Pastanın bitmiş halini yayınlamıştım. Bu da başka bir kare...
Pastamız; dilekler dilendikten sonra dilimlendi... İşte, bir kesit...
Ve... Yenilebilir çiçeklerimiz... Artık; salatalarımın ve pastalarımın içinde bolca göreceksiniz.:) Bu konuda son bir kaç aydır araştırma içindeydim. Üretim bölgesi Antalya. Arayıp, getirtmeyi bile düşündüm:) Ancak, benim gibi bir iki paket alacaklar için uygun olmadığını düşünüyordum ki, Metro'da karşılaştık kendisiyle.:)Birbirimizi çok sevdik. Aromaları ve tatları harika. Baharatlı ve hafif tatlı bu güzellikler.
Bir yaş gününü daha atlattık bitti. Darısı diğerlerinin başına diyorum ve pastanın tarifine geçiyorum.
Pastayı yine 5 bölümde aktarmam gerekiyor.
1. Pasta Keki.
2. Pasta Dolgu Kreması
3. Dış sıvama için Limonlu buttercream. (Yağlı krema)
4. Keki ıslatmak için kullandığım limon şerbeti.
5. 15-20 adet profiterol topu
1* Pasta keki için gerekli malzemeler:
- 3 Yumurta
- 1 1/2 Su bardağı toz şeker
- 1/2 Su bardağı Süt
- 100 gr Yumuşak margarin
- 1 Paket Kabartma tozu
- 1 Paket vanilya
- 1 Limon kabuğu rendesi (iri)
- 2,5 Su bardağı Un
( Bu pastada; hazırladığım keki, (profiterol toplarını da kullanmam nedeniyle) 3 kata ayırdım ve sadece 2 katını kullandım.) Kalan kat bakalım nerede karşınıza çıkacak.:)) Şu anda buzlukta uslu uslu sırasını bekliyor.:)
Kekin yapılışı:
* Yumurta ve şeker beyazlayana kadar çırpılır.
* Süt ve yumuşak margarin ilave edilerek çırpmaya devam edilir.
* Kuru malzemeler; un,kabartma tozu, vanilya elenerek havalandırılır ve sıvı malzemeye ilave edilir.
* Hazırlanan karışıma, limon kabukları da ilave edilerek, 22 cm 'lik bir kek kalıbına dökülür, önceden ısıtılmış 170 derece fırında, kürdan testinden başarılı çıkana kadar pişirilir.
Kekin ıslatılması için gerekli limon şerbeti:
- 2 Limon suyu
- 1/2 Su bardağı su (Ilık)
- 1/2 Su bardağı toz şeker
Yapılışı:
* Limonata gibi hazırlanır.
Dış sıvama için Limonlu buttercream (Yağlı krema)
- 2 Yumurta akı (oda sıcaklığında)
- 1/2 Su bardağı toz şeker
- 180 gr tereyağ (Oda sıcaklığında)
- 1/2 Çay kaşığı Krem Tartar
- 1/2 Limon suyu
- 8-9 damla Limon Aroması ( Dr. Oetker)
- Çay kaşığının ucu ile Sarı gıda boyası
Yapılışı:
* Bir tencerenin içine su koyulur ve kaynama noktasına gelince altı kısılarak,üzerine yerleştirilen (Suya değmemeli) cam bir kaseye alınan yumurta akları, şeker ve krem tartar önce düşük daha sonra yüksek devirde çırpılmaya başlanır.
* Karışım beyazlaşıp sertleştiğinde, (elinizle dokunuğunuzda sıcak olmalı)suyun altı kapatılarak, karışım oda ısısına gelene kadar çırpılarak serinletilmelidir.
* Oda ısısındaki tereyağ bir kaç seferde karışıma eklenmeli ve yüksek devirde çırpmaya devam edilmelidir.
* Son olarak, mikserin devri düşürülerek, azar azar limon suyu, aroması ve gıda boyası ilave edilmelidir.
