Çarşamba, Ocak 06, 2016

Yine bir taşla, iki kuş:)) Paskalya Çöreği ve Tahin pekmezli çörek...


Paskalya çöreği...


Hamurdan biraz arttırıp, kuzuya bir sürpriz daha yapılır:)))


              Yeni bir yıla daha girdik, umutlarımız, heyecanlarımız, beklentilerimiz var. Mutlaka her evde insanlar, gözlerini  kapatılıp akıllarından ve gönüllerinden olmasını istedikleri dileklerini geçirmişlerdir. Ben de onlardan biriydim... Kendi adıma sağlık diledim sadece ama çocuklarım adına, saydığım dilekler ile sabaha kadar gözüm kapalı kalabilirdim.:) "Biz, geldik geçiyoruz" demeyeceğim. Çünkü; K.D.V lerimle ilgili olarak, dilediğim ve görmek istediğim çok şey var. "Eğer" dedim, "Eğer, Tanrı bana istediğim sağlığı verirse, onların iyi günlerine şahit olmak mutlak olacaktır". ...
              Çocuklarıma gelince... Onları yetiştirirken, sadece Tanrıya yaslandım. Şimdi geleceklerini karartma konusunda kimse etkili olamaz... Olmamalı... Olanları da, "annelerin ahı tutsun" diyorum.
               Çok şey istemiyorum, çocukları için gerekenleri her anne baba ellerinden geldiğince gerçekleştiriyor zaten. Ama bir de madalyonun diğer yüzü var!
                Ben, evlatlarımızın bizim olmayan bir savaşta ölmelerini istemiyorum...
                Ben, onlar için eğitimde eşitlik istiyorum...
                Ben, bayrağıma, yönetim sistemime, ana dilime, dil uzatılmayan bir ülkede torunlarımı yetiştirmek istiyorum.
                Kısacası; evlatlarımın bu güzel ülkede, insanca yaşayıp yaşlanmalarını istiyorum.
                Anlaşılacağı üzere, çok şey istemiyorum yeni yıl, nam-ı diğer 2016 sözüm sana, ama kulağına kar suyu kaçması gerekenler varsa, onlarda üstlerine alınsınlar bir zahmet....
                Tüm dostlarıma mutlu bir yıl diliyorum.

İsterseniz bir de tarif katıvereyim araya:)))

Gerekli Malzeme:

- 2 yumurta (Büyük)
- 1 su bardağı süt (ılık)
- 125 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
- 1 Su bardağı pudra şekeri
- 1 paket maya (instant)
- 5 Su bardağı un
- 2 tatlı kaşığı Mahlep
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

* Pudra şekeri, ve un bir kabın içine elenerek hazırlanır.
* Süt ılıtılarak bir tatlı kaşığı şeker ve maya ilavesiyle aktifleşmesi sağlanır.
* Oda sıcaklığındaki, tereyağ, aktif hale gelen mayalı süt, sıvı yağ ve mahlep, unlu karışımın yarısına ilave edilerek yoğurulur.
* Yumurtalar çırpılarak, hamura eklenerek yedirilir.
* Un ve şeker karışımının diğer yarısı yavaş yavaş karışıma eklenerek, ele hafifçe yapışan bir hamur tutulur. ( Un yavaş eklenmelidir. Fazla un , çöreği tıkız yapabilir. Ölçü hafif ele yapışan bir hamur olmasıdır.)
* Hamur, mayalanması için üzeri streçle kapatılarak, sıcak bir yere koyulur.
* Hamur iki katına çıkınca, eşit üç parça ayrılıp, rulo şeklinde uzatılarak, saç örgüsü şeklinde örülür.
* Tepsi mayası için yarım saat bekletilir ve yumurta sarısı sürülerek, 175 C derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Not: Kalan hamuru, dikdörtgen biçimde açılarak içine tahin pekmez karışımı sürülür ve 1,5 cm kalınlığında kesilerek, pişirme kabına yerleştirilir. 2, mayalanmadan sonra diğer çöreğin piştiği ısıda pişirilir.

AFİYET OLSUN:)

22 yorum:

  1. Ne güzel istekler, canı gönülden katılıyorum... Ellerinize, emeğinize sağlık... Mutlu yıllar... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Size de mutlu yıllar diliyorum. Dileklerime gelince, olma olasılığı zor olan şeyler değil elbette, ancak; hoşgörülü, işini bilen ve akılcı bir sisteme ihtiyacımız var. Dilerim umutlarımız gerçekleşsin. Sevgiyle kalın.

