Çarşamba, Ağustos 07, 2013

Baklava (Büzme) Şeker Bayramınız Kutlu Olsun.

Sunuma hazır baklavalar...


 Pişmeden önceki hali...



                   İşte yine Şeker Bayramı geldi çattı. O, büyük, haşmetli anne sofralarından kalkalı çok zaman oldu.:(  Alışkanlık işte... Bayramda kimse olsun olmasın yapılır tüm evlerde, tatlılar. Adı, Şeker Bayramı ya...
Dediğim gibi, bayramların tadı tuzu kaçtı. Bizler büyüdük, bayramlar küçüldü sanki..."Sayılı gün, çabuk geçer" derler... Kaybettiklerim, özlediklerim... derken, bir çırpıda geçiveriyor.  Bayram sofralarının tadını, dünürümün evinde çıkarıyoruz. Bu baklava da, o sofra için hazırlandı. Jaleciğim, sofrasını çoktan donatmıştır ama bu tepsi de " çorbada, tuz" misali olsun.:)
                   Emelciğim, "baklava yapan olursa" diye başladığın cümlen var ya... Baklava yapıldı ama sensiz tadı çıkmıyor be kardeşim.:))) Yine de, sınırda ki diyabetime kafa tutarak, senin için yarım Antep fıstıklı, yarım da hindistan cevizliden yiyeceğim.:)))
                   Tüm blog arkadaşlarımın, Şeker Bayramlarını, sıcacık aile sofralarında kutlamalarını diliyorum. Mutlu, huzurlu,sağlıklı, sevdiklerinizin baktığınız yerde olduğu... nice bayramlara...

Sevgiyle Kalın.

Gerekli Malzemeler:

- 700 gr baklava yufkası
- 350 gr Tereyağ
- 1,5  Su bardağı Antep  fıstığı (Tabii ki, yine Acemoğlu:))
- 1.5 Su bardağı  Hindistan cevizi
Şerbeti:
- 3,5 Su bardağı Su
- 3 Su bardağı Toz şeker
- 2 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:
- Şerbet için şeker ve su kaynatılır, limon suyu ile kestirilir ve soğumaya bırakılır.
- Baklava yufkaları tek yaprak halinde alınır. İkiye katlanır. (Dikdörtgen olacak şekilde)
- Dikdörtgen hamurlara, fıstık ya da hindistan cevizi serpilir ve ince bir oklavaya (gevşek biçimde) sarılır.
- Sarılan yufka, oklavanın iki yanından sıkıştırılarak, büzülmesi sağlanır.
- Büzülen yufkalar, oklavadan çekilerek, yağlanmış tepsiye dizilir.
Not.: Büzdürülmüş yufkaları tepsiye koyarken üstüne bir ağırlık koyarsanız, diğerleri yapılana kadar büzgülerinin muntazam kalmasını sağlarsınız.
- Eritilmiş tereyağ, üstlerine sürülür ve 175 derece sıcak fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
- Fırından çıkarılan baklavanın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ılık şerbeti verilir. Şerbetini çektikten sonra servise hazırdır.

AFİYET OLSUN.:)

Not: Yarısı Hindistan cevizli, diğer yarısı Antep fıstığı ile yapılmıştır.

20 yorum:

  1. Merhabalar;
    Blogunu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
    62. takipçin benim.
    Bana da gelirsen sevinirim :)
    Mutlu Bayramlar
    Sevgiler
    http://whiteglaze.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldiniz:) Teşekkürler ziyaretiniz için. Size de mutlu bayramlar. En kısa zamanda bloğunuzu iade-i ziyarete geleceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil

  3. Tam bayramlık bir tatlı olmuş! Ellerine sağlık!
    O baklava tadında çok güzel bir bayram geçirmen dileğiyle,
    sevgiler:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili arkadaşım, baklava tadındaki bayramlar ne yazık ki artık anılarda. Ama; "adet yerini bulsun" derler ya, işte aynen bunu yapıyorum. :) Sevgiler.

