Salı, Nisan 16, 2013

Peynirli Poğaça





                           Yalancı baharımıza, çok çabuk inandık galiba... Oyununu oynayan da, Nisan Ayı oldu. Benim bildiğim; eskilerin deyimiyle "Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır" dı galiba...:) Eh! Artık Mart betimlemesini, Nisanla değişirsek daha bir uygun olacak... Neredeyse evimizin kaloriferleri, akşamlar da dahil olmak üzere 15 gündür yanmıyordu. Son iki gündür gece yatana kadar yakıyoruz.:) Ne yapalım, kış görmeden, yaza çıkmak zor.:)   İllaki bitecek bu gri günler:)    Hava gri, bizim serçe uykuda...Ve ben sıkılıyorum... Kalkınca simit diye tutturacak.:) Sabahtan girizgahını yaptı çünkü:)    Ben de; ona, üzerindeki susamlarla kandıracak bir ikindilik hazırladım. Eh güzel de oldu hani...:) Yanına da bir bardak çay... Ruh halim bu havayı, ancak böyle kaldırabilir.:) Hepinize güneşli günler dileklerimle...

Malzemeler:

- 1 Yumurta (Akı içine sarısı üzerine sürülecek)
- 1/2 Su bardağı Süt
- 125 gr margarin (Oda ısısında)
- 1/2 Su bardağı Yoğurt
- 1/2 Su bardağı Sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu (mahlepli-susam aromalı Dr.Oetker)
- 1 Tatlı kaşığı tuz
-  3 1/2 Su bardağı un

İç malzemesi:
- 150 gr peynir ve maydanoz

Yapılışı:

* Tüm sıvı malzemeler, bir kap içinde karıştırılır ve homojen bir karışım elde edilir.
* Oda ısısındaki margarin, sıvı karışıma eklenir ve parmak uçlarınızla ufalanır.
* Un ve kabartma tozu elenerek, sıvı karışıma ilave edilir ve yumuşak bir hamur elde edilir.
* Hamur 15-20 dakika dinlendirilir ve iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak, istediğiniz bir iç malzeme ile doldurulur.
* Üzerine yumurta sarısı ve zeytinyağ karışımı sürülüp, susam serpilerek, 175 derece sıcak fırında kızarana kadar pişirilir.


AFİYET OLSUN.:)

16 yorum:

  1. Su senin serceyi kiskaniyorum yani. Bir istemeye neler yapiliyor baksaniza. Harika gorunuyorlar. Mahlepli kabartma tozu hic duymamistim. Bizim buralardaki Turk bakkallarina soyliyelim getirsinler. Cok iyi fikir.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Nilgun..bu peynirli pogca yi banada yapsan nasil yerdim bilsen:) ellerine saglik..Hava ordada gri huh..cok uzulmeyim ozaman..gelecek elbet bahar beklemedeyiz..sevgilerimi biraktim..

    YanıtlaSil
  3. seni bu küçük hanım genç tutuyor canım ,anladım sırrını .Nefis bir lezzet ,afiyetle yesin,büyüsün canın .Havalar ise bizi kandırdı gerçekten.

    YanıtlaSil
  4. Suleciğim, o serçe bana gerçekten iyi geldi.:) Emekli olduktan sonra, sudan çıkmış balık gibiydim:) Onunla eğleniyorum işte. Mahlepli ve susam aromalı bir kabartma tozu Dr.Oetker in dene beğeneceksin:) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Dost Bahçesi:)) Keşke olsaydın ve ben yapıp sana ikram edebilseydim. Sen zaten çok marifetlisin eminim çok daha güzellerini yapıyorsundur ama dost elinden çok iyi olurdu.:) İnşallah bir daha seferki gelişinde tanıma fırsatımız olur seni:) O zaman ne istersen yaparım kardeşim. Mutlu, huzurlu, güneşli günler diliyorum sana.:)

    YanıtlaSil
  6. Mazesciğim, gençlik diyorsun:)) O 40 yıl öncede kaldı. Ama bu küçük serçe galiba beni hayata bağladı ve anlam kazandırdı. Çocuklarımı büyütürken, o kadar çok çalışıyordum ki.. Keyfini çıkaramadım.:( Allah nasip etsin bu küçükle doyasıya yaşayabileyim.:)) Sırrımı keşfettin:))) Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Nilgüncüm keçke benimde bir serçem olsada, kekler, poğaçalar, pastalar yapsam ona. Ninniler söylesem elimle beslesem. Benim kuşlar tembelll..:(
    Poğaçan şahane olmuş, ellerine sağlık. Afiyet olsun hepinize..

    YanıtlaSil
  8. Canım Vuslatcığım:) O kuşlar bak sana ne güzel serçeler getirecek:)) Zamanı var belki de... Allah en güzel zamanda onların kucağına versin inşallah, onlar da sana tabii:))) En kısa zamanda bir serçen olması dileklerimle.:)))

    YanıtlaSil
  9. Nilgun guzel yorumun icimi isitti arkadasim..Birdahaki gelisimde kismet olursa tanisiriz diyorum bende cok isterim...hem guzel pogcalarindan yer hem cayini kahveni icerim..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. Sevgili arkadaşım, Dost Bahçem:) Dostlarımıza soframız hep açıktır. Buyur, başköşede yerin hazır:) Türkiye'den kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Nilgün Hanımcığım,
    Ellerinize sağlık canım,poğaçalar nefis görünüyor,mahlepli olması ayrı bir lezzet verir poğaçaya ben çok severim.Paylaşımın için teşekkürler canım.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Sağol Renkli Dünyam:) Sen de çok güzel tarifler paylaşıyorsun. Bu kabartma tozu gerçekten büyük kolaylık hem mahlep hem susam aroması içeriyor.:) Hanımlarada sadece hamura katmak kalıyor.:) Kocaman Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık Nilgün hanım. Aslan mı kaplanmı bir pençe diyorlar bu şekle :)) Afiyetler olsun. sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Senin serçenin yerinde olmak varmış bu dünyada. :)) Leb demeden ne isterse yapılıyor. Eline sağlık gene çok güzel gözüküyorlar.

    YanıtlaSil
  15. Nursevin Hanım. İnanın... şeklinin tanımı konusunda pek bir bilgim yok. Ama hem görsel olarak güzel oluyor,hem de şeritler nedeniyle hamur üzerinde blok olmuyor.:)Yani yemesi zevkli:)) Sağolun güzel yorumunuz için. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. İlhancığım ben anneanne göremedim. Çünkü anneciğim de 3 yaşındayken kaybetmiş. Ama bir babaannem vardı ki... İşte; O, da hepimizin her dediğini yapan ve leb demeden leblebiyi anlayan.:) Galiba o bana el verdi. Nurlarda yatsın.

    YanıtlaSil