Çarşamba, Nisan 01, 2015

Tarçınlı ve çikolatalı muffin





                               Nisan Ayı şaka yapar gibi girdi... Beni takip edenler bilir Nisan aylarını hiç mi hiç sevmem. Üstelik; ben kendim, bir Nisan ayında doğdum... "Tanrı acılarımı unutturmasın" diyorum. Ağabeyimi 4 Nisan'da, babamı ise 16 Nisan'da sonsuzluğa uğurlamıştım. Sadece kayıplarım mı canımı sıkan... Öyle şeyler oluyor ki güzel ülkemde... Fırtınalar esiyor, rüzgar çok sert ama kara bulutlar dağılmıyor bir türlü :( Gençliğe dair gelecek kaygılarım, alabildiğine büyüdü...Nereye gidiyoruz? Bizleri neler bekliyor? Işık nereden yükselecek? gibi...gibi ...Onlarca soru kafamda dolanıp duruyor.:( Üstelik hiçbir soruya da cevap bulamıyorum.:( Bunalıyorum...Kendi adıma güzel günler yaşadım. Ülkemde yoklukların olduğu zamanları da, bollukların olduğu zamanları da öylesine derin yaşadım ki. her anı kısa metrajlı film gibi gözümün önünden geçirebiliyorum. Tebessüm ettiğimde oluyor...gözlerimin dolduğu da... Bugün dertleşmek istedim can dostlar. Arada bir böyleyim işte...Bugün böyle bir gün.
                              Bilirsiniz bazen dinlenmek, bazen kendimle hesaplaşmak, bazen de tatsız günleri tatlandırmak üzere mutfağa seyirtirim ayaklarımı... Bu tatsız! 1 Nisan'a, az biraz şeker kattım...

Gerekli malzemeler: 19 adet Muffin

- 3 Yumurta
- 3/4 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 3 Çorba kaşığı tereyağ tadında Becel
- 1 Vanilya (Dr Oetker Gerçek vanilya tanecikli)
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 100 gr pişirilebilir çikolata (Valhrona)
- 2+3/4 su bardağı sade kek un

Krema:

- 1 çay bardağı soğuk süt
- 1 paket çikolatalı krem şanti (Dr. Oetker)
- 3 yemek kaşığı Dulce de Leche (Süt reçeli)
- 3 yemek kaşığı krem peynir

Yapılışı :

* Yumurta ve şeker beyazlayıncaya kadar mikserle çırpılır.
* Süt, sıvı yağ ve (oda sıcaklığında) Becel eklenerek, çırpmaya devam edilir.
* Vanilya, un ve tarçın birlikte karıştırılarak, birkaç defada sıvı malzemeye eklenir.
* Son olarak, çikolata,karışıma eklenir ve muffin kalıplarına bölüştürülür.
* 170 derece, önceden ısıtılmış fırında, pişirilir.
* Pişen muffinler ılınması için kenara alınır.
* Krema için, krem şanti, sütle birlikte çırpılır.
* Sert kıvamlı karışıma,süt reçeli ve krem peynir eklenerek, çırpmaya devam edilir ve kıvam alması için buzdolabında bekletilir.
* Soğuyan muffinlerin üzerine, sıkma torbasına alınan krema arzu edilen  şekilde sıkılır.

AFİYET OLSUN

20 yorum:

  1. Hayatta hersey bizler icin guzel arkadasim. Tabii ki huzunlenmek elde degil. Seni cok iyi de anliyorum. Stress yapmamaya calis cunki stress sana zarar. Muffinlar nefis gorunuyor ellerine saglik. Bu hafta Sonu senin trilce tarifini denemek istiyorum. Yazarim becerip beceremedigimi :-). Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Şulem. Sinirlenmemeye çalışıyorum ama haber dinlemesem, facebook dan, o da olmazsa telefonuma gelen haberlerden bir şekilde öğreniyorum.:( Ondan sonra da, tansiyon aleti sehpanın üzerinde, sokağa çıkarken de sırt çantamın içinde dolaşıyorum.:( İnşallah üstesinden gelinecek bu kara günlerin. Trileçeyi çok seveceğinizi tahmin ediyorum. Sütlü, hafif ve az muzur:)) Bir tatlı olduğu için, fazla geldisi, şişirdisi olmuyor:) Şimdiden afiyet olsun. Sevgiler yolladı canımcığım.

