Çarşamba, Nisan 10, 2013

Beğendi (Pırasadan) Ve Mantarlı Tavuk Sote




                       Hiç pırasa sevmeyen Arnavut gördünüz mü? :)) Ben gördüm... Sevgili dünürüm Baki hiç sevmez:))  Bir gün bize geldiklerinde bu beğendiyi yapacağım. Bakalım anlayabilecek mi?:) Amacım zorla yedirmek değil tabii ki. Ancak, söylenmez ise asla anlaşılmaz. Başka bir ikram daha hazırlarım... Ola ki anlarsa ne yapalım, onu ikram ederiz.  Şaka bir yana gerçekten çok hoş bir yemektir. Özellikle bazı sebzeleri reddeden çocuklar için de biçilmiş  kaftan.:)  Bu da anneciğimin hoş ikramlarından biriydi ve bana ondan arta kalan yemeklerden biri... O zamanlar tavuk, kasaplarda bu kadar çok şekle girmediği için, anneciğim bu yemeği tas kebabıyla birlikte yapar ve ikram ederdi. Ancak; tavuk, işini iyi bilen kasaplarca , şekilden şekle sokulunca, bana da alternatif oluştu haliyle.:) Kırmızı eti çok sevmeyenler için harika bir seçenek.:))) Bu arada patlıcanın alternatifi olarak asla pırasayı görmüyorum... Etin yerine, tavuk... Patlıcanın yerine, pırasa değil...
Bu yemek başka ve özel bir lezzet diyorum. Deneyin ve görün...:))) Afiyet Olsun.

Beğendi için gerekli Malzemeler: (6 Kişilik)

- 750 gr Pırasa (Beyaz kısımları)
- 1 Soğan
- 1/2 Çay bardağı sıvı yağ
- 1 Su bardağı Süt
- 1+ 1/2 Yemek kaşığı  Un
- 1 Yemek kaşığı tereyağ
- 1/4 çay kaşığı Muskat rendesi
- Tuz ve karabiber

Mantarlı Tavuk Sote için gerekli Malzemeler:

- 600 gr Sotelik Tavuk
- 1 Büyük Soğan
- 1 er adet sarı, kırmızı ve yeşil dolmalık biber
- 1 paket kültür mantar (400 gr lık)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı Köri (tepeleme)
- 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve pul biber

Beğendinin  yapılışı:

* Pırasalar yıkanıp temizlendikten sonra beyaz kısımları önce ortadan ikiye daha sonra da 3 er cm lik parçalara bölünerek bir tencereye alınır.
* Pırasaların üzerine çıkacak kadar su ilave edilir, soğan küçük küpler halinde doğranır, biraz tuz ve sıvı yağ konularak çok az suyu kalana kadar haşlanır.
* Haşlanan pırasalar, bir süzgece alınarak soğutulur ve içinde kalan suyu süzülür.
* Süzülen pırasalar, blendıra alınarak püre haline getirilir.
* Un ve yağ, unun kokusu çıkana kadar kavurulur. Ilık süt, muskat rendesi ve tuz ilave edilerek, beşamel sos hazırlanır.
* Hazırlanan sosun içine, püre halindeki pırasalar ilave edilir ve bir taşım pişirilir. Göz göz olunca, beğendi hazır demektir.:)

Mantarlı Tavuk Sotenin yapılışı:

* Soğan küp küp kesilerek yağa atılır ve pembeleştirilir.
* Biberler, jülyen ya da istediğiniz formda kesilerek, kavrulan soğanlara ilave edilir.
* Sotelik tavuklar, kavrulan soğanlara eklenir.
* Mantarlar çok ufaltılmadan doğranarak, tencereye eklenir ve suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
* Son olarak, tuz, köri ve diğer baharatlar eklenerek tencerenin altı kapatılır. (Sulu kalmamalıdır. Yağına kalmak tabir edildiği gibi olmalıdır.):)


Tekrar Afiyet Olsun:))


6 yorum:

  1. Dünürünün anlamayacağını düşünüyorum.Patlıcanlısında da patlıcan tadı fazla hissedilmiyor. Beşamel sosla süper olmuştur. Eline sağlık çok değişik.

    YanıtlaSil
  2. Çok enteresan bir tarif. Kesinlikle denenmeli diyorum. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. İlhacığım anlaşılması imkansız:) Patlıcandan ayıran tek özellik köz kokusunun olmaması. Sen dene beğeneceğinizi düşünüyorum. Hem de kışın sera patlıcan yerine mevsim sebzesi ile hayata geçiyor. Sen ve güzel eşin sevgiyle kalın.:)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Vuslat. Çok güzel olur bizim Urumeli yemekleri:)) Denerseniz sizi mutlu edecek bir lezzetle karşılaşacaksınız. Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  5. ben pırasayı her haliyle severim, ama Beğendi hiç aklıma gelmezdi, güzel olmuş görüntüden belli, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Pırasanın beğendisi güzel bir lezzet. Hele ki siz seviyormuşsunuz.:) Fırsatınız olursa deneyin sonrasında sürekli yapacaklarınızdan olacak:)) Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil