Pazar, Mayıs 22, 2016

Yoğurtlu Semizotu ve Fellah Köftesi... Mutfakta terapi zamanı...






                        Tam okul günlerimden kalma bir pazar günüydü... Hani, şu ertesi gün okul olduğunu bildiğiniz ama kendinizi yorgun hissettiğiniz, sınavınız vardır ama, içinizden çalışmanın gelmediği... işte tam o cinsten... Doluya koyarsınız almaz, boşa koyarsınız dolmaz...
                        Televizyonu açsanız hayır bir haber yok, küçük kuzu bile günden etkilenmiş, birisi parmağını değdirse ağlamaya başlıyor ve susmuyor...
                         "Yarabbim bu ne ağırlık" dedim ve attım kendimi mutfağa doğru. Kuzunun annesi geçen gün yediği bir yemekten bahsetti. "Müthişti" diyerek aklıma kazıyıverdi. Anlattığı yemek bizim bildiğimiz fellah köftesi.:) Neden fellahtır onu da bilmem hani... Bizim Hatayımızda çokça yenir ve baharatlı karışımları sevenler gayet iyi bilir. Kestirmeden bulgur köftesi işte:)))
                          Benim ufak kuzu, kısırı sever. Blogda sıkça bahsetmişimdir. Onu seven bunu da sever:) dedim ve mutfakta aldım soluğu, ağzıma da bir şarkı dolaştırıverdim.:)) İşte birkaç zaman, kafamdaki tilkilere istirahat molası verdim.:))
                          Bir marifeti yok arkadaşlar. Köftelerin küçük oluşu, biraz zaman alıyor ancak; yerken harcadığınız zamanı size katlarıyla lezzet olarak iade ediyor.
                          Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.

Gerekli malzemeler:

Köftesi için:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1+1/2 yemek kaşığı irmik
- 1+1/2 yemek kaşığı un
- 1+1/2 yemek kaşığı biber domates salçası ( ben Antep lezzetini kullanıyorum)
- 1 yumurta
- 1+1/2 su bardağı sıcak su
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı (silme)kimyon

Sosu için:
- 1 yemek kaşığı tepeleme biber domates salçası
- 1 olgun domates rendesi
- 2 diş sarımsak
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- tuz
- Yarım su bardağı (köftelerin haşlama suyundan)

Haşlama suyu:
- 1+1/2 litre su
- Tuz
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için:
- Kırmızı biber ve yağ (yakılmış)

Yapılışı:
* Bulgur, irmik, tuz bir tencereye koyulur. Üzerine sıcak su ilave edilerek 15-20 dakika bulgurların şişmesi beklenir.
* Şişen bulgurların üzerine, un, salça, yumurta, kimyon ilave edilerek özdeşleşene kadar yoğurulur.
* Yoğurulan hamur 10 dakika dinlendirilir ve nohuttan az büyük parçalar alınarak, küçük köfteler yapılır.
* Haşlama suyu, tüm malzemeleri ilave edilerek kaynatılır.
* Köfteler içine atılarak haşlanır. (haşlama suyunu dökmeyiniz)
* Sos için;
* Rendelenen sarımsakla, diğer malzemeler birleştirilir, haşlama suyu ile inceltilir ve koyulaşana kadar pişirilir.
Tabağın hazırlanması:
* Yıkanmış ve kurutulmuş semizotları tabağa yerleştirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
* Haşlanan köfteler, hazırlanan sosun içine karıştırılarak, yoğurtlu semizotlarının üzerine serilir.
* Üzerine bir tatlı kaşığı pul biberle yakılmış yağ gezdirilir.

AFİYET OLSUN.

15 yorum:

  1. Çok sevdiğim bir yemektir Nilgün'cüğüm, etsiz oluşu da avantajı:)iyi ki paylaştın, ben de kuzuma yapayım:))afiyet olsun, eline sağlık canım. Sevgilerimle öptüm kocaman. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Müjdeciğim;) bilirsin ya da bahsetmişimdir benim de etle fazla aram yok. Mecbur kalırsam köfte ile geçiştiririm durumu;)) valla bol kimyonlu oluşu bana et met aratmadı seviyorum böyle muzurluktan uzak yemekleri içinde yağ yok, kolesterol sıfır... Eh! Daha ne olsun. Sen de yap kuzucuğuna güzel arkadaşım. Şimdiden afiyetler olsun.💐💐💐

      Sil
  2. Sevgili Nilgün,

    Gecenin bir yarısında bir şeyler yoktur ama yine de bakayım hatırınız kırılmasın diye, bir de ne göreyim, Nilgün yeni bir şeyler koymuş Blog'a hem de yoğurtlu semizotu yatağında fellah köftesi, bu tarifi ilk defa görüyorum. Yaratıcılık efendim ne denir. Bir aralar bende merak edip bakmıştım, neden fellah köftesi diye ancak, pek açıklayıcı bilgiye rastlamamıştım. En akla yakın Adana ve Mersine çok eski tarihlerde yerleşmiş ve Çukurova da çalışan Araplara Fellah denirmiş. Arapça'da Fellah çiftçi anlamına geliyormuş, belki onlar tarafından yapılan bir yemek olabilir mi?. Bilmem. Ayrıca, içli köfteye nazik elleriniz pek yatkın gözüküyorlar, köftelerin ortası ne güzel açılmış, iç koy kapat, mini içli köfte. Afiyet bal şeker olsun, gözümüz yok ama niye olsun. Ellerine sağlık yanılmıyorsam biraz karamsarlığı üzerinden atmış gibi gözüküyorsunuz, acaba yanılıyor muyum. Gülşen'in bir şarkı sözüyle lafı bağlayalım;

    Her şeyde bir hayır var dedim sustum ..
    Bazen de kocaman bir hayır vardı yine sustum..
    İnandığın ne varsa vazgeçme ve sakın isyan etme ..
    Karanlık bir gün döner güneşe o günü bekle ..
    Ah da yerini bulur er ya da geç , hak da yerini bulur ...
    Sen iyi şeyler düşün içinden ne düşünürsen o olur!

