Cuma, Aralık 06, 2013

Söz vermiştim... Karşınızda BEDESTEN:))


                  Bu defa; Kapalı Çarşıya, Mahmutpaşa kapısından girip, Nuruosmaniye  kapısından çıktım. Arada neler mi gördüm.:)) Haydin bakalım giriyoruz...

          



Hemen karşınıza çıkan Boybeyi'inden hafif sağ yaparsanız:))


              Karşınıza Halıcılar Caddesi çıkacak. Ömre ömür katan meşhur halılarımız ve halıcılarımız. Gözüm gönlüm şenlendi. Ne diyeceğimi bilemedim. Tatlıcı dükkanına burnunu dayamış çocuklar gibi seyrettim halıları, ipek halılar başka bir dünya:) cm2 ye kaç düğüm düşermiş...boyaları hangi doğal malzemelerden elde edilirmiş...özel desenleri dokuyan eller kaç yılda yetişirmiş... oralara giremeyeceğim çünkü; işin o tarafı da başka bir derya...
             
               Ortadaki halıya dikkat bayıldım ona...
                 


Mesela Bu... Şirvan'ın vitrininden iki ayrıntı.




Yaşı bana yakın olanlar hatırlayacaktır. Eskiden tahta sandalyelerin üzerine konulurdu hatırladınız mı??
 Bu ipek olanı:)) Fiyatını, siz  sormayın ben de söylemiyeyim:))


Araya daha yeni işler yapan şık kilim ve minderciler açılmış, ancak onlarda çok göz alıcı...


Yukarıya doğru yürümeye devam etmek, Bedesten'e yolu düşürmek demek... Sağlı, sollu hediyelik özel parçalar, vitray avizeler, küçük seramik ve çini çanaklar, şık ipekli fularlar... Hangisini alsam diye kalbiniz çarpmaya başlıyor... Ama daha durun! Kalbinizi çarpmaktan öte durumlara sokacak görüntüler var.:) Zamanı gelince "derin nefes alın" diyerek uyarırım.       BEDESTEN 2 de uyarı yapacağım.:))


Yolumun üzerinde İznik - art var. Çiniye olan merakımda çok iyi bilinir. İznik çinilerinin, güne uyarlanmış parçaları müthişti...



İznik Art'dan 2. güzellik... Çok özel çalışmalar...


Cam çalışmalar, zarflı kahve ve likör takımları, turalı parçalar beni benden aldı.:))



Cam objelerin tepelerindeki çini alemlere dikkat çok yakın çekemedim, ancak öyle ince işçilikleri vardı ki, emeği geçenlerin ellerine sağlık.


Artık Bedesten'deyiz. Antikacılar muhteşem. Bu gördüğünüz saat İngiliz. Kim bilir kimlere vakti bilirdi bir zamanlar?? Şimdi yeni sahibini bekliyor, vitrinin önünde nazlı nazlı durarak.




Hemen girişte benim vurgun olduğum iki dükkan vardır. "Mavi Köşe" ne yazık ki onları fotoğraflayamadım, çünkü; fotoğraf çekmek yasak! ( sadece onlardan izin alamadım)


Amber, akik ve topaz... Bu tesbihler Keçecizade kardeşlere ait. İmameleri gümüş ve altın yapım...


Tezhip, minyatür ve hat ın özel örnekleri... Benim özel ilgi alanlarım:))) Pahalı bir zevk, bu nedenle sınırlıydım:)


Sedef kakmalı nalınlar ve tütsülükler kimbilir hangi hanımın ayaklarına takılıp dolaştı, neler yaşadı...neler gördü? Boşuna sevmiyorum eskiyi... Bize anlatacakları o kadar çok şey var ki...


"Gümüş kemer, ince bele dar gele, dar gele vay" Altın ve gümüş kemerler, vitrini böyle süslüyor... Üstüne takılacakları bindallı ya da üç etekleri hayal ediyor olmalılar...


Gümüş kaşıklar... Bu arada ailemden yadigar kalan arızalı birkaç parçayı tamir ettirecek usta buldummmm.:)



Zarf açacakları, kamalar, kaşıklar ve zarflı likör kadehleri bayıldım onlara :)) Porselenlerinin üzerindeki ince işçilik ah! aahh! Ben yanlış zamanda doğmuşum:(

                                                     YORULDUNUZ MU? DEVAM EDEYİM Mİ? Henüz yarısındayım:))


Şimdi ben merak etmiyeyim de kim etsin? Bunlar hangi mekanlarda, hangi insanlara hizmet verdi?? Kimlerle ne anıları var? İyi mi ettim dersiniz Bedesten'e girmekle? Aklımda binlerce soru... Gözümün önünde yüzlerce görüntü çıktım geldim:( Ne olacak şimdi??


Franck Müller  saatlerin kralı:)) Kolleksiyoner olmalı, tüm vitrin için aynı marka toplanmış...


Bedesten'ten bir süreliğine ayrılmalıyım... Ya bir kahve, ya da yiyecek birşeyler lazım acıktım...


Burası Kapalı Çarşının en eski kahvecisi... Bir acı kahvesini içmeye geldim hem dinleneyim, hem de burayı biraz solumalıyım.

Pencerenin kenarında bir nişin içine oturdum. Kahvemi yudumlarken içerde kahvesini içenleri de fotoğrafladım:))

Şu küçük ahşap masalardan kimler geçmemiş ki... İsmet İnönü, Süleyman Demirel... Daha birçok resim vardı ama hepsini koyamadım tabi.:)) Benim özel arşivimde kalacaklar.


