Cuma, Aralık 13, 2013

Mercimekli Poğaça. Hafizem çayları hazırla:) Bunda maya yok! :))



                               
                       Mercimek pişirince, yarım bardakta poğaça içi için ilave etmeyi unutmayın arkadaşlar. Bir poğaçaya, kıyma ve sebzelerden sonra en çok yakışan  malzeme herhalde. Büyük kızım hafta içi yorgunluğum nedeniyle, hafta içi yenilecek yemeklerimizi, tatil günlerinde yapıp buzdolabına koyuyor çok şükür:)) Bu nedenle; bana da sevdiğim işlerle uğraşmak için daha bolca vakit kalmaya başladı. Küçük kuzumun Mart ayındaki yaş gününü atlattıktan sonra, uzun boş zamanlara ihtiyacım olacak...Niye mi? Ben hayatımı hem özel ders vererek kazandım hem de bir şirketin üst düzey yöneticiliğinden emekli oldum. Yani sözün özü, dikiş dikmekle hobi olmaktan öte uzak yakın hiç bir ilişkim olmadı:))) Çocuklarıma ve kendime uzun yıllar bir şeyler dikip, kotardım ama terzi olabilecek kadar kendime güvenmedim hiç... Ne zamana kadar mı? :))) Büyük kızımın gelinliğini ve duvağını dikene kadar...Yaaa İşte böyle arkadaşlarım.:)) Allah kısmet ederse 2014'ün Ağustos Ayında da küçük kızımı evlendiriyorum. Birine yap, birine yapma olur mu? Olmaz tabii:))) Evet! yeni boş zamanlara küçük kızımın gelinliği ve duvağı için ihtiyacım olacak. Umarım Tanrı bana bu gücü kısmet eder, onu da yüzümün akıyla çıkarırım ortaya:) İşte sevgili dostlarım Nisan- Mayıs aylarında yavaş yavaş başlayacağım, ancak bitiririm. Dualarınızı eksik etmeyin.:) Annem, herhangi bir şey dikmeye başlayacağı zaman, "Elim kuş olsun, popom taş olsun" derdi.:))) Ben de bu nakaratı  söyleyerek başlarım  artık:))

Gerekli Malzemeler:

- 1 Yumurta (akı içine sarısı üstüne)
- 1 Çay bardağı Süt
- 1 çay bardağı Sıvı yağ
- 125 gr Margarin
- 1 Çay bardağı yoğurt
- 1 Tatlı kaşığı mahlep
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı Toz şeker
- 1 Paket Kabartma tozu
- 1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)
- 4 Su bardağı Un.

İç Malzemeleri:

- 1 Kase Haşlanmış Yeşil Mercimek
- 1/2 Yemek kaşığı biber- domates salça
- 1 Havuç (ince rendelenmiş)
- 1 büyük soğan (küçük küpler halinde doğranmış)

Yapılışı:

* İç malzemeyi hazırlamak için, soğanlar doğranır ve bir miktar yağda pembeleştirilir.
* Salça ve rendelenmiş havuç ilave edilip kavrulmaya devam edilir.
* Son olarak mercimekler eklenip, biraz kavrulur ve soğuması için kenara alınır.
* Hamur için sıvı malzemeler bir kaba alınır ve karıştırılır.
* Un, kabartma tozu ve mahlep, azar azar sıvı malzemelere eklenir.
* Son olarak, ince doğranmış dereotu karışıma ilave edilir ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.
* Hamur yarım saat kadar dinlendirilir. İstediğiniz şekilde içleri malzemesi ile doldurulup, yumurta sarısı sürülerek, 175 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

AFİYET OLSUN:)

33 yorum:

  1. Canim Nilguncum hobi olmaktan oteye gitmeyen dikis sevdan ortaya sahane gelinlik cikarmis..profeyonel lerden guzel. Kucuk kizinn gelinliginide prenseslere layik yapacaksin emnim. Nerdeyse yeniden evlenesim geldi gelinlik giymek icin belki banada dikersin:)) kolayliklar diliyorum.
    Pogca tarifin ise bir baska guzel birde gel beni ye diyen resme uzanip yiyemek var:)) ellerine saglik afiyetlen yiyin bakalim bensiz bensiz:)) sevgiler canim keyifli hafta sonu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sağol yahu yüreklendim sayenizde. Umarım iyi olacak. Ceyda'nın gelinliği dikilirken, ben kendi evimdedim. Küçücük kuzumuz yoktu. Kediler ayağımın altında değildi. Ve ben 5 yıl daha gençtim:) Yapacağız artık birşeyler. Uzanıp alaydın cancağızım poğaçadan. Aramızda teklif mi var:)) Kocaman sevgiler yolluyorum sana.

