Perşembe, Mayıs 28, 2015

Hanımeli Reçeli... Benim mevsimim geldi.:)








                 Öyle sokakları boşuna arşınlamak yok. Bahar; madem bunca etkiledi, yayıldım sokaklara bari "mutfağıma malzeme oluşturayım" dedim. Bu defa adaya gidemedim arkadaşlar. Mimozaları kaçırdım.:( Ama hanımeli ve yaseminler beni bekliyor.:) Onlar daha tüm haşmetleriyle ve rayihaları ile güzelliklerini hem gözlere hem de damaklara nakşetmeye hazırlar. Aklımda o kadar çok şey var ki hayata geçirmek istediğim, bazen düşünürken beynim kısa devre yapacak kadar ısınıyor.:) Aklıma takılanı yapmak gibi bir de aceleciliğim de var üstelik.:( Düşünsem bir türlü, düşünmesem başka bir türlü...:))
                Anlayacağınız kendimle zorum var bu aralar.
                Okka gülü tabir eder eskiler... Benim yaş grubum çok iyi bilir, hatta mutfağa merakı olan yeni dönem mutfak dostlarımız da çok iyi bileceklerdir. Efendim! bugün pazara doğru uzandım okka gülü getiren, İstanbul civarı köylerden gelen hanımlarımız oluyor, acaba onlardan biri ile karşılaşır mıyım? diye...Koca pazarda bir hanım buldum:)  "işte budur" diyerek yaklaştım tabi, aldım bir paketi elime kokladım, okka gülü dediğin, beş metre öteden bağırır "ben buradayım" diye! Bunun sesi çıkmıyor.:)))
                Dedim; kaça?
                Dedi; yarım kilodur. Sen 20 ver yeter...:))
Geçen sene 5 liraya almıştım üstelik sesi çıkan cinstendi. :)))
                Dedim; insaflı bir şey söyle üstelik bu karışık...
                Dedi; hadi 18 olsun...:))
                Dedim; sana iyi pazarlar...
                Dedi: Sana da....
                 Vardım dönüş yoluna. Eski yerleşim buralar. Hanımelleri ve yaseminler her yerlerde... Ortalık yıkılıyor. Alırsın eline bir boş torba, dilediğin kadar toplarsın.
                  Aferin Nilgün budur işte... Topladım, ayıkladım, yıkadım ve pişirdim... İşte size bu sezonun hanımeli reçeli... Gül reçeli, bir sonraki pazara inşallah:))

Gerekli malzemeler:
- Hanımeli sarmış olan bir bahçe duvarı:)))
- 1 Su bardağı ayıklanmış ve yıkanmış hanımeli
- 2 +1/2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı Su
- 1 yemek kaşığı pektin tozu (Dr. Oetker reçel yap pektin özüdür yarım paket kullanılabilir.)
- 1/2 limon suyu

Yapılışı:
* Toplanan çiçeklerin, dipleri koparılıp, içindeki tohumları ayıklanır.
* Bol su ile bir kaç defa yıkanır.
* Yıkanmış çiçeklere şekerin yarım bardağı serpilerek, iyice ovulur.
* Kalan su ve şeker kaynatılır.
* Şekerle ovulan çiçeklere pektin de ilave edilerek, kaynayan şerbetin içine ilave edilir.
* Çiçekler dibe çökene kadar, 7-8 dakika kadar kaynatılır.
* Ara sıra karıştırarak ılıtılır ve kavanoza koyulur.

Kavanozun kapağını ara sıra açıp koklasam bana yeter:)

Afiyet olsun.:)

17 yorum:

  1. Nilgünüm bende bu aralar reçellik gül arayşındayım.Bir yerde buldum 50 lira dedi:( Senin okka gülünden kasıt bu gül müdür acaba? Çok merak ettim, senin ellerinden bu reçelin bir tadına bakmak, sonra yudum reklamlarındaki gibi havalanmak söz olsun:))
    ellerine sağlık, kalp kalp kalp:))
    Tansiyon nasıl? Dikkat et kendine...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gün ışığım, okka gülü çok katlı, pembe orta büyüklükte bir güldür. Özelliği muazzam bir kokusu vardır. Isparta esas yöresidir ancak artık buralarda da bulunabiliyor. Geçen sene cuma pazarından 10 liraya iki torba almıştım. Yani torbası beş liraydı:)) Sanıyorum herkesin gözü fazla açılmış. Buluruz inşallah. Yakın değiliz ki vereyim size de:)) Tansiyonum bu aralar fena sayılmaz. Hala haber teber seyretmiyorum. Sakıncalı adamları tv de zaplıyorum.:)) Kendi halimde yaşıyorum işte. Bu arada tuz lambası bana çok iyi geldi eğer, psikolojik olarak etkilenmiş değilsem.:) Tansiyonum üzerinde olumlu etkisi olduğunu düşünüyorum. Dikkat ediyorum canımcığım:)) Kocaman sarıldım ve kucak dolusu sevgi yolladım.

