Cuma, Mart 07, 2014

Şeker Hamurlu Pasta Tarifi... Menekşeli Pasta...

Nasıl mı yaptım?:)) Merak edenlere...
Pandispanya yapılıp, 3 eşit parçaya ayrıldı. 1. parça kalıbın dibine koyularak, Irish Cream ve süt karışımı ile ıslatıldı. 1. kat krema malzemesi üzerine döküldü ve spatula ile üzeri düzeltildi.

2. Kat pandispanya kremanın üzerine yerleştirildi, ıslatıldı ve 2. kat çikolata ganaj üzerine döküldü...


3. Kat pandispanya katı, çikolata ganajın üzerine koyularak, buzdolabında donmaya bırakıldı. İç malzemesi donan pasta buzdolabından alınarak, şeker hamuru kaplanmak üzere ince bir tabaka krem şanti ile sıvandı.

Son olarak, pasta şeker hamuru ile kaplanıp, üzerine hazırladığım, şekerden menekşeler, yapraklar, küçük inci çiçekleri ile süslendi.:))
Bu bildiğiniz üzere bitmiş hali...




Malzemeler:

Pandispanya Malzemeleri:

- 4 Yumurta (Oda sıcaklığında)
- 4 Kahve fincanı toz şeker
- 4 kahve fincanı Kek un (Kendinden kabaran)(Fındık aromalı olanı kullandım)
- 1 Kahve fincanı Mısır nişastası
- 1/2 çay kaşığı krem tartar
- 3 Yemek kaşığı sıvı yağ
- 5 Yemek kaşığı sıcak su

Yapılışı:

* Yumurtaların ak ve sarıları ayrılır.
* Yumurta aklarına, krem tartar ve bir parça tuz atılarak önce yavaş daha sonra hızlı devirde çırpılır.
* Çırpılan yumurta aklarına şekerin yarısı ilave edilir. Sert ve parlak bir yapı oluşana kadar çırpmaya devam edilir. (bir kenarda bekletilir)
* Yumurta sarıları, kalan toz şeker, sıvı yağ ve sıcak su ile çırpılır. Un bir kaç defada, karışıma ilave edilir ve çırpmaya devam edilir.
* Yumurta sarılı karışım, aklı karışıma spatula ile ilave (Yine bir kaç defada) edilir ve homojen bir karışım elde edilene kadar yumurta akları söndürülmeden, aşağıdan yukarıya doğru karılarak karıştırılır.
* 170 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir. (Üstü pembeleşip, kürdan temiz çıkana kadar.)

 Not: Pandispanya 18 cm lik ayarlı kalıpta pişirilmiş ve enine 3 eşit parçaya ayırılmıştır.

1. Kat kreması Malzemeleri:

- 1 Su bardağı Süt
- 40 gr Çiğ Krema
- 1 Yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 Yemek kaşığı Un
- 1 Yemek kaşığı Mısır nişastası
- 4 kapak Irish Cream
- 1 Yemek kaşığı tereyağ
- 1 Çay Bardağı Kuru yemiş ve meyve parçacıkları

Yapılışı:
* Tüm malzeme bir tel çırpıcı ile içinde pütür kalmayıncaya kadar karıştırılır ve koyu bir muhallebi olana kadar pişirilip, mikserle çırpılarak soğutulur. İçine 1 Çay bardağı Kuru meyve ve yemiş parçacıkları ilave edilir.

2. Kat Ganaj Malzemeleri:

- 160 gr Çiğ Krema
- 160 gr Sütlü Çikolata (Kuvertür)
- 3-4 Kapak Irish Cream
- 1 Çay bardağı Kuru yemiş ve meyve parçacıkları

Yapılışı:
* Çiğ krema kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır.
* Küçük parçalara bölünen çikolata kremanın ısısında eritilir.
* Irish Cream ve kuru parçacıklar ilave edilip, oda ısısına geldiğinde, kullanıma hazır hale getirmek için buzdolabında yoğunlaşması beklenir.