      Sil
  2. Nilguncum, Pogaca cok nefis gorunuyor. Hafize cayi hazirlasa bende geliyorum :-))) Gelinlik dikme projesi icinse Allah kolaylik versin. Sorumlulugu buyuk bir is almissin uzerine ama altindan rahatlikla kalkacagindan hic suphem yok. Ne de olsa tecruben var artik buyuk kizindan dolayi. Islere dalip bizleri de ihmal etme sakin. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafizemiz farketmedi daha:)) Gerçi onda çay, her zaman taze ve hazır. Gelinlik biraz zorlayacak Şuleciğim ama olacak inşallah. Sizi ihmal etmem cancağızım bana o kadar iyi geliyorsunuz ki:)) Sizlerden vazgeçemem:) Yine arada derede ben olurum buralarda. Zaten beyaz olduğu için ve yakınlarımda 3.75 olduğu için aralıksız dikemem 3-4 ayda çıkacak inşallah.:) Sevgiler can dost.

      Sil
  3. Ne mutlu size , ikinci gelinliği de en güzel şekilde dikersiniz. Bu arada bir de küçük kuzuya gelinlik dikilir belki:) Bu tatlı telaşenizde kolaylıklar dilerim.
    Ellerinize sağlık, mercimeği hep mayalıda ya da yufkada denemiştim, böylesi de aklımda olsun. Mayasız gerçekten Hafize'ye göre olmuş. Afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Elifciğim. Eh küçük kuzuya da yapacağız ufak tertip bir şey:) Teyzesinin nişanında ona da yapmıştım annesinin gelinliğinden kalan kumaşlardan. Benim hınzır o güzelim elbise ile gecenin sonunda havuzda serinledi:) Evet! Mayasızlar, Hafize ye göre, ama daha farketmedi. Çayı hazırlasın toplanalım onda:) Sevgiler.

      Sil
  4. Başlıkta süpermiş :)) Nilgün hanımcım, bende mayasız lezzetler paylaşırken aklıma gelir hep Hafizem :))
    Bu arada takdir etmek lazım gelir bence sizi helede gelinlik dikmek, hiçte mütevazi bir durum değil doğrusu :)) ellerinize, zevkinize sağlık. Şimdiden kolay gelsin, içinize sinsin dilerim.
    Kocaman sevgiler, huzurlu yıllar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet! Öznurcuğum mayasız bir şeyler yapınca aklıma bizim prenses geliyor hep. Gerçekten, mütevazilik değil bu. Gelinlik zor iş ama benim kızlar geçimsiz:)) Öyle terzi ile falan anlaşamazlar. Ben de baştan protokol yapıyorum. İşime karışmayın diye:)) Anlayacağız sağlama bağlayıp başlıyorum yoksa zor. Bir gün, büyük kızımın gelinliğinden bir kaç kare fotoğraf koyayım, bir de küçüğümü beklerken ona yağtığım hazırlıklardan. Beğenecek misiniz bakalım? Sevgiler Öznurcum hem de kocaman.

      Sil
  5. Kızların ne kadar da şanslı senin gibi becerikli anneleri var:))gelinlik dikebiliyorsan hiç de mütavazi olmamalısın bence gelinlik dikmekte her yiğidin harcı değildir yani:))eline sağlık nefis olmuş poğaçalar:) öpüyorum küçük kuzuyu ve seni...Sevgilerimi bıraktım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Elifciğim.:) Bakalım göreceğiz kızlar. Ablasının ki sade ve şık olmuştu. Umarım Zeynonun ki de güzel olur. Hep birlikte sonunda karar verirsiniz nası olduğu hakkında:) Yorumlarınızı bekliyor olacağım. Poğaçalarımız güzeldi valla yedik bitti:)) Kuzumu da seni de kocaman kucakladım.

