Cumartesi, Mart 23, 2013

Fıstıklı Baklava


 Baklavanın, fırından çıktıktan ve şerbeti verildikten sonra sunuma hazır hali...


 Fırına verilmeden önceki görüntüsü...



                 Baklavayı sevmeyen var mı? diye sorsam...:) Kaç kişi "Hayır" diyebilir bilemiyorum. Mesela ben "Hayır" diyemeyenlerdenim.:) Kuru baklava, fıstıklı, cevizli, bademli... derken, eklentileriyle bir sayfa çeşidini yazabilmek mümkün. Eskiden evde hamuru açılır, büyük büyük tepsilere döşenir ve mahallemizin fırınlarına pişmek üzere gönderilirdi. Saatleri vardı o fırınların... Öyle istediğiniz zaman, elinize tepsinizi alıp," ben geldim" diye gidilmezdi.:) Size küçük bir fiş verirlerdi ve tepsinizi alırken onu gösterirdiniz. Bazen fırında oturup beklediğiniz de olurdu, tepsinizi alabilmek için.:))  Hatta; boyumun ve gücümün yetebileceği yaşlarımda, bizzat ben bu işe memur edilmiştim.:)) Çok şükür ki; artık bu konuda böyle bir görevim yok. Ama baklavadan vazgeçmekte yok...:)   Sağ olsunlar hazır hamurlarını yaptılar da, babaanneciğim kadar yorulmadan, baklavayı yapabilmek de mümkün oldu. Tabii ki onun gibi yapmak haddim değil, ama güvenebileceğim, içine koyulan malzemeye hükmedebileceğim, sağlıklı bir şeyler yapabiliyorum babaanneciğim...:) Tarifi vereceğim ama şırasında hatam varsa ne olur affet beni...:) Nurlar içinde yat.
               İlhan kardeşim (festigan.blogspot.com) Yine "gecenin bu saatinde yapılır mı bu" diyeceksin ama ne yapayım? Küçük kuzum ancak uyudu...:))) Sevgiler sana ve güzel eşine.

Gerekli malzeme:

- 500 gr baklava yufkası
- 250 gr Tereyağ
- 1,5 Su bardağı Antep  fıstığı (Acemoğlu sağ olsun:))

Şerbeti:
- 2,5 Su bardağı Su
- 3 Su bardağı Toz şeker
- 2 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:
- Şerbet için şeker ve su kaynatılır, limon suyu ile kestirilir ve soğumaya bırakılır.
- Baklava yufkaları tek yaprak halinde alınır. Üçgen şeklinde katlanır. (Şekli dikdörtgen olduğu için tam üçgen olmaz ancak kenarından artan bölüm, şekli bozmuyor.)
- Üçgen hamurlar, sivri köşesinden katlanarak, uzun kenara doğru büzülerek toplanır.
- Toplanan noktayı elinizle sabitleyerek, eşarp gibi iki ucu birbirinin üstüne gelecek şekilde koyulur.
- Uç noktasına, antep fıstığı (Ceviz, badem ) koyulur ve gevşek bir biçimde sarılır. Elinizle sabitlediğiniz kısımda üstüne kapatılır. ( Tariflerim arasında bulunan "Acil durum böreği" ile yapılışı aynı  şeklindedir.
- Üstlerine de birkaç fıstık koyularak, tepsiye döşenir.
- Eritilmiş tereyağ, üstlerine sürülür ve 175 derece sıcak fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
- Fırından çıkarılan baklavanın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ılık şerbeti verilir. Şerbetini çektikten sonra servise hazırdır.

AFİYET OLSUN.:)

6 yorum:

  1. muhteşem görüntü canım.

    YanıtlaSil
  2. 24 saat rötarla ama gene aynı saatte girdim ve tabi inan ki herhalde rengim bembeyaz oldu. Önümde duran Mate çayına bakarak isyan ediyorum. :)) Ellerine sağlık başka bir şey diyemiyorum.

    YanıtlaSil
  3. :)))) Matenin yanında iyi gider diyemeyeceğim. Ama arada bir baklavadan da bir tane ye be kardeşim:))) Yanında mate çayı olmasın ama. Üzülme ben de yapıyorum ama diyabet yüzünden sadece bir tane yiyebiliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Sağol Mazesciğim güzel yorumun için:) Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. İLHAN BEY HAKLI BU
    BLOGA BU SAATTE GİRMEMEK LAZIM
    MUHTEŞEM GÖZÜKÜYOR
    ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN

    YanıtlaSil
  6. Sağol Gülcüm :) Allah ayakta durmayı, yapıp yedirmeyi nasip etsin hepimize. İlhan çok şikayetçi benim tatlılardan. Ne yapayım...Taa Okul yıllarından beri arkadaşım:) sevgili kardeşimi de üzmek istemiyorum ama:) Şimdi; Allahın bildiğini, kuldan nasıl saklıyayım:))) Sevgiler

    YanıtlaSil