Pazar, Aralık 13, 2015

Pırasalı El açması Börek ve Tahin pekmezli Börek... Bir taşla iki kuş:)))


Günün güzelliği Pırasalı ve kıymalı Böreğimiz...


Küçük pazıları tuttum:)


Onları birer birer açıp sıvı yağın içine yatırdım.:)


Sonra buncağızları çeke çeke incecik açtım...


kendi etraflarında sardım veeee tepsiye yerleştirdim...


Üç pazım kaldı:(( İçim bitti ama tepside doldu:)))  Çareler tükenir mi? hayır tabii


Açtığım hamurların içine sürersin tahin pekmezi serpersin üstüne pudra şekerini:))) Bu da Arnavut tatlı böreği olur:)))

                 Günlerden cumartesi, çok şükür evimizin babası geldi, biraz sulu gözlerle karşıladık ama olsun özlemişiz cancağızımızı. Evimizin 10 yaşında ama büyümeyen oğlu COCO'muz bile sırada, kafasını okşatmak için.:) Hatta; kendisini şifacı zannettiği için, oğlumun gelip kanepeye oturmasını ve yapacağı masajı düşlüyor:)) Gözündeki pırıltıdan anlıyorum artık.:)
                 Ne zamandır bu açma böreği yapacağım ama çeşitli nedenlerle ertelenip duruyor. Eh! dedim babamız da geldi madem, akşam kuzu babaannede yatıda, gençler Taksim-Ortaköy-Karaköy dolaşıp duruyor bana hamura bulaşmak için uygun zaman.:) Üstelik yarın da pazar... Açarsın televizyonu, geçersin masanın başına bulaş dur:)) una, yağa:)) Biliyorsunuz benim için terapi hamurla uğraşmak:)
                Derken; yukarıdaki aşamalardan geçip, pişirmeyi sabaha bıraktım. Öyle ya! börek yiyeceksen ağız tadıyla, sıcak olmalı.
                 Huyum kurusun;)  Evin kapısı tüm cemaat girmeden, alarmımız kurulup, ortalıktan ayak sesleri kesilmeden, uyuyamam.:)) Anneme kızardım, küçük küçük söylenirdim:( " Yat uyu yatağında, elbet yolu biliyoruz, gelip yatarız, yazık sana" diye... Ya! işte böyleymiş... Bir daha gelirsem bu evrene, boş beleş konuşmayacağım anacığım:)) Nurlarda uyu.


Gerekli Malzeme:

- 650 gr Un
- 350-375 ml ılık su
- 1 tatlı kaşığı silme tuz
- 4-5 çorba kaşığı sıvı yağ.

Hamurları yağlamak ve açmak için:

- 3/4 su bardağı sıvı yağ (fındık yağı kullanılması önerilir.)

İç malzemesi:

- 2 Büyük soğan (ince küp küp doğranmış)
- 4 pırasa  ( İnce ince doğranmış)
- 2 orta boy havuç (rendelenmiş)
- 1 küçük boy kereviz (rendelenmiş)
- 300 gr kıyma
- Bir miktar sıvı yağ (sotelemek için)
- Tuz, karabiber, kimyon

Yapılışı:

- Soğanlar ince küpler halinde, doğranıp, kıyma ile kavrulur.
- Diğer tarafta, havuç, kereviz ve pırasalar sotelenir ve kavrulmuş kıymaya ilave edilir.
- Baharatları ilave edilerek, ılınması için bekletilir.
- Hamur için; verilen ölçüde, un, tuz karıştırılır, ortası açılarak, ılık su ve sıvı yağ ile yumuşak bir hamur tutulur.
- Hamur bir saat süreyle dinlenmeye alınır.
- Dinlenen hamurdan, 8-9 mandalina büyüklüğünde pazı yapılır.
- Her pazı tabak büyüklüğünde (merdane ile) açılarak, altı ve üstü sıvı yağ ile yağlanarak, 15-20 dakika daha bekletilir.
- Yağın içinde gevşeyen hamurlar tek tek alınarak, bir çarşaf ya da masa üzerinde, elinizle inceltilerek, çeke çeke açılır. (Sanıldığı kadar zor değil:)) Korkmayın)
- Açılan hamurların üzerine, iç malzeme yayılarak, rulo yapılır ve kendi etrafında döndürülerek tepsiye dizilir.
- 180-190 derece fırında pişirilir.