      Sil
  2. Hanımelinin mis gibi kokusunu duydum sanki, çok güzel görünüyor.Afiyetler olsun.Benim de aklımda olan reçellerden ama henüz malzemeler arasındaki hanımeli sarmış olan bir bahçe duvarı bulamadım :) Haber seyretmemek bana da iyi geliyor, ruh sağlığımız için sakıncalı tipleri zaplamak şart, umarım bu durumumuz çok uzun sürmez.O zamana kadar kendinize iyi bakın :) Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nergis gerçekten kokusu başka bir güzel.:) Şu aylar benim sokakta dolaşırken en mutlu olduğum zamanlar. Şu anda hanımeli, yasemin ve iğde çiçeklerinin kokusu birbirine karışıp beni sarhoş etmek için elbirliği yapmış sanki:)) Hanımeli sarmış bir duvar bulduğunda "sakın ha! kaçırma bu güzelliği" derim. Zaplama konusuna gelince, yıllardır bilgisayar klavyesi başındayım ve hızlı yazdığımı iddia ederdim:) Ancak; bu konuda (sağlığımı korumak adına) parmaklarımın hızına ben bile şaşırmaktayım.:) Aksi takdirde 18 tansiyonla, hastaneleri boyluyorum. Çok teşekkür ederim Zarif arkadaşım iyi dileklerin için. Sevgiler yolladım.

      Sil
  3. Elinize sağlık bayılırım hanımelinin kokusuna kimbilir reçeli nasıldır denemek lazım sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da dediğin gibi mis kokulu bir reçel:)) Fırsatın olursa dene derim. Sevgiler kocaman.:)

      Sil
  4. Sevgili Nilgün,

    Hemen hemen her gün bakıyorum ancak bir gelişme yok. Sevgili Ersin Doğan'ın bloguna yazmışsın bu aralar blogu boşladım diye. Herhalde bir süre yazmazsın derken gelincik reçeline kafamı taktım, belki sen yapmışsındır diye bir bakayım derken karşıma hanımeli reçeli çıktı. Eve girerken her gün bakıyorum, ancak havalar serin ve yağmurlu gittiğinden bir türlü açmadı. Karşımızdaki boş alanda gelincik o kadar çok ki. Koç burcunun özelliği midir nedir kafaya bir şey gerçekten takıldı mı mutlaka yapılmalı. Okka gülünü ilk defa duyuyorum, açıklamışsın da öğrendim. Anlaşılan daha çok şeyler öğreneceğiz senden. Ayrıca, kuzucuğun dünya tatlısı bir çocuk, dilerim şansı güzel olur. Hanımeli toplayışını okuyunca aklıma çocukken yanımızdaki bahçeli evde oturan 2 yaşlı ancak biraz aksi insanlar bizim meyve koparmamıza veya istememize çok kızarlardı. Bende bahçedeki dut ağacına çıkar sesimi kalınlaştırarak ezan okurdum, ki onlar namaz kılarken rahatça meyve koparalım diye. Kulakları ağır işitiyordu bu nedenle benim sesimi tanımıyorlardı. Eğer okka gülüne rastlarsam mutlaka sana gönderirim. Tuz lambası nedir acaba. Güzel insan lütfen tansiyona pansiyona dikkat ediniz de bizi postlarınızdan mahrum etmeyiniz. Sayende geçmişte yaşanmışlıklara doğru yolculuklar yapıyorum. Melekler seni korusun, kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öznurcuğum:) Beni can evimden vuruverdin.:) Gelincik benim ne yazık ki bulamadım bir çiçek.:( Ama çocukluk anılarımın arasında lezzeti ve o güzel narin görüntüsü ile öylesine canlı ki:( Bulamamak, ulaşamamak beni gerçekten üzüyor. Küçük damadımın anneciği geçen yıl, evlerinin arkasındaki bahçeden toplayıp, buzdolabı poşeti ile dondurdu bana ulaştırmak için. Ancak; buzu çözüldüğünde asla kullanamayacağımı anladım:( Netice itibariyle; hafızamda annemin görüntüleri ile ilişkilendirdiğim bu narin çiçeğin, şerbet ve reçeline de sahip olamıyorum. Çok sevdiğimi bildiği için çocuklarım Bozcaada'ya gidince, özel ev yapımı olanları bana getiriyorlar. İşte biz koçlar böyleyiz:) kafamıza takılınca, yapılacak, ulaşılacak:))) Blogda bu aralar fazla olamıyorum, imalatlar konusunda da biraz tavsattım işleri:) Sebebi kızımın diyette olması:) Yapınca aklım kalıyor yiyorum diyor ve ben de hak verdim. Kurabiye hamuru tutarsam, yarısını buzluğa kaldırıp, sadece kuzuya göre hazırlıyorum. Anlayacağın yazın plajlarda boy gösterecek olanlar, "bize acı" dediler.:) Çocukluk anını okurken, suratıma bir tebessüm yerleşti:) sahi! eskiden vardı böyle aksi, yaşlı komşular ama tatlı sertlerdi:) Bizim de komşumuz bir hakim amcamız vardı, aksiydi ama beni çok severdi. Kızı da beni çok sevdiği için hem korkar hem de evlerine gitmekten ve orada piyano çalmaktan çok keyif alırdım. Nurlarda yatsınlar. Tuz lambası. Himalaya tuzundan bir lamba. Gece gündüz odamda yanıyor. Gece lambası gibi hafif ışık veren bir lamba, etkisi ısındığı zaman oluyomuş. Sanki bana iyi geliyor.:) Öznurcuğum yine mektup gibi yazdım sana:))) Sevgiyle kal güzel dost.:) İyi dileklerin senin içinde gerçekleşsin:)

