Cumartesi, Nisan 20, 2013

Kıymalı Börek




                    Bizim haneyi kurtaran böreklerden birisi daha...:) Kıymalısı,peynirlisi, patateslisi,pırasalısı her ne koyarsanız koyun içine gayet güzel ve doyurucu oluyor. İsteyen yanına ayranını alsın, isteyen meyve suyunu,kolasını. Orasına ben karar vermiyorum.:) Tabii bu böreği yerken, yanında light bir içecek kullanılırsa biraz abesle iştigal oluyor ama o da bir tercih. :) "Kendini kandırmak" diyelim daha doğru olsun.:) Bu güzel böreğe, ne isim yakıştırmalıyım bilemedim. İçinin ana malzemesi kıyma, dışı da yufka olunca, kısa yoldan
" Kıymalı Börek" oldu çıktı.:) Ama hafif su böreği lezzeti de var... Biraz da Sarıyer Böreğine de benziyor. Ortaya bir karışık anlayacağınız. Küçük serçeye kıymalı lezzetini, bu börekle sevdirdim diyebilirim. Hep söylerim;  Türk Milleti olarak hamur işlerine olan düşkünlüğümüz, nesilden nesile devininerek, hepimizin geninde birazcık olsun yer almış.:) Her gün oturup, bir tepsi yemediğimize göre sorun olmaz diyorum ve tarife geçiyorum.:)


Gerekli malzemeler:

- 4 Yufka
- 400 gr kıyma
- 3 Büyük soğan (Soğan bu böreğin olmazsa olmazı, miktarını azaltmayın çünkü lezzeti burada gizli.:)
- 1 Çay bardağı sıvı yağ
- 1/2 Çay bardağı kuş üzümü
- Tuz ve Karabiber (1'er tatlı kaşığı kullanıyorum)
- 1/2 Tatlı kaşığı toz şeker

Sosu için gerekli malzemeler:
- 1 Su bardağı süt
- 1 Çay bardağı sıvı yağ + 1/2 çay bardağı Sızma zeytin yağ
- 3 yumurta
- 1 Çay bardağı su

Yapılışı:

* Soğanlar küçük küpler halinde kesilmeli ve sıvı yağda pembeleştirilmelidir.
* Kavrulmuş soğanlara, kıyma ilave edilerek, kavurmaya devam edilmelidir.
* Sapları ayıklanan ve suda bekletilen kuş üzümleri ilave edilerek, biraz daha kavurulmalıdır.
* Tuz, karabiber ve şeker ilave edilerek, ılınması için bir kenara alınmalıdır.
* Yufkalar artı şeklinde kesilerek, 4 eşit parçaya ayrılmalıdır.
* Her bir parçanın üzerine kıymalı içten serpiştirilerek, rulo yapılmalı ve kendi etrafında döndürülerek tepsiye dizilmelidir. Tüm yufkalar bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanmalıdır.
* Sos için gerekli malzemeler, derince bir kap içerisinde karıştırılarak, hazırlanmış böreklerin üzerine dökülmelidir.
* Sosu çekmesi için 3-4 saat buzdolabında bekletip, 180 derece sıcak fırında kızarana kadar pişirilmelidir.

Not: Sosunu çektikten sonra hemen yenmeyecekse, buzlukta bir hafta,10 gün kadar kalabilir. Ben boş vaktimde yapıp, sorunlu günler için buzlukta bekletiyorum.:)

6 yorum:

  1. KKilo problemim olmasa hemen şimdi yapardım. Canımmm benim çok güzel olmuş ve leziz ellerine sağlık ve afiyetle yiyin. İyi hafta sonları tatlım.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Vuslacığım. Kilo problemi hepimizin baş belası:) Bu saatten sonra fazla kiloları taşıyacak halimiz kalmadı:) Ama ölecek halimiz de yok yani:) Azıcık ucundan yeriz,nefsi köreltiriz olur be kardeşim.:) Kocaman sevgiler sana.:)

    YanıtlaSil
  3. Bu kıymalı börekten öte bir şey bence. Şekli şemali de değişik. Hani ayran, cola tabide rakıyla bile olur bence. :)) Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşım herkes kendi gönlünün sultanını kendi bilir.:)) Ben kola ayran tarafında tercihimi kullanıyorum.:) Ama aklıma eserse ve günümdeysem niye olmasın. Şöyle sulu ve buzlusundan:))) Sek içecek kadar büyüyemedim daha:)))

    YanıtlaSil
  5. BU NE GÜZEL GÖRÜNTÜ
    EMİNİNM TADIDA MUHTEŞEMDİR
    ELLERİNE SAĞLIK CANIMCIM
    HAYIRLI GECELER

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler Gülcüğüm:) Hoşgeldin bu arada.:) Ve Allah kavuştursun kardeşlerin için.:)

    YanıtlaSil