AFİYET OLSUN:)
               
  Not; 3 pazım arttı. Onları da açıp içine tahin pekmez karışımı sürdüm ve ilk sıcaklığını attıktan sonra üzerine pudra şekeri serptim.              


19 yorum:

  1. Oyyyy harika görünüyor Nilgün'cüm, eline koluna sağlık, zahmetli bir börekmiş ama senden kaçmıyor maaşallah hep zahmetli tarifleri yapıyorsun:) afiyet bal olsun...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdeciğim sağ ol:) emin ol anlatması yapmasından daha zor. Böreklik unun varsa ve dinlendirme süresinde acelecilik yapmazsan, neredeyse, "sen zahmet etme, ben kendi kendime açılırım" diyecek.;) yakın olsak bölüşürdük ama sen Ankara, biz İstanbul;)) sağlık ve sevgiyle kal arkadaşım.

      Sil
  2. Ellerine sağlık.İkisi de birbirinden nefis olmuş ama tahin pekmezli de kaldı gözüm :) Yıllar geçtikçe boş konuştuğunu anlıyor insan, hani Sezen Aksu'nun bir şarkısı vardı ya, ''Anneni daha sık anımsıyorsan hatta anlıyorsan'' diye, yıllar geçtikçe annelerimize benziyoruz herhalde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Nergis. İç bitince, peynir mi koysam ne yapsam" derken, aklıma geldi tahin pekmez;) hamur da olmam demedi. Küçücük bir tabakta yaptım ama oda çok beğenildi. Bu arada geçen günkü, pasta çalışmana hayran kaldım. Özel olarak o çalışma için uğrayacağım.:) Annelere gelince, onların hatırlanmadığı , daha iyi anlaşılmadığı, bir yaşanmışlık olamaz.:( ben annemi, 35 yaşında ve ona en çok ihtiyacım olduğu zamanlarda kaybettim. Üstelik o da henüz 60 yaşındaydı... Şimdi ben onun öldüğü yaştayım ve onu özlemle arıyor ve anıyorum. Onlara benzemek gurur verici. Ne mutlu bize:) sevgiler

      Sil
  3. Ev hanımı dediğin böyle olur işte. Hiçbir malzemeyi israf etmeden, tadınla tunturağınla ortaya çıkarırsın sen! Un olsun su olsun yeter sana. Ne yapar eder harikalar yaratırsın. Allah nazarlardan korusun seni. Hem çok özel hem de çok güzel arkadaşım. İyi ki tanımışım seni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sedefciğim;) güzel arkadaşım. Ne güzel şeyler söylemişsin. Koltuklarım kabarmadı desem yalan olur.:) iş hayatı öylesine yoğun ve yıpratıcıydı ki, kendimi onarmaya vaktim kalmıyordu. Nerede açma börek yapmak? Yufkayı bile ancak hafta sonu sarıp, azar azar torbalayıp buzluğa atıyordum.;) sabah 8 akşam 22 :(... İşten çıkınca mutlaka özel ders verdiğim öğrencilerim olurdu:) offff şimdi anlatırken bile yoruldum:) O zamanlar böyleydi. Şimdi terapi zamanı... Geçmişi onarıyorum... Sevgiler canımcığım.

      Sil
  4. Ellerine sağlık Nilgüncüm Gecenin 1,5 da kalkıp yapasım geldi. Ne güzel görünüyor.çok uzun zamandır blogları gezemiyordum. Anneciğin marifetli kızını gördükçe gururlanıyordur, Nurlar içinde yatsın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sevgili Feray. Keşke yakın olsak ve ikram edebilsem. Senin yorumunu görünce nasıl sevindim bilemezsin. Epeydir seni göremiyordum buralarda. İyi ol! Yeter ki, nasılsa gelir güzel paylaşımlarına devam edersin. Anneler başımızın tacıdır bilirsin. Hangi yaşta kaybedilmiş olursa olsun, hep erkendir onların gidişleri. O da benimle gurur duyuyordur ama ben onunla gözümü kapayana kadar gururlanacağım. Tüm kayıplarımız ışıklarda uyusun güzel arkadaşım.

      Sil
  5. Sevgili Nilgün,

    Güne nasıl başlarsan öyle devam eder. Güzel bir gün gülümseme ile başlar. Keyifli, huzurlu, sağlıklı çok güzel bir gün geçirmeni dilerim. Tünaydın. Bendeniz çarşaf çarşaf açılan bir börekli Post'a bakmaktayım. Bu yaşa geldim, pırasanın yemeği, zeytinyağlısı hepsini severek yerim, ancak böreğini bilmeme rağmen hiç denemedim. Şef yaptıysa biz çıraklara da yapmak şart oldu. Ellerine kollarına sağlık, afiyet bal şeker olsun. Tabii kaldıysa. Bonusu tahinli pekmezliye ne demek lazım. Zeka ürünü. Şimdiden yeni yıl menünü ve sofranı merak etmekteyim. Eskilerin deyimi ile Anasına bak kızını al. Sen sadece kızımıza değil kuzucuğa da örnek oluyorsun. Benim Annemde aramızdan erken ayrıldı. Kaybettiklerimiz nurlar içinde yatsın. Dün Annemin ölüm yıldönümü idi. Postların arası kısalınca biz bayağı mutlu oluyoruz. Sadece senden iyi haberler almak, başka da bir amacımız yoktur. Biline. Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne sıcaksın arkadaşım, vefalısın ve şifacısın:) senin yazılarını okuduğumda şiddetle pozitif bir etki yükleniyorum. Öncelikle, anneciğinin ölüm yıldönümü için sabır diliyorum. Anneler kaç yaşında göçerlerse göçsünler, evlatları için hep erkendir.:( bilirim ve seni çok iyi anlıyorum. Nurlarda yatsınlar. Böreklere gelince; güzeldiler galiba hepsi tükendi. Darısı yeni tepsilerin başına. Güzel dost, güne çok iyi başlayamadım ne yazık ki:( hafta başı uzaklardaki son kardeş olan amcamın, sonsuz yolculuğa çıktığını öğrendim. Yeğenlerim de Yanın da ve o topraklara teslim edildi. Bu olayı hazmetmeye çalışırken, hala kızım, canımı hastaneye kaldırdık.:( çok güçlüdür inşallah bu eşikten de atlayacağız. Dualarınıza talibim, tüm şifa bekleyenlere elele tutuşup, iyi dileklerimizi gönderelim. Kardeşine de:( epeydir cümle aralarından onunla ilgili bilgi almak istiyorum ama pek bahsetmiyorsun. Umarım çok iyidir. Allah hepinizi birbirinize bağışlasın. Yılbaşı soframız nasıl olacak bilmiyorum ama evlatlarımın ve sevdiklerimin yanıbaşımda olduğu her sofra ziyafettir bana... Dileğim, kaybımızın olmadığı bir sofrada karşılamak yeni yılı. Sevgiler yolladım vefalı dost. Hep baktığım yönde ol:)

      Sil
  6. Sevgili Nilgün,

    Günün aydınlık olsun. Amcanın kaybına çok üzüldüm. Mekanı Cennet olsun. Hala kızın için şifalar dilerim. En kısa sürede sağlığına kavuşur. Kardeşimle ilgili sıkıntılı bir süreçteyiz, ümidimizi yitirmedik güzel günlerin bizleri beklediğine inancımız sonsuz. Hz. Mevlana'nın bir deyişinde; " Bazen bitmek bilmeyen dertler yağmur olur üstüne yağar. Ama unutma ki, rengarenk gök kuşağı yağmurdan sonra çıkar" diyerekten beklentimiz gök kuşağının herkes için en kısa sürede çıkmasıdır. Umarım gönlünü daraltan her şey kalbinden temizlensin. Yanımızda değil belki ama ; Şükrümüzde, Sabrımızda, Sevgimizde, Avuç içlerimizde, Duamızda olan insanlar var, Allahım onları sana emanet ediyoruz demekten başka şu anda yapabileceğimiz bir şey yok. Yorum biraz iç açıcı değil galiba, bu yılbaşı sofra konseptimiz kırmızı ve yeşil. Malzemeler toplanıyor veya yapılıyor. 2 Ocak kardeşimin doğum günü gelebilirse kafamda dolaşan fikirleri o güne saklıyorum. Bu arada, senin pasta tariflerine yavaş yavaş bakmaya başlayayım. Senin gibi eli çabuk, becerikli değilim, anca kotarırım. Tüm güzellikler senin olsun ve de sonuçları bize yansısın. Ayrıca, dualarımız duaya ihtiyacı olan herkese ulaşsın. Yaseminlerden kocaman bir demeti sevgiyle sarmalayıp gönderiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öznurcuğum,
      Bu aralar, biraz sıkıntılı günler yaşıyoruz haklısın. Bilindiği üzere, yaşam; yaşanılanlardan ders alma ve sınanma sürecidir. Dualarımız sabrın ve imtahanlarımızın sonunçlarının güzel olmasından yana. Biz de senin gibi, netİcenin iyi olmasını umduğumuz ama belirsizlikler içinde bir dönemi yaşıyoruz. Bir günde yaşamı alt üst olan bir insanı seyrediyor olmak çok üzücü ama yapılacak birşey de yok ne yazık ki:( zaman umarım iyilikleri için işlesin. Dualarım hepsiyle birlikte olsun. 2 Ocak, tüm güzelliklerin başlangıcı olsun. Huzur veren kırmızılar yeşilller yaşamlarımızı doldursun. 2016 umutlarımızın yeşereceği bir yıl oldun diliyorum. Sana ve tüm sevdiklerine İstanbul'dan kocaman sevgiler yolladım.

      Sil
  7. Son günlerde nasıl açma börek istiyor canım anlatamam ama üşeniyorum acmaya:)))nefismi nefis ağzımın suları aktı desem yeri..ya pekmezli oda bonus..tüm hasta olan lar icin şifa diliyorum..tekrardan basın sağolsun diyorum..uzak kaldım ama uzak değilim biliyorsun sevgiyle kucaklıyorum. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın Emelciğim. Nasıl etsem sana ulaştırsam;) bu sefer geldiğinde inşallah sizleri evde dost sofrasında ağırlamak istiyorum. Böyle olmayacak cancağızım. Bari sevdiklerinizden bir demet yaparım Elayı da yatırır uyuturuz biz de laflarız bitlikte:))) haydi Mayıs gelsin:) sevgiler yolladın can kadın,

      Sil
  8. Nilgün ablacım döktürmüşsün yine..Tatlısı ayrı, tuzlusu ayrı...Sabah sabah mis gibi kokut muşsun evi...:)) Hımm mis..Ellerine sağlık...Şu anne konusuna gelince...Annemin bana söylediği ve çok kızdığım bütün sözlerini...Tıpa tıp aynısını Eylül'e söylerken buluyorum kendimi..Hemde hiç farkına varmadan :)))Sevgiler canımcım...

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Nilgün,

    2016 yılı sana daha fazla umut, daha fazla sevinç, daha fazla mutluluk getirsin. Yaşamında güzel yıllar, mutlu yarınlar, gerçek dostluklar hep seninle olsun. Yeni yılın sana ve tüm sevdiklerine sağlık, mutluluk, neşe, başarı, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim. Gönlün neyin özlemini çekiyorsa yarınlar sana onu getirsin… YENİ YILIN KUTLU OLSUN.

    YanıtlaSil
  10. Nilgun'cugum,

    Bir Arnavut kizi olarak ben de cok severim ve yaparim bu boregi ama ya kiymali, ya da pirasali, patlicanli vs. yaparim. Hic boyle hepsini karistirip da yapmayi akil edemedim. Eminim harika olmustur. En kisa zamanda deneyecegim.

    Ellerine saglik, sevgiler.

    Asuman

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar,
    Pırasalı, havuçlu böreği çok severim bizde de sık yapılır. Tahinli ve kabaklısı da ayrı güzeldir bunun, tatlı börek oluyor bu şekilde, sizin harika börekleri görünce benim aklıma da direkt bunlar geldi, sayfamda da paylaşmıştım hatta:))) Ellerinize ve emeğinize sağlık...
    Ben takipçinizim, ben de sayfama ziyarete beklerim, katılırsanız çok sevinirim:)
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Fulyacığım. Haklısın bu börek muhteşem bir lezzete sahip ve bu hamur ile çeşitli varyasyonlarını yapabilmek mümkün.:) Ben de hamuru biraz fazla tutup ağzımızı tatlandırmak için de bir tabak hazırlıyorum. Bloğunu ilk fırsatta ziyaret edeceğim. Sevgiler yolladım.

      Sil