* Buttercream bu aşamada yumuşak olacağı için kullanılmadan evvel buzdolabında 15-20 dakika soğutulmalıdır.
Profiterol topları için Şu hamuru tarifi, daha önceki yayınlarımda olduğu için tekrar yazmadım. Bilgilerinize...
5. 15-20 adet profiterol topu
1* Pasta keki için gerekli malzemeler:
- 3 Yumurta
- 1 1/2 Su bardağı toz şeker
- 1/2 Su bardağı Süt
- 100 gr Yumuşak margarin
- 1 Paket Kabartma tozu
- 1 Paket vanilya
- 1 Limon kabuğu rendesi (iri)
- 2,5 Su bardağı Un
( Bu pastada; hazırladığım keki, (profiterol toplarını da kullanmam nedeniyle) 3 kata ayırdım ve sadece 2 katını kullandım.) Kalan kat bakalım nerede karşınıza çıkacak.:)) Şu anda buzlukta uslu uslu sırasını bekliyor.:)
Kekin yapılışı:
* Yumurta ve şeker beyazlayana kadar çırpılır.
* Süt ve yumuşak margarin ilave edilerek çırpmaya devam edilir.
* Kuru malzemeler; un,kabartma tozu, vanilya elenerek havalandırılır ve sıvı malzemeye ilave edilir.
* Hazırlanan karışıma, limon kabukları da ilave edilerek, 22 cm 'lik bir kek kalıbına dökülür, önceden ısıtılmış 170 derece fırında, kürdan testinden başarılı çıkana kadar pişirilir.
Ara dolgu için gerekli malzemeler:
1.Dolgu malzemeleri:
- 2 Yumurta sarısı
- 2 Su bardağı süt
- 3 çorba kaşığı şeker
- 1 + 1/2 çorba kaşığı mısır nişastası
- 1 + 1/2 Çorba kaşığı Un
- 1 Limon kabuğu rendesi (İri limon)
- 1 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı:
* Süt, un,yumurta sarısı, mısır nişastası, vanilya ve şeker çırpılır ve muhallebi gibi pişirilir.
* Altı kapatıldıktan sonra limon rendesi ve tereyağ eklenir.
* Altı kapatıldıktan sonra limon rendesi ve tereyağ eklenir.
* Kaymak tutmaması için çırpılarak soğutulur.
2. Dolgu malzemeleri:
* 2 Limon suyu
* 1 paket labne peyniri (Sek ya da Pınar)(200 gr)
* 3/4 Su bardağı pudra şekeri
* 3/4 Su bardağı pudra şekeri
* 1 yemek kaşığı toz jelatin
* 1/2 çay bardağı ılık su
Yapılışı :
* Pudra şekeri ve labne peynir çırpılır
* Yarım çay bardağı ılık su içinde toz jelatin eritilir ve limon suyu ile birlikte karışıma ilave edilir.
Kekin ıslatılması için gerekli limon şerbeti:
- 2 Limon suyu
- 1/2 Su bardağı su (Ilık)
- 1/2 Su bardağı toz şeker
Yapılışı:
* Limonata gibi hazırlanır.
Dış sıvama için Limonlu buttercream (Yağlı krema)
- 2 Yumurta akı (oda sıcaklığında)
- 1/2 Su bardağı toz şeker
- 180 gr tereyağ (Oda sıcaklığında)
- 1/2 Çay kaşığı Krem Tartar
- 1/2 Limon suyu
- 8-9 damla Limon Aroması ( Dr. Oetker)
- Çay kaşığının ucu ile Sarı gıda boyası
Yapılışı:
* Bir tencerenin içine su koyulur ve kaynama noktasına gelince altı kısılarak,üzerine yerleştirilen (Suya değmemeli) cam bir kaseye alınan yumurta akları, şeker ve krem tartar önce düşük daha sonra yüksek devirde çırpılmaya başlanır.
