Salı, Aralık 10, 2013

Bu da Nostaljik Annaanne Tatlısı:) Tel kadayıf varsa, hemen hazır:))





                   Birkaç gündür yine avare avare dolaşmaktayım. Sanıyorum, kışla birlikte kendimi rüzgara kaptırdım, o ne tarafa savurursa, o yanda alıyorum soluğu.:) İyi mi? yoksa kötü mü? bilemiyorum. Böyle bir kış halinde ruhum anlayacağınız. Kadıköy Çarşı'ya diye yola çıkıp, Bedesten'de de bulabiliyorum kendimi, program yapıp, gideceğim yeri belirleyip, gecelik spor koltuğun üstünde pineklediğimi de...:)) Kış beni çarptı.. Hem de çok fena. Esasında bir an önce toparlamalıyım kendimi, çünkü; yılbaşı programımızı yaptık ve bu yıl iki güzel dünürlerim, bizim misafirimiz olacaklar.:)) Bu yılbaşı da şenlikliyiz yani. Sürprizleri sizlerle paylaşırım.
Yine çok eskilerden nostaljik bir tatlı yaptım akşam soğukta eve dönecek vatandaşlara.:)) Vallahi adını sorsanız bilmiyorum. :)) Annem ne zaman tel kadayıfı fazla alsa bir kısım ayırır, bize bunu yapardı:) Hem pratik hem lezzetli... Adını Nostaljik tel kadayıf tatlısı koyalım bari:)

Gerekli malzemeler;

* 4 Yumurta
* 225 gr tel kadayıfı
* 1/2 Su bardağı süt
* 1/2 paket kabartma tozu
* 1 Paket vanilya

Şerbeti için gerekli malzeme:

* 3 Su bardağı toz şeker
* 3 Su bardağı su
* 1/2 limon suyu
Kızartmak için sıvı yağ ve süslemek için toz Antep fıstığı , Hindistan cevizi

Yapılışı:

- Şerbet verilen ölçülerde kaynatılır, limon suyu yardımıyla kestirilir ve soğumaya bırakılır.
- Tel kadayıfı bir tepsiye serilir ve fırında 50-60 derece sıcaklıkta kurutulur.
- Kuruyan kadayıflar avuç içinde ufalanır.
- Yumurtalar derin bir kasenin içine koyulur, süt, kabartma tozu, vanilya ilave edilerek iyice çırpılır.
- Kurumuş ve ufalanmış tel kadayıflar, karışımın içine ilave edilir ve iyice karıştırılır.
- Derin bir tencereye bol sıvı yağ koyulur ve kızdırılır, karışımdan iki kaşık yardımıyla şekil verilen kadayıflar kızartılır ve ılık şerbetin içine atılır.
- Şerbetin içinden alınan tatlılar istenilen malzeme ile süslenir.

AFİYET OLSUN:)

20 yorum:

  1. Nilgun ellerine saglık tel kadayıfı çok severim o yüzden bu tarifi not ettim canım kesinlikle denicem afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzu basit ve malzemesi bulunur bir tatlı:) Çocukken çok yerdik:) İstersen ceviz de çok yakışır. Açıkçası annemin yaptığı yıllarda,:) file bademmiş, toz Antep miş falan yoktu:)) Havanda bir avuç cevizi ezer, serperdik üstüne:) Sevgiler.

      Sil
  2. Nilgüncüğüm güzel arkadaşım harika bir tatlı yapmışsın yine.Ellerine sağlık. Kış sıkıntısı, durgunluğu diyorum ben senin anlattıklarına.. Aynı durum bu yıl bende de var..Geçer elbet. benim için geçmeli çünkü yazdığım gibi iş başımdan aşıyor..Canım benim ellerin kolların dert görmesin. Ağrıyan dişimin tarafı ile değilk diğer tarafla 1 porsiyon yerim..Sevgiyle sarılırım sana bir önceki bedesten gezine gidiyorum şimdi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçecek Vuslatım:) Bazen gönül eziliyor işte. Burada da dertleşiyoruz ne yapalım. Tatlı anacığımdan hatıralardan biri. Aklıma geldi yine. Diş işin zorda biliyorum. Geçen yıl çok çektim Eylül başı başladık, Aralık ayının sonunda bitti benimkiler. Ama darmadağın olmuştum. Allah kolaylığını versin inşallah. Hem maddi, hem manevi çökertir insanı. Geçecek canımcım. Kocaman sevgiler yolluyorum sana.

