Perşembe, Ağustos 15, 2013

Bu Aromalar Başa Bela:))

                 


                          Menekşeye, mimozaya, lavantaya olan düşkünlüğüm ailem tarafından iyi bilinir.:)) Bahar aylarında hercai menekşelerin, gülen suratları, adadaki mimozaların sanki bulut parçacıkları oturtulmuş gibi, uçuş uçuş tanecikleri, lavantaların ise; göğe gözünü dikmişcesine  dik duruşları... Hepsinin ortak özellikleri ise muhteşem kokuları... Hanımelini ise asla yadsıyamam, o da göz bebeklerimden biridir.:))
                          Çocuklar sordular seyahate çıkarken. "Ne getirelim? Ne istersin? diye.:))) Bu bana sorulacak sorumu! Gülümsedim. Anladı yavrucak. Ne de olsa 29 yılını yanı başımda geçirdi. Benim tutkum, pastalar... içine katkı olacak aromalar...Ve tabii ki; lezzet sırlarını keşfetmek için, tüm gücümü kullanacağım yeni tatlar . Fransızların, pastacılık ve parfümle ilgili başarıları herkesçe bilinir. Vakit bulduğumda da onların bu başarılarını katlayan ögelerle ilgili araştırma yaparım.:) Gelecekte, Fransa'da yaşamımı sürdürecek halim yok tabii ki:) Ancak küçük bir "kitap- cafe" açmak en büyük hayalim.:) Gerçekleşir mi? Yoksa; hep bir hayal olarak mı kalır bilinmez. Gönlümden geçeni ben söylüyorum:) Tanrı duyar belki sesimi...
                        Durum böyle olunca, bana kuzularımdan gelen armağanlar aynen görsellediğim gibi:)) Değişik tatlar...Yiyerek, içlerinde neler olduğunu keşfedeceğim:) Ayrıca; aromalarla, değişik kurabiyeler ve pasta kremaları, kafamın içinde tur atıyor.:) Bana mutfak yolu gözüktü.... Önce, "Menekşeli Makaronlardan mı başlasam?".




Yanına bir peynir tabağı yapmak gerekli oldu:)


Bunlar meşhur aromalarım, ballarım ve reçellerim.:) Türkiye'de food aroma olarak menekşe var ancak, bir tek yer yapıyor ve çok pahalı.:) Veee ben emekliyim.:)

Bu; böyle tarifsiz bir post, yiyeceğim, içeceğim, uygun tatları yakıştıracağım ve imalata geçeceğim.:) Beni bekleyin....

Sevgiler hepinize.

22 yorum:

  1. Bunlarda geldi artık senin yanına yaklaşılmaz, kimbilir neler göreceğiz? Bence hiç durma böyle bir yer aç çok başarılı olacağından eminim. Hayırlı olsun malzemelerin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan çok istiyorum bunu yapmayı ancak çok kolay değil. Üretim kısmından korkmuyorum. Bireysel destek konusunda da sıkıntım yok. Ancak benim düşündüğüm iş, biraz alışılmışın dışında. Yapanlar var çok nadir olsa da. Yer çok önemli. Standartların dışında bir fikir olduğu için, kabul gösterecek bir topluluğa ihtiyaç duyuyorum. Bakalım zaman ne gösterecek:) Güvenin için teşekkürler. Biraz daha yüreklendim.

      Sil
  2. Ooo Nilguncum nefis tam senlik hediyeler hatta icinde benlik olanlarda var hazirla peynir tabagini receleri, krakerleri ve kadehleri ben getiririm:)) hepsini buyuk mutlulukla kullanacagindan yeni kesifleri yeni tatlari sevgiyle yapacagindan eminim....likor ve saraplari(sanirim sarap diger ikisi) afiyetlen bensizde olsa ailenle icersin artik bir yudumda benim icin alarak..ve dileginin gercek olmasini dileyerk kocaman bir opucuk gonderdim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelciğim ya:) Muhtemelen ben ilk yaşantımda, böyle bir işle uğraşıyordum. Mutfağa dair ne varsa hayranım. Evimin en büyük yeri mutfak olmalı. Ben kimyager gibi, karışımlar hazırlamalıyım:) Hayallerim benim önümden gidiyor. Beni bir silkelemeniz lazım:) Uyan diye. Sevgiler yolluyorum İstanbul, Göztepe'den:)

      Sil
  3. Çok güzel, güle güle kullan, pişir aromalarını Nilgün'cüğüm, inşallah hayalindeki o kitap-kafeyi açarsın, Çikolata filmini izledin mi? Çok sevmiştim kitabını da okudum, o aklıma geldi, senin de öyle el yapımı harika çikolataların, pastaların neden olmasın?
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet izledim:) Hem de kaç kere... O filmi seyrederken, burnuma hep çikolata kokusu gelir:)) Bir gün belki... Kızlarım da meraklı, bakarsın olur. Sevgiler kucak dolusu.

      Sil
  4. Canım, dilerim hayalindeki cafeyi açarsın ve biz de ziyarete geliriz.
    Yazını okurken, ilgi alanlarının insanların odaklarını nasıl netleştirdiğini bir kez daha anladım. Aromalar seni ne çok mutlu etmiş. Eminim harika lezzetler çıkacak ortaya. Sana kolay gelsin canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Hafizeciğim. Bu kitap-cafe işini çok ciddi düşünüyorum ama benim istediğim gibi bir yerin, maliyeti biraz yüksek. Ayrıca; ziyaret edenlerin kitap, kahve, müzik ve pastalardan çok keyif alması gerekli:) Başka bir şey olmamalı hayalime göre... Yer ve ziyaretçi potansiyeli çok etkin oluyor bu durumda.:) Bakalım... Zaman ne gösterecek. Sevgiler sana hikayelerin prensesi.

