Cumartesi, Mayıs 30, 2015

Aromatik Reçellerde Varan 2... Yasemin Çiçeği Reçeli...

 Tereyağı ve taze ekmekle mükemmel:)


Bahçe duvarlarının müdavimiyim:)


Ayıklandık, yıkandık, paklandık...


Ayıklarken, odayı saran kokuyu anlatamam...

                                                                                                                                                                                          Keşke hayatın her yanına, çiçeklerin güzelliklerini, masumiyetlerini ve faydalarını sokabilsek.  Onları sadece, bahçelerimizde, balkonlarımızda görmek bana kafi gelmiyor. Çok uzun yıllardır, Ağaçlar.net'in üyesiyim ve işim olmadığı zaman, belgesel seyreder gibi girer, bitkiler üzerine çokça yazı okur, güzellikleri ve faydaları konusunda bilgimi arttırmaya çalışırım. Sanıyorum bu durum biraz da yetişme ve gördüklerini uygulamadan kaynaklanan bir durum. Annem, ailemizde genetik olarak bulunan mide rahatsızlıklarımıza, "kudret narı" diye bilinen, kabuğu dikenli, iç yapısı nara benzeyen bitkiyi balkonumuzda yetiştirmiş, onu zeytinyağının içinde olgunlaştırmış ve sabahları rahmetli kardeşim ve midesiyle sorunu olan tüm aile bireylerine birer çorba kaşığı içirmeyi adet haline getirmişti. İğde dalının yakılıp, sıcakken siğillere sürülmesi, çocukluk anılarımın arasında, kaplumbağaları kucağımda taşırken dışkıları nedeniyle ellerimde çıkan siğillerden nasıl kurtulduğumu hatırlatır hep...:)) Ya da soğukta söz dinlemeden, sobamızın sıcacık ısıttığı, salondan, yalın ayak başı kabak sokağa kaçışımız nedeniyle, karda yatmışcasına yapışan öksürüklerimizden, hatmi çiçeği ile nasıl kurtulduğumuzu... Hey gidi günler...Anacığım nurlarda yat...
                       Ondan gördüklerimden yola çıktığımı sanıyorum. Bitkiler bana çok gizemli gelirler, ilaç sektörünün ham maddesi de bitkiler değil midir? O halde, miktarları konusunda hata yapmadıkça ve sağlam olduğuna kanaat getirdiğim bilgi bankalarından bilgi alabildiğim sürece, onlarla yakın temasta bir sorun olamaz.:)
                       İşte merakım bu denli, bu iç açıcı dünya nimetlerine. Yenilebilir çiçekleri pastalarımda kullandığım gibi, reçellerime de malzeme yapıyorum.:)) Bu defaki güzellik; Yasemin çiçeği... Kokusu... Rüzgar gülüne benzeyen şekli ile bambaşka bir çiçek... Hanımelinden sonraki reçelim bu, kışın kullanmak üzere, birer kavanoz yapıp saklıyorum.:) Sırada İğde çiçeği ve limon çiçeği var:) Hele bir de okka gülümü bulursam...Değmeyin keyfime...

  Gerekli malzemeler:

- 1 Su bardağı ayıklanmış ve yıkanmış yasemin çiçeği
- 2 +1/2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı Su
- 1 yemek kaşığı pektin tozu (Dr. Oetker reçel yap pektin özüdür yarım paket kullanılabilir.)
- 1/2 limon suyu

Yapılışı: (Hanımeli reçeli ile aynı yapılış sırası )
* Toplanan çiçeklerin, diplerinden mutfak makası ile kesilir. (sadece taç yaprakları alınacak)
* Bol su ile bir kaç defa yıkanır.
* Yıkanmış çiçeklere şekerin yarım bardağı serpilerek, iyice ovulur.
* Kalan su ve şeker kaynatılır.
* Şekerle ovulan çiçeklere pektin de ilave edilerek, kaynayan şerbetin içine ilave edilir.
* Çiçekler dibe çökene kadar, 7-8 dakika kadar kaynatılır.
* Ara sıra karıştırarak ılıtılır ve kavanoza koyulur.