Hazır çıkmışken yine döndüm halılara...


İpek halıların örnekleri... Şu parlayan halıya elinizi sürdüğünüzde hissiyatınız ipek böceği okşuyormuş gibi.:) Bunun üzerine nasıl basılır? İpek halıların fiyatlarını söylemeyeceğim ancak, hatırı sayılır daire fiyatlarına eş değer diyebilirim. Tabii m2 leri büyüdükçe, yalıya falan geçebiliriz.:))


Hereke Halı, ince ince işlenmiş...




Özel bir vitrin ve harika halılar...



Bu yazı uzayıp gidecek:)) Çünkü daha girilecek çok resim , yazılacak çok resim altı var. Bu yazıya "BEDESTEN 1 " diyelim. Ve "Bedesten 2" de buluşmak üzere şimdilik sevgiyle kalın.:)

14 yorum:

  1. Nilguncugum ne guzel bir gun olmus senin icin..iyikide olmus en azindan bizlerde faydalandik..gitmis kadar olduk derler ya oyle ne guzel detayli paylasmissin fotolarini..cok sevdim ahh dedim yine simdi Istanbulda olmak vardi..gez benim icinde sonrada kahve ic..yaninda lokumda ye ama:)) guzel paylasimin icin cook tesekkurler arkadasim..sevgilerimi biraktim kucakladim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol benim güzel arkadaşım. Biliyorum ki yurt dışındaki arkadaşlarım bu görüntüleri çok seviyorlar. Ayrıca ben de her gidişimde baştan aşık oluyorum oralara. İster inan, ister inanma kahvemi içerken, seni düşündüm:)) Şurada olaydın be dost bahçem diye:) Sevgiler cancağızım.

      Sil
  2. Ayyy bayildim bu fotolara nilgun ozellikle halilar beni benden aldi cok guzeller.. Gozune yuregine saglik:))) sevgiler canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi halılar bana da farklı şeyler hissettirdi. Yok böyle bir güzellik. Ben evlenirken moketler moda idi:) Böyle halıdan falan pek haz etmezdik. Annem "yaşın biraz büyüsün halının kıymetini anlarsın" derdi, dediği gibi de oldu.:)) Teşekkürler ve sevgiler.

      Sil
  3. şimdi hoşça kal mı demek lazım?şakacık,süper gezinti,ben zaten oturduğum yerden gezmeyi seviyorum,beklerim daha gezi.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamı var Mazesciğim.:)) Yazacağım ama bu aralar biraz meşguliyetler var. Onları aşmaya çalışıyorum. İlk fırsatta devamını yazacağım:)) Sevgiler.

      Sil
  4. Ben bayıldım bu geziye. Gözüm kaldı.Harika ötesiydi. Muhteşemdi. Biliyorum gelebilsem beni de gezdirirsin böyle..Canımsın benim. 2'de görüşelim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen gel yeter ki gerisi kolay:)) 2. bölümü yazacağım :) Sevgiler yolluyorum sana.

      Sil
  5. Tam bir Bedesten gezisi olmuş, gençlik yıllarımda gümüşçülerden çıkmazdım. Şimdi daha az gider oldum ama hiç birşey yapmasanda her daim gidilip görülecek yerler arasında Bedesten. Ayaklarınıza ve flaşınıza sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende Sevdacığım hala gümüşçüler çarşısı favorimdir. Oralar beni dinlendiriyor. Yaşamış ve hikayesi olan yerleri çok seviyorum. Bize sormadan, anlatacakları o kadar çok şeyleri var ki:)) Teşekkürler 2, bölümü de var, hepsini sığdıramadım. Sevgiler.

      Sil
  6. Ülkemizde aslında ne kadar çok keşfedilecek keyifler var. Bu arada halılara bayıldımm.
    Çok güzel ve keyifli bir gezi olmuş canım. Buralarada bekleriz :))
    Sevgiler Nilgün'cüğüm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Hafizeciğim böyle güzellikler olamaz. Nereye bakacağımı şaşırdım epeydir girmiyordum Kapalı Çarşı'ya. Orası başka bir dünya. Rüzgarı bekliyorum...Söyledim kendisine bir taze çay içmeliyim diye:)) Sevgiler dostum.

      Sil
  7. ah ah gençken okuldan (DGSA) çıkıp tek başıma veya bir, iki samimi kız arkadaşımla gezerdik, hala aynı, tek tek sayamayacağım ne kadar güzel şeyler...bol parası olacak insanın evini böyle güzelliklerle antikalarla döşeyecek (tabii cam, porselen alamaz benim gibi yaramaz kedisi varsa:))))
    eline sağlık fotoğraflar için kendimi orada sandım
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de sevdiğim mekanlardan biridir. Antikalar, halılar el yakıyor. Küçücük kahve fincanları bile 500 liradan başlıyor anla durumu:) Neyse ki alıcı değiliz, ayakkabı kutularımız yok ki, oralardan bir şeyler edinelim:)) Neyse Allahtan kedilerimiz var da, alıcı olamıyoruz:)) 2. bölümü de var. Bir ara onu da yayınlayacağım. Mücevherleri çektim:) İnanılmaz parçalar:) Sevgiler cancağızım.

      Sil