* Karışım beyazlaşıp sertleştiğinde, (elinizle dokunuğunuzda sıcak olmalı)suyun altı kapatılarak, karışım oda ısısına gelene kadar çırpılarak serinletilmelidir.
* Oda ısısındaki tereyağ bir kaç seferde karışıma eklenmeli ve yüksek devirde çırpmaya devam edilmelidir.
* Son olarak, mikserin devri düşürülerek, azar azar limon suyu, aroması ve gıda boyası ilave edilmelidir.
* Buttercream bu aşamada yumuşak olacağı için kullanılmadan evvel buzdolabında 15-20 dakika soğutulmalıdır.
Profiterol topları için Şu hamuru tarifi, daha önceki yayınlarımda olduğu için tekrar yazmadım. Bilgilerinize...
Pastanın birleştirilmesi:
* Kelepçeli bir kalıbın tabanına, 3'e böldüğümüz kekimizin bir katı yerleştirilir.
* Limon şerbeti ile ıslatılır.
* Üzerine, profiterol topları 1. dolgu maddesi ile doldurularak döşenir.
* 2. dolgu malzemesi, profiterol topları üzerine dökülür ve aralarda boşluk kalmaması için bir spatula ile hafifçe bastırılır.
* 2. dolgu malzemesi, profiterol topları üzerine dökülür ve aralarda boşluk kalmaması için bir spatula ile hafifçe bastırılır.
* 2. kat kek, limon şerbeti ile ıslatılarak, karışımın üzerine yerleştirilir ve donması için 2-3 saat buzdolabında bekletilir.
* Buzdolabında bekletilen pasta, kelepçesinden ayrılır ve yine buzdolabında sürülebilir kıvama gelmiş buttercream ile sıvanır.
* Yağlı Krema, içeriğindeki tereyağ oranının fazla olması nedeniyle, çabuk erir.(Hele hele bu sıcaklarda.:)) Bu nedenle, yenileceği zamana kadar buzdolabında bekletilmelidir.
Geriye kalan süslemeleri, sizlerin hayallerine bırakıyorum.:)) Kapayın gözlerinizi... düşlerinizde ne varsa onu hayata geçirin...
* Yağlı Krema, içeriğindeki tereyağ oranının fazla olması nedeniyle, çabuk erir.(Hele hele bu sıcaklarda.:)) Bu nedenle, yenileceği zamana kadar buzdolabında bekletilmelidir.
Geriye kalan süslemeleri, sizlerin hayallerine bırakıyorum.:)) Kapayın gözlerinizi... düşlerinizde ne varsa onu hayata geçirin...
Biraz karmaşık gibi görünse de emin olun yerken tüm zahmetini unutacaksınız. Benden söylemesi.:)))
AFİYET OLSUN:)
Neeeeee:))))))))))bu kadarcık mı?:))))))))))len bu tarif 3 A4 sayfası tutar:)))))yok vazgeçtim:))))nilgüncüm valla tebrik üzerine tebrik ediyorum bu kadar zahmet, böyle emek...eline sağlık ben yapmam ama sen yapınca çağır beni:))hahaha;))
YanıtlaSilsevgiler
Yazarken uzun sürüyor Müjdeciğim:) Valla yapmaya başlayınca bunca zorluk gibi gözüken bir durum yok. Ben sanıyorum alıştım artık girdim mi başlayıp bitiriyorum. Buzdolabı süreçlerinde de kahvemi yapıp içiyorum:)) Ben yapınca sen yersin, boşver uğraşma:)) Sevgiler
SilCanııııııımmmm bir haftadır siz değerli arkadaşlarımı okuyamadım çok tatlı şeyler kaçırmışım :((
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık. Marifetli leziz ellerinin elinden çıkan bu pasta yemnezmi? Enfes olmuş besbelli.
Nilgüncüm o yenilebilir çiçekleri bende çok arzu ediyorum ama bulamadım. İnşallah denk gelirde alır birşeyler yaparım..
Her doğan yeni yaşayan, doğum günü kutlayan , yaşam günlerinde sonsuz mutlu olsun..