      Sil
  2. nilgün,
    kendi adımıza mı,gelecek nesile mi dertlensek bilemedim,çok da uzak gözükmüyor durum:((
    ellerine sağlık,gözümüz gönlümüz şekerlendi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :( Ben; yine de, hiç bir şeyin bu kadar ucuz olabileceğini düşünmüyorum. İllaki bir çıkış olmalı, birilerinin bildiği ancak bizim göremediğimiz. Soluğu mutfakta alıyorum Havvacığım beynimi yıkayıp paklamak için. Yoksa tansiyonla uğraşıyorum. Sevgiler yolladım cancağızım.

      Sil
  3. Ne iyi yapmışsın bu tatsız nisana şeker katmakla nilgün abla!
    Şeker tadında geçsin bahar ve ne olur iyi şeyler olaun artık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yapayım Sebuşum:( Baktım tatsız tuzsuz bir Nisan'a adım attık, bari kendimce "kozamda biraz olsun tatlandırayım" dedim:) Sevgiler güzel ve marifetli anne:)

      Sil
  4. Nisan da doğmuş benim babacımda, bir ağustos ayında da gitti. Nisan benim için babam gibi, yeniden doğuş, iğdeyi babam sayesinde sevdim, dikenlerine rağmen kokusu bana cennet gibi. Ama Ağustos için aynı şeyi bende senin gibi hissediyorum.
    Üzüntülerimizle, sevinçlerimizle bir hayat içindeyiz işte Nilgünüm. Hep sağlık olsun derim, gün dediğin, ay dediğin bir pencere açıp kapama mesafesi aslında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Emelciğim. Esasında; yaşam dediğimiz göz açıp kapayana kadar geçen bir süre...Neden bu kadar kısacık bir süreyi zehir ederler? Paylaşamadığımız nedir? Pandoranın kutusu açılmışcasına kötülük, bulutlar halinde yayılıyor sanki:( Umutsuz olmak, Cumhuriyet çocukları olan bizlere yakışmaz. Ancak, farkındalık çok önemli. Çok dikkatli ve gözü açık olmakta fayda var. Fazlasıyla uyuduk. Artık ilkelere sahip çıkma zamanı. Nisan senin de dediğin gibi gerçekten yeniden doğuşu anımsatır.:) Yeşilin, pembenin...Tüm renklerin huzur verdiği bir ay. Dilerim kötü başladı ama güzel bitsin. "İğde " dediğinde, beni gönlümden vurdun Gün Işığım:)) Moda'da son 19 yılımı geçirdiğim, cadde üzerindeki evimin önünde bir iğde ağacı vardı, yanında da bir gül ibrişim:))) Balkonumda İğdenin kokusunu içime çekerek, huzur bulduğum günlerimi hatirladım.:) Onlarda değişimden nasiplerini aldılar:( O apartman da, iğde ağacı da yenilenmeye kurban edildi. Moda ya gidince artık o tarafa bakmıyorum.:) Ama cadde boyunca gül ibrişimlerle, ıhlamurlar halen değişime kafa tutuyorlar çok şükür:) Kocaman sevgilerimi yolladım güzel arkadaşım.

      Sil
    2. İki güzel yanyana... Siz hep sohbet edin, bende nutkum tutuk sizi hep dinleyeyim...

      Sil
    3. Sen cansın:) Sen de güzel objelere imza at. Ben de seyredeyim:))

      Sil
  5. Elinize sağlık muffinleriniz harika ben de sizin gibi aynı kaygıları taşıyorum malesef sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgenim çok teşekkür ederim yazdıkların için. Kaygılar maalesef hepimizin ortak kaygıları:( İnşallah her şey güzel olacak sabırla bekliyoruz. Sevgiler yolladım.