    Sevgili Nilgün, hiç bir şey kalmasa da umudumuz var! Umudumuzun göğsü geniş, her şey içine sığar. Nöbetçi izleyiciden kucak dolusu sevgiler. Lütfen arayı uzatmayınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildim ben bildim;))) " Bu gece Öznur bakar" dedim;))) Öznurcuğum, benim yaratıcılığım denemez. Büyük kızçem, öğlen yemeği için Big Chef'e gitmiş ve orada bunu sipariş vermiş. Geldi bana anlattı. Muhteşem bir lezzet olduğundan bahsetti. Tesadif bu ya; bende cumartesi günleri buranın semt pazarını dolaşıp, Tuzlalı bahçecilerden, enginar, taze yeşillik ve tohumlanmamış semizotu toplarım. Bilirsin mutlaka, Pürpirim deriz biz, sarımsaklı süzme yoğurt içinde, semizotuna bayılırız;)) Ceydamın anlattığı da bunun üzerinde halis mulis fellah köftesi;)) bekleyin yapayım dedim, birazda pazar sendromu yaşayınca girdim mutfağa;)) oldu bitti işte. Sevgiler güzel arkadaşım, iyi şeyler düşünmeye çalışıyorum, iyiliklerle karşılaşalım diye. İyi bak kendine. Senden haber almak bana iyi geliyor;))
      Bu arada sana , özel bir mail atmıştım aldın mı?

      Sil
  3. eline sağlık nilgün,
    muhteşem bi görüntüsü var peşin peşin söyliyeyim.anlatışın da öyle lezzetli ki sanki mutfakta sohbet ediyoruz.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacığım benim;) buralara az uğrayabiliyorum ama, dostlarımı görünce de keyiften ne yapacağımı bilemiyorum.;)) mutfakta sohbet ediyorduk zaten can kadın;)) sevgiler yolladım kucak dolusu💐💐💐💐

      Sil
  4. Ellerine sağlık ablacığım...Yesin Cerencim minik elleriyle afiyetle...Bence havalarla alakalı bu sevimsizlik..yazı özledik biz yazı :))) Yoksa keyfimiz yerinde...:)) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülizciğim, güzel Muğlamın, güzel annesi.;)) inşallah sadece havalardır içimi daraltan, keyifli, kafamı ağrıtmayan günler yaşamak istiyorum. Çok şey mi istiyorum yahu??? ;)) sevgiler yolladım, kuzuları öp benim için.💐💐💐💐

      Sil
  5. ama o ne yaaaaaaaa
    ama yani valla ufff becerip de yapamam da ben bunu
    ama o ne ....şahane

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadriyeciğim emin ol yaparsın☺️ gerçekten marifet gerektirmiyor. Ama lezzet müthiş;) şimdiden afiyet olsun:) sevgiler yolladım kucak dolusu💐💐

      Sil
  6. Sevgili Nilgün,

    Tünaydın. Eskiden bizlere öğretilen saat 12'ye kadar günaydın, 12 den 17'ye kadar tünaydın ve sonrası. Galiba kafa yine eskilere gitti. Gönderdiğim dediğin nazik e-mailini alamadım. Ben e-mail adresimi verdiğimi hiç hatırlamıyorum. Blog'dan beni e-mail ile izle butonu ile birkaç kere göndermeye çalıştım, ancak kitleniyor. Benim facebook, instagram gibi hesaplarım yok. Bu nedenlerle, genel kullandığın bir mail adresin varsa ve de sence mahsuru yoksa göndereyim. Sevgiler benden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi deneme amaçlı yine gönderdim😀 ancak, buluta gönderiyorum galiba;)) e-mail im nilguntuzunkam@hotmail.com

      Sil
  7. Özlemişim yaw..tembel beniii:)))reçel e bakmaya geldim bulamiyorummm..facebook dan yazdın ama iyice okuyum dedim..Sule ye inat yapacagimmm:)))))

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Nilgün,

    Ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılı durumda kutlanası bir bayram ortamı yok ancak, seni burada baharı bekleyen kumrular gibi bekleyenlerin olduğunu bari unutma. Çocukken 3 aile her hafta sonu bir midibus'a doluşur pikniklere giderdik. Gittiğimiz yerlerden biri olan Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Mogan gölüydü ki şimdilerde bendeniz orada ikamet etmekteyim. Göle üşüşen karabatak isimli kuşlar vardı, balık avlamak için göle bir dalar dakikalar sonra başka bir yerlerden çıkardı. Arada bir gözüken sonra kayıplara karışan arkadaşlara karabatak gibisin bir gözüküp sonra kayboluyorsun derdik, bilmem bu benzetme sana bir şeyleri çağrıştırıyor mu?. Umarım, yaşamında sıkıntılı bir süreç yoktur da, biz şaka yaptığımızla kalalım. Son postunun üzerinden yaklaşık 1,5 ay geçti, galiba bundan sonra biz senede bir gün şarkısını söyleyip duracağız. Bayram tatlısı da yapmadın galiba, değişik bir tarif olsa belki bizde denerdik değil mi?. Her şey bir tarafa yine de sevdiklerinle birlikte sağlık, mutluluk ve huzur dolu nice bayramlara diyerek konuyu burada noktalayalım. Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. yoğurtlu semizotu bayılırıım. biz izmirliyiz tabisiii. ama fellah köftesi duymadım du annemlere söleyim ikisi bir aradaymış diyeeee :)

    YanıtlaSil