Çokk öptüm,
Arkadaşım yoksun ama biliyorum ki hasret giderdiklerinle çok mutlusun. Yenilebilir çiçekleri Metro'dan aldım. Varsa yakınlarında sebze ve meyve bölümünde görebilirsin. Kutlaman için de ayrıca çok teşekkür ederim. Bir yaş daha büyüdüler işte. Hayırlı ömürler nasip etsin Tanrı. Sevgiler sana güzel arkadaşım.
SilHmm olsada yesek ellerine saglik sevgiler♥
YanıtlaSilBelki bir gün bir araya gelir, tadına bakarız... Ne dersin Gügü?:))) Sevgiler
SilNefis oldugu cok belli ve ellerine saglikta Nilguncum yok ben almayim..kim yapacak bunca seyi..kac cesit krema, ooo yok anam..sen yaparsin ben geldigimde yerim en guzeli en kolayi:))
YanıtlaSilCafe ni acacagin gunu sabizrsizlikla bekliyorum oradada yiyecegim kahve esliginde:)) sarildim..
Sen yaparsın canın isterse:) Bu arada dün gece rakıya gittik ve ben muhteşem Ayşe fasulye, sütlaç ve cacığı kaçırdım.:) Görüyor musun başıma gelenleri?:)))Kahve-pasta muhteşem ikili mutlaka ama mutlaka yiyeceğiz:)) Sevgiler kocaman.
SilHarika canım.Ellerine sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler Büşracığım. Güzel olduğunu söylediler. Bende beğendim:) Birgün hep beraber tadarız belki...:)) Sevgiler.
SilCanım ellerine sağlık nefis bir pasta yenilebilir çiçek bulmam lazım desene:)Sevgiler...
YanıtlaSilAh o çiçekler! Güzel oluyor, denemelisin:))Sevgiler.
SilHarikaaa baayıldım nefis görünüyor eline sağlık canım benim:)) sevgilerimle...
YanıtlaSilSağol Elifciğim, çiçekli çiçekli bir pasta işte:) Sevgiler kocaman, kuzumu öp lütfen.
SilBu pasta yemek için değil, uzun uzun doyana kadar seyretmek için. Sonra belki bir dilim olabilir :)))
YanıtlaSilBu bence sanatın bir dalı Nilgün'cüğüm...
ellerine sağlık...
Heyyfim; gerçekten gaye eğer kafa dağıtmaksa, bu iş benim ilacım:)) Emin ol yemiyorum bile. Ama yapmak terapi diyebilirim. Seviyorum şu mutfak işini vesselam. Sevgiler prenses.:)
Silçok güzel görünüyor ellerine saglık.. sevgiler
YanıtlaSilTeşekkürler Pembe Mavi:)) Sevgiler benden de.
SilBloğunun yeni şekli nefis. Buğulu bir güzellik yansıtıyor. Pastaya zaten bir şey demek haddim değil tadından önce o renkler muhteşem. Galatasarayın şampiyonluk pastası zannettim bir an. :)) Metrodan bir kere almıştım pek tutmamıştım o yenen çiçekleri. Hatta bugün gene metrodaydım tam alırken vazgeçtim. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilBloğumun yeni düzenlemesini de büyük damadım yaptı.:) Resimler benim seçimim,uygulama onun. Çok romantik bulundu ama, ben de ne gezer.:)) Demek ki romantik bir tarafım da varmış, keşfettim:)) İllaki şu GS'ye bir pay çıkarırsın.:) Olsun ama, ben onları da severim. Varsın bu pasta da onları hatırlatsın. Zaten küçük damadın yaşı için yapılmıştı o da GS'li:)Güzel olmuş. Çiçekler baharatlı ve hafif tatlı. Yani lezzetli. Bir tek şeye dikkat edilmeli, ne için uygulanacaksa son 1 saatte kullanılmalı. Buzdolabında dahi korunsa hafif sönüyor.
Sil