Perşembe, Mayıs 14, 2015

Günlerden... Elmalı Kurabiye...




                         Havalar ısındı. "Nilgün kaçar" diyerek, sabah saatlerinden itibaren atıyorum kendimi sokaklara. "Ne yapıyorsun onca saat?" diye soracak olursanız, cevabım, "Kafamı gezdiriyorum" olacaktır. Kuzumun, köfteleri, taze yoğurdu ve köftelerinin yanında yiyeceği mamaları hazırsa, evin de tozu mozu:) alınmışsa, ne yapayım evde oturup, kışın oturduklarıma sayarım olur biter. Böylelikle akşam saatleri içinde enerji birikimi yapabiliyorum.:)
                         
                        Akşam saatleri için enerjiye neden bu denli ihtiyaç var?:)) Merak edenler için söylemeliyim. Kuzumun karşısında  tam tabiriyle, " deli gullabeciliği" yapıyoruz.:)) Evimizin babası Japonya'da efendim:)) Vay ki ne vay... Daha seyahat başlamadan, kaç ev alarm durumuna geçtik, bir anlatsam inanmazsınız. Evler yetmedi, okula öğretmenine bile haber uçurduk.:( Sanki evde başka kimse kalmamış gibi gözümüzün içine baka baka ağlıyor. Şu seyahat hayırlısı ile bitse de, ben de dilediğim adakları yerine getirsem. Gündüz okul, arkadaşlar falan derken geçip gidiyor ama gece sorunluyuz. Uyuyana kadar o önde, biz arkada keyfine göre hareket etmeye çalışıyoruz.
                   
                     "Sayılı gün, çabuk geçer " derler:)) İnşallah.... diyerek, okuldan döndüğünde, biraz yormak, biraz da unutturmak için parka götüreceğim.:) Elmalı kurabiye iyi gider, hem de kuzucuğum sever diyerek, bir kocaman tabak hazırladım. tarifini size de vereyim isterseniz:)

Gerekli malzemeler:

- 1 Yumurta sarısı (Oda sıcaklığı)
- 125 gr Tereyağ (oda sıcaklığı)
- 3/4 Küçük çay bardağı sıvıyağ
- 1/2 su bardağı pudra şekeri
- 1/2 paket kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme)(oda sıcaklığı)
- 1 Tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı toz karanfil
- 3 su bardağı un

İç malzemesi:
- 2 ekşi elma
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- 2 adet çubuk tarçın

Yapılışı:

* Elmalar rendelenir.
* İçine şeker, çubuk tarçın ve kuru üzüm eklenerek su salıp, çekene kadar pişirilir.
* Oda sıcaklığındaki; yumurta, tereyağ ve yoğurt ile sıvı yağ karıştırılır.
* Un, kabartma tozu,pudra şekeri ve baharatlar sıvı malzemeye ilave edilerek. ele yapışmayan ancak yumuşak bir hamur tutulur.
* Hamur buzdolabına kaldırılarak 1 saat kadar dinlendirilir.
* Hafif unlanmış bir tezgaha yarım santim kalınlığında açılarak, bir bardak ağzı ile kesilir.
* Soğumuş iç malzeme, hamurların ortasına konularak, üstlerinden kapatılır.
* Önceden ısıtılmış, 160 derece sıcak fırında, kurutmadan pişirilir.
* Üzerine pudra şekeri serpilir.

AFİYET OLSUN .:)
                       

17 yorum:

  1. Tam bir kurabiye klasiği, bir zamanlar ne çok yapardık.O zamanlar zaten şimdi ki gibi çok çeşitte bilmezdik :) Özlemişiz, ben de yapayım en kısa zamanda :) Kuzuya da size de sabırlar, sayılı gün de olsa zor geçiyor anlaşılan :) Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Nergis tam bir klasik. Hatta mutfak klasiklerinin en lezzetlisi:) Ben de bayılırım kendisine. Bu aralar nostalji yapıyorum, eskiyle yoğrulup duruyorum. Yapıp da yersen beni anımsarsın:)) Bu arada sabır dileklerin için teşekkürler. Ben de sayılı gün çabuk geçer bilirdim ama pek de benim hatırladığım gibi değilmiş:) Sevgiler.

