bizim evin en kuzusundan:)) Tarçınlı kek yapmıştım ama mutlu olmadı:( İllaki çörek olacakmış... Bu defa, kuru incir, ceviz, tahin ve pekmez bana göz kırptı.:) Eh! içine bir de tarçın koyarsam memnun olacak çok şahsiyet var.:)) Bu çörek de böyle ortaya karışık, ama popülaritesi muhteşem oldu:))) Hoş ve mutlu kalın...

Gerekli Malzemeler:

- 3/4 Su bardağı Ilık süt
- 3 tepeleme yemek kaşığı Tereyağ ( Eritilip soğutulmuş)
- 1 Yumurta
- 3 + 1/2 Su bardağı un
- 1/2 Çay kaşığı tuz
- 1/2 Su bardağı pudra şekeri
- 1 Paket kuru maya (Dr Oetker)

İç dolgu malzemesi:
- 8 adet kuru incir
- 1/2 Su bardağı çekilmiş ceviz
- 1 Küçük çay bardağı tahin
- 1 küçük çay bardağı pekmez
- 1+ 1/2 tatlı kaşığı tarçın

İç malzemenin hazırlanması:

*  Kuru incir sıcak suda 1 saat kadar bekletilir. Hafifçe şişmesi sağlanır.
*  Robotta çekilerek macun haline getirilir ve robattan çekilen ceviz eklenir.
*  Tahin, pekmez ve tarçın eklenerek koyu kıvamda bir karışım elde edilir.

Yapılışı:

* Un ölçüsünün yarısı, pudra şekeri, tuz ve maya (kuru malzemeler) bir kapta karıştırılır.
* Ilık süt ve (eritilip,soğutulmuş) tereyağ yavaş yavaş eklenir ve parmak uçları ile içinde pütür kalmayıncaya kadar karıştırılır.
* Oda sıcaklığında yumurta ve kalan un ilave edilerek oldukça yumuşak bir hamur elde edilir.
* Bir kaba un serpilerek , hamur içine alınır, üzeri örtülerek mayalanmaya bırakılır.
* Mayalanan hamur, iki katı kadar kabardığında, un serpilmiş bir yüzeye yayılır. 5 eşit parçaya ayrılır.
* Her parça elle dikdörtgen biçiminde açılır.
* Açılan hamurun yüzeyine oda sıcaklığında erimiş tereyağı bir fırça yardımı ile sürülür.
* Tereyağı sürülmüş yüzeye, hazırlanan karışım ince bir satıh halinde sürülür.
* Geniş kenarından başlayarak rulo biçiminde sarılır.
* Sarılan rulolar ortadan (boylamasına ikiye ayrılarak, birbirine dolanır ve kendi çevresinde yuvarlak bir biçimde sarılır.
* Tüm hamur parçalarına aynı işlem uygulanır.
* Tepsi mayası için, 15 dakika daha bekletilir.
* 175 derece önceden ısıtılmış fırında, üzeri kızarana kadar pişirilir.



13 yorum:

  1. nilgün şimdi akşamın 22.22'si bu yaptığın iyi mi kötü mü bilemedim
    ancak seni çok sevdim,bilesin
    bilesin canım da çekti:))))
    sevgiler arkadaşım
    eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacığım çok haklısın:) Biraz tehlikeli bir saatte yayınlamışım galiba. Hele ılıkken birer top ta vanilyalı ve cevizli dondurma olursa, muhteşem gidiyor. Veee... tüketilen miktar, tehlike sınırlarını aşıyor.:)) Benden söylemesi.Sevgiler benim güzel arkadaşım.

      Sil
  2. Evde butun malzeme var. Aksam aksam kanima gireceksin sevgili Nilgun :) Ama kokuyu ve lezzeti tahmin edebiliyorum. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asumancığım galiba bir çoğunuzu yerinden kaldırıp mutfağa doğru yol aldırdım:)) Madem malzeme var hiç durma arkadaşım. Çünkü; mutfağa yayılan kokuyu mu anlatsam, yoksa cevizli- vanilyalı dondurma ile ılıkken nasıl yakıştığını mı? Bilemedim:))) Sağol güzel dost.