      Sil
  5. Hanımeli reçeli mi! ilk kez duyuyorum Nilgün abla! şu doğada varolan herşeyle reçel yapılıyor ne enteresan aslında.. uçmuş pazarcıdan almayışın iyi olmuş, dilerim bulursun daha uyguna da yapıp o güzelliği bizimle paylaşırsın..
    bizim evdeki bıcırlar bildiğin reçel canavarı ama varsa yoksa çilek reçeli başka reçel yemiyorlar..
    bende minik çileklerin çıkmasını bekliyorum dört gözle..
    afiyetle, sağlıkla, sevdiklerinle mutlu mesut bir hafta sonları dilerim..
    sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki Sebuşum:) Yenilebilir tüm çiçeklerle yapılabilir. Yeni imalatım yasemin çiçeği ile olan yarın onu da koyarım bloğa. Hem kokuları hem de lezzetleri muhteşem. Pişerken ve kavanozun kapağı açılınca, eve yayılan kokusu beni benden alıyor. Çocuklar vişne ve çilek reçelini çok severler haklısın. Ben Cemre'yi küçüklükten beri değişik lezzetlere alıştırıyorum. Seçici ama bazılarını çok seviyor. Minik çilekler dediğin Osmanlı çileği olsa gerek. Bayılırım... eskiden çok bulunurdu, aroması çok yüksek ve reçeli muhteşem olur. İnşallah bulurum bir yerlerde. Sevgiler güzel arkadaşım minik kuzuları benim için öpüver.:)

      Sil
  6. İlk kez duyuyorum biliyor musunuz?
    Eminim kokusuyla muhteşemdir...
    Bu sene yetişemedim belki ama seneye mutlaka tarifinizi deneyecğim...
    Ellerinize, kollarınıza sağlık :) Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel oluyor, denemeni tavsiye ederim:)) Güzel ve sıcacık yorumun için çok teşekkürler. Oytun'a da kucak dolusu sevgi yolladım.:)

      Sil
  7. Hanımelini geçen sene Serdar bahçeye dikti bu yıl hemen çiçeklendi...
    Tam kapının önünde nasıl güzel kokuyor ..her eve giriş çıkışta...
    Reçeli olduğunu görünce hemen koştum dibine..:)
    Kaç gündür yağan yağmurdan çiçekler etkinlenmiş ama yine bir bardak çıkar herhalde..
    Yarın tatil..bu reçel yapılır Nilgünüm...
    Ellerine emeğine sağlık...Sevgiler gönderdim tonlacasına :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel kokuyor Gülizciğim:) içindeki ipçikleri rahat çıkartmak için, dibinden 2 mm kadar kopar, böylece ipçiklerle çok uğraşmazsın:) ben de küçük kavanozlarla yapıyorum. Yarım kiloluk kavanozlarda. Bugün de yasemin çiçeği ile yaptım. O da, muhteşem oldu. Yarın koyarım bloğa:)) Sevgiler Muğla nın güzel ve özel kızı:)) Kuzuları öp benim için.

      Sil
  8. Keşke toplasaydım AEge'nin gelincik mevsimi. Şimdi halı gibi gelincikler. Nilgün iki de bir öyle eski terimlerden falan bahsetme. :)) Şimdi sitenin girişinde hanımeli var koparacam da tam güvenliğin yanı adamlara anlatamazsın da reçel falan olduğunu. :)) Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Reçeller diziyorsun kalbimizin raflarına sevgili Nilgün :))

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Nilgün,

    Bugün hanımellerini ayıkladıkça kulaklarını çınlattım durdum. Yarabbi bana sabır ver ve ah Nilgün aklıma nereden soktun diye söylendim durdum. Kendimi biran lisede biyoloji dersinde veya tabiat bilgisi dersinde zannettim. Taç yapraklar, tohumlar ve çanak yapraklar, mübarek çiçek çok narin ve naif aynı tarifi veren gibi, çabucak boyunlarını büküveriyorlar. Üstüne üstlük yoğun parfüm ve parfümsü kokulara hassasiyetim var. Sonuç olarak daha önce bahsetmiştim rahatsız olan kardeşim için, gerçi şekerli şeyler yasak ama ucundan tadar, başarıyla gelincik ve hanımeli reçellerini yaptım. Gelelim sana evdekiler diyette ancak, tarif şart değil iki satır bir şeyler yazarsın diye beklentimiz var. Umarım yaşantında sıkıntılı bir durum yoktur. Bizlere böylesine değişik ve güzel tatlarla tanıştırdığın için çok teşekkürler. Her şeyin gönlünce olmasını dilerim, kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil