Pazar, Mart 08, 2015

Yer Fıstığı Ezmeli ve Tarçınlı Çörek...


Fırından çıkarken görüntümüz buydu...


Birkaç dakika sonra...:)))


Ertesi güne bu bile kalmadı:)))



                      Evde oturunca halim böyle işte mutfak ve salon arasında mekik dokumaca:)) Arada kuzu ile birlikte, Barbileri giydirmece, yün ile küçücük bebekleri sarmaca... Oyun zamanım çoktan geçti ama anlayan yok:)) "Haydi! oynayalım" deyince, oynamaya başlıyoruz. Arada puzzle yapıyoruz ama renklerine göre ben ayıracakmışım...O, sadece ait olduğu yerine koyacakmış...Babası böyle yapıyormuş...Allah Allah:)))) İyi öyleyse akşam gelince, babanla oynarsın dediğimde ise, küsüp kanapelerin arkasına saklanmaca ve aradan dereden, ne yaptığımı izlemece:))
                       İşte kuzuyla 10 gündür böyleyiz. Arada bir kavga da çıkmıyor değil aramızda... Hep o yapacak değil ya! Ara sıra ben de mızıkçılık yapıveriyorum:)) İyi oluyor valla... 
                      Şöyle bir gerçeği alenen kabullendim sevgili arkadaşlarım:) Çocukluk 3 dönem yaşanırmış insan yaşamında.. Biri doğduğumuzda, mutlak yaşanan...2. si torunlarımızla. 3.sü ise ileri yaş dönemi çocukluğuymuş:))) ikisini yaşadım ve yaşamaya devam ediyorum.:) Bakalım 3. sü ne olacak? :)


Gerekli malzemeler:

- 1 Yumurta
- 3 + 1/2 Su bardağı Un
- 1 Paket toz maya
- 3/4 Su bardağı Süt
- 1/2 Su bardağı Pudra Şekeri
- 3 Yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı tarçın

İç Malzemesi:

- Yer Fıstığı ezmesi

Yapılışı:

* Süt ılıtılarak, bir tatlı kaşığı toz şeker ve maya ilavesi ile kabartılır.
* Un ve pudra şekeri bir kaba birlikte elenerek, havalandırılır.
* Oda sıcaklığındaki tereyağ, kabartılmış mayalı süt ve yumurta kuru malzemeye ilave edilerek, yumuşak bir hamur tutulur.
* Üzeri streçlenerek, 50 C derecede ısıtılmış fırında ya da kalorifer üzerinde 2-2,5 katı oluncaya kadar mayalanıp kabarması sağlanır.
* Mayalı hamurun havası çıkarılarak, ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve el ayası içinde çay tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar açılır.
* Her bir yuvarlak hamurun ortasına, yer fıstığı ezmesi sürülür ve önce ikiye, sonra tekrar ikiye katlanarak, tepsinin içine dikine dizilir.
* 15 dakika kadar tepsi mayasına bırakılır.  Üzerine bir fırça yardımıyla sıvı yağ sürülür ve önceden ısıtılmış 160 derece sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
* Fırından çıkarılmış çöreğin ilk sıcaklığı çıkınca, üzerine pudra şekeri serpilir.

AFİYET OLSUN.:)

28 yorum:

  1. Bence hayatın en güzel dönemini yaşıyorsunuz, torun sevgisi başka bir şeymiş bilenler öyle diyor :) Çöreğe gelince, sadece akşamüstü değil günün her saati iyi gider :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nergis sonsuz haklısın:) Çocuklarımı yetiştirirken hayat gailesi, ev geçindirme telaşından bazı duyguları istediğim derinlikte yaşamaya fırsatım olmadı. Torunlar sanıyorum bu nedenle, daha farklı oluyor. Onları yetiştirme ve gelecekle ilgili kaygılar, daha çok ebeveynlerinin oluyor. %100 sevgi verme ve alma isteğide, büyük annelere büyük babalara kalıyor:)) İşte ben bu fırsatı değerlendiriyorum. Çöreğe gelince, dediğin gibi, günün her saati için uygun bence de:)) Sevgiler.

