Cuma, Nisan 12, 2013

Pırasa Mücveri







                     Pırasanın beyaz kısımlarını beğendiye kullandım... Peki yeşilleri ve aldığım ince pırasaları ne yapacağım dersiniz? :))) Elimde pırasa olsun yeter. Yapılacak çok şey var nasıl olsa. Bu mücver çeşidi de, benim büyük ailemin kış mücveriydi.:) Okula giderken annem ekmeğin arasına koyar, ben de öğlen yemek saatinin bir an önce gelmesi için dua eder dururdum:) Anlayın ne kadar sevdiğimi. Hatta bazen içine kavrulmuş kıyma da ilave ederdi.:)) Canım anneciğim ya! Ne çok uğraştırdık seni... Evet gelelim bu güzel mücverin yanı başında yer alan diğer malzemelere...


Gerekli malzemeler:

- 1/2 kg İnce pırasa (Yeşil bölümleri de doğranacak)
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet taze nane
- 1/2 demet dereotu
- 5-6 dal taze soğan
- 1 Büyük havuç
- 2 Yumurta
- 2 Yemek kaşığı Un
- 1 Çay bardağı sıvı yağ
- Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı:

* Pırasalar ve taze soğan ince ince doğranarak, sıvı yağda kavrulur. (Yüksek ateşte)
* Kavrulan pırasalara, rendelenmiş havuç ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Tüm suyu çektirilir. Altı kapatılarak, soğuması için kenara alınır.
* Yıkanmış maydanoz,nane ve dereotu incecik kesilir,  tuz ve baharatları ile birlikte  ılınmış malzemeye ilave edilir.
* Karışıma yumurtalar kırılır ve un ilave edilerek, koyu bir kıvam elde edilir.
* Yağsız tavaya peçete ile yağ sürerek (krep yapar gibi), kaşık kaşık dökülen mücverlerin her iki yüzü de kızartılır.


Not: İçine 200 gr kadar kavrulmuş kıyma da koyabilir ve yumurta adedini arttırabilirsiniz.  O zaman da ayrı bir güzel olur...:) Benden söylemesi.:)

AFİYET OLSUN:)

10 yorum:

  1. Hmmm degisik ve cok guzeldi eminim tarifi aldim deneyecegim.Ellerine saglik Sevgili Nilgun..Guzel bir hafta sonu diliyorum..keyifli.

    YanıtlaSil
  2. ben de severim ekmek arasında ,çok da lezzetli oluyor ,ellerine sağılık,pratik lezzet.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Nilgün, bu tarifi geçenlerde ilk kez denedim. Gerçi ben kabartma tozu koydum ve fırında pişirdim. Çok güzeldi. Muhteşem bir tarif paylaşmışsın. Ellerine sağlık.
    Sana sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  4. Nilgün Hanım,
    Gerçekten faydalı ve değişik bir tarif kesinlikle denemek istiyorum çünkü mücveri çok seviyorum.Ellerine sağlık canım.Selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Heyyfi:) Şu pırasa denen sebze ki... Eskilerin tabiriyle Pür Hassa :)) Nereye koysan, nasıl yapsan lezzetli olur. Eminim fırında da harika olmuştur. Soyu, soğangillere dayandığı için ve soğanı bol olan her yemekte lezzetli olduğuna göre, nasıl pişirildiğinin önemi yok. Hepsi pür lezzet:))) Senin de ellerine sağlık. Kocaman Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Danimarka'ya sevgiler Renkli dünyam. Emin ol kabak mücverini bile lezzet açısından yarı yolda bırakır.:) Şimdiden ellerine sağlık ve afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Mazes, ekmek arasında, okul yolunda neler yemedik ki:)) Eskiden bu kadar çeşitli malzeme mi vardı okul kantinlerinde... Evden sarıp sarmalanır verilirdi elimize:)) Köftelisi, dolmalısı, mücverlisi...:)) Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Ah sevgili Nilgüncüm keşke pırasanın çook bol olduğu dönemde sıra gelseydi bu tarife sıra. Ama inanki şahane bir tarif. Not ediyorum. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Güzel kardeşim bir gün elbet gelir sıra:) Bu arada meze olarak da çok yakışıyor sofraya. Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Nilgün pırasaya bile hayat vermişsin ya. :)) Mazes'in dediği gibi sıcak ekmeğin arasına koyup yemek geldi içimden. :)) Benim rejim sadece ekmek yememeğe dönüştüğü için ekmek özlemi çekiyorum şimdi de. :)) Eline sağlık.

    YanıtlaSil