      Sil
  6. S eviyorum ama kimi,
    E n tatlı birisini,
    N asıl anlatsam bilmem,
    İ lk harflerinde gizli... :)))
    Hepimizin çok iyi bildiği bu dörtlüğü, hatıra defterlerine yazardık. İçimden geldi, sana da yazmak istedim. :))
    Canım, canım, canım Nilgün'cüğüm, benim düşünceli, becerikli ve hassas arkadaşım sen ne tatlısın...
    Mayasız tarif vermişsin, yapılacak elbet. Yanına da çay demlenecek ve sizler de davet edilecekesiniz. Epeydir çok yoğundum ve ziyaretlerimi yapamamıştım. Bugün görünce hem çok mutlu oldum, hem de güldüm. Burada kızlarla epeyce kaynatmışsınız, dur onlara da sesleneyim :)
    "Kızlaaaarrrrrrr, toplanın gelin çay demliyorum yanına da mercimekli mayasız poğaça, iki lafın da belini kırarız" :))))

    Bu arada kızların çok şanslı. Hem böylesine özel bir anneye sahip oldukları için, hem de anne elinden çıkmış gelinlik giyme şansları olduğu için. Eminim muhteşem bir gelinlik çıkmıştır ortaya. Mutlulukla, huzurla, sağlıkla geçecek günleri olsun canım...
    Seni sıcacık, kocaman öptüm ve sarıldım can arkadaşım... Şimdi tarifi kopyalayıp, yapıştırmaya gidiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafizemmmmm :)) E! hoş geldin. Seslenip duruyos buralardan:)) Çay hazırlanana kadar, poğaçalar bitti prenses. Yine yaparız canısı, yanına da çay... oturup yeriz. Kaynattık haklısın, herkesler biliyor senin mayalı yemediğini, tam ona göre oldu derler. Şu hatıra defterlerini hatırlattın bana:)) Ne güzeldir onlar. Hala saklıyorum biliyor musun. O deftere yazanların çoğu göçtü gitti, yazılar kaldı bana yadigar. Hala arasında, tırnağımla parlattığım çikolata kağıtları duruyor.:) Ah be Hafizem yine beni döndürdün geriye , beriye...Ya köşelerine yaptığım şık süsler.. Gelinlik konusunda, gerçekten iyi bir hatıra olacağını düşünüyorum. Benim kızlar da benim gibi eskiye kuşakla bağlıdır. Eskiyle yaşarlar:) Saklasınlar işte:)) Seviyorum hepinizi. Sevgiler cancağızım.

      Sil
  7. Hepinizi çok seviyorummmmm... :)

    YanıtlaSil
  8. Yanıtlar
    1. Oy oy oy kızlar toplanmanın vakti geliyor galiba:)) Hadi 2014 çabuk gel de uzaklardaki canlarımızın da gelebilsin:) Yahu bayıldım bu blog işine... Ne güzel dostlarım oldu. Hepinize teşekkürler.

      Sil
  9. Nefis.... Kızların da çok şanslı :)) Tabi evden ayrılma aşaması biraz insanı üzer.. Ama bunlar güzel mutluluklar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilemem Büşracığım fazlaca karıştığım zaman da kendilerini çok mu şanslı hissediyorlar:)) Ama genelde öyle hissediyorlar galiba. Evden ayrılma aşaması biraz buruk olur ama ne yapalım, hepimiz sırası geldiğinde evlerimizden ayrıldık.:) Şimdi sıra onlarda. Siz gençlerde yani:)) Hayırlı haberlerini duyarız inşallah seninde:) Sakın ben evliyim falan deme:)) Sevgiler kocaman.

      Sil
  10. Nilgün'ümün Hafize'siiiii benimde Hafize'mm öylese bende çay içmeye gelicemmmmm..