      Sil
  2. Nilgün'cüm çörek harika görünüyor, genelde şekerli değil tuzlu ve ekşili sevmeme rağmen çok canım çekti, şöyle yanında da sıcacık çayla. Ben bunu denerim. (inşallah diyeyim)kuzularla oynamak ne zevkli değil mi? :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Müjdem, çok kolay ve lezzetli bir tarif. Üstelik streçle kapat asla bayatlamıyor. Yanına sıcak çay kahve hangisini dilersen olur.:) Kuzularla oynamak mükemmel:)) Baştan çocukluğuma döndüm, yazdığım gibi mızıkçılık bile yapıyorum ara sıra:))) Sevgiler güzel arkadaşım.

      Sil
  3. Bizim evde son parça kalır mıydı bilmiyorum. Kızım bayılır fıstık ezmesine. Ellerine sağlık Nilgün'cüm. Sevgiler.
    Sibel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibelciğim bizde de fazla oyalanmaz:)) Fıstık ezmesi, tahin-pekmez,bal-tahin çok yakışıyor bu hamura:) üstelik şiddetli bir terapi ustası:))) Çok teşekkürler nazik yorumuna. Sevgiyle kal.

      Sil
  4. Mmm nefis bir lezzet olduğu fotolardan da belli! Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Lezzet Dansı:)) Sizin imalatlarınızı görmek için, ben de ziyaretinize geleceğim:) Sevgiyle kalın.

      Sil
  5. Çocukluğumuz daim olsun,.. zira çocuklarımızla çocukça yaşayacağımız, çocukça hayaller kuracağımız anlar ve karelerin tadına doyum olmuyor..
    çörekte mis gibi görünüyor..
    musmutlu bir hafta dilerim sana..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Sebuşum:)) Gerçekten çocukluk yaşlarını çoktan devirmiş olsak da, zaman zaman o günlere dönmek, içimizdeki çocuğa seslenmek, muazzam bir yenilenme:)) Çörekte güzel olmuştu, bata çıka yenildi bitti:)) Ben de sizlere mutlu ve renkli yeni bir hafta diliyorum. Sevgiyle kal.

      Sil
  6. desene daha çocukluk bitmemiş:) Daha 2 dönemim var:)
    1. dönem bitti geçmiş olsun!, darısı diğer dönemlere erişmeye inşallah. Çok güzel olmuş yine bu çörek, ellerine sağlık, öperim cemrenin yanaklarından, ne tatlı tatlı çekişiyorsunuzdur siz kimbilir:)
    kalp kalp kalp sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelim, benim güzel ve zarif arkadaşım:)) Ben bile çocukluk yaşayabildiğime göre, senin ki nasıl bitsin?:)) Mutlak çocukluğu yaşarken kıymetini anlamak olanaksız. Esas o dönem bitip de, diğerlerine gelince sıra...İşte kıymetini anlamak o dönemlere mahsus bence:)) Hem de ne çekişiyoruz Gün ışığım, aynı bebekleri bile giydirmeye niyetlenip kavga bile ediyoruz. Ama bu kız yaman allem kallem edip kandırıyor beni:)) Mızıkçılığım bile kursağımda kalıyor:))) Bizden de sana kocaman kalpler:))

      Sil
  7. Bayılıyorum senin mayalı çöreklerine, çocukluk hallerine ...
    Mutlu haftalar olsun Nilgün'üm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sana:)))) Elifim ya, güzel oluyor ara sıra çocukluğa dönmek:)) Unuttuklarımızı hatırlamak:)) Ruhu yeniliyor inan:)) Darısı başına güzel arkadaşım. Sevgiler yolladım haydi tut.