      Sil
  6. Şahane bir görüntü, nefis olmalı

    YanıtlaSil
  7. Acilari her daim yasamak o gun geldiginde yasamak cok zordur ama ne yapalim ki hersey bizler icin... Sonunda da soylemissiniz ya, biraz seker kattim diye! Ne olursa olsun bir tatlilik eklemek durumundayiz...
    Boyle guzel ic acici kirmizilik hep baharlar getirsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki, gerçeğim bu. Çok haklısın ama zor. Tanrı kimseyi kardeş ve evlat acıları ile sınamasın. Elimden geldiğince, mutfağım kanalıyla, hayata renk katıyorum işte.:) Güzel günler hepimiz için olsun.

      Sil
  8. Canım benim...Bu güzelim bahar ayı insanı sevdiklerinden ayırınca ne kadarda sevimsiz gelebiliyor değilmi....Keşke sevdiklerimizi geri getirebilsek..Ölüm işte acı ama gerçek...Ölenle ölünmüyor diyorlar ya...Aslında insanın bir yarısı gidiyor onlarla...:( Belki ölmüyorsun ama hiç unutmuyorsun da..Hep içinde kalbinin bir köşesinde bir sızı bir acı...ama elden gelen de yok...Rabbim gidenlerimizin mekanlarına cennet eylesin..kalanları da bize bağışlasın...Ülkenin halini de hep kafamdan düşüncelerimden uzaklara atıyorum..Çünkü düşündükçe umudum hep sönüyor..Kişilik olarak pozitif biriyimdir ama bazen ben bile umutsuzluğa düşüyorum..Ama yine de yarınlar güzel olacak diyorum olmalı oldurmalıyız..bizim için değil çocuklarımız için oldurmalıyız...yarınlar güzel olmalı kendilerinden ödünç aldığımız çocuklarımız için....Çikolatalı muffin Eylül'ün en sevdiği tatlılardan biri...Nilgün teyzesinin tarifiyle yapayım da sevinsin kuzum...sevgilerimle canımcım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın Gülizim:) Bu aralar laptopun başına sıkça oturamıyorum. Ipad'de yazı yazmam da çok zor, Çünkü; harfler o kadar küçük ki, ben yazana kadar mevsim değişiyor. Bu nedenle biraz geç cevap veriyorum. Bağışlayın ne olur. Kayıplar, hayatımızın gerçekleri...:( Her ölüm erkendir ama kardeş ölümü bana en dokunandı. Tanrı düşmanıma bile vermesin. Muğla'nın güzel annesi yap bakalım küçücüğüme sevecek mi? sen neler yapıyorsun zaten, ellerine sağlık güzel arkadaşım hepinize kocaman sarıldım.

      Sil
  9. Sayın nilgün ilgün,

    Nisanı bilmem ama benim ekranıma tat kattığınız kesin. Sizin paylaşımlarınızı tıkladıktan bir kaç dakika sonra kendimi ekranı ısırmaya çalışırken buluyorum. :)

    Sanığa iki sorum var sayın hakim; Bunlar gerçek mi? Gerçekse hiç bir yer açmayı düşündünüz mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın İlk İnsan,
      Çok hoş bir taltif:) ekranınıza "tat kattığımdan" bahsedişiniz. :))
      Sanık cevap veriyor: 1. Bunlar gerçek:) 2. Bir kitap cafe açma fikrim, emekli olduktan sonra en önde gelen isteğimdi. Ancak; Kitap cafe fikrine sıcak bakacak... seçtiğim müziği dinleyecek...okumayı sevecek, bir devamlılığa ihtiyaç var. Bunun için, doğru zaman, doğru mekan ve doğru kitle gerekli:) Sizce şu an içinde bulunduğumuz durum bunlara cevap verir mi? :)) Sevgi ve saygılar.

      Sil