      Sil
  2. Mımmm nefis,not alıyorum,mutlaka denenecek..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Nursenciğim. Ben de şimdiden emeklerine sağlık ve afiyet olsun diyorum. Sevgiler.;)

      Sil
  3. Ne güzel yazmışsın, duygularıma ve eminim pek çok kişinin duygularına tercüman olmuşsun.Umarım bu yıl geçtiğimiz yılı aratmaz, umarım bu yıl da ülkemiz ve çocuklarımızın geleceği için endişelenmeyiz.2016 yılı barış, huzur ve sağlık getirsin.Bu arada tariflerin ikisi de birbirinden güzel, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nergis, aklın yolu bir. Kim ister? Savaş olmasını, evlatlarını kaybetmeyi. Aklı selimi yerinde olan her vatandaşın, tercihi bu olur. Ancak; şanssız olduğumuz konu çok aşikar,bildiğin üzere. :( inançlarım diyor ki; bu ülke zor kazanıldı, bu kadar kolay gözden çıkarılamaz. Mutlaka bir çıkış vardır ve çıkılacaktır. Önemli olan, "bize birşey olmaz" safsatasından uzak durmaktır. Çift seneleri çok severim, umarım " sevdiğim kadar varmış " diyeceğim bir yıl olsun hepimiz için. Sevgiler güzel arkadaşım.

      Sil
  4. Yine harikasiniz, ellerinize sağlık. Çok severim paskalya Çöreği.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim:) milföy pastası, ballı pasta ve paskalya çöreği vazgeçilmezlerimdendir. Sevgiler ve mutlu yıllar.:)

      Sil
  5. Sevgili Nilgün,

    Yeni yılın beklenen postu biraz gecikmeyle de olsa geldi. Yalnız anlayamadığım bir şey var. Tarifler ikidir çok üretken, bir tarifle başlanıyor ancak sonradan çeşitleniyor. Ne diyelim becerikli olmak başka bir şey. Ayrıca,postun içeriği mali konularla ilgili değil ama K.D.V'yi çözemedim. Anneannem bizlere biraz kaba kaçacak ot gibi yaşamayın derdi. Bir başka deyişle yaşamına renk katacak seni motive edecek, sürekli öğrenebileceğimiz bir şeylerin olduğunu ima ederdi. Yaşımız ne olursa olsun gelişen teknolojinin de yardımı ile öğrenilecek şeylerin çok olduğuna inanıyorum. Ataol Behramoğlu'nun bir şiirinde;

    Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var:
    Yaşadın mı büyük yaşayacaksın, ırmaklara, göğe, bütün evrene karışırcasına
    Çünkü ömür dediğimiz şey, hayata sunulmuş bir armağandır
    Ve hayat, sunulmuş bir armağandır insana.

    Dilerim 2016 yılı üzülmeden, ağlamadan, acı dolu, trajedik konuların değil ülkemizin göğsünü kabartacak güzel konuların olduğu, birbirini seven ve sayan içi merhamet dolu, vicdanlı insanların hala var olduğunu ümit ettiğimiz bir yıl olur. Bir kez daha sevgiyle ve sevdiklerinle güzel bir yeni yıl dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Öznur,
      Haklısın;) tarifler uygulanmaya başlıyor ve birden tarif içinden başka bir tarif çıkıveriyor. Evde çocuk olunca böyle oluyor esasında. Cemre kuzu seviyor, tahinli pekmezli lezzetleri. Önce paskalya çöreğini yaptım, bir kaba da tahin pekmez karıştırdım, batırır yer dedim.;))) ama belli mi olur, Cemre demişler ona, Hani bunun içindeki tatlı bölüm demesin diye bir miktar hamur ayırıp, içine koyuverdim.;) her ikisini de ayıla bayıla yedi. Daha kapıdan girer girmez, mahlep kokusunu alınca küçük bir çığlık koptu. Çörekkkkk diye. :) K.D.V' ye gelince, benim küçük ailemin benim için kısaltılmış ismi;)) benim katma değerlerim yani.
      Ataol Behramoğlu'nun dizeleri müthiş ve motive edici. Gerçekten , adına ömür dediğimiz misafirhaneden geçerken, imzayı okunaklı bir kalemle atmak gerek.;) silik, sıradan ve sineye çekilmiş bir yaşam, yaşanmış mıdır? Üzerinde düşünmek lazım. Çok şükür! Kendi hayatımı, romantik komediden, macera filmlerine çevirmek konusunda bir hayli başarılı olmuştum;))
      Güzel dost, gelecekteki yaşamımıza dahil olacak tüm yılların, mutluluk, huzur ve sağlıklı geçmesi için hep dua edeceğim. Sevgiyle kal dostum.