      Sil
  8. Sevgili Nilgün Hanım,

    Gününüz aydın olsun. Dün akşam üzeri Cihan Hanımın sitesine bakarken, tesadüfen sizin Blogunuza girdim. Giriş o giriş hala zaman elverdiğince bakmaya devam ediyorum. 2005'den beri özellikle yemek site/bloglarını izlemeye çalışıyorum. Samimiyetle söylüyorum beni etkileyen birkaç kişinin arasına girdiniz. Belki yaşlarımızın yakın olması(ben sizden biraz büyüğüm), koç burcu olmanız, rafine postlarınız, duruşunuz, en önemlisi kızlarınızın gelinliklerini dikmeniz en büyük etken. Böylesine yetenekli bir kişiden haberdar olmam beni çok mutlu etti. Dilerim sizi uzun süreler izleme olanağı bulurum. Son zamanlarda bloglarda moda olan triliçe tarifiniz zannederim, orjinaline yakın bir tarif. En kısa sürede denemek istiyorum. Hanımeli reçelini görünce inanın dışarda açmayı bekleyen hanımellerine bakma ihtiyacı hissettim. Şimdi sabırsızlıkla bekliyor olacağım. Bir sürü tarifiniz ise sıraya girdi. Bu kapsamda, tüm emekleriniz ve bunları bizlerle paylaştığınız için size çok teşekkür ederim. Dilerim tüm güzel dilekleriniz gerçekleşir. Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öznur Hanım, ne kadar güzel bir yorum bu:) Nazik ve motive eden satırlarınız beni çok mutlu etti:) Sevgili Cihan'ın bloğunu ben de takip ediyorum ve onun çalışmalarını bir masal evinin süslenişi, Cihan'ın kendisini de o masal evinin hanımefendisi olarak kabul ediyorum. Ne güzel olmuş, onu ziyaret ederken, beni farketmiş olmanız. Ben çok eski sayılmam blog dünyasında, 2013 yılında evlatlarımdan rica ettim, onlar açtılar bana bu pencereyi.:) İyi ki açmışlar. Onlarca güzel dostla karşılaştım, ben anlattım onlar dinledi, onlar anlattı ben dinledim. Kimi zaman ağladık, güldük, kızdık. Kimi zaman da birbirimizin mutlu günlerine şahit olduk. Kaç tane bebeğin dünyaya gelişinden haberdar olduk, uzun ömürler diledik, kaç arkadaşımızın evlatlarını yeni evlerine uğurladık. :)) Güzel bir dünya. Size de güzel paylaşımlarda buluşmak üzere hoş geldiniz, sefalar getirdiniz diyorum ve iade-i ziyarete geleceğimi bildiriyorum:)) Sevgiyle kalın.

      Sil
  9. Sevgili Nilgün Hanım,

    Yorumuma verdiğiniz yanıttan dolayı teşekkür ederim. Üzülerek söylemek isterim ki çok istememe karşılık şu anda benim bir blog/sitem bulunmamaktadır. Yoksa ziyaretinizden çok memnun olurdum. Sevdiklerim için güzel sofralar hazırlamayı, değişik ve görsellik içeren tarifleri denemeyi, birçok hobiler ile uğraşmayı çok seviyorum. Ancak, çekindiğimden mi nedir blog açmak nasip olmadı. Bir gün gerçekleştirirsem sizden link vermenizi rica ederim. Keşke sizden daha önce bilgi sahibi olsaydım da kar tatlısını kar yağarken yapsaydım. Canım Anneciğim çok severdi. Sayenizde anılar arasında kayboldum dün gece. Melekler sizi ve Ailenizi korusun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Öznur, bloğun olmadığını farkettim. Dilerim kısa zamanda,bir blog açarsın ve bir güzel arkadaşımızı daha tanıma fırsatı bulur bu dünya:) Ben sizi bu konuda güçlendirmek istiyorum lütfen, şu blog açma işini hızlandırın:) Kar helvasına gelince... Ben de her yeme fırsatını bulduğumda, kahkahaların eksik olmadığı, ailemin hepsinin hayatta olduğu o günlere gidiyorum. Keyfi çok başka olurdu. Elimizde kar helvası tabakları, soba başında çala kaşık yiyişimiz... Anılar, hem acıtıyorlar hem de mutlu ediyorlar. :( Ne garip bir tenakuz değil mi? Sevgiyle kalın.:)

      Sil
  10. Nilgünüm şu çocukluk 4 dönem olsa hiç fena olmazdı ya..hani kendi çocuklarını büyütürken de :))) Oyun demeyin bana :)) 2. çocuğu ettim birlikte oynasınlar diye..Nerdeeee....Şimdi de yok araba oynuyacakmışım ...aaaaa onu kim demiş annesi kızmış oda kızıyla barbi oynarmış:))) Sen anla artık benim halimi tatlı anane :))) Ayrıca yer fıstığına bayılırım..Hemen yazdım..hafta sonu itinayla yapılır. Cerenimo da kocaman öpülür....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyamam sana:)) Gülizim kendi evlatlarımızı büyütürken, gelecek telaşından içimizdeki çocuğa vakit ayıramıyoruz ki:))) Ama bak gör sen, torunlarınla oynadığında alacağın keyfi:) Sen çok tatlı bir annesin, muhtemelen çok da sevgi dolu bir büyükanne olacaksın:) O zaman beni hatırlarsın olur mu güzel arkadaşım. Bu arada madem yer fıstığı seviyorsun, bayılacaksınız demektir.:) Şimdiden afiyet olsun. Cerenimo ile ben, hepinize kucak dolusu sevda gönderdik ve kocaman sarıldık. Sevgiyle kalın.

      Sil
  11. O kadar muhteşem görünüyor ki, ertesi güne kalmaması kadar doğal bir şey yok... Emeğinize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Gerçekten bir vardı bir yok:) Çok teşekkür ederim sıcacık yorumuna. Sevgiler yolladım kucak dolusu.

      Sil
  12. nilgün hanım her yapıp paylaştığınız lezzeti keyifle seyrediyorum, ellerinize sağlık. ama iş yorum yapmaya gelince, allahım o kadar lezzetli görünüyorlar ki, yazarken canım çekiyor, yerfıstığı ve tarçın kokusu tadı....işte böyle devam edemiyeceğim.... ahhh...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok üzülüyorum hiç olmazsa ikram edebilsem:)) Belli mi olur, belki bir gün bir çay masasında hep birlikte tadıyor oluruz.:)) Sevgiyle kalın:))

      Sil
  13. Mizikci anneanne:)) yine dokturmussun yahu inst.gordukce allah diyorum yine neler yapmis..neyseki hepsini sen yemiyormussun :)) sana komsu olmakta cok iyi bir fikir ama nerdeeee..neyse sen yap paylas bende yalanayim..Cemreyi op emi..alttaki pastada da gozum kaldi haberin ola :)) umarim daha toparlamissinizdir..cok mizikcilik yapma sesin buraya kadar geliyor ona gore :))

    YanıtlaSil
  14. Hem de ne mızıkıyorum bir bilsen;))) ona "oynamam valla" diyorum, canım kuzum " tamam tamam öyle olsun" diyor.;))) sonra kıyamıyorum , şaka yaptım diye bağurıyorum. Hemen yüzü gülüyor. Emelciğim çok şükür karantina evresini aştık ama okuldaki diğer arkadaşlarından da çok hasta olan varmış, Fransa dan dönene kadar göndermeyeceğiz. Yani bu ay içinde 3-4 gün okula gitmiş olacak:( ne yapalım. Hasta olacağına varsın gitmesin. Ama 15 gündür neredeyse evde kapalıyım kafayı ben yiyeceğim galiba;) onlar Fransa ya ben de Allah izin verirse atacağım kendimi sokağa;)) senin ufakları da daha yeni okudum:( onlara da çok geçmiş olsun. Kuzular yahu bir de ikizler:( Allah kuvvet versin anaya babaya;) kocaman sarıldım cancağızım Nisan ayını kollarımı açtım bekliyorum;))

    YanıtlaSil
  15. Ben de diyorum Nilgüncüm nerelerde :) Hiç ihmal etmez, vefakar arkadaşım beni...
    Şimdi okuyunca, gönüllü ev hapsinde olduğunu öğrendim. Tekrar çocukluk dönemini yaşamak da güzel. O çocuklara has enerjiyi taşıyabilmek. Belki de bu yüzden muhteşem tariflerin birbirini kovalıyor :)

    Sağlıklı, Cemre'li, Nisan ayı için güzel planlı günler diliyorum canım. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın benim:) Sen ihmal edilebilir misin? İmkan yok buna:) Cancağızım, 14 gün karantina yaşadık ve sabahtan akşama evde debelendik durduk. İyileşti ve şimdi Paris'teler . Tansiyonum nedeniyle evde yalnız bırakmıyorlar ben de küçük kızımda kalıyorum. Ipad im yanımda ama onu tam olarak kullanamıyorum.:( Şimdi eve geldim masa üstü pc den rahat rahat yazıyorum. Hafta sonu normallere dönerim:)) Sevgi,lerimi yolladım kucak dolusu.:)

      Sil