      Sil
  3. Sen yaparsın da popülaritesi düşük olur mu? Hiç sanmam. :)

    Eminim ki çok güzel olmuştur. Mutlu hafta sonları dilerim. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ersinciğim, şu popülarite konusu, aile arasında şakalaşma sözcüğümüz:)) Sakın ciddiye alma. Ben kendi halimde bir mutfak aşığıyım. Mutfak kokusunu, malzemelerimi, tencerelerimi, kalıplarımı çok seviyorum:))) "Pinti Hamido'nun altınları gibi sayma" derdi annem bir şeye fazla bakıp, gönül verdiğimde.:)) Tam o misalim işte:)) Güzel olduğu söylendi bizim evin tadımcıları tarafından:=)) Çok teşekkür ederim iyi dileklerine can çocuk:)

      Sil
  4. benimde bu kadar mutfağı sevmemdeki sebep sanırım o kafa dağıtma halleri. Mabedim derim hep, relaks olduğum tek yer. Bir de ortaya güzel şeyler çıktı mı,-her zaman değil tabi- değmesinler keyfime.
    Kuzu tarçınlı keki sevmediyse bununla havalara uçmuştur, sevilmeyecek gibi değil bu çörekler, nasıl canım çekti, bende dün yaptım ama sade yaptım. Mayası falan havadan mıdır nedir bir kabardı, bir pofidik oldu sorma gitsin Nilgünüm.
    Biz seninle bir mutfak workshop yapsak:)
    Hem eğlence, hem dinlence ne dessin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gün ışığım:) Şu kafa dağıtma halleri için, ne kadar uygun değil mi mutfaklarımız?.:)) Gerçekten mabed. Tuhaf bir tılsımı var benim için. Yapılanlar,güzel olsun, olmasın hiç farketmez. :) Benim için, iki önemli unsuru var, bedenimdeki fazla elektriği nört edebilmenin. Biri hamur, biri toprak. Yani ekmeliyim, biçmeliyim, biçtiklerimi öğütüp, hamur edip, pişirmeliyim.:)) Ben böyle bir deliyim. Workshop mevzuuna gelince, ben hazırım:))) O mutfak; sevgi, dostluk ve baharat kokuları ile hep akıllarda kalır sanıyorum:))) Hadi...:)

      Sil
  5. Yine zor bir tarif:) eee güzel olan şeyler emek istiyor, valla çayın yanında ne harika olur, eline koluna sağlık Nilgün'üm, inan muhteşemsin senin pastanen olmalı güzel arkadaşım. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdem vallahi zor değil:) Hava şartları zaten mayalı hamurlarda işi kolaylaştırıyor. Ben de iç malzemesini hazırlayıp, fırınlıyorum.:) Ah be canım arkadaşım! Bu memlekete ne pastanesi açayım. Bu gerici zihniyete her şey fazla. Ben kitap-cafe açarsam, müziği, okunan gazeteleri, kitapları, içilen içecekleri, yapılan pastaları farklı olur ve adı da Gavur İzmir gibi gavur cafe olur:( Evimde, kendi tadımcılarım ile kalsam şimdilik daha iyi cancağızım.:) Sevgiler en kocamanından.

      Sil
  6. Nilgünüm bomba olmuş bu bomba, kim beğenmez ki bu bombayı, ceviz, tahin, pekmez, tarçın..offf yemede yanında yat..Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın valla bomba:))) Bu küçük kuzumun tercihi bayılıyor çöreğe. Kek makbule geçmiyor:))) Sağol benim güzel arkadaşım.

      Sil
  7. Dediğin çok doğru terapi yeri mutfak.Çay yaparken bile dinlendiğimi , sorunlardan arındığımı hissediyorum. Çörek tabii ki muhteşem. Bakmadaım bile tarife moralim bozulmasın diye sadece yalanmakla meşgulüm. :)) Eline sağlık.

    YanıtlaSil