      Sil
  6. Muhteşem görünüyor yine her zamanki gibi Nilgün'cüğüm, eline koluna sağlık. Çocukların için, torunların için dileklerine kocaman bir Amin diyorum.
    Sevgilerimle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdeciğim canım benim. Dileklerim hepimiz için, senin yeğenlerin, benim çocuklarım... Kısacası olanları hakketmeyen tüm insanlık için. Sevgiler kucak dolusu:))

      Sil
  7. eline sağlık arkadaşım,çok kolay bişeymiş gibi anlattın,gaza gelip yapsam mı?
    yeniyıl gönlünün güzellikleri gibi gelsin sana,umarım.
    umarım dileklerin gibi.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacığım, teşekkür ederim cancağızım. Ciddi söylüyorum çok kolay. Üstelik sen içine sevgisini ekleyenlerdensin;) mükemmel olur. Yanına da bir bardak sıcacık çay, bir de Çakır mırıldanırsa oralarda bir yerde tadına doyum olmaz;)) mutlu yıllar tatlı kadın, sana ve güzel ailene güzellikler diliyorum.

      Sil
  8. ne tatlısın nilgün abla ne güzel dile getirmişsin duygu ve düşüncelerini.. istediğimiz çok şey mi.. bu ülkede barış içinde yaşamak istemek çok şey mi..
    tüm dileklerine canı gönülden amin diyorum..
    tarifi de not ettim hop kaçtım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Sebuşum, isteklerimiz ne yazık ki ütopik dilekler değil ama bizim gibileri anlamak istemeyenler nedeniyle bu haldeyiz. Ama bizler, ağaran güne dikeceğiz gözlerimizi, karanlık bize göre değil. Hepinize mutlu yıllar diliyorum, gönlünüzden geçenler fazlasıyla gerçek olsun inşallah. Sevgiler kocamanından...

      Sil
  9. Nilgün ablacım..Her zaman ki gibi olay yapmışsın mutfak da..Ellerine sağlık..Dileklerinin tümünün gerçekleşmesi dileğiyle..2016 sağlık ve mutluluk getirsin hepimize..Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Nilgun,

    Istedigin haktir ama aradigin su anki Turkiye'de yoktur! Ancak su da bir gercek ki "hicbir hukumet sonsuza kadar iktidarda kalmaz, kalamaz". Ben inaniyorum ulkemiz bu karanliktan da cikacak ve cocuklarimiz hakettikleri hayati yasayacaklar.

    Tarifler yine muhtesem! Paskalya coregini Izmir'de cok yapardik. Ben aklima geldikce burada da yapiyorum, cok severim.

    Ellerine saglik, sevgiyle...

    Asuman

    YanıtlaSil
  11. Selamlar Nilgün hanim! Cok üzülerek yeni yilinizi gecte olsa bende kutlamadan gecmek istemiyorum,insallah 2016 gönlümüzden gectigi gibi olsun,size katilmamak elde degil,hicte kolay kazanilmayan bu topraklarda maalesef hicte yakisik almayan insanlar at kosturmakta,bu bizimde canimi cok sikmakta!Hersey ragmen hayat iyi güzelde,bu savaslar aclik cocuklar ve kadin katillerini duyunca bana hic bir anlam katmiyor, bazen öyle üzülüyorumki! Ne yapsan bos.

    Paskalye cöreginizi görünce kalkip hemen yapasim geldi!O derece severim,cocuklarda öyle.Cemre nin de sevmesi ne kadar güzel,sanslisiniz bu konuda bence!Aman nazar degmesin ona!Ellerinize saglik,Türkiyeden getirdigim nevaleler artik birseylerin icine girse iyi olacak sanirim!Hashas ezmeyi gibi:))Tekrar görüsebilmek dilegiyle,blogdan biraz uizak kaldim ama hepinizi cok özlemisim,artik azda olsa zaman ayirmaya dikkat edecegim...

    Sevgilerimi yolluyorum Almanya dan ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim. Çok teşekkür ederim nazik kutlamana. Ancak; gördüğün gibi ben de her zaman giremiyorum ve hemen cevap yazamıyorum.:) Esasında sen benim özrümü kabul et. Ülkemizin durumuna gelince, beni hayattan bezdiren, gelecek konusunda endişelendiren ve korkularımı en yüksekte yaşamama sebep olan faktör:(( Dilerim daha kötü günler yaşamayız. Sevgiler yolladım sana ve güzel evlatlarına benim için öp onları.

      Sil
  12. Selam,
    Süperlerrrrr:))) Tahine zaten hastayım:) Ellerinize sağlık...
    Beklerim...
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Fulyacığım. İlk fırsatta bloğunu ziyarete geleceğim. Kucak dolusu sevgiler yolladım.

      Sil