      Sil
  5. Hediyeler süper canım :)Güle güle kullan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Büşracığım.:) Pasta tutkununa hediyeler böyle:)) Sevgiler.

      Sil
  6. Ayyy hediyelerin harika. Benim kızımda çeşit çeşit aroma getirmiş. Uygulayacak marifet bende nerdee..Ben tuzlu ve yemek üzerine yoğunlaşıyorum.

    Herşeyini güle güle kullan canım. Şahane tarifler çıkarırsın sen şimdi. Ellerine sağlık şimdiden. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pastacıyım diye geçinince:)) Hediyelerim de onlardan oluyor. Çıkacak bir şeyler inşallah. Vuslat mutfak o kadar sıcak ki:) Girip imalat yapmak felaket zor. Ama haftaya pazartesi küçük damadın yaş günü.:) Boynumuz kıldan ince... Ona bir hazırlık yapacağım inşallah. Sevgiler arkadaşım hemi de en gocamanından:))

      Sil

  7. Nilgüncüm senin bu tarifleri görünce,
    senelerdir 'sahiden ev hanımıyım' mış gibi yaşadığımı fark ediyorum:-(

    Maharetli arkadaşım, ellerin dert görmesin!
    Minik kuzu, prensesler ve damatların çok çok çok şanslı:-)

    Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bloğundaki ustalığının, mutfağında da devam ettiğine adım kadar eminim.:) Lütfen kendini aza almaya çalışma. Ben de emekli olduktan sonra sarıldım mutfağa... Bir şeylerle uğraşmam gerekiyordu.:))) Yoksa direkt kendime sarıyorum.:( İltifatın karşısında kollarım kabarmadı desem yalan olur. Genç aile üyelerime ve minik kuzuma gelince, onlar şanslı ama en az onlar kadar ben de şanslıyım. Yormadılar, üzmediler sağ olsunlar. Sevgiler benden de.:)

      Sil

    2. :-)
      Emekli olduktan sonra sarıldım diyorsun ama,
      background'un olmasa bu denli ustalaşamazdın!

      Mutfağım hakkındaki olumlu tahmininin, yüzünü kara çıkartmamak adına,
      bir gün de ben bir tarif vereyim. En güzel yaptığım şey diye söylenen 'profiterol' tarifi olsun bu! Artık tarifimden sonra hayat boyu profiterol yememe kararı alır mısın bilemem:-)

      Şaka bir yana sanırım sen böyle bir tarif vermedin değil mi?
      Ya da ben atladım?

      Evdeki mecburi tadilat hele bir bitsin de tarifi paylaşayım nasipse:-)
      Sevgilerimle...

      Sil
    3. Ben söylemiştim; sende, mutlaka mutfağa dair çok iyi şeyler olduğunu:)) Şu (Choux) hamuru en kolay olarak söylenen ama yapıldığında, yumurtaların ilavesi sırasında yayılma ihtimali ya da güzel kabarmama gibi sorunlar çıkarabilen bir hamurdur:) Senin elinden çıkma ve övgülere de mazhar olabiliyorsa artık beni inandırman çok kolay değil.:) Balkanik pasta içerisinde kullandım.:) Heyecanla bekliyorum tadilatın bitmesini çünkü sonundaki vaat harika.:) Bu arada gerçekten esaslı mutfağa girişim, emeklilik sonrasıdır. Evet! yapardım, ama kaç-gör zamanlarda:)) Çünkü; iş+çocuklar+özel öğrencilerim... yatmaya bile zaman yoktu ki.:( Sevgiler.

      Sil
  8. Bence de cafe planını gerçekleştirmelisin ama önce temkinli ol. Kitle seçimini yap önce. Herkesin uğrak yeri mi olacak? Liselilerin okul kaçamağı mı? Yoksa kitap okuru sadık bir dar kitle mi? Bunu iyi düşünmen lazım. Sonra buna göre yeri ve cafenin yapısını belirlersin. Maliyeti de kitleye göre değişir cafenin. Fiyatları da kitleye göre belirlemelisin. Benim fikrim şu temalı bir cafe açmalısın belli bir kitleye hitap eden. Bu hem sadık müşteri sağlar hemde kaliteyi artırır. Ama iyi düşün derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanları klase etmekten hoşlanmam ama, kitap- cafe denilince durup düşünmek gerek.:) Bu nedenledir ki karar veremiyorum. Benim istediğim orta yaş, sadık ve kitap okuru bir kitle:)) İçerideki tını, kitaplar-dergiler ve güncel yayınlar( magazin hariç)memnuniyet uyandırmalı. Gün... Bugün değil bunu biliyorum. Gelecekte tüm beklediklerimi bana vaadeden günler olacağını umuyorum:) Ve bekliyorum. Önümü görmeden adım atacağım günleri çoktan geçtim.:) Teşekkürler yorumuna.

      Sil
  9. OYYYY nefis nefis
    İyi hafta sonları
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nilaycığım:) İkram etmek isterdim:))Sevgiler

      Sil
  10. nilgün hn , bu yazınızı yeni gördüm , bir mail adresi alabilirmiyim ?sizinle paylaşmak istediğimbir şey geldi aklıma ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jülideciğim mail adresim. nilguntuzunkam@hotmail.com sevgiler.:)

      Sil