    Nilgüncüğüm, hatıralarımı biliyorsun, yazıyorum daha ilkokul 1 deyim belki ama gerisi de gelecek ileriki günlerde..Hep kaldı içimde, herşeyler, güzel elbiseler, çocuklarına prenses gibi davranan anneler.. Kaldı gitti, iz oldu ruhumu doldurdu, bu yük beni çok yordu..Tabii imkanı olayan insanlar var dünya kadar, birçok insanın birçok hevesi kalmıştır, hatta iyi kötü sıcak bir çatı vardı başımın üstünde. Gerçek anam babam da vardı.. Kalan hevesler laf mı şimdi..
    Buraya nereden geldim çok ileride öğreneceksin belki eşimle çok zor şartlar altında evlendik. Görümcemin bir arkadaşının gelinliğini giydim. Hiç beğenmedim, uzun, bol, şekilsiz. Ama başka çarem yoktu. Başına duvak bulamadık. Ön ayak olan 2 metre tül alıp yapan da olmadı, çiçek taktım sanki 10 kez evlenmiş gönül yazar gibi.. Yıllarca keşke kabarık, tüllü, dantelli gelinlik hayali kurdum. Bir gelinlikçiye gitsem alyansımı çıkarsam, yakında evleneceğim de gelinlik denemeye geldim desem, kendimi güzel bir gelinliğin içinde görsem, yapamadım. Olmadı.. Uzun bir elbisem bari olsun dedim, hani eskiden tuvalet denirdi gece elbisesi. Onu bile giyemedim..Sonra yaş ilerledi, 43 yaşınada çok pis hastalandım, kurtuldum, şişmanladım, yinede heveslerimden vaz caymadım :)).. Büyük kızım evlenirken istediği gelinliği aldı giydi, peri kızı gibi oldu..Nazarlar bile değidi :(..Onunla avundum.. Dripta ile evlenirken de ikinci kez demedi bu kez de vintage bir gelinlik giydi..Mutlu oldu bende mutlu oldum tabiki.. Darısı küçük kızıma. Hayırlısı ile yuvasını kursa, gönlünün prensi hayırlı ise bembeyaz bir kuğu, prenses, güvercin, inci tanesi olsa yuvadan uçsa ben onu seyretsem, hem hüzünlensem, hem çoook mutlu olsam. Onu beyazlar içinde görsem..

    Küçük kuzuna sonsuz mutluluklar dilerim şimdiden..Allah mutlu etsin kuracağı yuvada..Ve senin gibi becerikli, bu kadar marifetle ama yinede çok mütevazi bir anneye sahip olduğu için, sahip oldukları için tüm ailen çok şanslı. Gıpta edilecek beraberliğinize asla ama asla kem göz değmesin..

    Sana gelince bana ne oluyor bilmem, ama yazıyorumda yazıyorum. Çenem düştü yine..Sevgilerimle sarıldım, poğaçanın tarifini aldım:))

    Not: Birgün 70-80 kilo da olsam benimle bir gelinlikçiye gelirmisin. Bir gelinlik deneyeyim, sen de yazıkkkk bu kız kurusu ilk defa evlenecek falan diyerek gelinlikçiyi kandırmama 10 dakika giyinip foto çekmeme, sonrada oradan çıkınca katıla katıla gülmeye varmısın?.. :)))))))

    YanıtlaSil
  11. Bak güzel kadın beni ağlatma. Hayat keşke sadece şekillerden ibaret olsaydı. Gelinlik, araba, güzel bir takı...Milyonlarca çoğaltabiliriz... En güzel gelinliği giyip mutlu olmadıktan sonra, en güzel arabaya binip, kaza yaptıktan sonra ya da en güzel herhangi bir şeyi yapıp, keyif almadıktan sonra... Ne anlamı var?. Güzel bir gelinlik giydim ama hiç mutlu olmadım. Bence, hayat bizlere bazı şeyleri sonsuz verirken, bazılarını da kısıtlıyor. Bu belki sınanma biçimimiz...Bilemiyorum. Ancak; alınması gereken dersleri, kafamıza çaka çaka öğretiyor.:)) Şimdiye bakalım Vuslatım, yıllardır zorunlu eğitimdeyiz. Kazançlarımıza bakalım...Güzel evlatlar, çok şükür ufak tefek sorunlar haricinde sağlıklı bedenlerimiz, iyi kötü maddi edinimlerimiz, yatacak bir yatağımız, içine girdiğimizde mutlu olduğumuz evimiz, en önemlisi alabildiğimiz nefesimiz.:) Varsın kayıplar sende bir gelinlik, ben de bozulmuş bir yuva olsun...Biz bunlara kafa takmak için ağır kalırız cancağızım... Ama bir gün karşı karşıya gelebilirsek, bir gelinlikçi dükkanına seninle birlikte girer, bu güzel üzüm gözlü, kocaman yürekli kadına uygun bir gelinlik var mı? diye sorarım. Belki de bir tanesini alır çıkarız, hevesse giyersin bre kardeşim. Bunlar maddiyatla çözülebilir şeyler... Çok erken yaşımda, en ihtiyacım olduğu zamanda kaybettiğim annemi, bir günlüğüne bile olsa görebilme imkanını, keşke maddiyatla karşılayabilsem. Anlayacağın benim güzel kardeşim hepimiz bir türlü yanığız. Benim de hüzünlü günüme denk geldi galiba:)))) Haydi gülelim biraz da, kuzunu tebrik ediyorum ikinci seçiminde vintage bir gelinlik seçtiği için. Bayılırım:) Yahu, şu cadıları kocalarının evlerine yollayalım. Sana gelinlik bakarken, ben de vintage bir şey bulursam denerim valla...Aklımda kalacağına, fotoğraf karesinde albümde kalsın:))) Seni seviyorum dostum.