Afiyet olsun.:)      

13 yorum:

  1. Hic recel isine girmeyi dusundun mu nilguncum recellerinin hastasiyim inan ilk musterin hazir bile:) ellerine saglik olsun arkadasim tek kelimeyle on numara :)

    YanıtlaSil
  2. Kokusu buraya kadar geldi sanki :) Bizim bu çiçek reçelleri yüzünden çiçekler bizi görünce kapanıp, saklanacaklar :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık Nilgün hanımcım.Çok beceriklisiniz Sunumunuzda çook güzelll Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Nilgün,

    Geceyi yarıladığımız bir saatte hele bir bakayım derken bir de ne göreyim mimoza reçeli, ne desem bilmem ki Allah nazarlardan saklasın. Hiç duymadığım tarifler. Hadi hanımeli bahçede, iğde ağacı 2 ev ötede, limon ağacı var ancak fazla çiçek vermiyor. Mimoza desen buralarda hiç görmedim. Sıradaki tarifleri büyük sabırsızlıkla bekliyor olacağım. Değişik ve görselliği olan tarifleri yapmayı ve sevdiğim ve değer verdiğim insanlar için güzel bir sofra ve yiyecekler hazırlamayı seviyorum. Yoğun çalıştığım için tercihim pratik yemeklerden yanaydı. Emekli olduktan sonra yemek konusu bir anlamda hobi ve terapi oldu benim için. Dediğin gibi keşke yaşamın her kesitine çiçeklerin güzelliklerini ve masumiyetlerini , faydalarını katabilsek. Postlarından senin bu konuyu yapabildiğini gözlemleyebiliyorum. Biz burada seni bekliyor olacağız. Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Bugün aklima düstünüz ortaligi toplarken! Sizler cici torununuz ne yapiyorlar diye gecirdim icimden,sanki komsuyuz yada ayni sehirdeyiz,blogcanlik böyle bisi olsa gerek,insan gercekten cok yakininda hissediyor bazen...Bitkilerden hic anlamiyorum maalesef:(( Ama annemde iyidir bu konuda,ben ona hic cekmemisim:))Böyle receller yapildiginida hic duymamistim,fakat o cicegide kokusunuda bilirim,evinizdeki o kokuyu kiskandim dogrusu:)) Eskiler ahh eski insanlar,keske hic ölüm olmasaydi diyorum bazen,gercekten...Allah rahmet eylesin hepsine...

    YanıtlaSil
  6. oooo mis kokusunu çektim içime, tadını tahmin edemiyorum bile...ellerine sağlık, görseller, reçeli 1-0 geçti:))

    YanıtlaSil
  7. Cicek recelleri hakikaten cok guzel oluyor. Hic cesaret edip kendim yapmayi denemedim. Cok zahmetliler ve vakit istiyorlar. Ellerine saglik canim arkadasim. Benim icin de yiyin. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. nilgün,
    hakikaten çok etkileyici bi yayın olmuş.gerçi her zaman özene bezene yazıyorsun,ve beni mutlu ediyor seni okumak.hiç bilmem yasemin çiçeğinden reçel şaşırdım kaldım.eğer kısmet olur da bu yaz saros evimde zaman geçirebilirsem kesin yapacağım tarifinden.kapımın önündeki yasemin midemizi de güzelleştirsin diye.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Büyüklerin rahmet istemiş. Işık içinde yatsınlar. Ya anlamadığım reçel yapacak kadar yasemin çiçeğini , hanım elini nereden buluyorsun? Merak ediyorum bu işin sonu nereye gidecek? :) Bir de gene merak pişince kokusunu koruyor mu? Aynı kokuyorsa gerçekten müthiş. Eskiden bir gül reçeli bilirdik okullarda mutlaka olurdu o yüzden de hala sevmem, bir de vişne falan. Eline sağlık süpersin.

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. İlahi Nilgün,hiç aklıma gelmezdi,yasemin reçeli,ve benim yasemin de coştu bu yaz,...ve yazın ne güzel anlatmışsın doğaya olan sevgini,çok etkilendim,harikasın ,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Nilgün,

    Yorumları okumuyorsun. Instagram da yeni bir resim yok. Meraklanmaya başladım. Umarım sıkıntılı bir durum yoktur. Nedeni Ramazan / oruç olabilir mi. Sevgilerden bir demet.

    YanıtlaSil
  13. Canım Öznurcuğum, temmuz ayının 15 ine kadar sürecek bir projeye destek veriyorum. Kızıma ait bir iş bu ve zamanı kısıtlı bir iş tv bile syredemiyorum gece gündüz yardımcı olmaya çalışıyorum. Daha sonra detaylarını anlatırım şimdi yine yaptıklarıma dönmem gerek:) merak etme şükür ki hastalık yok. Kocaman sevgiler yolladım hepinize ayrı ayrı yazacağım ilk vaktim olduğunda ama daha 20 gün zordayız. Sevgiler olsun,

    YanıtlaSil