      Sil
  3. Hic duymadigim bir tatli..demekki anneanneciginden kalmis guzel bir tarifi ogrenmek bu gune kismetmis..kolaymi bari?? Su aralar canimda kadayifli birseyler istiyordu yilbasina dogru yaparim belki..Hmm mesgul olacagiz yeni yilda demekki??..caktirmadan araya karissammiki diyorum:))
    gezmelerin benimde isime yariyor olsun ruzgar ne tarafa savurursa oraya git bizde seninle geliyoruz:)) buradaki kadar kotu ruzgar olmasinda canina yandimin havasi bir esiyor adamin suratini kesiyor eksi 10-14 lerdeyiz kac gundur ruzgarla:(( sevgiler canim Nilguncugum.Sicak sicak otur usutme kendini:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelciğim gerçekten yaptım tam yazacağım adı ne? Zınk diye kaldım. Anacığım tel kadayıf yapacağı zaman biraz fazla alır, akşam üstü falan yapıverirdi bize. Neyse adı yok. Nostaljik bir tatlı işte:)) Yeni yılda hadi gelin karışın araya....Ne güzel olur. Sizin yakan soğuklar başladı desene. Bu akşam burada da kar başladı. Yarın sabah nasıl bir İstanbul'a kalkacağız bilmiyorum. Çocukların yolları çok uzak. Dilerim şartlar kötü olmaz. Emin ol! nefret ediyorum kardan. Soğuktaki canları düşündükçe. Can dost sen de kendine iyi bak.

      Sil
  4. Aaa çok değişik bir tarifmiş canım bu tatlı..Mutlaka deneyeceğim..Bence de ceviz çok yakışır bu güzel tatlıya..Aklıma düşürdün artık yapmazsam olmaz:)Bu kış havaları hepimizi alt üst ediyor canım yaa.Yılbaşı programınızı yapmışsınız ne güzel..Bütün aile bir arada karşılayacaksınız yeni yılı:)Biz henüz yapmadık program..Ellerine emeğine sağlık canım..Sevgilerimi yolluyorum sana:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynocuğum bu böyle kolayından bir tatlı:) Dediğim gibi çocuklukta cevizle tüketirdik. Çünkü cevizden bol bir şey yoktu evimizde. Neden mi? Arka bahçede apartman boyu yükselen kocaman ceviz ağacı çuval çuval ceviz verirdi bize. Beş daireli bir apartmanın bütün kadınlarına da fazlaca yeterdi:)) Evet Zeynocuğum programımız, dünürüm demekten hoşlanmıyorum, kardeşlerimle yapıldı. Hep beraber yemeğimizi yiyip, yeni yıla gülen yüzlerimizle gireceğiz inşallah:) Sevgiler gönderdim sana.

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Sağol Büşracığım:) Çok gösterişli olmasalar da , çok lezzetliler:)) Sana tattıramıyorum ki:)) İşin çok, başın kalabalık:) Sevgiler kucak dolusu.

      Sil
    2. Tatlı deyince benim için akan sular durur :))

      Sil
    3. Al benden de o kadar:))) Bu nedenle pastalarla bozmuş vaziyetteyim:))

      Sil
  6. guzel bır tatlı deneyeceğım elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denersen beğenirsin sanıyorum.:) Tam nostaljik bir tatlı... Anneannelerin, babaannelerin tatlılarından:)) Teşekkürler ve sevgiler Selmacığım.

      Sil
  7. Nilgün'cüğüm, bazen rüzgarın savurduğu yer en doğru yerdir :)
    Rüzgarın Ankara'ya doğru da esmesini bekliyoruz:)
    Kadayıf tatlısı beni benden aldı bu arada. Çok severim.
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle:) Bence de esmesi gereken yönü gayet iyi belirliyor. Ankara'ya doğru eserse, orada bir dost adresim var. Mutlaka kapısına kadar getirir. Bir bardak taze çay içmeye:)) Bu da böyle bir kadayıf tatlısı..Hamuru kadayıftan. Tadı da yassı kadayıfa benzer. Sevgiler prenses.

      Sil
  8. Merhaba Nilgün hanım
    Bu nefis tariften sonra blogunuzu sık sık ziyaret edeceğim belli oldu.Ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Mehtap:) Sefalar getirdin.Çok sevindim ziyaretine en kısa sürede iade-i ziyaretine geleceğim. Muhteşem şeylerle karşılaşacağımı düşünüyorum. Senin de ellerine sağlık. Benden de gönül dolusu sevgiler.

      Sil
  9. güzel bir tarif, eminim sonucunda muhteşem nostaljik tel kadayıf tatlısı.. eline sağlık. akşama eve gelecek olan ben olsaydım diye içimden geçirmedim değil hani:)))
    eline, emeğine sağlık.
    sağlıklı, mutlu, huzurlu, neşeli, keyifli bir yıl olsun nilgün'cüm...
    kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke gelseydin:) Soframız, gönlümüz hep açıktır dostlara. Dilerim hepimiz için güzel bir yıl olur ve yaşadıklarımızı silemez ama en azından hafifletir diyorum. Sevgiyle kal.

      Sil