      Sil
  2. Allah kavuştursun, küçük çocukla bilirim babanın uzaklara gitmesi ile neler yaşandığını, kolaylıklar diliyorum..
    tabiki elmalı pasta favorimdir hele ki parkta bahçede iyi gider:)
    ellerine sağlık, gezmeyi haketmişsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebuşum, gerçekten zor bir süreç, kızlar babaları ile ilk aşklarını yaşarlar bilindiği üzere:)) Bu kuzu da babacığına hayran. Gelecek hayırlısı ile inşallah. Elmalılar evde yeniyor, bir kısmıda poşete girip yanımızda oluyor.:) Kurabiye krizimiz tutunca, hemen çıkarıp, yiyiveriyoruz.:=) Teşekkürler zarif arkadaşım.

      Sil
  3. Hepsi çok güzel görünüyor, senin gibi yani... :) :-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın sen benim:)) Güzel yürekli evlat:) Kucak dolusu sevgi yolladım sana. Haydi tut...:))

      Sil
  4. Elmalı her şeyi çılgınca seviyorum. Ama anlamadığım şimdi sorsam ben yemiyorum, kuzucuk yiyor falan diyeceksin ama hiç inandırıcı değil. Tabağın sadce görünen kısmında 40 adet kocaman elmalı kurabiye var, hem de manzarası itibariyle dayanılması imkansız. An itibariyle eve 3 kişisiniz hadi 10 tanesini gelen gidene falan ikram ettiniz. 30 adet kurabiyeyi sen de yemediğine göre kim yiyor? :)))) Ellerine sağlık hep bunları kıskançlıktan yazıyorum. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla yemedim, billa yemedim:)) Yahu, üstünü streçle örtüyorum, can kuzum istedikçe 3-5 veriyorum. Zaten küçük parmağım kadar minik kurabiyeler. :)))) Kıskanç seniiiiiii:)))) Kadıköy'e yolunuz düşerse, uğrayın birlikte yiyelim.:) Sevgiler arkadaşım.

      Sil
  5. En sevdiğim kurabiyedir kendileri.eminim ki sizinki de harika olmuştur.bloguma misafir olursanız çok sevinirim www.defneninrenklibahcesi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Zeliha hoşgeldin. Teşekkür ederim yorumun için. İlk fırsatta uğrayacağım bloğuna. Sevgiyle kal.

      Sil
  6. Allah kavuştursun, iyidir kafayı gezdirmek, yoksa, sen gezdirmezsen, boşaltmazsan arada kafayı, bir gün o kafa uçar gider havalara, öyle girer insan sıkıntılara, deprosyanlara, ooh maşallah diyorum, iyi gezmeler, bak keyfineee..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten aynen böyle Elif, ya kafaya iyi bakacağız, ya da o yapacak bize yapacağını. Bir de ben koç burcuyum o kafayla hep bir itişip kakışma yaşarım:)) Sağol arkadaşım.

      Sil
  7. gez şekerim, bizim gibi gezemeyen garibanlar için de gez ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler;) gezip duruyorum işte. Ziyaretinize geleceğim. Sevgiyle kalın.

      Sil
  8. Canım, tam uzun uzun bir yorum yazmıştım ki, benim Ela bebeğim geldi bir yerlere dokundu ve sildi :)
    Aynısı olmasa da tekrar yazmaya çalışacağım :)
    Allah kavuştursun canım. Kuzucuğun baba özlemi epeyce zorlayacağa benziyor sizi. Kolay gelsin.
    Bu arada elmalı kurabiye için huzur kurabiyesi diyorum. Kokusu bile mutluluğa, huzura, keyife davet eder sanki...
    Aldım bir iki tane :)
    Ellerine sağlık tatlı arkadaşım. İstanbul'a gelince kafayı beraber gezdirelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun Hafizeciğim;) sen bebeklisin her şeyin, senin için oluru var. Ne yapıyor bemin kuzum? Yaramazlıklar haricinde:)) sağlıklı olsun yaramaz olsun boşver. Ben yaramaz çocuk severim;) onlar çok zeki olurlar. Elmalı kurabiyeye gelince gerçekten piştiği her evde, anne evi kokusu yaratır... Eski tariftir ve çok anlamlıdır benim için. Cancağızım İstanbul' a gelirseniz başımın üstünde yeriniz var, hem gezeriz hem de birkaç lafın belini kırarız:) kocaman sarıldım hepinize..

      Sil
  9. canım süper görünüyor nefis olmuş eline sağlık

    YanıtlaSil