Cuma, Ekim 02, 2015

Bu sonbaharda, kurabiyeler çiçek açtı:))













          Sonbahar, hüznün mevsimidir diye bilinir. Bence sonbaharı kabahatli ilan etmek biraz haksızlık değil mi? Hüzün bizim içimizde aslında... Her mevsim yaşanabilir. Güzelim sıcacık yaz günlerini, kanımızı donduran haberlerle hüzünlenerek geçirmedik mi? Seyrettiğimiz haberlerle, yanaklarımızdan süzülen yaşlara engel olabildik mi? O halde el birliği ile bu güzel mevsimin hüzün yükünü kaldıralım üzerinden.
           Sararan ve dökülen yapraklar, ağaçların dibinde, alabildiğine yumuşak yastıklar oluşturmuş sanki, kediciklerin üzerinde yatarken aldığı pozlardan çıkarımım bu oldu.:)) Bazı sarmaşık yaprakları, gurup vaktinin ışıltısını yansıtıyor...Ben yaz aylarında bunca güzel renkleri bir arada  görmedim:)) Dahası var...
Güneşin azalan ışıklarından biraz daha faydalanmak isteyen sardunyalar, mevsiminde hiç atmadığı kadar boy atıp, uzayarak, koca yemişin dallarının arasından süzülen ışınlara ulaşmaya çalışıyor... "Yaz bitti ama ben yaşıyorum... canlıyım, sana ihtiyacım var" demeye çalışıyor adeta...
           Ya okula başlayan çocuklar... :) Beni en keyiflendiren grup onlar... Yeni arkadaşlar, yeni kitaplar, çeşitli okul malzemeleri...yeni heyecanlar...  Eğer bu devirde okul öğrencisi olaydım, kırtasiyelerden çıkmazdım sanıyorum. Eskinin kokulu kalemleri ile silgilerini nereye saklayacağımızı bilemez, defterlerimizin kenarlarına boya kalemleri ile yaptığımız süsler iç dünyalarımızın yansıması olurdu... Devir çoktan değişti...:))
           Evet! Sonbahar bir bahar ayı... Ona hüzün yüklemeyelim... Güzelliğini dikkatli gözlemlersek, ilkbahar kadar başlangıçlara sahip olduğunu fark ederiz.
            Bu sonbahar gününde benim kurabiyelerim de çiçek açtı bakın...:))
     
Gerekli Malzemeler:

- 175 gr tereyağ  (Oda sıcaklığında)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 Tatlı kaşığı dolusu salep
- 1 Paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 3/4 su bardağı pudra şekeri
- 3 su bardağı un

İç malzemesi:

- 3 Ekşi elma
- 1/2 su bardağı şeker
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 su bardağı çekilmiş ceviz
- 1 tatlı kaşığı tereyağ  

Yapılışı:

* Tereyağ, sıvı yağ , yoğurt ve pudra şekeri  homojen bir şekilde karıştırılır.
* Salep, vanilya , kabartma tozu ve un birlikte elenerek karıştırılır ve iki- üç seferde sıvı malzemelere karıştırılır.
* Un toparlanıncaya kadar yoğurulur. ( Ne kadar az yoğrulursa kıtırlığı o kadar fazla oluyor.)
* Hamur bir buzdolabı poşetine koyularak 1 saat kadar dinlendirilir.
* Elmalar soyulup, rendelenir.
* Şekeri ilave edilerek, suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
* Ateşten alınan elmalara, tarçın, çekilmiş ceviz ve tereyağı ilave edilerek,  soğumaya bırakılır.
* Soğuyan iç malzeme yukarıda görüldüğü gibi kullanılarak, kurabiyeler şekillendirilir. (Bu benim seçimimdi, sizler istediğiniz şekilde form verebilirsiniz)
* 160 C derecede önceden ısıtılmış fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir.
* Üzerine pudra şekeri serpilir.

AFİYET OLSUN:)

19 yorum:

  1. Gerçekten bizim zamanımızda hiç öyle cicili bicili şeyler yoktu, hatırlarsın kırmızı, mavi kaplama kağıdı vardı sadece:)))Barbieli çantalar filan yoktu ama aslında şimdi olması iyi değil düşünürsen hepsi ithal ve tüketimi teşvik ediyor, parası olan var, olmayan var, alan var, alamayan var bizde herkes aynı mavi, kırmızı kağıtları kullanırdı kimsenin kimsenin aldığında gözü olmazdı....
    kurabiyeler şahane, eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdeciğim nasıl hatırlamam o kap kağıtlarını:)) onlarla geçti eğitim hayatımız. Eğitim de eşitlik ve adalet yok güzel arkadaşım.:( Kimisi okul çantasında servet taşırken, diğeri ayağına giymek için ayakkabı bulamıyor.:( Üzgünüm hem de çok. Bizler çok güzel zamanlar yaşamışız meğerse. Sevgiler yolladım canımcığım.

      Sil
  2. gelen günler, barış getirsin yeter. o zaman her mevsim bahar olur.
    kurabiyeler gibi renklenir hayat.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar haklısın ki... İstediğimiz sadece sakin ve kardeşçe bir yaşam.:( Dediğim gibi o zaman hep baharı yaşayacağız.:) Sevgiler güzel dost.

      Sil
  3. Sevgili Nilgün,

    Dilimizde bir şarkı yine hazan mevsimi geldi yine yapraklar rüzgarların peşi sıra gidecek, dışarda yağmur ve sararıp dökülen yapraklar, nostaljik bir post ve lütfen bizi yer misiniz diyen çiçek kurabiyeler. Ayrıca, aklıma aniden gelen Can Yücel'in "Seni hatırladım güz yağmurlarında hoyrat türkümsün yankılanan dağlarda birden yokluğun gelir aklıma seni sensiz yaşarım dökülen yapraklarda dizeleri. Bu romantik ortamda inan bir hikaye hatta bir roman yazılır. Lisedeki performansım olsa bir şeyler karalardım. Ancak, on yüz milyon kere resmi yazı yazmaktan böyle duygusal havaya girmek zor, yaş almışlık durumu da var, gerisini merak etme sen. Ne demişler: Kalbinizde yeşil bir ağaç bulundurun, belki şarkı söyleyen bir kuş gelir konar. Bu akşam bu kuş ben oldum galiba. Efendime söyleyeyim, kurabiyeleri instagram da görünce pofuduk börekler gibi bunu da bloğa koymaz dedim ama mahcup oldum. Çok güzel olmuş ellerine sağlık, galiba kuzucuğa teşekkür etmek lazım. Kurabiyeye yasemin çiçeği kurabiye ismini koyalım. En kısa sürede deneyelim. Bu arada, tahin, pekmez, tarçınlı çörekleri yaptım. Nefis oldular. Kardeşime göndereceğim için hamurun içine konulan şekeri bir yemek kaşığına indirdim. Ayrıca, Koska'nın tahin+pekmez karışımını kullandım daha pratik oldu. Paylaşımların için çok teşekkür ederiz, Allah tekrarına erdirsin deriz. Sana yıldız çiçeklerinden( dahlia Latincesi) kocaman bir demet göndersem. Sevgiyle, sevdiklerinle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzelsin Öznur:)))
      "Kalbinizde bir yeşil ağaç bulundurun, belki şarkı söyleyen bir kuş gelir konar" :)))demişsin:) O ağacı,
      hep büyüteceğim arkadaşım. Çünkü; gelip konan çok güzel dostlarım oldu. Bu arada bloğa artık daha sık uğramaya çalışıyorum.:) Çünkü havalar serinledi ve mutfağımın derecesi içeriye girebilmemi artık engellemiyor çok şükür. Biliyor musun? bu şekilleri ben de internette buldum ismi de Yasemin çiçeği :)) Ne güzel oldu bak! Hem de en sevdiğim çiçeklerden biridir hem kokusu hem de o zarif şekliyle. Ben reçelini de yaparım mis gibi kokar:) Çok mutlu oldum çörekleri yapıp beğendiğinize. İyi etmişsin şeker miktarını azaltmakta çünkü tarçın o işi çok güzel tamamlıyor. Bu arada kardeşciğini sormak istiyorum sağlığı daha iyidir umarım. Tanrı güzel günler göstersin, hep bir arada olun. Benim zarif arkadaşım, güzel yıldız çiçeklerini aldım ve kalbimin en güzel odasına yerleştirdim.:) Bir yerlerde bir kız kardeşim var onun armağanı bunlar diyerek:) Sevgiler yolladım.

      Sil
  4. Nilgün hanımcım ellerinize sağlık.Ben de sizden bir rica da bulunacağım.Beyaz çikolatalı pasta yapmak istiyorum 30 kişilik tarif ve nasıl kalıp kullanmam gerektiği ile ilgili beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum .Şimdiden teşekkür ederim ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ayşen,
      Bu da 2014 te yaptığım. Gözden geçirmen için onun linkini de koydum. Sevgiler
      http://lezzetliatolye.blogspot.com.tr/2014/03/seker-hamurlu-pasta-tarifi-varan-2.html

      Sil
  5. Nilgün hanım ellerinize sağlık sizden beyaz çikolatalı 30 kişilik pasta tarifi ve kare ya da dikdörtgen kalıp ebadı hakkında bilgi rica ediyorum teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ayşen,
      Torunum için hazırladığım iki pasta da sizin misafir adedinize çok uygun ayrıca beyaz ganajla çalışmıştım. Sanıyorum bu tarifleri uygularsan amaca ulaşabilirsin. Özellikle yorumlar bölümünü gözden geçirirsen, hiç bir sorun cevapsız kalmaz. Yine de sormak istediğin bir şey olursa memnuniyetle cevaplarım. Şimdiden kolay gelsin diyorum. Ve sevgini kattığın her pastanın mükemmel olacağını hatırlatıyorum:)) Sevgiyle kal.
      http://lezzetliatolye.blogspot.com.tr/2013/03/varan-1-seker-hamurlu-pasta-tarifi.html

      Sil
  6. Ellerinize sağlık... Sonbahardan çok ilkbaharı hatırlatıyor bu güzel kurabiyeler... Şahane görünüyorlar... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yanımızda sevimsiz birçok şey yaşanıyorken, küçük mutluluklar hazırlamak hoşuma gidiyor. Her günümüz bahar tadında geçsin diliyorum:) sevgiyle kalın.