Birleştirme:

* Pandispanyanın ilk katı kalıba yerleştirilir. Irish Cream  sütle inceltilir ve ilk kat ıslatılır.
* 1. kat malzemesi üzerine dökülür ve bir spatüla ile düzeltilir.
* 2. kat pandispanya yerleştirilir ve sütlü karışım ile ıslatılır.
* Ganaj karışımı üzerine dökülür.
* 3. kat pandispanya katı ıslatılarak, ganajın üzerine kapatılır ve donması için 2-3 saat buzdolabında bekletilir.
* Üzeri  şeker hamuru ile kaplanacaksa, ganaj ya da krem şanti ile  sıvanır ve kuruduğunda şeker hamuru kaplaması yapılır.
* Krem şanti ile kaplanacaksa donduktan sonra, dekor uçları ile şanti uygulaması yapılır.

AFİYET OLSUN:)







26 yorum:

  1. oooooo! ! ! Tarifi iki sayfa bunun hayatta denemem:)))))))))şaka şaka keşke yapabilsem ama hakikaten benim harcım değil yani hadddimi bilirim:) kız sen komşum olsaydın keşke valla böyle harika pastalar yapan komşusu olmalı insanın:)))bir dilim de bize düşer elbet:) eline sağlık canım harika olmuş gerçekten çok marifetlisin ama bu kadar şahane pastalar yapan birinin pastanesi olmalı yaaa...
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah be Müjdem seninle kapı komşusu olacaktık:)) Attırırdık dumanını bulunduğumuz yerin:) Kedilerimiz, köpeklerimiz bayram ederdi. Kaptık mı, bayrağımızı, dövizimizi alırdık soluğu gereken yerlerde:)) Yorulunca da gelir bir dilim pasta bir çay içerdik:) Pastanem olmalı gerçekten, çünkü bu işi çok seviyorum:)) Bakarsın Tanrı duyar sesimi, Türkiye'ye hakkettiği sükuneti , istikrarı, özgürlüğü...Bana da pastanemi verir inşallah:))

      Sil
    2. AMİİİİNNNNNNNNNNNNNNNNNN:))))

      Sil
    3. İşte benim Destiny im:))) Güzel arkadaşım ikimiz beraber ses edersek:)) Tanrı duyacak bizi:)) Ama bana destek vereceksin tamam mı? :)) Yanımda ol yeter:)) Sevgiler canımcım.

      Sil
  2. Merhabalar,
    Tek kelimeyle muhteşem. Ellerinize emeğinize sağlık...:))
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Seldacığım. Senin imalatların da mükemmel:)) Senin de ellerine, emeklerine sağlık.

      Sil
    2. Canım ellerine sağlık harika olmuş

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim:) Sağolun güzel yorumunuz için:)) Sevgiler yolluyorum.

      Sil
  3. Al benden de Mujdeninki gibi cevap yok anacim ben hayatta denemem bunu..en iyisi sana gelir yerim olur biter bu kadar )) Arkadasim bu guzellige bakmak bile doyum olmuyor..ellerine saglik diyorum boyle sahaseri ortaya cikardigin icin...zaten ben yemeyede kiyamazdimki:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gel kuzum:) Bekliyorum. Başımın üstünde yerin var. Aman be Emelciğim, süslü diye yemeyelim mi:)) Vallahi yedik bitti bile:) Süsü işin görsel tarafı. Gözümüzü okşadı mı:)) Tamam... Hemen midevi tarafa yatırım yapmak lazım:)) Sevgiler cancağızım.

      Sil
    2. Harikalar yaratmışsınız yine.Ellerinizi sağlık Nilgün hanımcım.
      Oğlunuza da sağlıklı,mutlu,huzurlu,başarılı nice yaşlar diliyorum.
      Gül Göktuna

      Sil
    3. Gülcüğüm çok teşekkür ederim:) Sağol bu güzel yorumun ve oğlum için yazdığın güzel dileklerin için.:) Sevgiler yolluyorum kocaman.

      Sil
  4. Tek kelime ile harika baska ne diyebilirim! ,benimde hayalimdir bir kücük pastane:)) sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Terazim daha ne diyeceksin:)) Ruhumu okşadın. Beğenilmek güzel şey. İnşallah hayalin gerçek olsun. Sevgiler.

      Sil

  5. Bu sanat eseri pastana söyleyecek söz, yapılacak yorum yok:)
    SENİN İÇİN DİLEĞİMİ YİNELİYORUM = BU PASTA BİR PASTANE VİTRİNİNDE OLMALI!!!!!

    Ellerin dert görmesin sanatkar ruhlu arkadaşım!!!!