      Sil
  4. Ahh nerdee o eski bayramlar diyorum bende:)) ellerine sağlık ablacım baklava harika görünüyor:)) iyi baylamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifciğim bu günlerinizin kıymetini çok iyi bilin.:) Sen bile çocukluğunun bayramlarına "ahh" diyorsan, benim yaş kategorisi ne yapacak:))) Sağol sıcacık yorumun için. Ailenle, sevdiklerinle nice mutlu bayramların olsun. Sevgiler.

      Sil
  5. Huzurlu mutlu bayramlar dilerim..

    YanıtlaSil
  6. sevdiklerinle daha nice bayramlara
    hayirli bayramlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ferhat Bey. Size de iyi bayramlar.

      Sil
  7. Canım arkadaşım geç gelen bu arkadaşının Bayram tebriklerini kabul edersin değilmi.. Bayramın kutlu olsun allah tekrarına eriştirsin marifetli arkadaşım. Senin ellerinden çıkan bu baklavalar yenmez mi? bunlara kıyılırmı..İnsan seyretmeye doyamıyor..Gönlüne göre güzel günler dilerim..Çok öptüm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen ne zaman gelirsen gel kabulümsün:) Başımın üstünde yerin var. İki gündür gezip duruyorum bu nedenle geç cevap verdim özrümü kabul et cancağızım. Güzel günlerde buluşmak üzere sevgiyle kal:)

      Sil
    2. Ah tatlım sen iki güne özür diyosun ben günlerce aklım sizlerde uğrayamadığım oluyor ne yazık ki:((
      Sıkma canını..Çok çok güzel ve birbirimize ayrabileceğimiz bol zamanlarda buluşabilmek ümidi ile..Sımsıkı sarıldım sana..

      Sil
    3. Hasretlik yanına ulaşmış belli:)) Yazılarında gülücükler açmış arkadaşım:)) Bol zamanlarda yürek yüreğe, iki lafın belini kırarız inşallah. Sevgiler kocaman.

      Sil
  8. Nilgün'cüğüm, baklavadan bende bir tabak kadar isterim :))
    Dediğin doğru, bizler büyüdükçe bayramlar küçüldü sanki. Sanki ülkedeki tüm karanlık ruhlar bu bayramın ve güzel ülkemizin üstüne çöktü...
    Diliyorum ki, güzel ve aydınlık günler tekrar gelecektir...
    Bayramın kutlu olsun canım...
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış mıyım Heyyfim? Gerçekten biz büyüdükçe , bayramlar küçüldü. Tılsımı kayboldu. Kafamızda binlerce hesap... Birini düşünürken, diğeri saplanıyor beynimize. Eskiden böylemiydi? En büyük dert:) Belki; bayram günü ilk defa giydiğimiz ayakkabının, vurması olabilirdi:))) Yine de ayaklarımızdaki baloncuklara aldırmadan, harçlıkları sayardık.:( Senin ve eşinin de kutlu olsun. Sevgilerimle.

      Sil
  9. Baklava da yaptın ya helal olsun. Şimdi bu baklava açma mı, yoksa baklava yufkasından mı? Ellerine sağlık. Geçmiş bayramın kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyyytttt arkadaşım:)))) Benim blogdaki 3.baklavam:) 2 si hazır baklava yufkası ile diğeri açma:)) Benim baklavalar ayıptır söylemesi ama iyidir.:)) Sağol bayram kutlaman için, benim için 3 günlük bir süreçti. Pek sevmem bayramları, büyüklerimi kaybettiğimden beri. Kurbanda da dostlarımızın katliamı söz konusu:( Kaçacağım herhalde İstanbul'dan. Sevgiler.

      Sil
  10. Geçmiş bayramını kutlarım Nilgüncüm:)Ahh nerde o eski bayramlar nerdee:)Herşey değişti..Herşey değişse de gene bir canlılık bir neşe getiriyor insana..Baklava süper görünüyor , ellerine sağlık canım..Sevgiyle kal:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zeynepciğim.:) Bizler değiştik, bayramlar da değişti tabii.:) Artık ziyaretlerden çok, seyahat planları yapılıyor. Çünkü kadınlı erkekli çalışılıyor evlerde. Dinlenmek, kafaları dağıtmak şart oldu.:) Baklava güzeldi. Nostaljik bir tatlı. Sevgiler sana da.

      Sil