    YanıtlaSil
  12. Canım harikasın :)Çok severim :) Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah benim güzel kızım:) Büşracığım şu çok sevdiklerinden sana nasıl ulaştırayım:) Anneciğin mutlaka harika şeyler yapıyordur ama Nilgün ablandan da olurdu birşeyler:) Sevgiyle kal cancağızım.

      Sil
  13. Mercimekli poaçaya yorum yazmak istemiştim ama yazılan yorumlara gözüm takılınca okumadan geçemedim ve kurduğunuz dostluklara hayran oldum ne güzel.Poaçada nefis gözüküyor ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Gerçekten anlaşılamayacak güzellikte dostluklar var burada Mehtapcığım. Hem yurt dışında hemde yurt içinde birçok yeni canlarım oldu. Öyle ki; bunca senede çok yakınındakilerle bile başaramadığımız güzellikte. Birgün eğer biraraya gelirsek harika bir sinerji yaratacağız sanıyorum. Seni de aramızda görmek ümidiyle kocaman sevgiler.

      Sil
  14. Hem dikişten anlamam deyip hem de gelinlik dikmek nasıl oluyor. İnanılır gibi değil. Anlamadığım için aklım da almıyor. :)) Ama puhaça nefis belli ki. Şeklinden ve görüntüsünden lezzeti belli oluyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Anlamam" demiyorum:) "Bu kadar büyük işleri yapacak ustalıkta değilim" diyorum ama kimse dinlemiyor:)) Büyüğün gelinlik resmini koyacağım bloğa bakalım beğenecek misiniz? Poğaça iyiydi valla:) Mercimek bilirsin içine dahil olduğu her yiyeceği güzel yapar. Ya da ben çok sevdiğim için böyle geliyor bana:)) Sağolasın yorumuna

      Sil
  15. poğaça harika görünüyor Nilgün'cüğüm eline sağlık, yaza kızın yuvadan uçuyor ha?:))hadi hayırlılsı canım, çok güzel bir haber bu, darısı benim yeğenlerimin başına ama onlar daha öğrenci..şimdiden mutluluklar diliyorum, çok çok çok mutlu olsun...
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlısı ile o da evine yerleşsin Müjdeciğim. Darısı niyeti olan herkesin başına. Ben hep öncelik diplomalarda derim. Evlilik illaki olur ama diploma şart:)) İyi dileklerine çok teşekkür ederim benim güzel arkadaşım. Mutlu olsunlar benim için yeterli. Ben onların mutluluğu ile yaşıyorum çünkü.

      Sil
  16. anadolunun bağrından mercimekli güzelleme, bayılırım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Özlem, Dediğin gibi Anadolu'nun bağrından mercimek güzelleme:)) Bir de haşhaş ilavelisi var bir de onu yapmalıyım. O da güzeldir. Ben de bayılıyorum ama hava şartları kötü..Yürüyüş yapamıyorum ve kilolar geliyor yavaş yavaş:(

      Sil
  17. poğacanın seklıde cok guzel olmus bende yaparım bazen yufka ıle bırdahakıne boyle deneyeceğım kızlar şanslı hayırlısı olsun ınsallah dualarımız sızınle elınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Selmacığım. Lezzetliydi yedik, bitti:)) Mercimekli tatları seviyorsan, bunu da mutlaka seversin sanıyorum. İyi dileklerin için teşekkürler. Umarım Tanrı kolaylığını verir:) Sevgiler.

      Sil