      Sil
  7. Utanmasam gireceğim bir kırtasiye dükkanına hepsinden alıp çıkacam. Gerçekten biz şanssız bir dönemdik galiba.En lüks malzememiz yeşil pelikan silgiydi. Sonbahar bence de ne yapasan yap bir hüzün içeriyor. Sonbaharda en sevmediğim olay ise belediyelerin dökülen yaprakları anında süpürmesi. Sanki her iş bu kadar muntazammış gibi onlarca görevli bu işi yapıyor. Halbuki yapraklar üzerinde yürümek çok hoş bir duygu.Başaramayacağımı bildiğim için tarif falan okumuyorum da fotolara bakarken valla mantı yapıyorsun zannettim. Kurabiyeye bile bu zorluğu ve estetiği yükledin ya helal olsu sana. Süpersin ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Sana nazarımız değdi galiba nerede o güzelim paylaşımlar. Ters bir şey olmadığını düşünüyorum facebook daki yorumlara bakınca ama canlan artık. Zaten bütün yaz gezdin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım arkadaşım; son yaşadığımız bir ay tam bir kabustu. Hala inanamıyorum yaşadıklarımıza... Sanıyorum, tüm enerjimi şu sıralar kaybettim. Ancak; bu asla bir teslimiyet değil, kolay vazgeçmem kazandıklarımdan. İnsanlar kan kusarken, birşeyler yazamadım. Yakında silkelenir toparlanırım, inan hala tv ye bakmıyorum, ıpad ile uğraşmıyorum:))) deli gibi saatlerce yürüyorum. İşte ben de böyle hırsını alanlardan biriyim. Kafamdaki düşüncelerden, beynim neredeyse kısa devre yapmak üzere... Kısacası. Hazmetmeye çalışıyorum ama henüz muaffak olamadım. Toparlanacağım inşallah:) sevgiler sana da gülden e de.

      Sil
  9. Sevgili Nilgün,

    Bir yerde dosta dair okuduğum satırlarla başlayayım ; "Sen üzgün olduğunda, yüreğime karlar yağıyor. Evet, kar güzeldir ama yüreğe düşmedikçe. O zaman kış çöreklenir yüreğime tüm fırtına ve şiddeti ile. Ne zaman sen iyi olursun, gelir konar yüreğime yaz mevsimi. Tüm bereketi ile yayılır etrafıma. Benim mevsimlerimde aylar yok dostum. Benim mevsimlerim, dostun yüreğinde " diyerekten senin hissettiklerinin çoğunluğunu bizlerde paylaşıyoruz. Bir haftadır TV yok, gazete yok, açık veya kapalı oturum yok. Ses yarışması ve eski Türk filmlerini hatırlatır romantik bir dizi o kadar. Bir de Ankara'nın gezilen tüm AVM'leri, kafa dağıtmak için. Amacımız sadece yemek tarifleri değil, yarenlik ettiğimiz senin o güzel yazıların. İngilizlerde bir deyiş vardır; Heart to heart with talk yani bizim deyişimizle Kalpten kalbe konuşmak, evet tüm istediğimiz bu bir de yanına kuzunun tariflerinden eklenirse keyfimize diyecek yok. Ayrıca, havalar da serinledi mutfaklar artık eskisi gibi sıcak olmuyor, bilmem anlatabiliyor muyum. Sepet sepet yumurta sakın bizi unutma en kocamanından sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Öznur, öylesine naif bir "geri gel" mesajın var ki, mutfağa girip bir şeyler yapmamak olanaksızdı:)) Bugün yaptığım bu cup cake ler senin:))) Sevgiler yolladım. Biliyorum ve inanıyorum, bir başka şehirde, bir kardeşim var ve sıkıntımı hissettiğinde elimden tutuyor... Sevgiyle kal.

      Sil
  10. Hünerli arkadaşım benim :) Bayılıyorum ve hayranım el becerine ! Yine ne güzeller yapmışsın !
    Çok öpüyorum kocaman sevgiler gönderiyorum ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Sedefim:) Mesajınla güne başlamak çok güzeldi. Epey bir ara verdim, buralarda olmaya gayret edeceğim. Sevgiler yolladım kucak dolusu.

      Sil