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim güzel kardeşim gerçekten istiyorum bunu yapmayı:) Biraz önümü görebilsem, hiç düşünmeyeceğim. Moda'da genç girişimci bir arkadaş, küçücük bir yer açtı. Çekirdek cafe. Muhteşem bir kahve ve imalatını kendi yaptığı çok özel pastalar.:) Hayalim biraz daha farklı olsa da,(Ben hep kitap-cafe hayali kurdum bu güne kadar) Başlangıç ve tanıtım için mükemmel. Cemre'yi fransızca ders için götürdüğümüzde mutlaka uğruyoruz ve fikren çok yaklaşıyorum. Tek korkum şu anda önümü görememek. İmkanlar çok namütenahi değil.:) "Bu sefer olmadı, bir daha ki sefere gibi bir şansım olmaz.:)" Bakalım şu gri günler bir geçsin, azıcık güneşi görelim:)) Sen, benden çok inanıyorsun... Olacak. İlla ki olacak:) Sadece zamanı belli değil.Sevgiler kocaman.

      Sil
  6. Nilgüncüm ellerine sağlık. Sen neden butik pasta yapmıyorsun? Şimdiye kadar gördüğüm pastalar içinde, lezzetinden yana hiç süphem yok, görsel olarak en iyisi. Yani kıyamam bunu kesmeye dedirtiyorsun ki yerken, akıta akıta mı yeriz, yalana yalana mı yutarız bilemedim:)
    Bir de irish cream dediğin şu içki şisesinde var o mu? Yoksa pasta malzemeleri satan yerlerde mi bulunuyor?
    Ay süper yaa...ellerine sağlık tekrar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelciğim, Cemre ile birlikte olduğumuz için; O; okula başlamadan çok kolay olmaz. Kendimize yaptığımda, şeker hamurundan çiçekleri ya da karakterleri geceleri odamda çalışıyorum.:)) Çünkü Cemre, şeker hamurunun tadını çok iyi biliyor ve rahat vermiyor:) Bu işleri profesyonel anlamda yaptığımda, özrü olmadığını çok iyi biliyorum ve kuzunun okula başlamasını bekliyorum. Arada sırada profesyonel anlamda "happy hours" hazırlıklarım oluyor. Bunlar bu işin adımları, yavaş yavaş geçiş yapıyorum.:) Irish Cream, Baileys yani bildiğin, bizimkilerin stoklarını eritiyorum:)) Beni yüreklendiriyorsunuz teşekkürler güzel dostlar:) Sevgiler kocamanından.

      Sil
  7. Bakmakla öğrenilse kediler kediler kasap olurdu diye bir laf var ya işte bu pasta da okumakla öğrenilmez. Ben de Müjde ve Emel'e katılıyorum, yetenek işi; haddimi bilirim.
    Ellerinize sağlık, afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
  8. Elifciğim sen deme bari:)) Neler yapabildiğini çok iyi biliyorum. Mutfağını seven her kişi yapar bunu. "El becerisi, yetenek" mi dedin? Eh! o zaman bloğuna girip baksınlar neler yapıyorsun:)) Benden söylemesi cancağızım:))

    YanıtlaSil
  9. Mukemmellll bir pasta bu nilguncum bayildimmmm emegine saglik gelinlikten sonra dugun pastasinada mi el atsan acaba diye dusundurdu beni ne dersin ??? :)) sevgiler canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzucuğum, nikah Kadıköy'de ama düğün İstanbul dışı:)) Yapsamda götüremem:) Ayrıca o heyecanla o gün hiç bir şey yapamam:) Şimdi kuzunun, doğum günü kıyafetini dikeceğim:) Başlamam lazım vakit daraldı:) Sevgiler zarif arkadaşım.

      Sil
  10. Muhteşem bir pasta ellerine sağlık canım,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Deryacığım güzel yorumun için:)) Sevgiler.

      Sil
  11. Bu menekşeli pastaya güzel harika vs demek haksızlık olur. Hiçbir övgü sözü yetmez çünkü.. Bu bir zarafet simgesi, bu bir pasta kraliçesi. Harika ötesi. Ellerine sağlık Nilgüncüğüm. Sevgilerimle sarıldım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın:)) Şu menekşeleri, gelincikleri ve papatyaları çok severim:) Eh böylece hayata geçmiş oldu:) Ben de sana kocaman sevgiler yolladım.

      Sil